Rake lämnar som ett proffs: Här är de bästa tipsen för höstlöv

Det som de flesta av oss ser som vackra färger på hösten betyder mycket arbete för trädgårdsmästare. Bladavlossning börjar om varje år och det verkar bara fortsätta för alltid. Idag har du plockat upp alla lakan och imorgon börjar allt om igen. Varför kan du inte bara rädda dig själv? Måste du raka bladen eller kan du bara lämna dem där? Vi avslöjar svaren på dessa frågor samt några användbara tips om krattblad i artikeln!

Krattblad – ja eller nej?

Samla löv på hösten Tips för korrekt kratta

Varför måste jag egentligen kratta när inget mer av mitt arbete kan ses nästa dag? Många hobbyträdgårdsmästare frågar sig det. Men om höstlöven inte regelbundet rakas upp kommer de snabbt att få övertaget, vilket kan få många negativa konsekvenser för trädgården.

Det talar för att kratta löv

För det första är lövverket skadligt för gräsmattan. Höstlöven på grönytan ser inte bara fula ut, utan förhindrar också solljus och luftcirkulation, vilket försämrar gräsmattans tillväxt. Som ett resultat bildas gula, uttorkade fläckar på gräsmattan, som ofta bara kan korrigeras genom nysådd. Därför får bladen aldrig ligga kvar på gräsmattor.

Skrapa eller lämna höstlöv i trädgården

Å andra sidan kan bladen lämna bruna fläckar på dina terrassstenar om de inte tas bort regelbundet. Särskilt när det regnar och översvämmar leder de kvarvarande bladen till organisk missfärgning av terrassplattorna, som är svåra att rengöra. Dessutom är lövverket på trottoarerna i trädgården en potentiell halkrisk, särskilt i regnigt väder.

Använd höstlöv för mulching i rabatter

Det talar emot det

Höstens lövverk i trädgården behöver dock inte alltid vara en nackdel. Att lämna löv kvar kan göra dina sängar mycket bra. Å ena sidan erbjuder de fallna höstlöven ett bra vinterskydd för växter. Å andra sidan skapar det högkvalitativt gödselmedel. Kolla in den här artikeln för mer användbara tips och användningsområden för höstlövverk.

Många små djur använder högar av löv som vinterkvarter. Användbara djur som igelkottar och insekter hittar skydd under de högt höstlöv och kan tillbringa de kalla månaderna där. Du måste ha detta i åtanke när du krattar löv för att inte skada de små djuren med krattan eller lövblåsaren.

Vem måste rensa bort höstlöv?

Bladkvasttyper i jämförelse

Vanligtvis är hem- eller fastighetsägaren ansvarig för att ta bort lövverket om det finns på trottoaren. Om huset hyrs ut kan skyldigheten att flytta regleras med hjälp av ett hyresavtal.

Rake lämnar som ett proffs: fyra alternativ

Rake lämnar kcal konsumtion trädgård

Vill du behärska höstlöven? Här är dina alternativ i korthet:

Rake lämnar från gräsmattan med raken

Raken, fortfarande känd som raken och gaffeln, är den beprövade metoden för att kratta. Bladriven är en del av grundutrustningen för varje hobbyträdgårdsmästare och är avgörande för att skrapa ihop löv, grenar och liknande. Även om den här metoden verkligen är tråkig och krävande, kan den spridas och organiseras väl. Jämfört med de andra varianterna för att kratta löv är den gamla raken också den billigaste.

Visste du att trädgårdsarbete använder mycket kalorier? Om du krattar bladen kan du faktiskt bränna i genomsnitt 280 kalorier i timmen, vilket motsvarar 30 minuters jogging. Riktigt bra träning, eller hur?

Sugningstips för löv på hösten

Sug bladen

Om du snabbt vill rensa din trädgård för löv väljer du rätt variant med lövblåsaren. Detta trädgårdsverktyg suger in bladen direkt och lämnar gräsmattorna snyggt och snyggt. Precis som en dammsugare kan lövblåsare också nå svåråtkomliga platser och rensa löv från områden som stenträdgårdar och stenvägar. De uppsamlade bladen kan sedan komposteras eller användas till exempelvis mulching.

Trots alla fördelar är lövblåsare inte det bästa för din trädgård. De gör ett genomborrande ljud som kan gå på nerverna såväl som dina grannar. Beroende på modell kan dessa enheter generera över 110 decibel, vilket gör dem högre än verktyg som pneumatiska hammare och cirkelsågar. På grund av bullret får lövblåsare endast användas på arbetsdagar mellan 9:00 och 13:00 och mellan 15:00 och 17:00 Dammsugning av löv är inte tillåtet på söndagar och helgdagar. Dessutom förbrukar de mycket el och bensin och anses därför vara miljöfarliga.

Krattblad med bladblåsartips

Plocka upp lövblåsaren för lövverket

Bladblåsaren blir allt populärare bland hobbyträdgårdsmästare. Jämfört med lövblåsaren samlar den inte upp bladen direkt, utan tar dem enkelt till önskade platser. Oavsett om du riktar den direkt till sängarna eller tar ihop den till en hög med löv – det irriterande trädgårdsarbetet görs snabbt med lövblåsaren. Liksom alla andra metoder har den här sina nackdelar. I likhet med lövblåsaren gör en lövblåsare mycket ljud och får endast användas vid vissa tider på dygnet. Dessutom tenderar lövblåsare att bli riktigt dyra och drivas med bensin, vilket kan skada både budgeten och miljön.

