Tips för plantering av högbäddar – vilka växter passar bra ihop?

Upphöjd säng som planterar grönsaker-trädgård-trä

Ämnet upphöjda sängar är oerhört spännande för många trädgårds- och balkongägare. Det finns ett antal tips och tricks för att bygga upphöjda sängar av en mängd olika material. Oavsett om de är gjorda av sten, med hjälp av ett korgstängsel eller murverk, är möjligheterna nästan outtömliga. En enkel och okomplicerad variant är konstruktionen av en Douglas gran upphöjd säng Det här träet är väderbeständigt och vrider sig bara något, även när det regnar mycket, alternerande med starkt solljus. Klipp direkt i järnaffären, den enkla upphöjda sängen kan monteras hemma på kort tid och placeras på avsedd plats. När höghöjden har byggts och lagren har lagts ut kan du äntligen plantera höghöjden.

Plantera en höjd säng – tips för att välja rätt plats

Plantera upphöjd säng med grönsaker, sallad och gräslök

Om du har möjlighet att placera den upphöjda sängen på en solig till delvis skuggad plats, bör du göra det. Eftersom detta öppnar upp en mängd olika möjligheter att plantera höghöjden. Det finns otaliga grönsaker som föredrar sol eller halvskugga. Det finns också örter, vår- och sommarblommor i överflöd. Den som bestämmer sig för en skuggig plats eller inte har något annat val kommer fortfarande att njuta av en upphöjd säng. Naturligtvis kan det också vara en plats i full sol, då spelar frågan om vattning en ännu större roll än den redan gör.

Växtbäddar – växtsamhällen för soliga till delvis skuggade platser

Växt upphöjd säng grönsaks-pumpa-halm-mulch

Grönsaker behöver generellt mycket sol. Ju mindre sol som finns, desto mer begränsat blir valet av arter. Blandade kulturer är perfekta för upphöjda sängar. För att uttrycka det enkelt: blandade kulturer är växtsamhällen som gör varandra gott. Detaljerad information om blandad kultur finns i artikeln “Ärta älskar rädisor” att läsa.

Den rätta blandningen gör det och om kompatibla växter är tillsammans i den upphöjda bädden är skadedjursangreppet begränsat. Grundregeln är att många olika kulturer ska växa tillsammans i ett litet utrymme. Monokulturer är å andra sidan mottagliga för skadedjur. Därför bör konsumenterna till exempel undvika att helt utrusta höghöjden med kålsorter.

Denna blandade kultur är lämplig för upphöjda sängar på soliga till delvis skuggade platser:

• Dill

• lök

• gurkor

• Sallad

• Morötter

• Tomater

• Gräslök

Skapa en upphöjd säng: Tips för korrekt fyllning och plantering

Att bygga en upphöjd säng – idéer för platsbesparande trädgårdsdesign

Bygga upphöjda sängar i trädgården – 19 idéer från olika material

Plantera ätbara blommor i ört- och grönsaksbädden

Uppvuxen kål-pensé-doft-mot-skadedjur

Växterna bör planteras omväxlande i rader. De olika dofterna som växterna avger förvirrar skadedjur som inte längre kan orientera sig. Resultatet är att de inte visas. Ett användbart tillskott är andra örter och blommor som inte bara förbättrar utseendet på den upphöjda sängen. De är också viktiga för bin och fjärilar samt nyckelpigor & Co. att locka. Konsumenterna stöder biologisk mångfald med en upphöjd säng i blandad kultur. Ätbara blommor är bäst i ört- och grönsaksbädden. Ska rekommenderas

• nasturtiums

• penséer

• Glöm mig inte

Blommorna från Kapuzinerkasse smakar heta, penséer smakar kryddiga och glöm-mig-inte-smakar sött. Blommor lägger till det vissa till en självskördad sallad och ger det hälsosamma mellanmålet en extra portion individualitet.

