Installera smarta hemsystem för bättre boendekomfort

smarta hem systemleverantör-jämförelse-urval-hjälp

Smarta hemsystem blir mer och mer en del av hushållet och tar utan tvekan sina fördelar med sig. Smart Home -teknik garanterar dig komfort i ditt eget hem, ökar säkerheten och sänker energikostnaderna, eftersom du kan styra dina enheter när som helst. Så om du letar efter energieffektivitet kan du bidra med hemautomation. Nu kanske du tänker att en sådan intelligent hemkontroll kostar mycket pengar. Men vad som kunde kosta 10 000 euro för ett tag sedan kan nu köpas för endast 150 euro, så det är säkert överkomligt för alla.

Smarta hemsystem för boendekomfort – vad är smart hem?

smarta hemsystem familj-boende-idé-smart-teknik-mobiltelefon-smartphone-pc

Smarta hemsystem bör inte förväxlas med smarta hemapparater. I princip är hela systemet fjärrkontroll och nätverk för alla hushållsapparater. Detta betyder de intelligenta enheterna, eftersom vi redan känner till automatiska hushållsapparater, de är inget nytt. Det som är annorlunda är att dessa nu kan kontrolleras bekvämt centralt, vare sig det är hemifrån eller på språng. Detta möjliggörs via smarttelefonen eller en surfplatta som kunden ibland lägger till i det smarta hemsystemet. Alla enheter som använder trådlös teknik som WLAN eller Bluetooth kan integreras i systemet.

Krav för smarta hemsystem

smarta hemsystem minimalistisk-monokrom-vardagsrumskomfort

För att kunna använda denna tjänst måste vissa krav vara uppfyllda i ditt hem. Därefter står ingenting i vägen för ett intelligent liv. Särskilt den första punkten kommer inte att vara ett problem alls, eftersom nästan alla hushåll är utrustade med den. För smarta hemsystem behöver du:

1. En internetanslutning via WLAN eller annan datalinje

2. En central enhet som du kan skaffa från leverantören och som du kan ansluta alla andra moduler (t.ex. lampor, rörelsedetektorer, persienner, etc.)

3. Enhet för styrning av smarta hemsystem: PC, smartphone, surfplatta eller smartwatch

4. Programvara och appar för drift av systemet

Vilket smart hem system att köpa?

smart-hem-system-heminredning-teknik-kabel-wifi-tips

För att kunna bedöma vilket smart hemsystem som är bäst för dig bör du först tänka noga på vilka funktioner du behöver, det vill säga vilka som är de mest användbara för dig. Vad vill du inse? Vill du utrusta ditt hus med ett ljudsystem och lyssna på musik när som helst eller vill du ha ett system som du kan skydda ditt hem med? Utbudet av varianter gör verkligen inte valet särskilt enkelt.

Planera budget

smart-hem-system-fördelar-nackdelar-kök-växter-familj

Då är det också viktigt att du bedömer din budget korrekt. Du kan naturligtvis utrusta ditt hem med ett komplett system, men är du redo att spendera nödvändiga pengar? Om inte, finns det ett annat alternativ. Fördelen med smarta hemsystem är att du kan börja med vissa komponenter och sedan eftermontera det smarta hemmet när som helst. Så om du först värderar kontrollen av din uppvärmning, men efter några månader inser du att du också vill styra belysningen intelligent, kan du enkelt integrera detta senare utan att behöva ha någon kunskap om programmering.

Typer av anslutningar

smarta hemsystem drift-surfplatta-hus-teknik

Smarthemsystemen är olika och ansluter enheterna till basen på två olika sätt, beroende på leverantör. Naturligtvis har varje variant sina fördelar och nackdelar, som vi kort vill presentera för dig. Då kan du själv bestämma vilken variant som är bäst för dig.

Ett system med kablar

smart-hem-system-smarta enheter-hus-design-info-idéer

I ett trådbundet system, som namnet antyder, är de enskilda enheterna anslutna till varandra med kablar. Dessa kablar går längs väggarna. Fördelen är att denna anslutning är fri från störningar. Det avbryts inte lika snabbt som till exempel de trådlösa versionerna. Avståndet till enheterna är också irrelevant här. Trots att trådlösa smarta hemsystem har ett visst intervall är detta inte fallet med kablar. Dessutom är detta system inte beroende av leverantören eller tillverkaren. Enheter från vilken tillverkare som helst kan användas och anslutas till varandra. Det finns dock också några nackdelar att nämna. För det första är du inte så flexibel med kabelsystemet. Enheterna måste alltid placeras nära anslutningarna i väggen. Trådbundna smarta hemsystem är också mindre praktiska när det gäller kostnader. Detta gäller även vid eventuell eftermontering. Så att planera i god tid är ett måste. Kablarna läggs med hjälp av en elektriker.

