Smarta assistenter i det smarta hemmet: Alexa och co lyssnar på ditt ord

smarta hem-appar-app-kontroll-funktioner-översikt

Kontrollera belysningen centralt med surfplattan, slå på och av värmen när du är ute och reser, programmera fönsterluckorna och styr musiken i hela huset via en app – det smarta hemmet står för mer boendekomfort med lägre förbrukningskostnader. Som en del av teknikmässan CES i Las Vegas presenterades nya smarta hemassistenter med röststyrning, som ska göra livet hemma ännu enklare.

Smartare att bo i ett smart hem

smart hemassistent-wifi-app-mobiltelefonkontroll

Fördelarna med hemautomation är uppenbara: vibrationssensorer i fönstren larmar vid ett våldsamt intrång, intelligenta belysningssystem hjälper till att spara el, de nya smarta hemassistenterna gör vardagen enklare med röstkommandon. Men följande gäller: För att säkerställa kompatibilitet bör de enskilda komponenterna i ett smart hemsystem samordnas så bra som möjligt med varandra så att de kan styras centralt. Tänk på tillämpningsområden och personliga preferenser i förväg och överväg en potentiell expansion i framtiden med ytterligare funktioner. Mer om Hemautomation på reichelt.de.

Amazons Alexa styr det smarta hemmet

Vad Siri gör på iPhone är jämförbart med Amazons Echo -högtalare för hemmet. Förutom att med den adaptiva högtalarassistenten Alexa, stjärnan i årets CES, kan du också styra ditt nätverksbyggda hem med röstkommando. Med rätt komponenter blir Alexa operativsystemet för det smarta hemmet: tack vare samarbete med tillverkare som Tado, Netatmo och Philips Hue kan värmestermostaterna styras såväl som hela belysningen i huset. Assistenten reagerar på röstkommandon som “Alexa, tänd ljuset”. Den svarar på frågor, ger information om nyheterna, läser recept medan du lagar mat och spelar, om så önskas, din favoritmusik från Amazon Music, Spotify och Co..

Google Home: Alltid ett svar redo

smart-home-assistent-google-trådlösa högtalare

Internetjätten Google har också utvecklat en smart hemassistent med Google Home, som är inbyggd i en trådlös högtalare med rumsfyllande ljud och är väldigt lik Amazons Alexa. Google Home har rätt svar på nästan alla frågor – inte konstigt, med tanke på den massa data som Google har samlat in och som systemet kan använda. Liksom sin Amazon -motsvarighet spelar Google Home musik från vanliga streamingtjänster och använder röstigenkänning för att göra vardagen enklare.

Den söta husroboten Kuri

smart-home-robot-house-cleaning-assistant

Kuri är en liten robot som utvecklats av den Bosch-finansierade amerikanska uppstarten Mayfield Robotics. Den söta lilla killen gör ljud, kommer upp när du ropar ”Hej Kuri” och känner igen bekanta ansikten – full HD -kameror är inbyggda i hans ögon. Röststyrning av smarta hemkomponenter bör också vara möjligt inom en snar framtid. Först och främst är Kuri ett slags modernt husdjur som kan lära sig enkla kommandon och som bör vara särskilt populärt bland barn.