Egyptiska symboler och deras betydelse som tatueringar

Mytologin och kulturen i det antika Egypten liksom de gamla egyptiska symbolerna är verkligen en viktig del av civilisationens historia. Men visserligen kan vi idag bara förstå en begränsad mängd egyptiska hieroglyfer tatueringar, som skildrar många händelser i faraos ålder. Men kunskap om egyptisk symbolik är avgörande för en bättre förståelse av denna period. För dem som vill veta mer om det är det därför vi har sammanfattat några välkända egyptiska tatueringar betydelser och symboler här.

Egyptiska symboler betyder

olika egyptiska symboler som betyder hieroglyfer på stenar

Eftersom den egyptiska kulturen överlevde så länge innehåller den också många motsägelsefulla myter samt mycket olika betydelser för olika symboliska egyptiska karaktärstatueringar. Dessa symboler utvecklas med tiden när gamla idéer går in i nya myter eller gudar. När dessa blir mer populära börjar de anta aspekter av andra gudar. Så religion i det gamla Egypten var nästan helt integrerad i människors dagliga liv.

realistiska egyptiska tatueringar män faraoner 3d detaljerad illustration

Gudarna var närvarande vid födseln, under hela livet och under övergången från jordiskt till evigt liv. De fortsatte sin oro för själen i livet efter vassen. Den andliga världen var alltid närvarande i den fysiska världen, och denna förståelse symboliserades av bilder inom konst, arkitektur, amuletter, statyer och objekt som adeln och prästerskapet använde vid utförandet av sina uppgifter..

mytologi och symbolik från Egypten med de gamla karaktärernas språk

Många egyptiska symboler i ett i stort sett analfabetiskt samhälle tjänade det avgörande syftet att förmedla kulturens viktigaste värden till människor från generation till generation. Då hade bonden aldrig kunnat förstå den litteratur, poesi eller psalmer som lästs som berättade historierna om hans gudar och kungar. Därför representerades denna berättelse på obeliskar eller som en relief på tempelväggar genom egyptiska symboler. De tre viktigaste av dessa, som ofta förekommer på amuletter eller i arkitekturen i alla typer av egyptiska konstverk, var ankh, djed och scepter. Dessa sammanfattades ofta i inskriptioner och kan ses på sarkofager tillsammans i grupp eller separat.

Det majestätiska med den gamla egyptiska symboliken

många teckningar och deras betydelser på en vägg i det antika Egypten

Så livet i det antika Egypten var en sammansmältning av de andliga och fysiska aspekterna av deras kultur i form av konstnärlig arkitektur, symboler, amuletter och många föremål. Dessa användes för att stå som en egyptisk symbol för lycka och skydd. Dessa symboler spelade en viktig roll i överföringen av kultur från en generation till nästa, eftersom de skrevs på tempelväggar och obeliskar och användes i magiska och religiösa ritualer för både levande och döda. Allt detta gjordes i form av hieroglyfer och som “Guds ord” för att dokumentera de viktigaste händelserna i forntida egyptisk historia, deras andliga övertygelse och kultur.

Egyptiska symboler ankh tatuering

en av de mest kända tecknen och egyptiska symbolerna ankh coptic cross

Detta är en av de mest kända och mest använda symbolerna i det antika Egypten och världen. Det är ett nyckelliknande kors med en spets i form av en slinga. Ankh symboliserar evigt liv, morgonsolen, rening, vattnets livgivande kraft, klarsyn och förening av motsatser som jord och himmel samt man och kvinna (Isis och Osiris).

en av de mest kända tecknen och egyptiska symbolerna ankh tattoo coptic cross

I det här fallet är symbolen associerad med egyptiska tatueringar såväl som ”gudinnan Isis knutar” och hennes mäktiga kult mellan (3150-2613 f.Kr.). Det är också känt som Crux Ansata av koptiska kristna som representerar liv och odödlighet. Denna symbol förekommer också i målningar, tempel och gravar, eftersom den var nyckeln till tillvaron och fungerade som en amulett för att skydda Gud.

ankh antika korset som en egyptisk symbol för kärlek och tro på kristendomen

Ankh sågs också som en gammal egyptisk symbol för kärlek. Kvinnliga gudar var också populära i tidig egyptisk historia. De verkar vara mer kraftfulla, som gudinnan Neith, till exempel. Kanske utvecklades en sådan egyptisk symbol för kärlek från Tjet, men denna teori är inte allmänt accepterad. Ankh var emellertid nära besläktad med Isis -kulten, och i takt med att dess popularitet växte, så blev symbolens.

