Känna igen och behandla sjukdomar och skadedjur hos pioner: så här fungerar det!

Oavsett om det är i trädgården eller som en snittblomma i en vas – pioner är iögonfallande överallt. I trädgården förtrollar de oss från april till juni med sina magnifika blommor och sin delikata doft. Men problem som bruna blad eller en saknad blomma kan snabbt förstöra vår njutning av de attraktiva växterna. Läs vidare för att lära dig hur pioner kan identifiera och behandla sjukdomar och skadedjur.

Pionen har fläckiga löv? Det är en virussjukdom

Pionsjukdomar - känna igen symptom på bladen

Trädgårdsväxter kan ibland smittas av virus. I cirka 90 procent av fallen är orsaken till pionsjukdomar inköp av dåligt kvalitetsplanteringsmaterial. Men även om du köpte en frisk pionrot från en plantskola, kan bladlöss och andra sugande insekter överföra viruset från närliggande sjuka växter. Virus finns ofta på ogräs, gurkor, potatis, paprika, jordgubbar och hallon.

Du kommer att se missfärgningen på bladen på dina nykomlingar efter 3 till 5 år, och om några år kommer de försvagade växterna att drabbas av en mängd olika svampsjukdomar.

Vilka virus finns i pioner?

Pionerbuske med dahnlias i trädgården

Lyckligtvis, till skillnad från tulpaner eller gladioli, svarar inte alla pionvarianter på viruset med en allvarlig sjukdom. De flesta gamla stammar visar inga yttre tecken på sjukdomen, men moderna amerikanska hybrider blir allvarligt sjuka och dör snabbt av de patogena svamparna som snabbt utvecklas efteråt. Med god odlingsteknik och skydd mot svampsjukdomar kan dock vilken pion som helst utveckla vackra blommor utan problem.

rödblommande pion 'Diana Parks'

I regel orsakas virussjukdomar hos pioner sällan av en enda patogen; det finns vanligtvis en blandad infektion. I botaniska trädgårdar upptäcks de nu enkelt med hjälp av laboratoriemetoder. Hobby trädgårdsmästare behöver inte nödvändigtvis veta dessa, men vi kommer fortfarande att lista de viktigaste virusen:

  • Till exempel är fläckiga löv ett symptom på Yellow Bean Mosaic Virus (BYMV).
  • Gurka -mosaikvirus (CMV), rhesus -mosaikvirus (ArMV) och gult dvärgvirus (BYDV) detekteras vanligtvis på prover med lövtillväxtproblem.
  • Narcisusmosaikviruset och tomataspermiviruset upptäcks i enskilda växter med tecken på fina bladfläckar som flyter ihop.
  • I de flesta fall inkluderar en komplex infektion TAV, CMV, ArMV, CarMV (Carnation Mottle Virus), TMV (Tobacco Mosaic Virus) i olika kombinationer.

Tobaksskallerviruset är mycket vanligt hos pioner

Piongula blad med det typiska mönstret för en virussjukdom

Om du märker ett problem med dina pioner är det nästan alltid relaterat till Tobaksrallerviruset (TRV), även känt som Tobaksrallerviruset. Det var också tidigare känt som pionringfläckviruset.

Varje trädgårdsmästare kan känna igen symptomen på denna sjukdom om han tittar noga på sina pingstdoser i maj-juni. Ringar och halvringar, samt ränder i olika former och färger – från ljusgrön, gröngul till ljusgul – visas på bladen mellan venerna. De smälter in i varandra och bildar det karakteristiska marmorerade mönstret.

Svårighetsgraden av virusinfektionen beror på sorten

Pion 'Red Charm' i trädgården

Trädgårdsmästare rapporterar om pionsorter som trots virussjukdom och missfärgning av blad glädjer dem med sina magnifika blommor i 40 år. Den tidigt blommande pionen ‘Red Charme’ (Paeonia x hybrida ‘Red Charme’) är till exempel en av dessa speciella sorter.

Vilka svampsjukdomar har pioner??

vacker rosa blommande pion

Tyvärr är pioner mycket mottagliga för svampsjukdomar. Förmodligen är den mest kända patogenen Botrytis paeoniae, även känd som gråmögel, vilket orsakar torr ruttning.

Gråmögel (botrytis)

Pionbruna torra löv av botrytisgrå mögel

Det orsakande medlet är mögel Botrytis cinerea, B. paeoniae. Vanligtvis, på våren, omedelbart efter att unga skott återväxt, visas bruna fläckar vid basen, då ruttnar stjälkarna på denna plats. Den grå formen och de små svarta fläckarna är lätta att se. Stammarna vissnar och faller sedan av. Ibland sker förruttnelse så tidigt som 10-12 cm över basen.

