Plantera en upphöjd säng som en sekretessskärm: Dessa växter är lämpliga för terrassen och balkongen

Ämnet “sekretessskärmar för trädgården och balkongen” är särskilt aktuellt på sommaren. Växter erbjuder ett miljövänligt och naturligt alternativ till trädgårdsstaket, vägg och balkongbeklädnad. Olika växter ifrågasätts beroende på trädgård och balkongläge. Från exotiska växter som bambu till klassiska häckväxter, höga blommor och till och med nyttiga växter: Vi förklarar hur du kan plantera din höghöjd som en sekretessskärm.

Höjd säng som en sekretessskärm: vilka växter är lämpliga?

Prydnadsgräs i höghöjden som en sekretessskärm för terrassen och trädgården

Höga växter håller ut främlingar och förskönar samtidigt terrassen och balkongen. Olika typer av växter kan användas utomhus. Vilken variant du slutligen väljer beror främst på balkongens eller terrassens orientering. Faktorer som vind, tillgängligt utrymme och regnskydd (t.ex. genom ett tak) spelar också en avgörande roll för valet.

Bambu i upphöjd säng som en sekretessskärm

Bambu i höjdbädden som en sekretessskärm Idéer för plantering

Bambu är en snabb och frodig växande exotisk som också känns bra i hemträdgården. Det speciella med växten är att den också växer i bredd. Bambun multiplicerar genom rhizomer som sprids mycket. För badkaret och den upphöjda sängen finns det därför speciella sorter som endast bildar korta rötter. Sådana är till exempel följande Fargesia bambu sorter:

Plantera en höjd säng som en sekretessskärm

 • Paraplybambu “Campbell”: härdig, bildar inte löpare, är lämplig för gruppplantering. Årligen ökar i höjd med 50 cm och är upp till 3 meter hög och upp till 2,5 meter bred.
 • Paraplybambu “Zebra”: en vintergrön, härdig, snittkompatibel häckväxt. Klumpig växande, behöver inte rhizomskydd.

Planteringstips: Korrekt planteringstid är från vår till höst (mars till oktober). Lämna ett avstånd på cirka 80 cm mellan växterna för att ge integritet. Paraplybambu trivs bäst i ett soligt till skuggigt läge.

Häck växter som en sekretessskärm i höghöjden

Växter som en sekretessskärm i upphöjda sängar med körsbärsblad

Många häckväxter trivs i upphöjda sängar utan problem. De har dock en sak gemensamt: De flesta sorter är villkorligt härdiga och behöver frostskydd under den kalla årstiden. Rotbollarna kan skyddas av ett lager mulch eller halm. Du behöver också vind- och regnskydd. Därför är häckväxterna särskilt lämpliga för täckta terrasser eller för terrasser med inglasning.

 • Olivpilen: torktålig, vintergrön, har en upprätt vana, når en maxhöjd på 3 m och en bredd på 3 m. Vindskydd krävs.
 • White garden pod: kompakt, tät, upprätt tillväxt. Snittkompatibel, vintergrön, värmebeständig. Maximal höjd – 5 m, maximal bredd – 5 m.
 • Portugisisk körsbärslaurbær: tät, kompakt tillväxt, härdig, föredrar sol, men tolererar också skugga. Magnet för insekter. Finns även som prefabricerad häck för höghöjden.
 • Japanese Column Holly: tät tillväxt, smal, upp till 2 meter hög och upp till 0,5 meter bred. Vinterhård, kan behöva vind- och frostskydd beroende på region.
 • Idegran: Föredrar skugga och halvskugga. Har en tät tillväxt och tolererar en formskärning (t.ex. sfärisk formskärning). Lättskött, kravlöst, blir upp till 10 m hög. Härdig.

Användbara växter som sekretessskärmar för uteplatser och balkonger

Höjd säng som en sekretessskärm Tomater lockar idéer

Växtodlingar kan också ge integritet. Vissa typer av kolonnfrukt och höga grönsaker är särskilt lämpliga.

Kolumnfrukt (Dessa typer av frukt behöver spaljéer eftersom de blir ganska höga):

 • Kolonnärt äpple. Biennal sorter: “Berbat”, “Black McIntosh”, “Blue Moon”. De når höjder mellan 1,7 och 2 meter. De är smala och bär frukt direkt på stammen. Skördetid: sensommar och höst
 • Pelare päron. Biennal sorter: “Condo”, “Decora”, “Silver Pearl”. Maximal höjd: 3 meter. Kompakt tillväxt, ger många frukter. Skördetid: sensommar, början av hösten.
 • Kolumnkörsbär. Varianter “Claudia”, “Sylvia”, “Victoria”. Behöver klättringsstöd och klippning. Blir upp till 4 meter hög.

