Göra gödsel från bananskal: DIY -instruktioner och andra idéer för användning i trädgården

Trädgårds- och inomhusväxter behöver vatten, frisk luft och näringsämnen för att växa magnifikt. Det är därför lämpligt att befrukta blommor och perenner regelbundet, särskilt på våren och sommaren. Det finns många varianter att välja mellan i butikerna. Ett speciellt gödningsmedel erbjuds för nästan alla växtfamiljer. Men det behöver inte vara så komplicerat: i de flesta fall kan du klara dig utan specialgödsel och till och med göra gödseln själv. På så sätt kan du minska de negativa effekterna på trädgårdsjorden och den biologiska mångfalden och samtidigt njuta av höga skördar och blommor. I dagens artikel förklarar vi hur du kan göra gödselmedel från bananskal och berätta för dig vilken annan användning ekologisk bananskal kan ha i trädgården hemma.

Göra gödsel från bananskal: Använd endast bananer från ekologiska plantager

Köp ekologiska bananer och bearbeta dem till gödselmedel

Bananen är en av de mest populära frukterna bland tyskarna. En familj på fyra äter i genomsnitt cirka 400 bananer per år, vilket är cirka 14,5 kg per person. Ungefär en femtedel av det – cirka 3 kilo bananskal hamnar i det organiska avfallet. Det är faktiskt synd, eftersom skalen på de exotiska frukterna är rika på näringsämnen som kalium, magnesium och kalcium. Det gör dem till de perfekta ingredienserna för flytande gödningsmedel. Du kan bara göra gödselmedel från bananskal, eller du kan kombinera dem med andra material som kaffe eller äggskal. Framför allt är det viktigt att du bara använder bananer från ekologiskt jordbruk. Konventionellt producerade bananer från stormarknaden kan innehålla bekämpningsmedelsrester. Plantagerna behandlas med mögelbekämpande medel före skörd så att frukten inte ruttnar på långväg till stormarknaden. Bananer är dessutom mycket mottagliga för vissa typer av svampar och vattnas därför med speciella svampmedel under mognadsperioden. Alla dessa skadliga kemikalier byggs upp i skalet. Om du använder det för att tillverka gödselmedel kommer bekämpningsmedlen in i jorden och trädgårdsväxterna och kan skada dem. Så om du vill göra gödselmedel från bananskal bör du använda ekologiska produkter.

Göra gödsel från bananskal själv: Dessa växter kommer att dra nytta av det

Gör ditt eget gödningsmedel av bananskal och låt det torka

Gödningen gjord av bananskal är perfekt för grödor och blommor med högt behov av kalium. Sådana är till exempel tomater, paprika, gurkor, sockerbetor och pumpor. Blommor som pelargoner, rosor och fuchsior behöver också kalium. De flesta av jordarna i Tyskland är dock fattiga på kalium. Detta gäller särskilt för jordar med en hög andel humus eller sand. Eftersom överdosering med kalium kan skada växterna, bör du först ta ett jordprov och få det undersökt i laboratoriet för att vara på den säkra sidan. Även den billigaste jordanalysen kan bestämma kaliumhalten och fungera som en vägledning.

Berika trädgårdsjorden med bananskal

Gör gödsel från bananskal själv, hacka upp det

Du kan göra olika gödningsmedel själv från bananskal. I det följande kommer vi att förklara för dig vilka alternativ du har och hur du använder det gödselmedel som produceras korrekt. Med en näringsfattig trädgårdsjord hjälper bara en sak: gödsla. Även om gödningsmedlet från bananskal inte är lämpligt som ett komplett gödselmedel, kan det berika trädgårdsjorden. Den bästa tiden att göra detta är mellan mitten av mars och slutet av april, strax innan du planterar om trädgården. Det enklaste sättet att göra detta är att först skära skalen i små bitar eller purera dem fint i en smoothie -mixer. Arbeta sedan in de små bitarna eller purén i jorden, direkt runt växtrötterna. Denna metod är utmärkt för små trädgårdar och högbäddar där du vill plantera blommor, marktäckare och perenner med ett stort behov av kalium.

