Gör duschgel själv – 7 fantastiska recept för lugnande och skämmande naturvård

Gör din egen duschgel kärntvål citronförpackning recept ingredienser

Naturkosmetik har aktiverats under en tid och är helt hip. Alla som redan har arbetat med naturkosmetik vet att det finns många skäl för att använda dessa naturvårdsprodukter. I dagens artikel lär du dig hur du gör en lugnande duschgel själv och hittar fantastiska recept som kommer att skämma bort inte bara din hud utan också dina sinnen. Prova bara våra receptidéer så blir det bra!

Fördelar med den hemlagade duschgelen

gör ditt eget alkaliska duschgelrecept bas salt

Om du redan har bestämt dig för att göra en duschgel själv är det första du kan göra att bestämma vilka ingredienser som går in i vårdprodukten. Möjligheten att helt klara sig utan skadliga ingredienser är naturligtvis också värt att nämna. Och sist men inte minst kan du göra en duschgel själv som motsvarar dina idéer och preferenser. Kanske har du en klar uppfattning om den lockande doften du skulle vilja skämma bort dina sinnen med? Eller kanske du skulle vilja göra något bra för din kropp med naturliga, hudvänliga och till och med helande ingredienser? I det följande får du veta hur du kan blanda din egen duschgel med hög hudtolerans.

Gör duschgel själv recept med ostmassa

Tvåltvål, naturprodukter, örter, gör ett duschbad själv

Du kan enkelt göra duschgel själv med följande grundrecept:

 • 80 g – 90 g osttvål eller naturtvål
 • 400 ml vatten
 • 2 msk vegetabilisk olja (solrosolja, sesamolja, olivolja, mandelolja, kokosolja)
 • valfritt: 15 ml grönsak, flytande lecitin (finns på apoteket)
 • Som ett alternativ till lecitinet kan du använda andra förtjockningsmedel som johannesbrödgummi, majsstärkelse eller xantangummi

Instruktioner för att göra duschgel själv

Gör dig själv naturlig kosmetika duschgel tea tree olja

För ditt lugnande och friska duschbad måste du först gnida kärnan eller naturtvålen i små bitar med en köksrasp. Under tiden lägger du vattnet i en kastrull och koka upp det. Tillsätt sedan riven tvål i vattnet under konstant omrörning. Rör om med vispen tills all tvål har lösts upp. Ta vätskan från spisen och låt den svalna. För att undvika klumpar, rör om med vispen då och då. Tillsätt sedan vegetabilisk olja och lecitin till den ljumma massan. Om du inte använder lecitin måste du skaka duschgelen noggrant före varje användning så att de olika ingredienserna kombineras med varandra. Du kan uppnå en tjockare konsistens med lite mer tvål och en tunnare genom att tillsätta ytterligare vatten.

Valfria ingredienser för en hudvänlig och aromatisk badglädje

eteriska oljor oliver linfrö pumpafrön naturlig kosmetika

Om du vill göra din egen duschgel kan du variera ingredienserna genom att lägga till andra ingredienser. Kanske vill du återfukta din hud, kan du lägga till lite honung. Beroende på om du vill göra en uppfriskande eller avkopplande duschgel själv, rekommenderar vi att du tillsätter örter och te samt eteriska oljor. Det senare ger ditt självgjorda duschbad en förförisk, omisskännlig doft och framkallar en härlig hälsokänsla när du duschar varje dag.

Gör alkalisk duschgel själv

honung naturliga produkter huskurer förbereda duschgel

Om du vill stödja din hud i dess naturliga funktion kan du göra en alkalisk duschgel själv. Det alkaliska duschbadet expanderar hudens porer och underlättar den naturliga reningen av huden. För detta duschbad behöver du följande ingredienser:

 • 50 g riven naturlig tvål (t.ex. ostmassa eller fårmjölks tvål)
 • 200 ml baste (färdigblandat)
 • 5 g baspulver
 • 20 ml mandel-, jojoba- eller salviaolja

Den rivna tvålen rörs ner i det varma basen. Därefter tillsätts baspulvret och slutligen oljan. Slå vätskan kraftigt och förvara i kylen.

Gör duschgel själv utan ostmassa – tea tree oil shower gel

aromas doftnoter gör din egen duschgel badsvamp

Du är välkommen att förbereda ett duschbad med tea tree olja, som stöder din återhämtning från förkylningar och är mycket effektiv för olika hudproblem. För 150 ml tea tree shower gel behöver du dessa ingredienser:

 • 75 ml luktfri vegetabilisk olja (jojoba-, mandel- eller vetegroddsolja)
 • 75 ml betain
 • 3 msk mjölkpulver
 • 10-15 droppar tea tree oil (du är välkommen att variera mängden och använda lite mindre tea tree oil eller delvis ersätta den med timjanolja)

Blanda först betainet med mjölkpulvret och tillsätt långsamt oljan. Tillsätt sedan den eteriska oljan och blanda väl.

