Växande återväxande grönsaker i vatten – 13 lämpliga växter

växande-vattning-vatten-odling-hemma-odling-grönsaks-vatten

Du kan verkligen rädda dig själv från skräpet i köket, inte bara att behöva gå till soptunnan, utan också lite pengar för färsk mat, särskilt grönsaker. Vissa, men inte begränsade till, knölgrönsaker är mycket lätta att odla från sina oätliga rester. Förnybara grönsaker kan framgångsrikt odlas på fönsterbrädan. Barn kommer säkert att tycka att denna idé är särskilt spännande, eftersom de kan plantera något på egen hand som senare kan ätas. Det smakar säkert annorlunda!

Odla förnybara grönsaker i vatten och spara på köksavfall

förnybar-grönsak-vatten-färsk-selleri-kök

Att odla nya växter från köksavfall bör börja vid inköpsstället. Om du planerar att prova denna kreativa idé, välj obehandlade grönsaker som kan ha bearbetats lätt med kemikalier. Uppgiften är avsedd för barn i början av skolåldern som kan ingå i produktcykeln.

Växande återväxande grönsaker i vatten – Svårighetsgrad 1 – vårlök

Förnybara grönsaker-vatten-vårlök-förökningsglas

13 lämpliga grönsaksarter (och inte bara) presenteras i artikeln, indelade i tre grupper efter svårighetsgrad. Men de är alla lika “svåra” att föda upp, bara vissa kommer att ta längre tid. För nybörjare är det lämpligt att börja med vårlök. Ta resterna som ligger nära de vita rötterna och skär ca 1-2 cm längre från rötterna. Lägg dem i den grunda behållaren med vatten och lämna dem på en solig plats (t.ex. på fönsterbrädan). De nya skotten kommer att synas om 3-4 dagar. Byt bara vattnet regelbundet och klipp av hur mycket du behöver och lämna resten i vattnet.

Växer återväxande grönsaker i vatten – vitlök

förnybar-grönsak-vatten-vitlök-växande-tår

Du kan göra samma sak med vitlöksklyftor. Lämna tårna i vattnet, men så att det inte täcker riktigt. När de blir tillräckligt långa (ca 1-2 cm) växer du dem i en blomkruka och vattnar dem regelbundet. Om du beskär groddarna kommer växten att investera alla sina näringsämnen i att skapa nya lökar av vitlök. Sedan kan du upprepa processen och skörda din egen produkt.

Att odla förnybara grönsaker i vatten – romaine sallad 

förnybara-grönsaker-vatten-romaine sallad-glas-hem

Romainsallaten är också mycket lämplig som förnybar grönsak. Skär bladen på salladen och lämna den inre, kallad hjärtat. Du sänker ned det nedre området i vattnet, men så att bladen inte finns i vattnet. Lämna på den soliga platsen och efter 7-10 dagar kan du växa växten i en blomkruka eller låta den växa vidare tills den kan skördas.

Förnybara grönsaker – morötter

förnybar-grönsak-vatten-morot-morot-burk

Lägg de oanvända topparna på morötterna i vattnet. Snart kommer de att gro och med regelbunden vattning växer de sig snabbt snabbt. Du kan använda bladen, finhackade, för att strö sallader.

Förök förnybara grönsaker själv – basilika utan frön

förnybar-grönsaker-vatten-basilika-multiplicera-burk

Som ett alternativ till att odla basilika med frön kan den också odlas tillbaka från sina stjälkar. Ta några som har löv och är tillräckligt långa för att läggas i ett glas vatten. Låt det stå tills de bildar rötter och plantera sedan i blomkrukor eller i trädgården.

Odla selleri själv i vatten – svårighetsgrad 2

förnybar-grönsak-vatten-selleri-fönster-hink

Den sellerimark som normalt blir över och sedan kastas kan återväxas. Lägg det i vatten, men så att det inte täcks av det. Bladen växer ut ur mitten och efter cirka 3 dagar bör du börja växa växten i marken.

Förök förnybara grönsaker själv – lök

växande-förnybara-grönsaker-vatten-växande-lök-jord

För att odla en lök, använd det nedre området med rötterna, vilket är ungefär en tredjedel av hela grönsaken. Placera sektionen direkt i jorden, peka ner och fukta regelbundet. Efter några dagar, när skotten är synliga och cirka 2 centimeter stora, täck hela sektionen med jord.

Förnybara grönsaker – koriander som kruka

Förnybar-grönsak-vatten-koriander-krukväxt-blom-krukor

Låt inte de annars oanvändbara korianderstjälkarna gå till spillo, utan försök odla dem. Som krukväxt klarar koriander sig bra när det får tillräckligt med ljus. Låt stjälkarna ligga i vattnet tills de bildar rötter och plantera dem sedan i en lämplig blomkruka.

Lägg grönsaker i vattnet och multiplicera dem själv – senapskål (Bok Choy)

förnybar-grönsaker-frukt-vatten-bok-choy-senapskål

Med senapskålen, fortsätt på samma sätt som med sellerin. När färska löv redan har spirat, placera växten i marken i trädgården eller i en tillräckligt stor blomkruka. Ett nytt huvud ska vara klart att skörda efter några veckor.

Förnybara grönsaker – lägg potatis i vatten 

förnybara-grönsaker-vatten-rot-potatis-tandpetare

Potatisen bildar nya skott från de så kallade “ögonen” i eventuell fukt. Låt en eller flera potatisar stå i rumstemperatur och även över vattenbehållare i några dagar och när skotten är relativt starka och tillräckligt starka kan du placera potatisen i matjorden. Täck med underlag och håll det fuktigt. Med tiden kommer din växts rötter att bilda nya potatisar.

Plantera potatis med groddar i hinken eller i trädgården

förnybar-grönsaker-vatten-potatis-jord. hink

Förnybara grönsaker – Helt enkelt odla ingefära själv

förnybar-grönsak-vatten-ingefära-jord-hink

Vem som helst kan odla ingefära hemma utan problem. Lägg bara kvar ingefära i jorden med knopparna uppe och låt stå i det filtrerade, inte direkt solljuset. Nya rötter börjar snart växa. Du kan skörda rötterna när de behövs för matlagning. Alternativt är ingefära mycket lämplig som en krävande krukväxt.

Förnybara grönsaker – låt avokado växa tillbaka i vattnet 

förnybara kärnor-vatten-avokado-tandpetare-glas

Det bör noteras att detta DIY -projekt dock passar vår titel lite. Ananas och avokado är faktiskt frukter, men intresset för att odla dem själv är riktigt stort, varför vi vill hjälpa dig med några tips för en möjlig och enkel plantering. Kasta inte avokadofröet. Pierce detta med 3-4 tandpetare och fixa det över ett glas vatten. Den nedre tredjedelen av kärnan ska vara i vattnet. Efter några dagar bildas rötter och sedan kan du plantera kärnan i en blomkruka.

Dra ananas själv – från bladknoppen

förnybar-grönsak-vatten-ananas-krukväxt-blomkruka

Ta först bort fruktköttet från lövklumpen, men den här gången lite djupare. Ungefär en fjärdedel av frukten ska förbli fäst för att bilda en knopp av löv, sedan forma en stjälk med en vass kniv. Så att den inte ruttnar bör den få torka några dagar (2-3). Därefter placeras gränssnittet i vattnet tills det bildar rötter. Efter att rötterna har bildats kan bladknoppen planteras i en blomkruka. För att tränga ut förruttnelsen, strö gränssnittet med kol i pulverform innan du planterar.