Pionsjukdomar orsakade av gråmögel (botrytis)

Stora bruna fläckar visas på bladen, som gradvis torkar ut i torrt väder, och täcks av grå mögel och ruttnar vid hög luftfuktighet. Under blomningsperioden kan samma sak ses på knopparna. Mindre knoppar blir svarta, vissnar eller ruttnar, medan större knoppar blir bruna och har dålig blomning.

Sjukdomen utvecklas mycket snabbt, med allvarliga skador: buskarna faller isär, stjälkarna faller och torkar upp. Svampen hänger kvar på växtskräp och i rhizomerna på pioner, vilket får dem att ruttna. Det sprider sig när det regnar och sprids av myror.

Gråmögel (botrytis cinerea) på pion

Kallt regnväder på våren och sommaren samt plötsliga temperaturfluktuationer bidrar till svampens aktiva utveckling. Svampsjukdomen kan utvecklas snabbare i fuktiga, leriga jordar, i övervattnade och förtjockade, dåligt ventilerade buskar.

I allmänhet bidrar en hög luftfuktighet, för hög kvävehalt i jorden och växternas skuggning till sjukdomsutvecklingen. Tidiga sorter och särskilt hybrider påverkas mest.

Rostsvampen Cronartium flaccidum

Svampangrepp hos pioner har bruna fläckar på bladet

De första tecknen på sjukdomen observeras på midsommar, strax efter blomningen. Bruna, gulbruna eller bruna fläckar med en lila kant visas på bladets ovansida. På undersidan bildas små gulbruna eller orangefärgade dynor som innehåller svampsporer som lätt sprids av vinden och infekterar nya växter. På sensommaren dyker gulbruna, hornliknande böjda pelare upp mellan kuddarna som helt täcker bladens undersida så att de kryper ihop och torkar ut. Under gynnsamma förhållanden kan sjukdomen spridas inom 2-3 dagar och drabba stora områden med pioner.

Rostsvampen Cronartium flaccidum på pionblad

På hösten infekterar sporerna tallar, svampens mellanvärd. Dessa träd kan bli en flerårig infektionskälla.

Fuktigt, varmt väder främjar utvecklingen av sjukdomen. Under sådana förhållanden sprider sig patogenen intensivt, vilket gör att bladen torkar redan i juli och förkortar växtperioden, vilket försvagar växterna och påverkar deras vinterhårdhet och blomning negativt nästa år..

Cladosporios – Brun fläcksjukdom orsakad av Cladosporium paeoniae

bruna fläckar på pion av Cladosporium paeoniae

Sjukdomen uppträder vanligtvis första sommaren och är vanligare i södra Tyskland. Stora bruna eller mörklila fläckar bildas på bladen, som gradvis växer, smälter samman och kan täcka hela deras yta. Med tiden kommer fläckarna att mörkna och bladen ser brända ut. Vid fuktigt väder visas en mörkgrå beläggning på undersidan. Stammar, knoppar och blommor påverkas ibland.

Avlånga rödbruna fläckar bildas vanligtvis på unga skott, då blir stammen mörk och täckt med en grå svampbeläggning. Knopparna blir bruna och kronbladen faller av. Svampens sporer övervintrar på fallna löv.

Septoria sjukdom på grund av Septoria macrospora

Septoriasjukdom hos pioner orsakad av Septoria macrospora

Pionernas löv och stjälkar påverkas särskilt. De första symptomen på sjukdomen visas på bladen i juni eller juli: bruna eller gulbruna, runda eller långsträckta fläckar med ett ljust centrum och en mörklila kant bildas på båda sidor av bladen. Gradvis smälter fläckarna samman och får en ljusbrun färg med en askgrå nyans.

Sjukdomen manifesterar sig först på de nedre bladen och sprider sig sedan längs stammen.

Om sjukdomen är allvarlig krymper bladen helt, men de kan inte falla av på länge. Sjukdomen försvagar växterna och påverkar vinterhårdhet och blomning nästa år.

