Gör hostasirap själv – enkla recept med lök, timjan, salvia och ingefära

Många människor litar på naturens krafter och föredrar naturliga hostdämpande medel i kampen mot den irriterande förkylningen. Mormors huskurer mot hosta är ett underbart alternativ till läkemedel som köpts från apoteket och som har testats och testats i århundraden. Oavsett om det är lök, timjan, ribba eller salvia – de är alla perfekta ingredienser för ett hemlagat recept på sirap som du kan använda när som helst. Dessutom är produktionen av sådana hostsirap extremt enkel och snabb. Vi kommer därför att förklara för dig hur du kan göra hostasirap själv och vad du bör vara uppmärksam på.

Gör hostasirap själv – lökjuice för hosta

Blanda löken med bordsocker, farinsocker, stengodis eller honung till en sirap

Många vet att löken är effektiv mot hosta. Därför börjar vi med en enkel lökfond, som du kan göra på ett antal olika sätt. Löken innehåller eteriska oljor och sulfider, som inte bara hjälper patienten att hosta upp, utan också har antiinflammatoriska effekter och lugnar slemhinnorna. Du behöver inte ens koka lökjuicen om du gör hostasirapen själv, eftersom detta bevarar lökens värdefulla ingredienser. Om du vill göra din egen hostasirap för barn och vuxna är lökhostasirap det rätta valet för dig. Du behöver bara två ingredienser:

 • 100 g röd eller vit lök, skalad
 • 150 g socker (brunt socker och stengodis är också lämpligt) eller honung

Lökjuice recept utan matlagning

Enkelt recept på lökjuice för barn och vuxna

Om du vill göra lökjuice är det lämpligt att skära löken så fint som möjligt. Detta gör att mer juice kan komma ur dem och på kortare tid än om de bara grovt skurits. Lägg sedan den skurna löken tillsammans med sockret i en förslutningsbar burk (masonburk eller skål med lock). Sockerets uppgift är inte bara att göra hostasirap sötare och mer behaglig för smaken. Det tar också bort saften från lökbitarna och flytande under processen. För detta ändamål bör blandningen vila i flera timmar, helst över natten.

Om du gör hostasirap själv med lökbergsgodis, mala helt enkelt stensockret innan du lägger det i den hackade löken.

Gör hostasirap själv med lök och honung

Förbered lökjuice för att lindra hosta när du är förkyld

Som redan nämnts kan du också använda honung om du själv vill göra en hostasirap med lök. För att göra detta, finhacka en stor lök och lägg den i ett glas. Häll sedan honung (2 msk) över löken och låt ingredienserna branta över natten eller minst ett par timmar. Även här släpps lökjuicer och en sirap skapas. Du kan göra en särskilt effektiv host sirap själv om du använder Manuka honung.

Gör hostasirap själv med lök och socker eller honung

Gör hostasirap själv med lök – applikation:

Om din lökjuice är klar med honung eller socker kan du sila den och hälla den i ett rent glas eller en glasflaska och använda lökjuicen för att lindra hosta. Det är bäst att förvara det i kylskåpet. Där kan den förvaras i flera veckor. Ta en tesked eller matsked flera gånger om dagen. Eftersom lökjuicen inte har några biverkningar vid hosta och förkylningar behöver du inte oroa dig för en överdos.

Lökjuice med pepparrot

Gör snabb hostsirap själv med lök och pepparrot

Pepparrot innehåller ämnen som har en antibakteriell effekt och kan därför hjälpa mot förkylning. Det är dock också irriterande och inte lämpligt för personer med mag -tarmproblem eller barn under 4 år. Om du själv kan göra en sådan hostsirap beror på deras ålder. För beredningen använder du helt enkelt samma mängd pepparrot som lök, hacka upp det och blanda allt med socker eller honung. Låt blandningen branta över natten och sikta sirapen i rena flaskor.

Gör din egen hostasirap med timjan och salvia

Gör din egen hostsirap med timjan och salvia

Timjan och salvia är två andra ingredienser som du kan använda när du gör din egen hostasirap. De är inte mindre effektiva än löken. Du kan använda både torkade och färska örter, men du får mer intensiva smaker och effekter med färska produkter. Salvia kan dock orsaka torr hals. Så om du redan har en torr och kliande hals, bör du hellre göra en hostasirap själv med lök eller minska mängden salvia.

 • 200 ml kokande vatten
 • 50 g timjan
 • 25 g salvia (hälften av den mängd som ges för en mindre torkningseffekt)
 • 1/2 citron
 • 6 matskedar honung

Lägg örterna i en lämplig behållare och häll kokande vatten över dem, varefter du låter allt branta i 15 minuter eller lite längre. Under tiden kan du pressa citronen. Ta bort salvia från det förberedda teet så att det inte blir för bittert. Låt teet vila i en timme. Ta sedan bort timjan med en fin sil och tillsätt honungen.

Salvia för hostasirap, men inte för torra halsar

Gör timjan-salvia hostasirap själv och använd den korrekt:

Förvara den hemlagade hostasirapen i en kokt glasflaska i kylskåpet i högst 3 dagar. På grund av dess korta hållbarhet är det bättre att göra mindre mängder salvia och timjan hostasirap själv. Ta 1-2 matskedar av saften högst fem gånger om dagen.