Gör flytande gödselmedel från bananskal, kaffemassa och äggskal

Recept på gödselmedel gjord av bananskal och äggskal

Du kan också göra flytande gödningsmedel från bananskal. Det kommer perfekt att förse de unga växterna med alla nödvändiga näringsämnen på våren. För att göra detta, skär bananskalet i små bitar och låt dem torka på en solig plats. Låt 4-5 äggskal och cirka 30 till 50 g kaffegryn torka på en skuggig plats. Lägg sedan både äggskal och de torkade bananskalarna i en mixer eller en Thermomix och mala dem fint. Fyll sedan det resulterande pulvret tillsammans med 1 msk Epsom salt (finns även på apotek under namnet Epsom salt) i en 1 liters sprayflaska. Fyll flaskan med ljummet vatten, skruva på locket och skaka det kraftigt tills ägget och bananpulvret löser sig helt. Du kan använda den för att befrukta växterna varannan vecka.

Blanda bevattningsvattnet med gödningsmedel från bananskal: Detta recept säkerställer snabb tillväxt av inomhus- och trädgårdsväxter

Gödningsväxter och komposteringstips för bananskal

Har du planterat rosor, pelargoner eller fuchsior och hoppas nu på en fantastisk blomning på våren och sommaren? Sedan kan du ge blommorna en hjälpande hand och ge dem gödsel från bananskal med bevattningsvattnet. Receptet är superenkelt. Du behöver ungefär två nävar krossade bananskal för att lägga i en kastrull. Fyll sedan grytan med 1 liter destillerat vatten och koka upp. Låt vattnet sjuda på svag värme i ca 3-4 minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt flytande gödningsmedel branta i ca 5-6 timmar, ta sedan bort bananbitarna och häll bara vätskan i tätningsbara flaskor. Späd 100 ml flytande gödningsmedel med 1 liter ljummet kranvatten och vattna blommorna med det en eller två gånger i veckan.

För övrigt är detta flytande gödningsmedel också idealiskt för Tillandsia. Spraya plantorna två gånger i månaden för att förlänga blomperioden.

Så frön med bananskal

Hur man gör gödsel från bananskal själv Instruktioner

Unga växter behöver mycket näring. Ett trick hjälper dig att påskynda groning av fröna. Så fröna tillsammans med små bitar av bananskal. Om du börjar så hemma, lägg först finhackat bananskal i hålen och lägg först fröna ovanpå. Fukta fröna med en sprayflaska full av flytande gödningsmedel gjorda av bananskal och vatten, täck dem sedan med jord.

Kompost bananskal

Bananskal komposteringstips och vägledning

Även om bananer är exotiska frukter, är deras skal tillåtna på komposthögen. Förutsatt naturligtvis att det är ekologiska bananer. Även om du har gjort gödselmedel från dessa bananskal, kan du kompostera dem. De ekologiska bananerna behandlas inte med bekämpningsmedel och ruttnar därför mycket snabbare.

Bladvård för krukväxterna

Gör gödsel från bananskal för dessa grödor och blommor

På vintern dekorerar du uterummet eller huset, på våren kan du gå tillbaka på balkongen eller terrassen: inomhusväxterna måste klara olika miljöpåverkan. Särskilt storbladiga växter lider ofta mycket när man byter plats. Smuts och damm hindrar bladen från att absorbera solljus och vatten från sprayflaskan. Det är därför värt att torka av bladen med en fuktig trasa en gång i veckan. Fukta trasan med en lösning av flytande gödningsmedel från bananskal och kranvatten.

Locka fjärilar och fåglar och slutligen bekämpa fruktflugor i trädgården

Locka fjärilar med bananskal

Bananskal kan locka nyttiga insekter och fåglar in i trädgården. Häng skålarna på ett träd eller en hög buske i trädgården. Lämna dem dock inte i trädgården över natten, eftersom det också kan locka skadedjur.

Unga och gamla älskar att vara i trädgården, särskilt på sommaren. Matsalen flyttas också utanför. Men för att familjemiddagen ska bli riktigt rolig måste insekter som fruktflugor bekämpas först. Vi förklarar hur du själv kan göra en fruktflugfälla med bananskal. Lägg 3-4 bananskal i en genomskinlig plastlåda och ringla 4-5 msk äppelcidervinäger över den. Stick hål i locket och häng plastlådan på en solig plats.

Bearbetning av bananskal till gödningsmedel och andra trädgårdsanvändningar

Bananskalarna kan förbättra jordkvaliteten och framgångsrikt ersätta gödningsmedlet från trädgårdscentret. Se till att du bara gör gödningsmedlet av organiska bananer. Du kan skära upp baljorna och låta dem branta i vattnet över natten eller koka dem kort. Du kan också purera eller torka skalen i Thermomix och mala dem tillsammans med de torkade äggskalarna. Beroende på om du gör ett långsamt släppgödsel eller flytande gödningsmedel kan du använda det för att befrukta plantorna två till tolv gånger i månaden.