Sovrum i vitt: idéer om hur rummet kan se ut som vänligt och ljust

Sovrum i vita och trä-väggar-ljus-golv-trä vägg-krukväxter

Färgen vit är ädel, tidlös och snygg. Det är en symbol för renhet, klarhet och oskuld, men det kan också verka sterilt och avlägset. Tänk att tillbringa flera timmar i ett helt vitt rum. Hur skulle du känna efteråt? Skulle färgen vit ha en klargörande och rensande effekt på dig? Om du inte vill känna att du är på ett sterilt sjukhus finns det några saker att tänka på när du ställer in. Låt våra idéer för en mysigt sovrum i vitt att inspirera!

Inredning av ett sovrum i vitt

Sovrum i vitt och svart band med modernt trägolv

Vi omges ständigt av mycket information varje dag. Men det blir ett problem när vi översvämmas av stimuli. Vår hjärna är också överväldigad. Vårt hem är då fristaden där vi vill hitta fred. Speciellt i sovrummet lugnande färger frågade. Vit kan slappna av sinnena och få ordning på dina tankar.

Snövit väggar kan verka för sterila och tråkiga. De ger också en känsla av kyla som inte är önskvärd i sovrummet. Förbi trasiga vita, som har en varm underton kan dock användas för att skapa en mysig atmosfär. Det finns faktiskt mer än 200 olika nyanser av vitt som benvitt, gräddvitt, rent vitt, elfenbensvitt, benvitt etc..

sovrum-vit-turkos-väggpaneler-3d-små-ombre-gardiner

Så att ett sovrum i vitt inte ser obekvämt och kallt ut, välj denna icke-färg för de långvariga inslagen i din inredning som t.ex. Väggar och möbler. Sedan kan du ställa in accenter med färgglada tillbehör och ändra dekorationen beroende på årstid eller humör. Se bara till att för många lekfulla detaljer gör rummet oroligt. Det är bättre att ställa in några, men högkvalitativa accenter.

Exempel på ett harmoniskt samspel mellan vägg-, golv- och möbelfärger:

  • Väggar och möbler är vita, i kombination med ett mörkt parkettgolv, beige eller bruna textilier ger det ljusa rummet en mysig atmosfär.
  • Golvet och taket är vita, väggarna är målade i en varm nyans (beige, cappuccino, grädde), trämöbler väljs, vita textilier kompletterar helhetsbilden.

sovrum-vita-möbler-högglans-tapet-hyllor-taupe-säng

Oavsett färgschemat du har valt för ditt sovrum, möbel visuellt inte för mycket med det golv och den Väggar sammanfoga. Du kan skapa vackra kontraster genom att kombinera olika färger eller använda material med olika ytor. Högglansiga möbler sticker till exempel särskilt fint ut mot en grov vägg med remmar, en texturerad tapet eller en dekorativ vägggips. Fototapeter och 3D -väggpaneler ger också en underbar look.

sovrum-vit-säng-trä-vägg-spegel-ränder-dagsljus

Vitt lever av kontraster och kan kombineras med alla färger och material. Flera faktorer avgör rätt förhållande mellan ljusa och mörka nyanser. Detta inkluderar rummets storlek, mängden dagsljus, inredningsstilen och de individuella preferenserna och karaktären hos de boende.

Ett sovrum i vitt ser större ut

sovrum-liten-vit-garderob-grå-ljus-trä

Ljusa färger förstora rummet optiskt medan de mörka får det att se mindre ut. Om det är ett litet sovrum är det bäst att undvika starka kontraster, invecklade mönster och stora motiv. Om taket är lågt kan du också använda visuella trick som vertikala ränder. Vertikala väggmålningar och smala, höga skåp förbättrar också utseendet. Horisontellt orienterade representationer och panoramabilder ger däremot utrymme.

Fönsterstorlek och naturligt ljus

sovrum-vit-turkos-modern-indirekt-ljus-fönster-persienner-vit-gardiner

Om fönstren vetter mot söder kan du använda mer mörka och kalla nyanser. I ett skuggigt sovrum är det bättre att klara sig utan mörka nyanser. Välj varma färger som orange, gul, brun och pastellfärger som rosa, mynta, beige och grädde.

Dricks: Det rekommenderas inte att blanda kalla och varma nyanser i sovrummet. Resultatet ser oroligt ut. Det är bäst att hålla sig till ett konsekvent färgschema.

sovrum-vitt-litet-rum-högt fönster-indirekt-ljus-rand-vägg

Naturligtvis är ett litet sovrum bäst upplyst av stora fönster från golv till tak. Dessa syns dock sällan i stadsmiljö. En annan bra idé är att måla insidan av de befintliga fönsterkarmarna vita.