Gör ribborghostsirap själv

Ribburtbanan som ett naturligt husmedel mot hosta

Om du vill göra din egen hostasirap med timjan kan du också använda ribben istället för salvia. Ribwort plantain visar sig vara en pålitlig hjälpare, särskilt när sjukdomen sträcker sig in i bronkierna, eftersom den har en lugnande och antiinflammatorisk effekt och stöder hosta. Om du själv vill göra en hosta med timjanstopp kan du antingen tillaga produkterna till en hostsirap eller inte. Vi visar dig båda varianterna och börjar med den där du måste laga mat. Det är bäst att använda färska örter.

 • 200 ml vatten
 • 2 nävar ribbladsblad
 • 1 näve timjankvistar
 • 250 g honung

Skärning och matlagning ribwort - hosta sirap recept för bronkial hosta

Hacka örterna så små som möjligt och tillsätt 3 matskedar av båda i en kastrull med vattnet. Låt allt stå i ungefär en halvtimme, rör ner honungen, värm bryggen något och låt den sedan svalna igen. Upprepa detta två gånger till. I princip har du redan gjort din egen hostasirap med den. Sila till sist sirapen i en ren behållare.

Hemmagjord hostasirap med ribba utan matlagning

Ribburtbanan utan kokning måste vila länge innan den kan användas mot hosta

Om du vill göra host sirap själv, men utan att koka, lämna sedan timjan. Du bör också planera en lång förberedelsefas här. Så om du är sjuk just nu och behöver en hostasirap är detta recept inte något för dig. Men du kan förbereda den före kyla eller influensasäsongen, till exempel, så att du har den redo att lämna vid sjukdom. Så här går det till:

 • 20 ml vatten
 • 4 nävar ribbladblad
 • 500 g socker (eller honung)
 • 1/2 dl citronsaft

Lägg ribborna i lager med socker och låt den vila i 2 månader

Tvätta bladen och skär dem i tunna strimlor. Ta ett rent, förslutningsbart kärl och lägg dessa remsor med socker eller honung i – först ett lager blad, strö över socker, sedan löv igen, etc. Komplettera lagren med en generös mängd socker eller honung så att alla löv blir omfattas är. Förslut burken och förvara den i två månader på en mörk plats där temperaturen varierar så lite som möjligt.

Sedan kan du öppna glaset och värma det kort i ett vattenbad medan du gradvis rör ner citronsaften och vattnet. Låt sirapen sitta i ytterligare två timmar, varefter du kan sila den och förvara den i rena glasbehållare.

Ta hemgjord hostasirap gjord av ribwort en tesked tre gånger om dagen a.

Gör hostasirap själv med ingefära

Gör hostasirap själv med ingefära - antibakteriell effekt för halsen

Kanske är du en av de som redan svär vid ingefära och regelbundet gör te för att stärka ditt immunförsvar. Men har tanken på att göra en hostasirap någonsin infunnit dig? Om inte, då är det hög tid att du gör det! Vi förklarar vilka ingredienser du använder för att göra en sådan hostsirap själv i Thermomix. Men om du inte har en Thermomix, välj helt enkelt varianten nedan, för vilken du inte behöver en. Det är bäst att använda ekologiska produkter av hög kvalitet.

 • 1 liter vatten
 • 300 g ingefära
 • 500 g honung (flytande)
 • 5 citroner

Gör effektiv ingefära hostasirap själv för barn och vuxna

Tvätta och skär ingefäran i stora bitar och hacka dem i mixerskålen i cirka 10 sekunder på nivå 7 Koka på nivå 1. Sikta vätskan i en annan kastrull och pressa sedan även citronerna genom silen. Låt vätskan svalna och tillsätt honungen (temperaturen får inte vara högre än 40 grader). Blanda allt igen på nivå 3. Resultatet är en mycket flytande hostsirap, som du fyller i tidigare kokta och förslutbara flaskor.

Beredning utan Thermomix

Ingefära, citron och honung för hosta och för att stärka immunförsvaret

Om du vill göra denna hostsirap själv med ingefära utan Thermomix, skär ingefära i finare bitar, halvera citronerna och värm båda i vattnet. Låt allt koka i 20 minuter, rör om då och då. Sila sedan saften genom en fin trasa i en annan behållare och låt den svalna till högst 40 grader så att honungen kan tillsättas utan att den tappar sina aktiva ingredienser. Rör om allt väl och häll hostsirapen i kokta flaskor.

Gurkmeja som en läkande ingrediens för hosta sirap med naturliga produkter

Dricks: Du kan också lägga till örter till båda varianterna av hostasirap med ingefära. Till exempel är den timjan som nämns ovan lämplig, men också salvia, som bäst erhålls färsk. Du kan också lägga till gurkmeja i saften. Men kom ihåg att gurkmeja fläckar mycket och det kommer också att fläcka dina köksredskap. I det här fallet är det bäst att använda gammalt porslin och bestick.

Gör hostasirap själv – ansökan:

Du kan förebyggande stärka immunsystemet genom att dricka en matsked juice varje morgon. Juicen är också lämplig för barn. Så om du själv vill göra hostasirap för barn passar detta recept väl eftersom det består av rent naturliga produkter och inte innehåller någon alkohol. Vid hosta rekommenderas att barn åtminstone en tesked tre gånger om dagen ta in. Men kom ihåg att hostasirapen är väldigt varm. Tonåringar och vuxna kan En matsked varje tre till fem gånger om dagen ta in.