Ankh Neck egyptiska tatuering kvinnor med ädelstenar detaljer för kvinnor

Många olika egyptiska gudstatueringar innehåller ankh och det visas tillsammans med Djed -symbolen i praktiskt taget alla sådana konstverk. Vi ser det på sarkofager, gravmålningar, palatsdekorationer, statyer och inskriptioner. Som en amulett var ankh nästan lika populär som skarabén och djed.

Lotussymbolen

lotusblomma som en egyptisk symbol för familjens solskapande och förnyelse

Detta anses vara en sann ikon i egyptisk mytologi och forntida egyptisk konst. Den vackra lotusblomman, även känd som “näckros”, stänger på natten, sjunker under vatten och vaknar igen på morgonen. Det är därför det blev en egyptisk symbol för familj, sol, skapande och förnyelse. Lotus är också associerad med Atum-Ra, solguden. Som en gigantisk lotus dök han upp ur Nuns urvatten, varifrån solguden kom.

Egyptiska tatueringar kvinnor med lotusblomma som en symbol för kvinnlighet

Osiriskulten associerades som en symbol med begravningsbilder och med den avlidnes inträde i underjorden, vilket också symboliserar reinkarnation. Symbolen användes i stor utsträckning inom konsten för att representera Övre Egypten. Den har hittats på hedersplatser i hela Egypten, på arkitekturen i de huvudsakliga kupolerna i de egyptiska kolumnerna som representerar livets träd, i gravarna, i hieroglyfer skrivna på papyrus och på troner och huvudbonader hos de gudomliga faraonerna.

Symbolen för Djed -pelaren

djed -pelare gjord av guld i det egyptiska museet som en symbol för styrka och stabilitet

Känd som “The Backbone of Osiris”, står det för styrka och stabilitet och är associerat med underjordens gud Osiris och skapelsens gud Ptah. Så det gör den till en symbol för uppståndelse och evigt liv. De gamla egyptierna trodde att Djed -pelaren var en kombination av fyra pelare som höll jordens alla fyra hörn.

kvinna med egyptisk tatuering på ryggen bestående av djed -symbol och ankh -kors med förklaringar

Det användes också som en symbol för fertilitet på festivaler som betonade balans i livet och hopp i livet efter detta. Dessa gjordes följaktligen tillgängliga av de stora gudarna i det antika Egypten. En Djed -pelare är ofta belägen längst ner i kistor, där den avlidnes ryggrad låg så att själen kan resa sig och gå in i livet efter detta.

Egyptiska symboler – Eye of Horus and Ra

Egyptiska symboler öga och ankh kors av trä

Symbolen “Eye of Horus”, även känd som Wadjet, Udjat, Uadjet, Uto, Wedjoyet, Edjo och Uto, står för skydd, helande, hälsa och kunglig makt. Många känner också igen det som en egyptisk symboltatuering av månen. De gamla egyptierna trodde att amuletter med Horus öga hade helande krafter. Det användes också som ett medicinskt verktyg för att mäta ingredienserna vid tillverkning av läkemedel.

Egyptiska tatueringar ögon kvinna hals svart bläck

Enligt myten kämpade Horus och Seth för Osiris efterträdare och Seth skadade Horus vänstra öga. Hator (eller Toth) läkte sedan ögat med magi och Seth erbjöd ögat till sin far Osiris för att återuppliva det. Av denna anledning är Horus öga också känt som en symbol för offer för egyptiska tatueringar. Providence’s Eye (frimurarnas allt seende öga) på amerikanska dollarräkningar härleddes från Eye of Horus.

blå stenbit representerar horusögat som en utställning i det historiska museet

Det finns olika myter om symbolens ursprung från guden Ra: s öga. De flesta experter tror dock att denna symbol faktiskt var Horus högra öga. Med tiden blev det känt som Ra of Eye. De två symbolerna representerade mestadels samma begrepp. Men enligt olika myter har den andra symbolen identifierats som personifieringen av många gudinnor i egyptisk mytologi som Wadjet, Hathor, Mut, Sekhmet och Bastet. Ra / Re är solguden i egyptisk mytologi. Därför symboliserar Ra -ögat också solen.

