Melu (ääni) -saasteet – lähteet, tyypit, vaikutukset ja vähentämisvinkit

Saastuminen voidaan yksinkertaisesti määritellä kaikkee, mikä häiritsee ympäristöä. Häiriöt voivat olla mitä tahansa luonnetta: kemikaaleja, säteilyä, näköä tai jopa häiriötä rauhassa ja hiljaisuudessa. Jälkimmäinen edistää melusaastetta. Melusaaste voidaan suunnitella sellaiseksi kuin mikä tahansa ei -toivottu melu tai häiritsevä ääni, joka häiritsee päivittäistä toimintaa ja puolestaan ​​heikentää elämänlaatua. Erilaisia ​​terveysongelmia voi syntyä kroonisesta altistumisesta korkeammille desibeleille. Näitä terveysongelmia ovat kohonnut verenpaine, sydän- ja verisuonitaudit, jotka lisäävät sydänkohtausten riskiä. Niin epätodennäköiseltä kuin se vaikuttaakin, syvällä istuvat fysiologiset vaikutukset voivat ilmetä myös pitkäaikaisen altistumisen melusaasteelle vuoksi.

Melusaaste on säännöllinen altistuminen korkeille äänitasoille, jotka voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ihmisiin tai muihin eläviin organismeihin. Maailman terveysjärjestön mukaan alle 70 dB: n äänitasot eivät aiheuta vahinkoa eläville organismeille riippumatta siitä, kuinka pitkä tai johdonmukainen altistuminen on.

Altistuminen melulle yli 8 tunnin ajan jatkuvalle melulle, joka ylittää 85 dB, voi olla vaarallista. Tämä tarkoittaa, että jos olet paikassa 8 tuntia päivässä kiireisen tien tai moottoritien läheisyydessä, olet erittäin todennäköisesti alttiina liikenteen melulle, joka on noin 85 dB. tai epämiellyttävä ääni, joka aiheuttaa väliaikaisen häiriön luonnollisessa tasapainossa. Olemme luoneet ympäristön, joka ei vain voi paeta melua. Televisiomme, sekoitinmyllymme jne. Kaikki nämä sähkölaitteet aiheuttavat melua. Melusaasteiden syitä ja vaikutuksia on paljon. Meidän on tehtävä osamme maapallon ja ihmisten pelastamiseksi lisätuhoilta.

Kuinka estää melusaasteet

Melusaasteella oletetaan olevan monia haitallisia vaikutuksia sekä aivoihimme että kehoomme.

Maailman terveysjärjestön (WHO) asettamien parametrien mukaan äänen sallittu yläraja ei missään ympäristössä saa ylittää 45 dB. Kaupunkiympäristössä tätä ylärajaa rikotaan liian usein. Suurimmat melusaasteisiin vaikuttavat tekijät johtuvat: kaikentyyppisistä kulkuvälineistä, teollisista asetuksista ja kovasta musiikista.

Melupäästöjen syyt ja lähteet:

Melusaaste nähdään ja koetaan monissa muodoissa. Jotkut syyt ja lähteet ovat asioita, joita näemme päivittäin ja koemme, mutta jotka jätetään huomiotta. Tässä on joitain niistä alla.

1. Teollistuminen:

Suuriteollisuuden koneet tuottavat paljon melua. Tuntemiemme tavallisten pakokaasu-, generaattori- ja jauhatusmyllyjen lisäksi melua saastuttavia laitteita on paljon enemmän.

2. Tapahtumat:

Nykyään häissä käytetään suuria kaiuttimia musiikin toistamiseen. Vaikka tämä saattaa olla jossain määrin “hauskaa”, se aiheuttaa varmasti häiriöitä ja melusaasteita naapurustossa. Myös palvontapaikat, diskot ja pubit vaikuttavat melusaasteisiin.

3. Ajoneuvot:

On sanomattakin selvää, että ajoneuvot ovat seuraava melusaasteiden lähde. Olipa se joidenkin ajoneuvojen ja niiden äänenvaimentimien ääni tai pelkkä ääni, se on tuskaa korville.

4. Kotitaloustoiminta:

Jokapäiväiset laitteesi, kuten televisio, mylly, sekoitin jne., Aiheuttavat paljon melua. Kun kaikki paikkakunnan talot alkavat tehdä tätä, se on vain kidutusta. Se vaikuttaa elämänlaatuun ja naapurustoon negatiivisessa elämässä.

5. Huono kaupunkisuunnittelu:

Huonolla kaupunkisuunnittelulla on myös oma osuutensa melusaasteiden lisäämisessä. Liikenneruuhka ja jatkuva huutaminen, ruuhkautuneet tilat, taistelu perusmukavuuksista, pienet tilat jakavat suuret perheet ovat joitakin tapoja, joilla melu voi tunkeutua ympäristöön.

6. Rakennustyömaat:

Kaivostoiminta, ylikulkusiltojen rakentaminen tai talon yksinkertainen korjaus aiheuttavat huomattavan määrän melua. Poraus on ensisijainen harjoitus. Rakennuslaitteet ovat liian meluisia ja niitä on vaikea sietää.