Trådlöst system

smart-hem-system-hemautomation-komfort-boende

Den andra varianten är att ansluta enheterna till basen via ett radiosystem. Antingen används det befintliga WLAN eller en annan frekvens här. Det beror igen på leverantören. Både installationen och eftermonteringen av de smarta hemsystemen är mycket enklare med denna variant och du kan göra det själv. Enheterna kan ställas in var som helst i huset, förutsatt att de är inom räckhåll för kontrollcentralen. Om mottagningen är för svag kan en trådlös router hjälpa till. Sammantaget är de enskilda komponenterna för det trådlösa systemet billigare. Nackdelen är att du alltid är beroende av frekvensen när du köper nya komponenter. Det är också fortfarande mycket svårt att kombinera komponenter från olika tillverkare. Men dessa arbetar nu allt mer tillsammans för att göra det enklare att kombinera. Smarta hemsystem som fungerar trådlöst är också det bättre valet om du inte tänkte på ett smart system när du byggde huset och inte vill riva upp väggarna efteråt för att installera kablar.

Smarta hemsystem i jämförelse

smart-hem-system-persienner-automatiskt-dag-natt

Med en jämförelse av smarta hemsystem kan du ta reda på vilka typer av system som erbjuds. En jämförelse mellan alla leverantörer av smarta hemsystem är faktiskt omöjlig. Det finns de som är specialiserade på ett visst område, till exempel ett system specifikt för rullgardiner och persienner eller uppvärmning av huset.Med ett Smart Home -startpaket kan du utrusta ditt hus eller din lägenhet snabbt och enkelt. Här är några varianter:

RWE Smart Home

smart-hem-system-surfplatta-kontroll-tips-köp

RWE: s smarta hemsystem består av minst 17 enskilda komponenter. Denna huskontroll är bland annat avsedd för fönsterluckor, omkopplingsbara uttag och för el och uppvärmning av hemmet. Systemet kan användas för att styra intelligenta pannor och solsystem. Det styrs här med hjälp av datorn. För detta ändamål är systemet anslutet till din router, som måste ha WLAN -funktionalitet. Anslutningen görs via en kabel. Systemet inrättar sedan ett eget radionätverk med alla enheter. Surfplattor och smartphones kan också användas för kontroll via appen. Kostnaden för denna hemautomation är 190 euro. Eftersom det kan hända i stora hus att vissa enheter hamnar utanför räckvidden, erbjuder RWE en extra trådlös routermodul. Denna modul förstärker mottagningen och gör det möjligt att använda systemet på flera våningar. För att förbättra RWE Smart Home -system på detta sätt tillkommer extra kostnader på 70 euro. Tillgångskontot erbjuds gratis de första två åren. De efterföljande kostnaderna är dock fortfarande okända och måste begäras av leverantören själv.

Telekom Smart Home

smarta hemsystem kontroll-system-välj-lägenhet-tillbehör

Telekom är den största telefonleverantören i Tyskland. Så det är bara logiskt att detta också erbjuder smarta hemsystem. Entry-paketet heter Qivicon och kostar knappt 300 euro. Förutom basen inkluderar detta också två radiatortermostater, rökdetektorer och så kallade adapterpluggar, med vilka du kan slå på och stänga av olika enheter när du vill. Med detta system, som med RWE, görs anslutningen via routern, styrning via dator, surfplatta eller smartphone. Skillnaden är att Telekom -systemet inte innehåller alla möjliga moduler i startpaketet. Qivicon -modulerna som nämns ovan kan utökas mot en extra kostnad, även om utbudet är stort. Dimmare, rörelsedetektorer, ett system för rullgardiner och en vattennivådetektor är bara en liten del av de moduler som erbjuds.

HomeMatic

smart-hem-system-bygga-en-spis-tv-fjärrkontroll-parkett

Om du redan har ett eget hem men utan Smart Home -system och vill eftermontera det kan du också välja HomeMatic för detta ändamål. Systemet drivs via ett radiokontrollcenter CCU2. Kostnaden för detta centrum är 150 euro. Även här är utbudet av moduler mycket stort. Detta inkluderar också väderstationer, regnsensorer, vattennivåindikatorer, lutningsmätare och koldioxidgivare. Smat Home -säkerhet erbjuds också. Så du kan kontrollera utanför huset om alla fönster är stängda och eventuellt komma ikapp eller styra larmsystemet med ett smart hemlarm. Till skillnad från de ovan nämnda märkena har den så kallade Q3 från HomeMatic inte någon egen app. Det finns dock andra appar som kan användas för att komma åt systemet utan problem.

digitalSTROM

smart-home-systems-pc-laptop-mobile-control-base

DigitalSTROM AG är en schweizisk leverantör. Hans smarta hemsystem är inte anslutna till varandra via WLAN eller Bluetooth, utan via husets elnät. Detta innebär också att installationen måste utföras av en elektriker. Centralenheten är installerad på säkringsboxen. Priset för själva enheten är 400 euro. Efter installationen kan denna server sedan anslutas till nätverket. Kontrollen är trådlös igen och sker via datorn eller en mobil enhet. En mängd andra appar erbjuds också för systemet. Om du till exempel inte är hemma, men inte vill att detta ska märkas, kan du använda det som kallas en frånvarosimulering, vilket säkerställer att din närvaro simuleras.