Om du har växter eller andra dekorationer på Windowsill se till att de inte är för stora så att de inte hindrar inkommande ljusstrålar.

sovrum-vita-möbler-taupe-vägg-färg-tapeter

Även med Fönsterdekoration gå tillbaka till färgen vit för att skapa luftighet och utrymme. Undvik tyger som är för täta och helt blockerar dagsljus. Ljusstyrande persienner tillåter till exempel att infallande ljus kan doseras och differentieras in i rummet. Med vackra, transparenta gardiner kan du ge sovrummet en mysig atmosfär. De består vanligtvis av ett tunt material som är genomskinligt och som samtidigt skyddar mot nyfikna ögon. Genomskinliga gardiner kan också fint kombineras med ogenomskinliga gardiner.

sovrum-vit-spegel-motsatt-fönster-generera-ljusstyrka

Ett bra sätt att fördela dagsljuset i sovrummet och skapa ljusstyrka i mörka hörn speglar på. Med smart användning av speglar kan ytterligare ljus fångas upp och omdirigeras i önskad riktning. En spegel mittemot fönstret kan kraftigt förbättra mörka rum. Detta är effektivt när utrymmet inte är för djupt. Om rummet är djupare är effekten inte längre effektiv. Konstgjort ljus hjälper här.

sovrum-vit-blå-garderob-spegel-parkettgolv

Ett alternativ till väggspegeln är a Skåp med spegeldörrar eller högglansiga fronter. Om rummet är tillräckligt stort kan du välja traditionella gångjärnsdörrar. Skjutdörrar är bättre lämpade för små sovrum, där varje tum räknas.

Belysning skapar olika stämningar

sovrum-vit-brun-modern-belysning-arbetsområde

Om ett rum är för mörkt kan ett genomtänkt belysningskoncept göra underverk. Dela sovrummet i olika områden. Ljuset bör anpassas till olika situationer som läsning, klädsel, sminkning etc. Bords- och vägglampor fungerar till exempel som läslampor i sängen, medan skensystem och vridbara infällda lampor ger mer flexibilitet och kan justeras individuellt. Med dimbara lampor och indirekt ljus kan du också skapa olika stämningar.

sovrum-vit-minimalistisk-trä-varm-ljus-vägg-spegel

För ett sovrum i vitt rekommenderas varmt vitt ljus. Det har en lugnande effekt och skapar en mysig atmosfär. Kallvitt ljus, å andra sidan, har en aktiverande effekt och främjar koncentration.

Vitt dominerar i många inredningsstilar

sovrum-vit-grå-skandinavisk klädd säng

Från den naturliga lanthusstilen till skandinavisk till romantisk shabby chic – vit är en av de karakteristiska egenskaperna hos många inredningsstilar. Så om du vill designa ditt sovrum i vitt, tänk på de olika stilarna och personliga preferenser. När du har fattat ett beslut om en tydlig stil blir det lättare att samordna möbler och hemtillbehör harmoniskt.

Lantlig stil

sovrum-lantlig stil-vit-grön-beige

En av de mest populära inredningsstilarna är lantlig stil. Det är klassiskt, lekfullt och står för en närhet till naturen. Naturmaterial och motiv från naturen präglar denna nostalgiska livsstil. Textilier med rutor, ränder och blommönster är särskilt populära. När det gäller inredning är fokus främst på handgjort naturligt trä. Lite kitsch är också tillåtet i form av porslinsfigurer, torkade blomsterarrangemang och antikviteter från mormors tid.

sovrum-gammal-vit-grön-beige-country-stil-färgpalett

Skandinavisk puristisk

sovrum-vitt-skandinaviskt-skrivbord-grått

Färgschemat är mycket neutralt – i svart, grått, beige och vitt. Här dominerar också det ljusa träet. Möblerna har tydliga, enkla former och en funktionell design. Fokus ligger på naturmaterial och ett enkelt formspråk. Ljusstyrka och ljus är också ett stort ämne i den skandinaviska livstrenden. Imponerande lampor, massor av ljus och lyktor garanterar mer mysighet under de långa, mörka vinternätterna. Tyger och texturer spelar också en viktig roll här. Välj ull överkast som håller dig varm och massor av kuddar som inbjuder dig att mysa.

Vitt sovrum med en shabby chic stil

sovrum-vit-schabby-chic-romantisk-rosor

Shabby chic är en nostalgisk livsstil med en feminin touch. Färgbasen för denna romantiska inredningsstil är pastelltoner som ros och himmelblå, som kompletteras med massor av benvitt, beige och grått. Hemtillbehör av silverfärgad metall som vaser, ljusstakar och bordslampor ger dekorationen en ädel touch.

Sovrum i vitt har en boho chic känsla

sovrum-vit-boho-stil-romantisk-himmelssäng-massivt trä

Boho chic -stilen har ökat en tid och hittar också in i våra vardagsrum. Och inte konstigt, för det förmedlar en trevlig nonchalans och skapar den perfekta atmosfären för en bekväm sömn. Även om hippiestilen kan vara väldigt färgstark kan du behålla det rena utseendet genom att använda mycket vitt. Även här läggs stor vikt vid naturmaterial och naturliga färger. Linne, stickad spets, jute, korg och läder är särskilt populära. Dessutom gör makrameer och drömfångare den perfekta boho -dekorationen.

Den maritima inredningsstilen 

sovrum-vit-koboltblått-maritimt-hus-fritidshus

Den maritima inredningsstilen säkerställer att en frisk bris blåser i sovrummet året om. Kombinationen av vitt och blått samt randiga mönster är extremt karakteristiska för den maritima inredningen. Färska sandtoner och röda accenter kompletterar stilen. Drivved dekorationer, formade av naturen, kompletterar det maritima utseendet med rustik charm.

Integrera strand, vind och vatten autentiskt i ditt sovrum

sovrum-vit-maritim-sand-grå-färgpalett

Minimalism

sovrum-vit-metall-glans-dekoration-element-bordslampor

Om sovrummet ska inredas på ett minimalistiskt sätt kommer den tydliga linjen först. Allt reduceras till det absoluta minimum. Geometriska former, släta ytor och ett harmoniskt samspel mellan färgerna vitt, svart och grått skapar en sammanhängande bild. Rummet får inte verka för tomt eller för trist.