Gynnsamma insekter i trädgården – 17 växter som lockar nyckelpigor

nyttiga-insekter-trädgård-apelsin-blomma-nyckelpiga-avel-locka

Förutom att se söta ut spelar nyckelpigorna också en viktig roll Gynnsamma insekter i trädgården. De är mycket populära bland trädgårdsmästare som inte är bekämpningsmedel eftersom de kan vara till stor hjälp för att bekämpa bladlöss. En nyckelpiga kan döda upp till 6000 bladlöss i sitt liv – en riktigt bra anledning att locka fler av dem till din egen trädgård. Förutom bladlöss äter nyckelpigor pollen från vissa växtarter. Vi presenterar 17 av dessa växter som kan hjälpa till att locka flera nyckelpigor till din trädgård.

Gynnsamma insekter i trädgården – locka nyckelpigor med ringblomma

Nyttiga organismer i trädgården ringblomma-calendula-officinalis-nyckelpiga-lock

Ringblomma (Calendula officinalis) kommer från solrosfamiljen och är fortfarande känd som en medicinsk växt. Det är en enårig, örtartad växt som blommar frodigt, mestadels i ljusorange, från juni och framåt. Trädgårdsblomman behöver mycket sol och bara dålig jord.

Gurka ört eller dill lockar nyttiga organismer i trädgården

Nyttiga organismer i trädgården lockar till gurka-dille-anethum-graveolens-nyckelpiga

Växten är känd under namnen dill, dill och gurka. Det latinska namnet är Anethum graveolens. Gurka var fortfarande känd som en odlad växt i det gamla Egypten och idag är det en av de mest använda kryddorna i Tyskland. Dill har inga speciella krav, men växten växer bäst i jord rik på hummus och tål inte frost.

Nyttiga insekter i trädgården – nyckelpigor gillar också majblommor

Gynnsamma insekter i trädgården cornflower-centaurea-cyanus-nyckelpiga-lockar

Cornflower (Centaurea cyanus, även kallad Zyane) är en årlig örtväxt som kan nå en höjd av 100 cm. Växtarten kommer från Medelhavsområdet och finns nu överallt i västra, centrala och östra Europa. De blommar antingen på våren eller hösten och föredrar soliga och delvis skuggade platser skyddade från vinden.

Med koriander lockar du flera naturliga fiender till bladlössen

Nyttiga organismer i trädgården koriander-coriandrum-sativum-nyckelpiga-lockar

Den riktiga koriandern (eller Coriandrum sativum) används ofta som en medicinsk eller aromatisk växt. Man tror att växtens ursprungsområde är Medelhavet. Koriander blommar från juni till juli, behöver tillräcklig vattning och växer bäst vid temperaturer på 5 till 25 ° C.

Pelargon för en vacker trädgård utan skadedjur

Gynnsam-trädgård-kranbitar-pelargon-nyckelpiga-lock

Cranesbill (pelargon) tillhör familjen cranesbill och kan lätt förväxlas med balkongväxterna Pelagronia. Pelargoner älskar solen, men vissa arter växer också mycket bra i skuggan. Marken måste ha en hög andel kalk. Växten behöver inte ytterligare vinterskydd eftersom den tål temperaturer så låga som -15 ° C.

Plantera solbränna i trädgården och locka nyckelpigor

Gynnsam-trädgård-tansy-tanacetum-vulgare-nyckelpiga-locka

Regngården (Tanacetum vulgare) kallas fortfarande för maskväxt och tillhör familjen tusensköna (Asteraceae). Det är en kompassväxt med löv som pekar rakt söderut i fullt solljus. Den är utbredd i Europa och Asien och innehåller starkt luktande eteriska oljor och vissa arter är till och med lämpliga som prydnadsväxter.

Maskrosor för mer nyttiga insekter i trädgården

plantor-trädgård-maskros-taraxacum-nyckelpiga-locka

Maskros (Taraxacum) är en mycket vanlig växt i Europa, som fortfarande är känd under namnet maskros eller koblomma. Den växer bäst på en solig eller delvis skuggad plats och behöver lös, näringsrik jord. Ytterligare befruktning krävs inte.