Perfekt service

smart-home-systems-router-wlan-wireless-enheter

De praktiska Smart Home -systemen från digitalSTROM har också sitt pris. Utöver de redan nämnda kostnaderna för centralenheten tillkommer extra kostnader för andra komponenter. Adapterpluggar kostar cirka 110 euro, den sexpoliga ljusterminalen 100. Ändå är systemet en praktisk variant som kan utökas när som helst och ökar komforten mycket. Om du till exempel tänder sänglampan på morgonen vet systemet att du reser dig. Radion i badrummet och kaffemaskinen kan anslutas till systemet och slås på automatiskt när du reser dig. Har du något emot att det ringer på ytterdörren? Låt istället lamporna blinka!

mobilcom-debitel SmartHome

smarta-hem-system-levande-moderna-installera-kameror

Kostnaderna för startpaketet för smarta hemsystem av detta märke är betydligt billigare jämfört med de andra leverantörerna. Anledningen till detta är månadsavgifter för olika tjänster. Det är ett system som är specialiserat på säkerheten i ditt hem. Startpaketet till ett pris av 99 euro består av den centrala enheten, samt två rörelsedetektorer, en dörr- eller fönsterkontaktdetektor, en WLAN -kamera och en siren för inomhusbruk. Det finns också en fjärrkontroll med vilken larmsystemet kan slås på och av. Ett SIM -kort används så att systemet också kan fungera vid strömavbrott. Detta kan också skicka nödvändig information till en mobiltelefon under sådana perioder.

Skydda ditt hem

smart-hem-system-säkerhetsskydd-inbrottskamera

Kameran, som är en del av de smarta hemsystemen, kostar 199 euro. Om en inte räcker kan flera kombineras med varandra. Det upptäcker rörelser och det även i mörkret tack vare den infraröda funktionen, varigenom du också kan informeras om rörelser i huset via e -post om du vill. Inspelningarna sparas automatiskt i internetmolnet i en månad och kan kontrolleras från olika enheter under denna tid. Du stöder denna tjänst med ett tvåårskontrakt med en avgift på knappt 20 euro per månad. Reparationer utförs när som helst och är till och med gratis för ett värde av upp till 200 euro och andra tjänster ingår också i detta kontrakt.

Tado

smart-home-systems-tado-build-in-installation-lätt att använda

Om du letar efter smarta hemsystem som du bara kan övervaka och styra uppvärmning och luftkonditionering med, då är Tado ett bra alternativ. Företaget liknar Nest Labs, som tillhör Google -koncernen, som kommer från Amerika och grundades av två tidigare Apple -ingenjörer, men som ännu inte erbjuder sina system över hela världen..

 Smarta hemsystem och problem

smart-hem-system-vägg-tillbehör-fjärrkontroll-modern

Ett av problemen som smarta hemsystem för med sig är att de inte kan kombineras med varandra. Varje tillverkare och leverantör har sina egna standarder. Vissa använder WLAN, andra Bluetooth eller, som redan nämnts, husets strömledning. Det betyder att när du väl har valt en leverantör tvingas du också stanna hos honom – eller ersätta den med helt ny utrustning från en annan leverantör. Naturligtvis finns det undantag. Qivicon som nämns ovan kan till exempel också användas med enheter, kontroller och switchar från andra tillverkare. Det här är saker som du bör ta reda på i förväg från din valda leverantör.

Modernisera huset

smarta hemsystem-rökdetektorer-rörelsedetektorer-brandskydd

De smarta hemsystemen gör det också möjligt för leverantörer att kontrollera din utrustning. Amazons modell avgör vilka enheter som fortfarande saknas. På så sätt vill varumärket optimera sina annonser åt dig. Nästa gång du besöker webbplatsen får du olika erbjudanden för motsvarande enheter. Om detta är ett problem eller ses positivt beror helt på varje individs åsikt.

Smarta hemsystem för trädgården

smart-hem-system-trädgård-idé-bevattning-automatisk

Och när du väl har övertygat dig själv om fördelarna med Smart Home -tekniken och tycker att denna bekvämlighet är perfekt kan du också utöka Smart Home -systemen till din trädgård. Många användbara varianter erbjuds också för detta område, som kan hjälpa dig med korrekt bevattning, mäta vattenförbrukningen och till och med förutsäga vädret. Utrusta ditt hem runt omkring och göra din vardag enklare.