Plantera schweizisk chard för läckra sallader på tre säsonger

regnbågsfärger grönsaksallad mangold orange gul röd

Swiss mangold är den perfekta grönsaken för våren och hösten. Detta är inte bara för att det trivs perfekt under denna tid. Bladen och stjälkarna, som visas i underbara hösttoner och ger trädgården en ljus färg, bidrar ytterligare. Den senare kan vara såväl vit som orange, röd, rosa eller lila. Bladen däremot varierar mellan grönt och rött. Storleken på schweiziska mangolden är också imponerande, eftersom den kan nå en storlek på upp till 60 cm. Förutom de svala årstiderna kan du också plantera och odla schweizisk mangold på sommaren.

Plantera schweizisk mangard – vilken period är bäst?

växter trädgård grönsaker sallad färgglada stjälkar mangold

Eftersom schweiziska mangolden behöver cirka 60 dagar att växa, bör den sås så tidigt som möjligt. I regioner med milda vintrar betyder det sena vintrar. Annars väljer du att Planterar schweizisk mangold Tidig vår. På så sätt får du den första skörden på sommaren. Om du vill ha en skörd på hösten, överväg att så på sensommaren eller tidigt på hösten.

Plantera och vårda schweizisk mangold

plantor mangold växt tips jord grönsaksbädd

För plantering av mangold, välj en plats i trädgården som är i full sol eller, om klimatet är mycket varmt, i halvskugga. När du förbereder jorden går du på djupet. Det innebär att det också ska lossas i de djupare områdena. Dessutom bör en god dränering av vattnet säkerställas. När du sår fröna, lämna ett utrymme på 5 cm mellan dem och välj ett djup på lite mer än en centimeter. Lägg också till gödsel eller kompost. Nu ska jorden hållas fuktig så att fröna börjar gro. Regelbunden vattning är då tillräcklig.

Schweizisk mangold i rader i en rabatt

trädgårds tips mangold växter bevattning fält

Så snart plantorna dyker upp är gallring nödvändig. Det bör vara ett avstånd på 30 cm mellan de enskilda mangoldväxterna. Du behöver inte slänga bort de borttagna plantorna. Du kan använda dem för konsumtion istället. Efter en och en halv månad bör befruktning upprepas. Dessutom, glöm inte att plocka ogräset regelbundet, eftersom det kan störa tillväxten. Skadedjur är sällsynta i schweizisk mangold. Representanter är bladlöss, lövbrytare, sniglar samt kaniner och andra husdjur.

Vit schweizisk mangold

vit mangold växter hobby trädgårdsmästare idé hälsosam

Plantering av schweizisk mangard – skörden

skörda mangold sax blad klippa trädgård grönsaker

Skörden sker två månader efter plantering av mangolden. För att göra detta, klipp av de yttre bladen. Om dessa inte räcker för dig och du behöver fler löv kan du också ta bort alla blad utan att rota växten. För att göra detta, klipp av alla löv cirka 5 cm över marken. Detta gör att nya löv kan växa tillbaka.

Skördade löv av mangolden 

Swiss mangold växter korg trädgårdssallad färgglada

Förbered läckra sallader med schweizisk mangold

sallad beredning bet gröna växter skära träskiva

Skivad mangold i regnbågens färger

sallad mangold skurna stjälk lämnar hälsosam kost