Den dekorativa korgen pryder trädgården och lockar nyckelpigorna

plantor-trädgård-prydnadssaker-kosmos-bipinnatus-rosa-nyckelpiga-lock

Växten (Cosmos bipinnatus) är också känd under namnet Cosmea. Om du planteras på en solig plats kommer du att njuta av de vackra, färgglada blommorna från juni till september. Den ideala jorden måste vara väl dränerad och inte så näringsrik. Se till att smyckeskorgen inte är hård, så den måste övervintra på en varmare plats. Kosmosblomman kommer från Central- och Sydamerika och är nu vanlig över hela världen.

Stora brosk morötter för de små röda nyttiga insekterna i trädgården

nyttiga-insekter-trädgård-brosk-morot-ammi-majus-nyckelpiga-locka

Den stora brosk moroten (Ammi majus) är en årlig, örtartad växt av släktet brosk morot, vars höjd kan variera från 30 till 100 cm. Den blommar bäst på en solig plats mellan juni och september. Broskmoroten kommer från Medelhavsområdet och trivs i upp till 1000 meters höjd.

Bulbous milkweed är en riktig pärla i din trädgård

plantor-trädgård-lök-silke-växt-asclepias-tuberosa-nyckelpiga-locka

Knölblomman (Asclepias tuberosa) kommer ursprungligen från Nordamerika och odlas som prydnadsväxt i Europa. De stora blomsterkulorna, med sin förtrollande doft, lockar inte bara nyckelpigor utan också otaliga fjärilar. Växten behöver mycket värme och sol och bör växa på en plats skyddad från vinden.

Nyckelpigor älskar också den vanliga rölleken, som är charmig med sina platta paraplyer

plantor-trädgård-vanlig-rölleka-achillea-millefolium-vit-nyckelpiga-locka

Det botaniska namnet på den gemensamma rölleken är Achillea millefolium. Växten blommar från juni till september och kan nå 120 höjder. I naturen förekommer det mestadels med vita blommor, medan gula, rosa, röda och orange färger är möjliga i trädgårdsväxter. Den vanliga rölleken är härdig och växer bäst i näringsrik jord. Inget ytterligare specifikt underhåll krävs.

Härligt strålande Coreopsis -blommor för trädgårdsunderhåll utan bekämpningsmedel

plantor-trädgård-maedchenaugen-coreopsis-nyckelpiga-locka

Coreopsis eller flickans öga (fortfarande vackert ansikte) pryder trädgården med sina ljusgula blommor hela sommaren från juli till september. Den trivs i vilken jord som helst och njuter av mycket sol. Om du verkligen vill ha många blommor, klippa sedan ut perennen ofta.

Dra fler nyckelpigor till trädgården med fänkål

plantor-trädgård-fänkål-foeniculum-vulgare-nyckelpiga-locka

Det botaniska namnet på den utbredda grönsaks-, aromatiska och medicinska växten är Foeniculum vulgare. Den behöver en varm plats och näringsrik jord. För att förhindra att rötterna blir för långa måste temperaturen under groningstiden ligga runt 20-22 ° C och inte över 16 ° C efteråt.

Vitlök är en annan av de växter som lockar nyckelpigor

Gynnsam-trädgård-vitlök-allium-nyckelpiga-lock

Allium sativum är det latinska namnet på vitlök. Växten lockar nyttiga insekter medan skadedjur undviker dem. Planteringsdatum är i februari och oktober och det som bör noteras här är att vitlöken behöver vinterskydd eftersom den inte tål kyla.

De lilla silver örtblommorna sprider en söt doft

plantor-trädgård-strand-silver-ört-lobularia-maritima-vit-nyckelpiga-locka

Silverört (Lobularia) är fortfarande känt under namnet Duftsteinrich eller Steinkraut. För optimal tillväxt behöver den dränerad, näringsrik jord och full sol eller halvskugga. Silverweed kan planteras i krukor och kräver mycket lite underhåll.

Den färska myntan har också många hälsofördelar

Gynnsam-trädgård-mint-mentha-nyckelpiga-locka

Mynta (mentha) är mest känd som ett örtte. Andra namn är kattens ört, söt mynta, loppor ört eller helig helgons ört. Växten är inte alls krävande, men du behöver inte låta den stå tillsammans med andra örter, eftersom löparna kommer att växa över hela trädgården efter lite tid.