“Vad” egyptisk scepter tatuering med symbolik

koppar på holu som spira från egyptisk kultur

Det var en symbol för makt och styre för gud och kung i forntida egyptisk historia och kultur. Det utvecklades under tiden för kung Djet (cirka 3000-2990 f.Kr.) under den första dynastin.

vackra och realistiska utseende egyptiska tatueringar som betyder vad scepter färgade bläck

Varje gud hade sin egen vad-spira, som Hathor, Isis, Ra och många andra. Guden Ptah kunde kombinera Anka, Djed och Var i sin spira. Det var det enda som passade hans helighet. Det är alltså känt som “jordens skulptör”. Detta presenterade den absoluta vikten av fullständighet och helhet.

Egyptiska symboler skarabé

museiutställning egyptiska symboler skarabé

Nästa på vår lista är skarabén, en av de viktigaste symbolerna i det antika Egypten från 2181-2049 f.Kr. Fram tills Kristendomens uppkomst. Scarabbaggen (Scarabaeus sacer), även känd som dyngbaggen, representerar solen, återställande av liv och uppståndelse och transformation. När egyptiska symboler representerade skalbaggar, så gjorde det också inom konst och ikonografi.

scarab tatuering underarm man minimalistisk med symbolik egyptiska tecken skalbagge dyngbagge

Den forntida insekten rullade gödsel till en boll och lade sina ägg i den. Gödseln fungerade som mat för de unga när de kläcktes. De gamla egyptierna såg att livet kom från ingenstans, vilket representerade förvandling, återställande av liv och uppståndelse för dem. Scaraben identifierades med guden Khepri, som mer liknade en assistent till Ra och rullade solkulan över himlen.

Hekha och Nekhakha

hekha och nekhakha skurkar och fläckar från den egyptiska civilisationen

Skurk och gissel var symboler för faraos styre för statsmakt och kungens absoluta makt och kontroll över sina undersåtar. Genom att känna till skurkens och flallens ursprungliga funktion kan vi se hur de användes som symboler för faraos roller. Skurken var känd som Heka på egyptiska. Det uppstod ur personalen (känd som en awet) som herdar använde för att skydda sina får. Skurken representerade faraos roll som herde i vården av det egyptiska folket. Skurken var känd som Nekhacha på egyptiska. Det var en stav med tre pärlsträngar ovanpå. Historikerna kunde emellertid inte komma överens om exakt vad detta användes till.

hekha och nekhakha tatuering underarmar man färgade

Ordet “Hekha” är ett epitet av Osiris, vilket betyder “att styra” och är en symbol för kunglig makt och styre. Symbolen var i händerna på varje kung och drottning som någonsin styrde Egypten. Skurken var ett uråldrigt verktyg som herdar använde när de använde gissel för att valla getter och för skörd. De påminde om det förflutna och traditionens betydelse.

Ouroboros

orm ouroboros som en symbol för evighet och återfödelse samt avkoppling

Som en av solens symboler representerar den Atons resor, en av aspekterna av solguden. Kallas också Uroboros, det står för återfödelse, evighet och återhämtning.

ouroboros tatuering på en kvinnas höft som en egyptisk symbol för oändlighet och evigt liv

Symbolen kom till när Atum klev ur det mörka vattnet i form av en orm som förnyar sig varje morgon. Det är också känt som en symbol för oändlighet. Detta används i många olika kulturer, till exempel i grekisk och nordisk mytologi.

sphynx i förgrunden med egyptiska pyramider i bakgrunden

Egyptisk mytologi har stora historier att upptäcka. Många tatueras av egyptiska symboler som inspiration. Du kan köpa och uppleva dessa oförglömliga bedrifter genom att till exempel boka en äventyrlig resa till Egypten. Dessutom kan du boka en spännande Nile -kryssning för att besöka de majestätiska templen i de egyptiska faraonerna och utforska myterna och motiven för egyptiska gudstatueringar.