Gör peeling duschgel själv

Gör din egen duschgel rosmarin örter fruktig peeling

För en mjuk och smidig hud kan du ibland använda en exfolierande duschgel. Om du har en neutral och parfymfri naturlig kosmetisk duschgel hemma kan du förvandla den till en kroppskalning genom att tillsätta naturliga medel, som parfymerar din hud och gör den vackert mjuk.

Ingredienser:

 • 250 ml neutral naturlig kosmetisk duschgel
 • 1-2 dl vitt socker
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk ingefära pulver
 • 1 tsk kanel
 • 1/2 tsk limeolja

Gör din egen fuktgivande duschgel

Gör din egen duschgel vårdande och återfuktande

Alla som kämpar med det irriterande problemet med torr hud behöver en duschgel med hög fetthalt. Du kan göra ett fuktgivande duschbad själv av dessa ingredienser:

 • 75 ml betain
 • 5 g guargummi
 • 65 ml luktfri vegetabilisk olja
 • 10 ml avokadoolja (alternativt: sheasmör)

För den hemlagade duschgelen, blanda först guargummi med betainen och tillsätt långsamt den lite uppvärmda vegetabiliska oljan. Tillsätt till sist avokadooljan och blanda allt väl.

Gör dig själv till ett duschgelrecept för barn

Gör din egen duschgel för barn med örter som är skonsamma för huden

Barnens känsliga och känsliga hud behöver särskilt skonsam vård. Du kan göra ett milt duschpulver själv för dina små med följande ingredienser:

 • 50 g riven naturlig ostmassa
 • 200 ml mjukt örtte
 • 2-3 tsk mandel- eller sesamolja
 • 1 tsk honung

Lägg den rivna tvålen i en tom flaska och häll det heta teet över den. Skaka flaskan och tillsätt honung och olja. Skaka blandningen väl igen och låt den svalna. Förvara den hemlagade duschgelen för barn i kylskåpet.

Gör män duschbad själv

rosmarinpepparmynta gör-det-själv-duschkar för män

Om du vill överraska en man med ett behagligt doftande duschbad kan du kopiera följande recept och använda eterisk olja för att skapa en individuell doft enligt dina personliga preferenser.

Ingredienser:

 • 50 ml rosmarinvatten
 • 30 ml betain som ytaktivt medel
 • 10 ml luktfri vegetabilisk olja
 • 3 g guargummi
 • 5-10 droppar eterisk olja efter eget val (t.ex. olika träslag, rökelse och kanel)

Blanda betain och guargummi och rör ner den lätt uppvärmda vegetabiliska oljan. Tillsätt sedan rosmarinvattnet och den eteriska oljan och skaka allt i en flaska.

Duschgel som en trevlig presentidé

gör dig själv flytande duschgel presentetikett

Så snart du har förberett den naturliga duschgelen kan du fylla en tom plastflaska med vätskan från en begagnad duschgel och göra den tillgänglig för användning. Du kan naturligtvis rengöra och återanvända förpackningen så ofta du vill efter att den är förbrukad. Om du letar efter originella presentidéer kan du fylla den självgjorda duschgelen i en visuellt tilltalande glasflaska och förvandla den till en fin och personlig present. För att få duschrummet att se ännu mer attraktivt ut kan du dekorera flaskan med en vacker rosett och hänga upp en etikett med ingredienserna som används och doftens riktning. Om den lugnande duschgelen är avsedd för personligt bruk rekommenderas inte glaset. Tyvärr finns det en risk att glasflaskan blir hal och går sönder när den kommer i kontakt med vatten. Glasflaskan är snarare avsedd som en elegant utseende presentförpackning.

Hållbarhet för den hemlagade duschgelen

gör duschgel själv instruktioner ingredienser

Om du inte använder konserveringsmedel vid tillverkningen av duschgelen förkortas produkternas hållbarhet. Tyvärr är det mycket svårt att ge allmänt giltig information om hållbarheten, eftersom många faktorer påverkar hållbarheten. Istället måste du använda riktvärden för självtillverkade kosmetiska produkter. Om du håller duschgelen i rumstemperatur måste du veta att ingredienserna reagerar med varandra efter några dagar. Du kan hjälpa till att bevara den genom att tillsätta lite E-vitamin eller så kan du förvara den självgjorda produkten i kylskåpet. Naturligtvis är hygien under produktionen av avgörande betydelse för kvalitet och hållbarhet.