Att övervinna rädsla för tandläkaren – tips för oroliga patienter

Många fruktar tanken på att gå till en tandläkare eftersom en stor del av befolkningen är rädd för tandläkaren. Dessutom dyker minnen från smärtsamma tandläkarbesök tidigare upp hos sådana oroliga patienter. Dessa beror ofta på rädsla för sprutor hos tandläkaren eller ljudet från sonden. I många fall får denna rädsla för tandläkaren patienter att söka hjälp endast när de redan har ont.

Förhindra rädsla för tandläkare

sjuksköterska och tandläkare behandlar ängslig patient

De flesta tandläkare idag känner till en patients rädsla och försöker minimera den med specialbehandling. Vårdpersonal inser också att artighet och vänlighet kan bekämpa patienternas rädsla för tandbehandling och göra medicinsk behandling till en mindre skrämmande upplevelse och en normal del av livet. Även om detta kanske ännu inte gäller alla representanter för branschen, håller specialister i Tyskland fast vid det, t.ex. Tandläkare Seidel även dessa principer och tillvägagångssätt. Följaktligen möjliggör detta adekvat medicinsk vård för de oroliga patienterna.

Tandläkare lugnar patienten under läkarundersökningen förhindrar tandläkarskräck

Så numera är fokus för tandvården helt och hållet på patientens komfort i stolen. Allt börjar med att ge den ängsliga patienten en känsla av trygghet genom den trevliga atmosfären och personalens glada stämning. Tillvägagångssättet under undersökningen är också mycket viktigt för att kunna undertrycka tandläkarens rädsla.

behandla under narkos rädsla för tandläkare bedövning använda munspegel

De flesta ingrepp utförs under narkos, vilket förhindrar att patienten känner smärta. Många patienter är dock också rädda för sprutan hos tandläkaren och själva bedövningsmedlet. Lyckligtvis har modern tandvård nya metoder för att bekämpa tandfobi som kan hjälpa till att förebygga skräck och sådana panikattacker.

Skillnad mellan rädsla och tandfobi

Tandvård utförs i det mörka rummet hos patienten med rädsla för tandläkare

Tandskräck är en reaktion på en okänd fara. Människor har olika nivåer av ångest, särskilt när de måste göra något som de inte har gjort tidigare. I det här fallet är rädslan för det okända i centrum för allt. Panikens rädsla för tandläkaren är mer en reaktion på en känd fara. Objektet är känt, liksom resultatet. Personen är rädd för något som hände dem som orsakade obehagliga symptom. Patienten reagerar på läkningsprocessen och utlöser som svar en flyktssituation eller kamp.

Att övervinna rädsla för tandläkare tipsar oroliga patienter med tandfobi

Tandfobi är som den typ av rädsla som beskrivs ovan, men mycket starkare. På så sätt försöker den berörda personen helt undvika den hotfulla situationen för att inte alls provocera flyktreaktionen. Det bör noteras här att patienten upplever en liknande reaktion med denna fobi, även om han eller hon tänker på läkningsprocessen med tandläkaren utan att ens vara närvarande på tandläkarens kontor.

Nya metoder för tandbehandling

leende ung kvinna tittar i spegeln medan hon sitter på tandläkarstolen under behandlingen

Många patienter är rädda för nålar för lokalbedövning, som krävs vid vissa tandbehandlingar. Återigen, var modig här och varna tandläkaren att du är rädd för nålar. Det finns sprayer och geler som din tandläkare kan använda för att minska din känslighet på sömstället. På så sätt känner du knappt att nålen sätts in alls.

rädsla för sprutor hos tandläkaren lokalbedövning ny metod

Innan bedövningen värms upp används de tunnaste nålarna för att se till att det inte är någon skillnad mellan kroppstemperatur och bedövning. Bedövningsstället torkas också med en spray och tandläkaren applicerar en speciell gel med en behaglig doft för att göra nålen känslig. Användningen av denna teknik av en specialist har nyligen visat sig vara mycket effektiv. Många patienter uppger att de inte har känt någon smärta.

modern tandläkarmottagning mysig atmosfär mot rädsla för tandläkare

Ett annat problem är en stickande känsla i en stor del av munnen, som kan vara 2-3 timmar. För att hantera detta använder tandläkare intraligamentär anestesi, som de placerar i fickan mellan tanden och tandköttet. Som ett resultat bedövar tandläkaren bara tanden han behandlar. Fördelen med denna metod är användningen av anestesi i mycket små mängder med hög effektivitet men med minimal stickningar och obehag.

Glad patient och tandläkare visar hjärtgest med händerna under #tandläkarbesök

Så för att hantera rädslan för tandläkaren krävs ett komplext tillvägagångssätt på båda sidor. För tandläkare inkluderar detta förståelse för patientens behov, specialistvård och kompetens och användning av modern teknik. Med sådana tandläkarmetoder kan attityden till tandläkarbesök förändras helt inom en snar framtid.