Gör saftig dekoration själv: Söt DIY plantering idé!

En av de bästa sakerna med succulenter är det stora utbudet av storlekar, former och färger. Dessutom är de ganska lätta att odla, så de tillåter många kreativa arrangemang. Till exempel, för några år sedan hade hashtaggen #succiepotinapot ett ögonblick på Instagram och innehöll succulenter arrangerade som om de växte ur mini-krukor. Den här saftiga dekorationsidén är lika söt som den var då och inspirerar fler och fler människor världen över (det finns redan över 6700 inlägg med hashtaggen). Använd dessa tips för att kreativt plantera succulenter och försök skapa ett levande konstverk själv.

Hur man dekorativt planterar succulenter

Saftig dekoration i en skål - söt DIY plantering idé

Nyckeln till en framgångsrik saftig miniträdgård är bra dränering. De flesta succulenter klarar sig utan vatten i några veckor, men de tål inte vattendränkning eller tung jord. Om möjligt, hitta en grund skål med dräneringshål (eller borra själv) för dina växter. På detta sätt får vattnet rinna ut ur behållaren. I botten av skålen, lägg till ett lager småsten så att överflödigt vatten inte stannar i jorden och rötterna inte ruttnar. Fyll sedan skålen med kaktusjord (en speciell jord för alla typer av kaktusar och succulenter).

Saftig dekoration som ett levande konstverk

Dekoration med succulenter i en skål

Gör sedan en grov skiss av den design du vill ha och tänk på vilka succulenter som kan väcka ditt konstverk till liv. Om du vill skapa en liten bukett med succulenter, begrava först en liten terrakottagryta, kopp eller skål halvvägs i marken på sidan, ordna sedan succulenterna ovanpå som om de växer in eller ut ur den. För att göra ett saftigt träd, placera en liten bit trä eller en gren på marken som en stam och plantera sedan succulenter runt det för att få dem att se ut som löv. Eller ordna succulenterna i form av ett hjärta eller en sol.

Det finns en oändlig variation av succulenter

Sukkulent dekoration DIY med olika typer och färger

Försök också använda olika former och färger på succulenter. En röd eller rosa saftig kan vara blickfånget i arrangemanget i kombination med gröna arter. Se bara till att alla växter du använder har liknande vatten- och ljusbehov.

Gör saftiga arrangemang själv

När du har valt dina succulenter planterar du dem i marken i det arrangemang du vill ha. Om du använder ett extra element, till exempel en halvgrävd minikruka, lägg den i din skål först innan du börjar plantera. När du har planterat succulenterna, vattna plantorna väl.

Gör saftiga dekorationer själv med keramiska kärl och svarta dekorativa stenar

Nu bör du lägga till några sista detaljer. En möjlighet skulle vara att täcka den exponerade jorden med små stenar. Använd en färg som vit eller svart för att få dina växter att sticka ut, eller prova att ordna olika färger i ränder eller rader för att skapa en mönstrad bakgrund. Fin sand kan också vara lämplig för ett strandtema.

Hur man tar hand om det söta saftiga arrangemanget

Modern dekoration med succulenter och vita stenar

Att behålla ditt saftiga arrangemang är ännu enklare än att skapa det. Placera den saftiga dekorationen på en solig plats, inne eller ute. Var då alltid uppmärksam på hur fuktig jorden är. Suckulenter är mer känsliga för överdriven vattning än torka, så låt jorden torka helt innan du vattnar miniträdgården. Om krukan är i direkt sol torkar den ut snabbare.

Sukkulenta arrangemang skapar kreativa planteringstankar

Ett fingertest kan användas för att kontrollera om det finns tid att hälla. Stick ett finger minst en tum i jorden och kontrollera fuktigheten. Om du känner fukt, vänta med att vattna. När det är helt torrt är det dags att vattna dina växter.

saftiga dekorationsidéer - arrangemang med vintage stil

Succulenter växer långsamt, så ditt arrangemang kommer sannolikt att se ut så här ganska länge. Om de växer ur din design kan du alltid byta ut växterna mot mindre. Eller så kan du helt omforma din saftiga dekoration och flytta om större succulenter.

Saftiga arrangemang DIY med en keramisk kruka

Tänk dig en keramisk skål som en duk att dekorera med succulenter, låt sedan fantasin springa vilt! Låt vårt galleri inspirera dig!

Små konstverk i en kruka

Dekoration med succulenter som levande konst i en skål

Sand och havsglas är perfekta för en strand-tema design

Dekoration med succulenter och ett strandtema

Underbar keramikugla som blickfång i arrangemanget

Saftiga arrangemang DIY med en keramisk kruka

Denna saftiga dekoration följer reglerna för containerträdgård och innehåller thrillers, fillers och spillers

Saftig dekoration som en miniträdgård med grus och sand

Arrangemanget får ett 3D -utseende genom lämpligt arrangemang av elementen

saftig dekoration med stenar och krossat glas

De ljusgrå stenarna utgör en bra bakgrund för de färgglada succulenterna

saftiga dekorationsidéer som ett konstverk

Suckulenter i rött, lila och grönt får den lilla kannan att se ut som den är full av löv.

Gör saftiga dekorationer själv i en terrakottaskål

Den lilla koppen med färgglada succulenter sticker ut mot det mörka golvet 

Plantera succulenter dekorativt som en miniträdgård

Vitt och grönt grus markerar Haworthias mönster

Suckulenter dekorativa växter med färgade stenar i en terrakottaskål

Flera minikrukor ser också bra ut i en stor skål

Plantera succulenter vackert och dekorativt

Sukkulent arrangemang som present

arrangemang med succulenter i minikrukor