Plantera sallad i en kruka eller blomlåda: Så här kan du odla krispiga sallader själv!

Vem gillar inte färsk, krispig sallad? Sallader är fulla av vitaminer och passar perfekt som tillbehör till olika rätter. Och vad kan vara bättre än att odla dem själv? Idag ska vi visa dig hur lätt det är att plantera sallad i en kruka och skörda färska salladsblad hemma. I artikeln avslöjar vi vilka som är de perfekta förutsättningarna och vad du annars bör tänka på när du odlar sallad.

Kan du odla sallad i en kruka hemma??

Lägg en blomlåda med salladsväxter vid fönstret

Vill du odla grönsaker men har inte mycket plats ute för en trädgård? Eller är du bara inte intresserad av att gräva upp en stor del av din gräsmatta? Då har vi goda nyheter för dig – det finns grönsaker och örter som du kan odla inomhus på köksbänken eller vid ett soligt fönster. Och salladsväxter är en av dem.

Varför odla sallad själv?

Plocka salladsblad från din egen balkongträdgård

Sallader är den perfekta sommarmaten och ett gott tillskott till din matlåda. De är också friska eftersom de är låga i vitamin K, antioxidanter, låga kolhydrater, låga kalorier och ett lågt glykemiskt index. Men varför bry dig om att odla sallad själv när du kan hitta den i snabbköpet året runt? Här är några anledningar till att växa själv:

Det smakar bättre

Låt oss börja med det uppenbara. Hemmagjord sallad smakar helt enkelt bättre. Det är färskt, det odlas i god jord (som du valde själv) och det har inte tvättats, sprayats och bearbetats innan det landar på din tallrik.

Om du behöver lite mer övertygelse, skaffa en färsk sallad från en trädgårdsmästare eller från din lokala bondemarknad. Efter den första biten är du redo att odla din egen.

Odla sallad i grytan hemma olika salladsorter

Du styr kvaliteten och mångfalden själv

Det bästa med att växa själv är att du bestämmer vad som går ner i jorden och växterna. Och du kan själv bestämma vilka stammar du vill växa. Det betyder att du har mycket fler alternativ än vad din lokala köpman har att erbjuda.

Frukter och grönsaker i snabbköpet (även om det nu finns ett mycket större urval) är uppfödda på ett sådant sätt att de växer snabbt och håller längre. Smak och näringsvärde är inte så viktiga. Motsatsen är sant när du odlar dina egna grönsaker. Du kan välja sorter som smakar fantastiskt men kanske inte förvaras i kylskåpet mer än några timmar efter att du har valt dem.

Det är hälsosammare

Slutligen blir din hemodlade sallad mycket hälsosammare. Näringsämnena börjar förstöra snabbt efter att grönsakerna har skördats. Om du odlar din egen sallad kan den komma av marken och upp på bordet på mindre än en timme. Det blir inte fräschare, vilket innebär att du får mer vitaminer i maten.

Och eftersom du kontrollerar jorden, tillsatser och allt som händer med växterna när de växer, kan du begränsa exponeringen för bekämpningsmedel, insekticider och liknande. När du växer organiskt vet du att det faktiskt är ekologiskt.

Plantera sallad i en kruka: de viktigaste sakerna i en blick

Hur man planterar sallad i en kruka tips

Du kan odla sallad både på balkongen och på en ljus fönsterbräda. För att salladen ska trivas bör du skapa de perfekta förutsättningarna för den. Här är de viktigaste punkterna att överväga.

Vilken plats?

Rätt plats för att odla sallad hemma ska vara lätt, men inte för varmt. Sallad behöver tre till fyra timmar sol om dagen. I princip gör inte mer ont, så länge det inte blir för varmt på platsen och salladen inte utsätts för direkt solljus hela dagen.

När ska man odla sallad?

Våren är den perfekta tiden att odla sallad i krukor. Vid denna tid på året finns det tillräckligt med solljus och temperaturen är ännu inte för hög. I mars, april och maj, så den sallad som du vill äta om 2-3 veckor var 2-3: e vecka. Salladen i krukan är klar för skörd cirka 8 veckor efter sådd (om frön används). Du kan också odla sallad på en sval balkong på sommaren.

Odla sallad i en kruka på fönsterbrädan

Vilken kruka?

De flesta salladsväxter som plockade och skurna sallader har inte djupa rötter och kan därför planteras i vanliga blomlådor. En enkel kruka, en stor skål och gamla köksredskap är idealiska för att plantera sallad. Sallader med stora huvuden, som sallad, trivs bättre i djupare kärl.

Vilken jord?

Rätt jord bör vara rik på näringsämnen. Normal trädgårdsjord blandad med lite kompost är bäst. Om jorden berikas med kompost i början, avbryts den ytterligare befruktningen senare.

Vilket avstånd?

Om du vill plantera flera salladsväxter i en blomlåda krävs ett avstånd på 10 till 15 centimeter mellan de enskilda plantorna.

Vilket gödselmedel?

