Grönsaker i blomkrukan – viktiga tips för bästa framgång

grönsaker i blomkrukan trädgård idé skötsel tips hobby

Vi har redan publicerat en lista över grönsaker som är perfekta för odling i blomkrukor. Du kan skapa en underbar grönsaksträdgård i blomkrukor, vilket är särskilt fördelaktigt om du inte har en trädgård eller om den är begränsad i storlek Grönsaker i blomkrukan Vill lyckas.

Grönsaker i blomkrukan – rätt vattning

Plantera grönsaker i blomkrukans terrass trädgård balkong

I många fall är orsaken till att grönsaker i krukor misslyckas eftersom de är undervattnade. Eftersom vattnet inte kan lagras som i jorden och plantornas rötter inte kan söka efter vatten, torkar jorden ut snabbare. Du bör därför regelbundet kontrollera dina grönsaker i blomkrukan för att se om jorden är fuktig. Beroende på plats, det vill säga på en blåsig eller solig plats, kan det vara nödvändigt att vattna grönsakerna varje dag eller till och med två gånger om dagen. Dessutom bör dock övervattning och vattenloggning också undvikas. Detta kan nämligen leda till att rötterna ruttnar.

Grönsaker i blomkrukan – praktisk droppslang

vattning droppslang trädgård hjälp terrakotta blomkruka grönsaker

Detta kan bli en börda, särskilt i en större blomkrukträdgård, om vattningen görs för hand. Detta kan åtgärdas med ett automatiskt bevattningssystem, t.ex. en droppslang. Om du använder denna variant, lägg den i form av en slinga runt varje växt. Detta garanterar en jämn fördelning av vattnet utan att riskera att vattna grönsakerna i blomkrukan.

Jorden för grönsakerna i blomkrukan

blå blomkruka jorden grönsaker näringsämnen staket trä blommor

En annan viktig faktor att tänka på för att njuta av en riklig skörd är rätt val och blandning av jord. Varje framgångsrik trädgårdsmästare kommer att bekräfta detta! Marken för grönsakerna i blomkrukan ska ha tre egenskaper. Jorden måste garantera bra vattendränering, vara rik på näringsämnen och kunna lagra fukt längre. Du kan naturligtvis köpa sådan jord färdig. Men om du vill kan du enkelt göra dem själv. Men undvik då att använda jord från din trädgård. I de flesta fall innehåller detta lera, vilket hindrar dränering av vatten.

Blomkruksblandning för grönsakerna

jord blanda grönsaker i blomkruka kompost lavasten kokossmör

Den bästa jordmixen för grönsakerna i blomkrukan ska se ut så här:

– en del av grovkornig sand

– två delar god, siktad kompost

– en del av fuktig kokosnötbast

– en del av lavasten eller pärlsten

Masjord för grönsakerna i blomkrukan

grönsaker i blomkrukan maskar jord idé tips

Dessa delar blandas väl med varandra. Kokosbasten används för att lagra fukt i jorden. I de flesta färdiga blandningar används istället moss torv, vilket också är en variant för grönsakerna i blomkrukan. Men när den har torkat har den en vattenavvisande egenskap. Kokosbast kan däremot ta upp ny fukt när som helst och håller också längre. Du kan lägga till tillsatser för organisk jord redan från början. Detta sparar dig från att befrukta över tiden, eftersom näringsämnena gradvis frigörs. Det följer att allt du behöver oroa dig för nu är att vattna dina grönsaker i blomkrukan.

Berik blomkrukans jord med torkad maskjord

mask jord torkade näringsämnen grönsaker i blomkruka idé

Masjord är också fördelaktigt för grönsakerna i blomkrukan. Dessa finns i torkad form, men den färska, fuktiga är bäst. Om den också innehåller maskar är det ännu bättre! Dessa bearbetar näringsämnena på ett sådant sätt att de kan absorberas av växterna och därmed fungera som fördelaktiga insekter. De producerar också positiva bakterier och svampar som bekämpar eventuella patogener.

Grönsaker i blomkrukan – undvik överbeläggning

chili paprika växt grönsaker frisk trädgård odla

Detta är ett misstag som många nybörjare gör med grönsaker i blomkrukan. Ju fler växter det finns i en blomkruka, desto sämre känner de sig, vilket naturligtvis också påverkar produktionen och kvaliteten på alla växters frukter. Växterna är i konstant konkurrens med varandra och måste dela vatten och näringsämnen. På grund av detta är en enda men frisk växt mycket bättre. Dessutom är växterna stressade på grund av sin konkurrens och därmed mer mottagliga för sjukdomar och skadedjur. Detta ökar naturligtvis också ditt arbete i förhållande till det. Den gyllene regeln för grönsaker i blomkrukan är: en blomkruka – en växt!

Mycket ljus för grönsakerna i blomkrukan

Tips om att plantera grönsaker i blomkrukans solträdgård

Grönsakerna i blomkrukan behöver lika mycket ljus som växterna i andra typer av trädgårdar och det är mellan sex och åtta timmar. I blomkrukan kan dessa växter också trivas i norr och öster, men det här är lite svårare. Du bör också välja snabbmogna sorter. Av denna anledning väljer du helst söder och / eller väster. Grönsaker som är lämpliga för kompassens solfria punkter är till exempel körsbärstomater (istället för vanliga tomater), sallader och vissa typer av paprika. I detta fall bör avståndet mellan de enskilda plantorna också ökas (till 15 till 20 cm). Växter behöver detta för att få mer ljus och för att lättare bilda nya blad.