Rotröta

Rotröta hos pioner

Patogenerna kan vara svampar av släkten Fusarium, Botrytis, Rhizoctonia eller Sclerotinia. De orsakar rötterötter, stjälkar, sticklingar och växtdöd. Sjukdomen är utbredd i alla zoner och upptäcks under transplantation eller reproduktion genom att dela rhizomen. De drabbade områdena av rötter och rhizomer blir bruna, mjuknar, ruttnar och dör. Med ökad luftfuktighet bildas en vitaktig, gråaktig eller rosa färgbeläggning. Marken och infekterade rhizomer är källan till infektion. Som regel blir försvagade växter, sticklingar och buskar som har delat sig vid transplantation sjuka. Ökad fukt och hög surhet i jorden bidrar till utvecklingen av sjukdomen.

Pioner skadedjur

Caterpillar på pionknopp

Här är de goda nyheterna: Pion skadedjur är mycket ovanligare än svampsjukdomar och orsakar inte mycket skada i en välskött trädgård. Ugglornas larver gnager på knopparna på pioner som har planterats i skuggan eller halvskuggan. Bronsbaggen, rotknut nematoder och myror kan också irritera blomsterodlare.

Glänsande guldrosa (Cetonia aurata)

Pioner skadedjur Golden Rose Chafer (Cetonia aurata)

Alla har sett dessa vackra glänsande skalbaggar tidigare. De livnär sig på blommorna och ståndarna i blommorna. Skalbaggarna gillar blommor med en ljus färg och en stark doft. De kan ses varje vår, först på syrener, sedan på iris och tidiga pioner.

Rotknut nematoder

Bekämpa rotknut nematoder i pioner

Nematoder, även kallade rundmaskar, sätter sig i rötterna på pioner och orsakar nodulära svullnader. Efter att rötterna har ruttnat migrerar de till nya pioner som växer i närheten.

Vanlig gräsmatta

Myror på pionknopp

Myrens kropp är rödgul, 4-7 mm lång. Den livnär sig på söta knoppsekreter och äter blomblad.

Pestkontroll

Bekämpning av skadedjur hos pioner

Du kan enkelt samla skalbaggarna tidigt på morgonen. Myror är lätta att kontrollera genom att spraya sina bon med moderna produkter för bekämpning av myror.

Myror bär bladlöss och bladlöss överför virus till växter. Att spruta plantorna med preparat från grupperna av nikotinoider och pyretroider är en utmärkt hjälp mot bladlöss och larver. Till exempel med en lösning från “Actara” eller något liknande.

Nematoder är sällsynta, men fortfarande värda att se upp för. Det är nödvändigt att bekämpa dem med en strikt undersökning av rötterna under transplantation och bränning av alla divisioner med knotiga svullnader i rötterna och allvarliga förruttnande skador.

Bekämpa virussjukdomar hos pioner

Bekämpa virussjukdomar hos pioner

Det finns inget botemedel mot virus hos pioner. Varje vår, kontrollera dina pionplantor och markera infekterade buskar. Det är bättre att bränna dem.

Om en sort är mycket värdefull för dig, plantera den bort från huvudplantorna på hösten. Genom att dela dem i små grenar med 1-2 knoppar. Välj de starkaste skotten och lämna en liten men frisk del av rötterna.

Om en sjuk pion transplanteras på detta sätt vartannat år, genom klonalt val av de hälsosammaste rotsektionerna, kommer pionen att vara fri från röta och ibland virus.

Det är mycket viktigt att plantera pioner längre bort från jordgubbar, hallon, potatis, gurkor och tomater för att förhindra spridning av sugande skadedjur.

Förebyggande åtgärder mot svampsjukdomar

Förebyggande åtgärder mot svampsjukdomar hos pioner

Det är svårt att kontrollera gråmögel botrytis, men det är möjligt. I början av våren, ta försiktigt bort jorden runt planteringar av nyckfulla amerikanska hybrider och behandla dem med en fungicid som “Score” eller “Chorus”. Täck sedan pionbusken med ett lager färsk sand, utan organiskt material. Gör tre behandlingar: i april, början och slutet av maj.

Om sorten är benägen att skadas av svampsjukdomar, spraya förebyggande i maj med Score eller Chorus och på sensommaren med “Ridomil Gold”.

Ekologiska jordbruksmetoder hjälper till att förebygga sjukdomar. Använd aldrig färsk gödsel och färskt gräs för att plantera pioner. Täck bara med gammal kompost varje höst. Gödsla med låga kväve, mineral-organiska gödningsmedel. Pioner reagerar också mycket bra på kompostte. Mikroorganismerna i den undertrycker idealiskt förorenande bakterier.

På hösten skär du alla fleråriga skott till 5 cm över marken och lägg de lite giftiga sticklingarna på en komposthög. Resultatet av alla dessa åtgärder är friska växter och vackra blommor.