Den första genmodifierade växten som lyser i mörkret

genetiskt modifierade växtljus bioglow starlight avatar

Amerikanska forskare från bioteknikföretaget Bioglow baserat i St Louis, Missouri, USA har världens första genetiskt modifierad växt, som ger ljus, utvecklas. Molekylär forskning utfördes av Dr. Alexander Krichevsky, som forskade om växternas biologi och vattenbakteriernas bioluminescens. Forskning inom dessa vetenskapsområden har stimulerat hans önskan att skapa en ren och hållbar ljuskälla. Han korsade gener från bakterier med bioluminescens med krukväxten Nicotiana alata. Detta skapade den glödande växten “Stalight Avatar”.

En genmodifierad växt som avger ljus

genetiskt modifierad växt ljusproducerande bioglow usa

Den ovanliga växten avger ett mjukt ljus i mörkret utan behov av UV -ljus eller kemiska tillsatser. Det är därför det beskrivs som den första ljusproducerande anläggningen i världen. Ljusstyrkan i Starlight Avatar kan jämföras med stjärnornas sken, men i framtiden kan den ersätta lampor. Ljuset från växten är fortfarande blågrönt, men grodor meddelar att de vill utveckla rödaktiga och gulaktiga nyanser av ljus.

Den genetiskt modifierade växten “Starlight Avatar”

genetiskt modifierade växter producerar ljus

Forskarnas idé är att minska hushållens elräkningar. Varför inte med en sådan lösning? Det finns dock en lång väg kvar innan konventionella energikällor byts ut. De första 20 exemplarna auktioneras för närvarande ut och startbudet är en amerikansk dollar. Den genetiskt modifierade växten kräver särskild vård, ökad syretillförsel och kan leva i två till tre månader. Starlight Avatar kommer att lysa hela sitt liv. Tänk bara hur bra det skulle vara om växter i ditt hem var programmerade att ändra färg. Och vad skulle du säga om växtbaserad gatubelysning? Framtiden ser så romantisk ut och samtidigt läskig …

blågröna ljustoner

genmodifierad växt lyser mörkgröna toner

genetiskt modifierad ljusproducerande växt nicotiana alata