Gör ditt eget dopp för grönsaker – tips och recept

Hemlagad majon-paprikadip för grönsaker

Grönsaksdoppar är snabba, enkla och kan tillagas på väldigt olika sätt. De smakar väldigt gott och är helt enkelt en del av festmenyn! Varmt eller färskt: de kalla såserna serveras ofta med grönsakspinnar, tortillachips och kex. Vem en Doppa till grönsaker vill göra det själv behöver inte ett specifikt recept, men kan anpassa det efter din egen smak. Du kan ta reda på vilka ingredienser som är lämpliga för dipreceptet nedan.

Gör ditt eget dopp för grönsaker

Börja med en krämig yoghurt eller ostmassa

Gör-det-själv dopp för grönsaker-yoghurt-mayo-dill-grönsakspinnar

De flesta krämiga mejeriprodukter är lämpliga som bas för grönsaksdoppet. Använd vanlig vanlig yoghurt, grekisk yoghurt, gräddfil eller majonnäs som bas eller puré keso, keso, fetaost, färskost eller ädelost i en mixer eller matberedare tills den är krämig. Tillsätt lite mjölk eller gräddfil för att tunna blandningen något. Du kan också använda mjölkprodukter med låg fetthalt utan att ge avkall på god smak.

Tillsätt grönsaker

Doppa till grönsaker gör-det-själv-fest-tårta-bricka

Du kan aldrig äta för mycket grönsaker, så lägg till något i doppet. Olika grönsaker kommer att ge färg och smak till doppet och ge det ytterligare näringsämnen. Stek rödbetor, butternut squash, tomater, paprika och zucchini tills de är mjuka, purera sedan grönsakerna i en matberedare. Spenat, broccoli och selleri kan också användas i doppet.

Gör vattenis själv – 5 recept på en uppfriskande dessert

Gör glass själv – recept med yoghurt och frukt utan glassmaskin

Gör vegansk glass själv – grundrecept, förberedelse och tips

Sedan är det örter och kryddor

Doppa till grönsaker gör-det-själv-yoghurt-dill

För att smaka på doppet för grönsaker, tillsätt kryddor och örter som är färska och välsmakande. Finhacka vitlök eller vårlök och tillsätt dem. Du kan lägga till stekt lök för en söt smak. Använd kryddor och örter som passar bra till grönsakerna i doppet. Till exempel en nypa kanel med en vitlöksbetsdipp, hackad basilika med ett tomatdipp eller en skvätt citronsaft med ett spenatdipp.

Kolla in några exempel på läckra veggiedoppar!

Doppa till grönsaksrecept

doppa-grönsaker-gör-själv-mandel-smör-avokadotorkade-tomater

Till detta läckra grönsaksdip behöver du: 2 msk mandelsmör, 1 burk kikärter (sköljda), 1 avokado (skalad och urkärnad), 1/2 röd paprika (hackad), 1/4 dl soltorkade tomater, 1 vitlöksklyfta, 1/4 kopp extra jungfruolja, saften från en citron, 1 tsk citronskal, 1/2 tsk Himalaya -salt och en nypa svartpeppar. Lägg alla ingredienser i en mixer och blanda väl tills en krämig blandning erhållits. Servera med dina favoritgrönsakspinnar.

Fetaostdipprecept

doppa-grönsaker-gör-själv-feta-ost

200 gram färskost, 2/3 dl majonnäs, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1/2 tsk torkad basilika, 1/2 tsk torkad oregano, 1/4 tsk torkad dill och 1/4 tsk torkad timjan i en mixer tills den är krämig och slät.

Färskt grönsaksdipp

doppa-grönsaker-gör-själv-gräddfil-mayo-sallader

2 koppar babyraket, 1 stav selleri, 1 liten morot, 4 vårlökar, 1 liten vitlöksklyfta, 1 matsked hackad färsk dill (eller basilika eller dragon), 1 kopp gräddfil, 1/2 kopp majonnäs , 50 gram färskost, 2 koppar grönsaksflis, Salt och peppar efter smak. Blanda allt i en mixer och blanda väl.

doppa-grönsaker-gör-själv-göra-grönsaker-pinnar-kex