Plantera rädisor – vad man ska tänka på när man sköter och skördar

hälsosam kost rädisor vitaminer sallader trädgårdsvård

Fördelen med rädisor är att de växer snabbt och inte är svåra att ta hand om. På grund av detta är de också ett utmärkt val om du vill lära dina barn hur man trädgårdar. De smakar också mycket gott i sallader, både kokta och råa. Idag vill vi förklara för dig i några steg hur du använder Plantera rädisor, bör odla och skörda för att få framgång.

Växt rädisor med en långsträckt form

långsträckta rädisor växter rosa vit bukett grönsaksbädd

Rädisor finns i olika färger och till och med mönster. Så de kan vara rosa, vita, röda, rosa, svarta eller gula och till och med ha ett randigt mönster. Och de skiljer sig också i form och storlek. Förutom de välkända små och runda varianterna finns det också långsträckta former som liknar en morot. Vissa sorter kan också bli väldigt stora. Detta inkluderar den japanska rädisan, men också daikon, som också har en långsträckt form. På grund av deras läckra smak är det också värt att vänta lite längre innan de skördas. Detta görs vanligtvis fem månader efter att rädisorna planterats.

Plantera rädisor – vid vilken tidpunkt?

färgrika rädisor växter gul lila grönsak patch idé

Du kan plantera rädisor både på våren och hösten. På våren händer detta ungefär två till tre veckor innan den sista förväntade frosten. På sensommaren är däremot den bästa tiden att så fyra till sex veckor före den första frosten på hösten. Detta gäller de vanliga rädisorna. Dessa kan odlas ytterligare i regioner med ett mildare klimat, även på vintern. Daikon bör i sin tur sås minst två månader före den första frosten.

Vård och plantering av rädisor

plantor rädisor trädgård jord växter hälsosam kost

När du väljer en plats för plantering av rädisor bör du välja en solig plats. Detta är vad rädisorna gillar mest. Om det behövs kan en plats i penumbra också väljas. Hur som helst är det viktigt att jorden är lös och att bakvatten undviks. Dessutom bör du ta bort alla stenar och jordklumpar när du förbereder jorden, för att inte bara hindra rötternas tillväxt. Beroende på typ av rädisor bör du lämna ett utrymme på cirka 2,5 cm eller mer mellan växterna. Du kan också skapa utrymmet efter groning genom gallring. Glöm inte tillräcklig vattning under hela tillväxten utan att överdriva det och ta bort ogräset regelbundet. Rotrot och skalbaggar kan orsaka problem efter plantering av rädisor. Men detta händer bara i sällsynta fall.

Plantera rädisor – den välförtjänta skörden

skörd trädgård vår höst rädisor växter jord

Nu när du är klar med att plantera och ta hand om rädisan kommer den bästa delen och det är skörden. Det intressanta med rädisor är att deras smak beror på när de skördas. Ju tidigare du skördar rädisorna desto mildare smakar de. Du bör inte vänta för länge, annars riskerar du att rädisorna blir mycket hårda. För att skörda, dra helt enkelt rädisorna ur marken. Men för stammar som blir större kommer du troligen att behöva gräva för att få dem ur marken.

Svarta rädisor

svart rädisa trädgård tips skörd växt egenskaper

Stor japansk rädisa

daikon -sortens rädisor stora vita grönsakslandstips

 Daikon rädisor med en långsträckt form

daikon japanska rädisor växter vit form lång

 Typiska rädisor i rosa med rund form

runda rädisor trädgårdsväxter grönsaker tips vård

 Plantera rädisor med ett randigt mönster

rädisor växt ränder mönster trädgård idé