* Viktigt: Bladblåsare och lövblåsare utgör en stor fara för djurträdgårdsmästare. Även Federal Environment Agency avråder från användning, eftersom de kan skada eller till och med döda små djur som gömmer sig i bladen. Av hänsyn till djur bör du undvika sådana enheter så mycket som möjligt.

Ta bort höstlöv med en gräsklippare

Och hur är det med gräsklipparen?

Som redan nämnts måste du ändå hålla gräsmattan fri från löv, annars kan det bildas skalliga fläckar i det gröna området. Varför då inte bara använda gräsklipparen? Gräsklipparen är faktiskt ett bra alternativ till de andra lövborttagarna. Bladen samlas inte bara upp, utan hackas också och blandas med urklipp, vilket ger en bra grund för din komposter. Denna metod för att samla löv är dock endast lämplig för platta gräsmattor.

Rake lämnar: du måste vara uppmärksam på detta

Tips för lövverktyg att välja mellan

Om du vill ta bort lövverket bör du zonera trädgården. Till exempel finns det områden som grönområden och terrasser där löv är oönskade. På andra ställen i trädgården, till exempel blommekanter och under buskar, är de nedfallna bladen ganska välkomna. Du kan skydda dina växter från vinterfrost och berika jorden med viktiga näringsämnen. Om trädgården är ordentligt zoniserad kan lövverket tas bort från en zon och spridas över den andra.

Dessutom finns det mer än bara höstlöv. Trädgården behöver också städas på våren, men försiktighet bör iakttas under denna tid på året. Vårens budskap som krokusar och snödroppar gro på gröna områden redan i mars och bör inte krattas från marken. På våren är det bättre att använda en lövkvast istället för raken.

Rakar löv enkelt med rätt verktyg

Fall lämnar rake för att förhindra ryggont

Om din trädgård är liten är det helt enkelt inte värt att investera i dyr bladutrustning. Den klassiska bladriven är underbart lämplig för gräsmattor och små trädgårdar. Den skyddar gräsmattan, håller i många år och är lämplig för både torra och våta löv.

* Tips: För att rädda dig själv för ryggont kan du plocka upp de svepade bladen med foten istället för att böja dig. Förbered en lämplig behållare och placera den inom gångavstånd. Kläm sedan helt enkelt upp riven med bladen under din fot och skjut högen i behållaren.

Välj rake tips blad rake blå

Vilken rake är den rätta?

Bladraker finns i olika versioner. Men vilken är bäst för att samla löv? I princip erbjuds raker av plast, aluminium och stål, varje material har sina fördelar och nackdelar. Verktygets vikt spelar emellertid också en viktig roll vid valet. En lätt kratta ska användas så att det inte är så tråkigt att sopa upp löv. Plastmodeller rekommenderas för detta.

Plastriven justerbar för krattning av löv

Jämfört med rakkvastar har lövborstar ett större avstånd mellan de enskilda tänderna och är därför också lämpliga för att samla löv på våren. Det finns också justerbara modeller där du kan reglera arbetsbredden efter behov.

Om du huvudsakligen gräver gräsmattor rekommenderas krattor med fjädrar. Å andra sidan är hårda tänder bättre lämpade för trottoarer och asfalterade ytor. När du gör ditt val, se till att raken ligger bekvämt i din hand och inte är för tung.

Ta bort höstlöv från gräsmattan som

Hur ofta ska man räkna?

Om gräsmattan är täckt med för mycket löv är det dags att kratta igen. Annars får jorden inte tillräckligt med syre. Beroende på vädret kan du till och med behöva kratta bladen flera gånger om dagen på hösten.

Kassera höstlöv eller låt dem ligga?

Lövbladshögar löv skyddar för djur

Bladen samlas. Men vad ska jag göra med de torra bladen? Om det är en stor trädgård där mycket löv samlas finns det till och med lagregler som måste beaktas. För att hantera dina höstlöv på rätt sätt kan du välja ett av följande alternativ.

  • Fyll löv i organiska sopsäckar och släng dem i den organiska avfallsbehållaren
  • Har lövkull plockat upp
  • Lägg de uppsamlade bladen till kompostern

I en liten trädgård är dock lövavfallet inte så stort att behöva hämtas. Innan du kastar lövverket kan du också prova en av följande återanvändningsvarianter.

Igelkott i höstlöv som gömmer skydd på vintern

Lämna högar av löv för djur

Lövverket isolerar bra och skapar goda levnadsförhållanden för små djur och insekter under de kalla vintermånaderna. Bara raka bladen i ett hörn av trädgården och lägg dem i en hög med löv för att skapa mysiga vinterkvarter för olika levande varelser.

Samla höstkörning som vinterskydd för växter

Frostskydd för krukväxter

Känsliga trädgårdsväxter, buskar och behållarväxter kan skyddas från vinterfrost med några lager blad.

Tinker med höstlöv

Bladen är underbart lämpliga som hantverksmaterial. Du kan använda den för att göra dörrkransar, kransar, bildramar och mycket mer och dekorera din lägenhet vackert på hösten.

Samla löv med en krans av höstlöv