Grönsaker i blomkrukan – ju större blomkruka desto bättre!

chilipeppar terrakotta blomkruka stora växter idé trädgård

Grönsakerna i blomkrukan kan trivas i mindre behållare, men större är att föredra. På så sätt kan rötterna spridas bättre och djupare, vilket gör växten starkare och mer motståndskraftig. Trots allt är frukterna tunga och bör kunna hållas av växten. Vidare kan rötterna som är bättre utvecklade och starkare på detta sätt lagra vattnet längre. Så du behöver inte oroa dig om du glömmer att vattna dina grönsaker i blomkrukan. Så ta tag i de stora krukorna och lämna de små på ditt lager.

Grönsaker i blomkrukan – Krukans form

form blomkrukor gul grå hink terrass balkong grönsaker

En annan punkt, förutom blomsterpottens storlek, är dess form. Grytan ska helst vara så rund eller cylindrisk som möjligt. De traditionella, konformade varianterna är mindre lämpliga för grönsakerna i blomkrukan. Dessa har nackdelen att ett större område av jorden kommer i kontakt med solen, så att den torkar ut snabbare. De övre centimeterna är alltid torra och därför värdelösa för växten, så att åtminstone det bör säkerställas att jorden kan förbli fuktig mot botten. Du kan bäst uppnå detta med en diameter som inte är större på jordytans område än i det nedre området.

blomkruka material metall plast form trädgård vård

Materialet som grytan är gjord av och dess färg spelar också en viktig roll. Terrakottakrukor är alltid lämpliga. Valet beror också på placeringen av dina grönsaker. Eftersom mängden ljus och värme är lägre i norr och väst är mörka blomkrukor mycket lämpliga för att locka ljuset och därmed värmen. Metallkrukor är också en fördel där. I söder och väster är detta inte nödvändigt. Välj i så fall de lättaste blomkrukorna så att ljuset kan reflekteras. Om du måste eller vill flytta dina grönsaker i blomkrukan ofta är behållare av tyg bäst. De är elastiska, har en bred bas och är därför det bästa valet för detta ändamål.

Blomkartonger till grönsakerna sparar plats

trädgård balkong blomlåda grönsaker i blomkruka räcke

Om du inte har tillräckligt med plats för grönsakerna i blomkrukan på din balkong heller, är du välkommen att använda blomlådor för att utnyttja utrymmet i höjden. Nu undrar du förmodligen om dessa grunda behållare inte påverkar tillväxten av rötterna. Sanningen är att blomlådorna är längre och rötterna lätt kan växa i bredd. Det är bäst att välja lådor av trä. Detta material hjälper till att hålla rötterna tillräckligt svala. En annan fördel med denna typ av behållare för grönsakerna i blomkrukan, som är värd att nämna, är att skörden också är lättare, eftersom frukterna kommer att vara på en bekväm höjd. Sallader och kål är särskilt lämpliga för odling i blomlådor.

blomlåda trä idé räcke balkong grönsaker salladskål

Kryddor i blomkrukan

kryddor växter blomkruka idé tips enkel trädgård

Ibland behöver du bara en känsla av prestation innan du försöker något mer komplicerat. Därför är det bäst att börja med kryddor före grönsakerna i blomkrukan. Kryddorna och örterna är mycket krävande växter och perfekta för nybörjare. Och skulle du inte tycka att det skulle vara bra att alltid ha rätt krydda till hands? Basilikan ska absolut inte saknas. För vad skulle spaghetti med tomatsås vara utan denna speciella krydda? Rosmarin och timjan odlas lika lätt. När du väljer krukan, se bara till att den har en diameter på 30 cm.

Körsbärstomater som grönsak i en blomkruka

körsbärstomater planterar grönsaker i blomkruka idé

Tomater är utan tvekan populära i alla typer av trädgårdar, men de är ganska mottagliga för sjukdomar. Och vattning glöms ofta bort, vilket inte är särskilt att rekommendera för dessa grönsaker i blomkrukan. Men om du fortfarande inte vill gå utan tomater, välj körsbärstomater istället. Dessa är inte lika känsliga som de stora sorterna. I princip gäller följande för tomater: ju mindre frukt, desto lättare är det att odla växten. Körsbärstomaten behöver en blomkruka som är minst 26 liter.

Justera grönsakerna i blomkrukan enligt mikroklimatet

trädgård balkong blomlåda grönsaksräcke trä

Du bör dela upp utrymmet för din blomkrukträdgård i olika områden. Placera följaktligen solälskande växter på de platser där solen skiner längst och oftast. Växter med många löv, å andra sidan, bör få tillräckligt med skugga så att de inte bränns. Om du inte har ett område med för mycket sol för grönsakerna i blomkrukan, skulle det vara en fördel att placera blomkrukorna på marken. På så sätt kan de absorbera ytterligare värme. Som redan nämnts är behållare av metall eller en mörkare färg också fördelaktiga. På en mycket solig balkong är upphöjda sängar med hjul som du kan flytta runt igen mycket lämpliga. Skydda annars grönsakerna i blomkrukan med ytterligare ett solskyddsmedel under den varma eftermiddagssolen på sommaren.

tomater körsbär blomma låda palett trädgårdsarbete tips vård