Upphöjd säng som en sekretessskärm i trädgården Användbara växter och stauder

Högväxande grönsaker:

 • Vintomater: Nå en maxhöjd på 180 cm. Ha en stark, spridande vana. Bär mycket frukt. Växtpartners: persilja, basilika, trädgårdskrasse, purjolök.
 • Runner -bönor: Blir upp till 3 meter hög, bilda långa baljor och kan kombineras med endiv, gurka och kål.
 • Söt majs: Ser ut som ett prydnadsgräs, når en höjd av 2 meter. Lämplig för en blandad kultur med schweizisk mangold, bönor, rädisor och endiver.
 • Paprika: Upprätt ställning, soldyrkare. Växtpartners: tomater, sallader, olika sorters kål.
 • Gurka: Raffinerade sallader och mellanmål når en höjd av 1 meter. Finns endast som enårig växt. Lämpliga planteringspartners: dill, lövbönor.

Växthöjda sängar Höga växter för integritetsskydd

Om du vill skapa en liten köksträdgård kan du plantera höghöjden med höga grönsaker och sedan fylla i luckorna med lämpliga planteringspartners.

Blommor som en sekretessskärm i den upphöjda sängen

Upphöjd säng erbjuder avskildhet för uteplatsidéer

Vill du ha en prakt av blommor? Lyckligtvis finns det många typer av blommor som växer sig höga. Dessa inkluderar till exempel:

 • Riddarsporre: Beroende på sort kan den nå en höjd av 180 cm. Har en upprätt vana och stora blad och blomknoppar. Lång blomningstid från juni till september.
 • High Flame Flower: Bildar stora, iögonfallande blomsterparaplyer, har en spridningsvana och når en höjd av 1 meter.
 • Mock lila solhatt: Har en expansiv, bred vana, växer 1 meter hög, lockar pollinerande insekter.
 • Magnifikt ljus: har en buskig vana, blommar från juni till slutet av september. Kräver vinterskydd.

Vilka blommor att plantera i höjdbädden som en sekretessskärm Idéer

Snabbväxande perenner som sekretessskärmar

Som blommar som en sekretessskärm för terrassen och trädgården

Snabbväxande och höga perenner kan sätta accenter i höghöjden och skydda terrassen från främlingar. De flesta perenner kan enkelt kombineras med marktäckare och ettåriga blommor med liknande krav på jord och plats.

 • Montbretie: Uppnå en maximal höjd av 110 cm, beroende på sort. Flerårig, behöver vinterskydd.
 • Flerårig clematis: Beroende på sorten blir den upp till 3 meter hög. De flesta sorter är hårda, blommar rejält på sommaren.
 • Tall asters: Beroende på sorten blir de upp till 3 meter höga. Har en spridningsvana och stora löv. Blommar fantastiskt.

Prydnadsgräs som en sekretessskärm i höjdbädden

Som planterar som en sekretessskärm i upphöjda sängar prydnadsgräs växter idéer

Prydnadsgräs är ett lättskött och modernt alternativ till blommor och perenner. Följande prydnadsgräs trivs i upphöjda sängar utan problem:

 • Lamprengöring gräs: Dekorativt utseende, kompakt tillväxt – upp till 70 cm bred. Lämplig för upphöjda sängar på balkongen.
 • Pampas gräs “White Feather”: Växer till 2,5 meters höjd, har en upprätt vana och bildar stora vita blommor.
 • Blått strandgräs: Växer upp till 1 meter hög, har något överhängande grässtrån, värmebeständiga.

Vilken balkong planterar som en sekretessskärm i höghöjden?

Höjdbädd som en sekretessskärm för balkongväxtidéer

För en stor balkong är det inte bara krukor och blomlådor som passar. Du kan också plantera en höjd säng. Dess fördel är den större jordmängden, vilket möjliggör olika kombinationer av planteringar. Olika växter är lämpliga för höghöjden på balkongen. De bör dock inte vara längre än 1 meter eller åtminstone tolerera ett snitt.