Gör gödselmedel till oleander själv: 3 instruktioner för organiskt gödselmedel

Oleandern, en av de mest populära sommarblomstrarna i Medelhavet, har alltmer funnit sin väg in i trädgården under de senaste åren. Den marockanska busken fascinerar med sina blommor och ger den här semesterkänslan på terrassen eller balkongen. För att behållarväxten ska nå sin maximala höjd och bredd och blomma rikligt under hela sommaren spelar rätt vård en avgörande roll. Växten behöver mycket vatten och behöver regelbundna näringsämnen under blomningen på sommaren. För detta ändamål finns både speciellt långsiktigt gödningsmedel och flytande gödningsmedel för oleanders i butikerna. Många hobbyträdgårdsmästare föredrar att göra gödningsmedlet till oleander själva. Ett självtillverkat organiskt gödningsmedel är vanligtvis inte sämre än det du köper och kan förbättra jorden i planteringen. Vi erbjuder dig 3 instruktioner om hur du kan göra gödselmedel till oleander själv.

Gör gödsel till oleander själv: Använd organiskt gödningsmedel för att främja tillväxt och förlänga blomperioden

Gör ditt eget organiska gödningsmedel av bergmjöl

Oleandervård börjar efter plantering. Busken behöver mycket vatten. Därför är det bäst att hälla krukväxterna väl omedelbart efter plantering och sedan gödsla den färska jorden för första gången. På våren befruktas oleandern vanligtvis två gånger i månaden och på sommaren, om det behövs, även varje vecka. Men försiktighet rekommenderas vid befruktning. Ett självtillverkat organiskt gödselmedel tar längre tid än flytande gödselmedel för att släppa ut sina näringsämnen. Erfarna hobbyträdgårdsmästare har vanligtvis svårt att uppskatta rätt dos och brukar använda för mycket gödningsmedel i en dos. Om växtbladen blir bruna är det ett tecken på att oleandern är överbefruktad.

Eftersom oleander växer mycket snabbt och rikligt behöver den inte bara de vanliga näringsämnena som kväve och fosfat, utan också spårämnen och mineraler. Det är därför de flesta trädgårdsmästare kombinerar flera gödningsvarianter för optimala resultat.

Gör gödsel själv: bergmjöl på våren

Gör själv gödselmedel Använd kaffemassa eller tesump för att lägga till kompost

Bergmjölet produceras genom slipning av sten och ges till kraftfulla växter utöver gödningsmedlet. För oleandern, som trivs bra i lätt sur jord, är bergmjöl av diabas eller lava perfekt. Den förser rötterna med nödvändiga mineraler och gör busken mer motståndskraftig mot angrepp av löss eller spindelmider. Det är införlivat runt plantans rötter på våren. Vissa hobbyträdgårdsmästare föredrar dock att lösa upp det i bevattningsvattnet. Andra som gör kompost själva blandar bergmjölet med komposten. Allt beror på rätt dos: helst ska det vara 120 g per kvadratmeter.

Gör oleandergödsel själv: Kaffesump som organiskt gödselmedel

Oleander som krukväxt i trädgården Vård och tips om befruktning

Kaffesumpen läggs traditionellt till komposthögen i den tyska trädgården. Det kan dock också användas som organiskt gödningsmedel, särskilt för stora konsumenter som oleander. Krukväxterna är berikade med humus och surare – perfekt för Medelhavsbusken, som känns särskilt bekväm i en humusjord med ett pH -värde under 6,5. Så här tillverkas gödningsmedlet av kaffegryn:

Göra konstgödsel själv Fördelar och nackdelar i korthet

 • Samla kaffesump och strö på tidningen på en varm plats. Låt det torka och förvara det sedan lufttätt.
 • På våren när du planterar, lägg till en kopp full med kaffegryn i jorden och blanda väl.
 • Efter omplantering eller plantering, täck jorden med ett tunt lager barkmassa.

Bananskalarna är ett alternativ till kaffegryn.

Gödningsmedel för oleander: bananskal

Oleander -gödningstips för hobbyträdgårdsmästare och trädgårdsarbete på våren

Torkade bananskalar som har bearbetats till organiska gödningsmedel är ett billigt alternativ till flytande gödningsmedel från återförsäljare. De är inte bara lämpliga för oleander, utan kan också användas som gödningsmedel för andra växter. Hur man gör oleandergödsel från bananskal själv:

 • Använd endast skal från ekologiska bananer som inte har behandlats med bekämpningsmedel. Skär bananskalet i mycket små bitar och bred dem på tidningen.
 • Lägg bananskalorna på en solig, varm och torr plats och vänta tills de torkar helt.
 • Förvara de torkade bananskalarna i en lufttät burk på en sval och mörk plats.

Oleandervård och befruktning för fler blommor Tips

 • Cirka två veckor efter att du har arbetat stenmjöl i jorden kan du göra flytande gödningsmedel från bananskal och lägga till det i vattnet.
 • För att göra detta, lägg ca 150 g bananskal i kokande vatten och låt sjuda i 2-3 minuter på svag värme. Låt sedan bananvattnet svalna vid rumstemperatur över natten. Häll bananvattnet genom en fin sil och ta bort bananskalet.
 • Blanda 100 ml bananvatten med 500 ml bevattningsvatten och vattna oleandern med den varannan vecka.

Gör oleandergödsel själv: äggskal

Hur man gör oleandergödsel av äggskal själv

Inte bara kaffegryn och bananskal är lämpliga för produktion av organiskt gödselmedel. Äggskal kan också ge din oleander de näringsämnen den behöver. Så här kan du göra oleandergödsel från äggskal själv:

 • Mal skalen av tre medelstora ägg och lägg i en engångsskål med en liter ljummet vatten.
 • Lägg skålen på en sval, torr plats (men inte i kylskåpet) och låt den stå i 7 dagar utan lock.
 • Sikta sedan igenom vattnet med en fin sil och ta bort eventuella äggskalrester.
 • Vattna oleandern med den varannan vecka.

Självgjorda organiska gödningsmedel: en översikt över fördelar och nackdelar

Gör oleandergödsel själv och bearbeta bananskal till organiskt gödselmedel

Den som använder ett självtillverkat organiskt gödselmedel för sin oleander bör vara medveten om dess nackdelar och fördelar. Vi erbjuder dig en översikt och förklarar när du själv ska göra ett gödningsmedel för oleander:

+ Det organiska gödningsmedlet släpper ut näringsämnen mycket långsammare, men jämnare. På detta sätt undviker hobbyträdgårdsmästare att jorden tvättas ut av regn eller vattning eller plötsligt överbelastas med för mycket gödselmedel.

Oleandergödsel gör själv tips för kaffegryn

+ Ett organiskt gödningsmedel är inte farligt för barn och husdjur. Det är praktiskt taget omöjligt att producera för höga koncentrationer av det organiska gödningsmedlet och därmed skada oleandern.

– Att göra organiskt gödselmedel hemma är en tidskrävande uppgift. Det är därför hobbyträdgårdsmästaren bör börja göra detta på vintern så att de har tillräckligt med gödselmedel i början av trädgårdsäsongen.