Ägglagning: Instruktioner för mjuka, vaxartade och hårda ägg

Även kompletta nybörjare kan laga ägg. I princip är detta påstående sant, men amatörkockar känner till verkligheten: att uppskatta rätt tillagningstid är en konst i sig. Uppgiften verkar väldigt enkel, men resultaten är nedslående: ägg som är för hårda, för mjuka eller till och med spruckna. Med våra matlagningstips lär du dig snabbt att skilja mellan mjuka, vaxmjuka och hårda ägg.

Koka ägg: tillagningstiden beror på detta!

hårdkokande ägg bestämmer tiden

I grund och botten är tillagningstiden för ägg fast. Men i verkligheten kan det variera mycket och beror på flera faktorer. Följande tumregel gäller: ju färskare ägg, desto snabbare tillagas de. Tillagningstiden för färska ägg reduceras med 30 sekunder.

Ägg från kylskåpet bör värmas till rumstemperatur före tillagning. Det är bäst att lägga dem i ljummet vatten i flera minuter. Annars riskerar du att 1) ​​äggen spricker upp under tillagningen och 2) att tillagningstiden ökar med 2 minuter.

Ju fler ägg du lagar tillsammans i en kastrull, desto långsammare blir de. En medelstor kastrull mellan 18-23 cm i diameter passar vanligtvis 3 stora, 4 medelstora eller 5 små ägg. Om du lägger mer ägg i grytan kommer de att ligga för nära varandra, vattnet värms långsammare och tillagningstiden blir 1 minut längre.

ägg koktid bestämma mjuk

Och dessa tillagningstider bör fungera som en vägledning vid matlagning:

Mjuka ägg kokas i genomsnitt 6 minuter.

Vaxiga ägg tillagas på 7 minuter.

Tillagningstiden för medelhårda ägg är 8 minuter.

9-10 minuter måste du koka hårda ägg.

Tillaga ägg: steg-för-steg-instruktioner

Koka ägg. Fyll kastrullen med kallt vatten

Lägg först äggen, uppvärmda till rumstemperatur, i en tom kastrull. Fyll sedan grytan med kallt till ljummet vatten. Tillsätt en nypa salt om så önskas.

Matlagning av ägg uppskattar tiden korrekt

Koka upp äggen på medelvärme och låt dem koka i flera minuter (se tillagningstiderna ovan).

koka äggskal släcka

Släck sedan ägget i isvatten i 3-4 minuter och skala det. Släcka äggen förkortar deras hållbarhet och de kan förvaras i kylskåp i 3-4 dagar.

hur länge man ska laga ägg skjut upp tips

Och så här kan du skilja rå från mjuk och mjuk från hårda ägg: lägg ägget på bordet och vänd det. Rå ägg snurrar mycket långsamt, medan hårdkokta ägg snurrar mycket snabbt.

Matlagning ägg mjuka, vaxartade, medelhårda, hårda