Kaikki tämä vaikuttaa elämänlaatuun ja aiheuttaa huomattavia ongelmia naapurustollemme. Joitakin syitä ei voida poistaa, kuten sekoittimen tai myllyn ääni, joten oletamme, että muutkin lähteet ovat luonnollisia.

Melupäästöjen tyypit:

Melusaasteet on luokiteltu laajasti kolmeen.

 • Teollisuuden saastuminen
 • Kuljetusmelu
 • Naapuruston melu.

1. Teollinen melu:

Teollisuuden melu johtuu eräistä korkean intensiteetin desibeleistä, jotka ovat seurausta teollisuuskoneista ja muista vastaavista laitteista. Melu johtuu tehtaiden, raskaiden teollisuuskoneiden ja jopa pienten poistoilmapuhaltimien käytöstä, jotka toimivat pitkään. Mekaanisten sahojen ja pneumaattisten porakoneiden melu on sietämätöntä ja lopullinen saastumismuoto yleisölle ja naapurustolle. Tämä on yksi meluhaittojen syy.

2. Kuljetusmelu:

Meidän ei todellakaan tarvitse kertoa sinulle tätä. Liikenteen melu on yksinkertaisesti väistämätöntä. Liikenneruuhkat aiheuttavat huomattavan määrän ajoneuvon melua, ja väkijoukossa olevien monien autojen hyräily on vain puhdasta haittaa. Olipa tie, rautatie tai lentokone, niiden melu vaikuttaa merkittävästi melusaasteisiin. Traktorien ja muiden raskaiden ajoneuvojen ääniä on vaikea hallita äänen perusteella.

3. Naapuruston melu:

Gadgetit, sähkölaitteet, kuten hiomakone ja sekoitin, aiheuttavat pääasiassa melua. Kovat kaiuttimet häiden, poliittisten puolueiden ja muiden vastaavien tapahtumien nimissä vaativat huomattavan määrän melua. Pitkällä aikavälillä niitä on vaikea kantaa aiheuttaen ongelmia ihmisten terveydelle.

Ja ei! Ihmiset eivät ole ainoita, jotka kärsivät. Myös merieläimet kärsivät kiertokulusta häiriöitä. Joitakin näistä melusaasteista ei voida todella hallita, ja ne vaativat muita tapoja huolehtia itsestämme.

Indian Institute of Oto-Rino Laryngology, Chennai, on raportoinut, että lisääntyvä teollinen saastuminen vahingoittaa kuuloa vähintään 20%.

Terästeollisuuden työntekijät, jotka työskentelevät lähellä raskaita teollisia puhaltimia, altistuvat 112 dB: lle kahdeksan tunnin ajan. Tämä on huono merkki.

Melupäästöjen vaikutukset:

Me ihmiset emme ole ainoita kärsijöitä. Tuhannet öljyharjoitukset, kaikuluotaimet, seismiset mittauslaitteet, rannikkoveneet ja merenkulkualukset näkyvät nyt lähinnä vesillämme. Tämä aiheuttaa vakavan melusaasteen merelle. Valaat ovat kaikkein eniten kärsineitä, ja koska heidän kuulonsa auttaa heitä suuntautumaan, ruokkimaan ja kommunikoimaan. Melusaaste häiritsee siten vesilajeja, kuten valaita ja delfiinejä, ruokailutottumuksia, lisääntymismalleja ja vaellusreittejä ja voi jopa aiheuttaa verenvuotoa ja kuoleman. Myös maaeläimiin kohdistuu meluhaittoja liikenteen, sähinkäisten jne. Muodossa, ja lintuihin vaikuttaa erityisesti lisääntynyt lentoliikenne.

Katso meluhaittojen vaikutuksia ihmisiin.

1. Ihmisten melusaaste johtaa

 • Verisuonten supistuminen
 • Tekee ihosta kalpean
 • Liiallinen adrenaliini verenkierrossa, vastuussa korkeasta verenpaineesta.
 • Häikäisevien äänien tiedetään aiheuttavan henkistä kärsimystä
 • Sydänkohtaukset, neurologiset ongelmat, synnynnäiset viat ja abortti

2. Se aiheuttaa myös lihasten supistumista, joka voi johtaa hermoston hajoamiseen, jännitykseen jne

3. Haittavaikutukset yhdistetään veren hormonipitoisuuden muutokseen, mikä puolestaan ​​lisää sydämen sykettä, verisuonten supistumista, ruoansulatuskanavan roskia ja silmän pupillin laajentumista.

4. Se voi vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi. Melusaasteet voivat vahingoittaa sydäntä, aivoja, munuaisia, maksaa ja aiheuttaa emotionaalisia häiriöitä.

5. Lähin ja kroonisin melun syy on kuulon heikkeneminen, joka vaikuttaa ja heikentää kuulojärjestelmän kapasiteettia. Pitkäaikainen altistuminen tietyn taajuuskaavan melulle johtaa sisäkorvan krooniseen vaurioitumiseen.