Ett flytande gödningsmedel är inte nödvändigt för en enda sallad i grytan. Men om flera sallader planteras i samma behållare, rekommenderas det att befruktas en gång var tredje vecka efter den första skörden.

Fördelarna med att odla sallad i en kruka

Odla sallad i en kruka på balkongen

Krukor och lådor är ett utmärkt alternativ till den klassiska grönsakslappen om du vill odla din egen sallad. De har också en stor fördel över sängen: De kan placeras utom räckhåll för skadedjur som sniglar. På samma sätt, om du odlar salladen i en kruka, behöver du inte oroa dig för att den fryser i kylan.

Vilken sallad kan jag plantera i blomlådan??

vilka krukor för odling av salladsväxter

Vissa sallader är bättre lämpade för krukodling än andra. Här har vi listat de bästa sorterna för balkongen.

 • Plockade och skurna sallader – Dessa typer av sallad är idealiska för odling i krukor eller lådor, eftersom de inte utgör ett klassiskt salladhuvud, utan endast bladrosetter. Om du skördar de yttre bladen kommer nya alltid att växa tillbaka på sin plats. Lämpliga sorter är Lollo Rosso, Lollo Biondo och sallad av ekblad.
 • Lammsallad – Om du letar efter en salladsart som du kan odla varje säsong, är lammsallat det rätta valet. Den är härdig och kan trivas på balkongen.
 • Rocket – Denna bladgrönsak är fortfarande känd som raket och är mycket hälsosam. Man skiljer mellan vildraket, som är flerårig och har en bitter smak, och raket, som är årlig och något mildare. Om du planerar att odla ruccola bör du vattna salladen regelbundet, annars blir bladen vassa.

Att plantera sallad i en kruka – så fungerar det!

Plantera sallad i potten vilka sorter

Plockade sallader finns både som förvuxna unga växter och som fröblandningar hos specialträdgårdsmästare. Vi visar dig först en mycket enkel metod för att odla sallad. För att odla sallad på fönsterbrädan behöver du:

 • Sallad i en kruka från affären (eller salladsticklingar) – endast rötterna behövs för plantering, bladen kan ätas till lunch
 • en blomkruka eller behållare som du inte längre behöver
 • Jorden – normal krukväxtjord
 • Gödsel – bästa flytande gödningsmedel för grönsaker eller torrt mineralgödsel
 • Valfritt – vermikulit, hydrogel eller kokosfibrer

Fyll planteringen med kokosfibrer och jord och ta bort salladsrötterna från grytan

1. Förbered potten med jord. På golvet kan du sprida kokossubstrat för dränering. Kokosnötsubstrat säljs i briketter. Du måste blötlägga den först och sedan bryta den så fint som möjligt. Lägg sedan jorden för plantor, som du också kan blanda med en liten mängd hydrogel.

2. Skär av salladen, ta bort plastkrukan och separera rötterna. Vanligtvis växer tre salladsrötter i en kruka. Plantera dem helst separat. Om de tre rötterna planteras ihop blir kvaliteten på din sallad mycket sämre.

Lägg salladen i jorden, separera rötterna

3. Lägg salladen i marken och vattna den. Om du använder torra gödselpinnar eller tabletter, sätt in dem i jorden nu. Använd halva rekommenderad dos. (Sallad växer också utan gödningsmedel, men med den får den fler löv och den ser mer aptitlig ut.)

4. Du kan äta salladsbladen efter bara 2 veckor. Efter en månad når salladen sitt max. Skär sedan av alla löv, kasta stubbarna och plantera nya.

Du kan försöka skörda salladsrötterna igen, men du kommer inte längre att kunna få samma kvalitet på sallaten från den.

Växande sallad i en kruka från frön

Salladsplantor i grytan

Sallader kan också odlas från frön utan problem. Detta tar vanligtvis lite mer tid, men på så sätt är du helt säker på ursprunget till dina sallader. Det rekommenderas dock att använda organiska frön för att undvika eventuell genteknik.

Du kan njuta av salladen hemma redan i mitten av februari. Beroende på vädret kan salladsplantorna sås på balkongen från slutet av april eller början av maj.

Observera att de flesta sallader tillhör de så kallade lätta groddarna och behöver solljus för att gro. Därför får de inte sås för djupt, utan bara lätt täckta med jord.

Fler tips

Häll sallader i balkonglådan så ofta

Vill du skörda läckra sallader varje säsong? Här är några fler tips som garanterar en bra skörd:

 • Även om skadedjur inte lätt kan angripa krukorna, bör du regelbundet kontrollera salladen för insekter och skadedjur.
 • Under varma dagar är det viktigt att ge salladen rikligt med vatten för att undvika snabb blomning. Om salladen börjar blomma för snabbt blir bladen bittra.
 • Om du applicerar ett tjockt lager organisk mulch behålls markfuktigheten och marktemperaturen modereras under de kalla månaderna.
 • När du väljer sallad att växa, var medveten om att de bästa förutsättningarna för olika salladsorter kan variera mer eller mindre.