6. Impulsiivinen melu voi aiheuttaa psyykkisiä ja patologisia häiriöitä

7. Ultraääni voi vaikuttaa ruoansulatuskanavaan, hengityselimiin, sydän- ja verisuonijärjestelmään ja sisäkorvan puoliympyrän muotoisiin kanaviin.

8. Suuttimien ja lentokoneiden kova ja äkillinen melu vaikuttaa haitallisesti aivoihin. Ihmiset kärsivät psykiatrisista sairauksista.

9. Viimeaikaiset raportit ovat osoittaneet, kuinka verta sakeuttaa liiallinen melu.

10. Myös ihmisten optiseen järjestelmään vaikuttaa melusaaste. Vakava melusaaste aiheuttaa:

 • Pupillary dilation
 • Yönäköhäiriöt ja
 • Värien havaitsemisen nopeuden lasku

Kuinka vähentää ja hallita melupäästöjä:

Melupäästöjen hallinta on mahdollista. Jos ei kokonaan, on kuitenkin mahdollista hallita sen vaikutusta meihin. Katso, miten voit osallistua.

 1. Ensimmäinen ja tärkein asia on tietoisuus yksilöiden ja teollisuuden keskuudessa.
 2. Seuraavaksi menetelmät, kuten meluesteiden asettaminen pienille ja suurille teollisuudenaloille melua tuottavien koneiden sulkemiseksi, olisi pantava täytäntöön lailla.
 3. Sisältää tiettyjä muutoksia ajoneuvojen suunnitteluun, kuten parannetut rengasrakenteet, ajoneuvojen moottoreiden tekniset muutokset, jotka mahdollistavat raskaiden ajoneuvojen kulkemisen omilla reiteillään silloin, kun tiet ovat vähemmän ruuhkaisia
 4. Äänenvaimentimien jne. kannustaminen olisi otettava ehdottomasti vastaan.
 5. Vihreiden vyöhykkeiden luominen istuttamalla irtotavarapuita teollisuusalueiden ympärille auttaisi tarkistamaan ilman ja melusaasteet, koska puut toimivat tyynynä vaimentamaan melua.
 6. D.J: n pitäisi sallia pelata vain tiettyyn aikaan asti asuinalueella, jotta vältetään ihmisten haitat.
 7. Nuoret haluavat usein soittaa kovaa musiikkia kodeissa ja autoissa. Tätä olisi estettävä sekillä ja sakkoilla. Vanhempien tulisi opettaa lapsia kunnioittamaan naapureiden yksityisyyttä ja rauhaa.
 8. Kaupungit tulisi hajottaa järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti. Asuinalueet tulisi sulkea pois teollisuus- ja liikennealueilta. Asuinalueiden ja päätien välillä on oltava vähintään 20 metrin rako. Tämä 20 metrin etäisyysvyöhyke tulisi istuttaa paksusti.
 9. Hyväntekeväisyys alkaa kotoasi, voit tehdä monia asioita kotonasi saadaksesi melusaasteet hallintaan. Sammuta elektroniikka, kun se ei ole käytössä. Älä myöskään pidä elektroniikkaa, kuten televisiota, tietokonetta valmiustilassa.
 10. Voit vaimentaa suuresti televisiosta ja musiikkijärjestelmästä syntyvää ääntä käyttämällä mattoja, tyynyjä, mattoja ja verhoja.
 11. Jos asut päätien lähellä olevalla alueella, yksi yksinkertaisista ja parhaista tavoista voisi olla korvatulppien käyttö.
 12. Välttääksesi melun kielteiset vaikutukset, voit alkaa harjoittaa säännöllistä meditaatiota, pranayamaa ja jooga -asanoita. Tämä johtaa leaser -häiriöihin henkisessä rauhassa ja vakaampaan uneen.

Vaikka melusaasteen hillitseminen voi olla vaikeaa kokonaan, joitakin toimenpiteitä voidaan vähentää sen voimakkuuden vähentämiseksi. Tässä on joitain ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

 1. Lähteen ohjaus: Tämä tarkoittaa lähteen muuttamista, kuten akustista käsittelyä koneen pintaan, suunnittelumuutoksia, käytön ajoitusten rajoittamista jne
 2. Öljytys: Oikea voitelu vähentää koneen melua.
 3. Huutamisen kieltäminen olisi ihanteellinen seuraava askel eteenpäin.

Pikkuhiljaa voimme vähentää ympäristön melua. Jokainen panoksemme alaan olisi pieni askel eteenpäin positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi. Eläimet ja linnut ovat yhtä alttiita melusaasteelle. Melusaasteet aiheuttavat vaikutuksia ja valvontatoimenpiteet on lueteltu saadaksesi sinut tietoiseksi ja valaisemaan maailman tilaa. Vaikka me kaikki opiskelemme tätä koulussa osana ympäristötutkimuksia, meidän on todella nähtävä, että käytämme huolemme käytännön tarkoitukseen ja parantamiseen.