Plantera upphöjd säng – växtsamhällen för en skuggig plats

upphöjd säng-trä-svart-grus-lager-grönsaker-örter

Höjda sängar på en skuggig plats behöver inte nödvändigtvis klara sig utan grönsaker. Det finns ett särskilt urval av sallader, grönsaker, örter och blommande växter, som också säkerställer en lönsam skörd här. Dessa växter är lämpliga för skuggiga platser:

• Bladsallader

• Kålsorter

• Spenat

• Kålrabba

• Ärtor

• trädgårdskrasse

• Oregano

• Vild vitlök

• Vitlök

Som en blommande följeslagare i skuggiga upphöjda sängar ligger bredvid örterna

• Ruprechts ört

• Larkspur

• Fira

rekommenderas. Ruprechts kål är i synnerhet en sann skuggkonstnär. Specialisten för mörka platser utvecklar mycket känsliga blad och subtila, rosa blommor. Den blommar från maj till oktober och klarar 0,25% av den normala dagsljusdosen. Han lider när hans rötter är skadade, så han är bäst omhändertagen i hörnen och vid kanten av den upphöjda sängen.

Massor av användbar information och Växande bord för grönsaker, Örter och sallader finns på hjälpinformationstjänsten näring, jordbruk, konsumentskydd e. V. att hitta.

Plantera en höjd säng – om jorden är rätt kommer plantorna att trivas

Höjda sängplanteringar-trä-fleece-golv-fyllnadsskikt

För att grönsaker, örter och blommande växter ska blomstra räcker det inte med att ge dem rätt plats och kombinera de bästa möjliga samhällsväxterna. Marken måste vara rätt så att tillväxten blir riklig. Höjbädden är en speciell miljö för växter och bör ställas in korrekt.

1. Ett trådnät bör placeras på golvet i den upphöjda sängen, inte för tätt och inte för brett. Möss och andra djur ska inte kunna komma in i höjden genom jorden.

2. Skiktet på trådnätet består av krukor och småsten och fungerar som dränering.

3. Ett lager jord ska placeras ovanpå denna dränering.

4. Nästa lager består av grenar. Detta kan till exempel vara häckbeskärning eller trädbeskärning. Grenar, kvistar, buskavfall och rötter är idealiska.

5. Detta lager är också fyllt med jord.

6. Ovanpå det finns ett alternativt busklager, som består av finhackade grenar. Detta är i sin tur täckt med jord.

7. I det näst sista lagret kan användarna applicera gröna sticklingar och löv som blandas igen med jord och täcks.

8. Slutligen, högst upp, läggs jorden, som planteras med grönsaker, blommor och örter. Detta kan vara en blandning av trädgård och krukväxt, och tillsats av kompost är också användbart. Det sista lagret bör vara minst 10-15 cm.

Så väl förberedd, odlingen ska lyckas bra.

Vattna regelbundet och få in rika skördar

upphöjd sängplantering-tips-vård-vattning-vattenkanna

Ju soligare platsen desto oftare behöver sängarna vattnas. Grönsaker använder mycket vatten och de som planterar sallad bör sträcka sig efter vattenkannan minst två gånger om dagen. Marken ska droppa blöt och växterna måste ha tillräckligt med tid att torka innan solen kommer ut. För om det finns vatten på bladen och solen träffar dem kan det orsaka brännmärken. För att undvika detta problem bör köp av ett droppbevattningssystem omprövas. Vid droppbevattning ligger fina slangar på sängytan. Dessa slangar är försedda med små hål. När konsumenterna slår på kranen sipprar vattnet ner på sängarna med lite tryck. Växtdelarna sprutas inte våta, risken för “solbränna” avvärjs.

För dem som inte kan eller vill installera droppbevattning är det praktiska tipset användbart: införliva en vattningskant när du planterar raderna. Använd en vattenkanna utan tillbehör för att vattna på morgonen och häll vattnet i vattenkanten. På kvällen kan du sedan hälla med ett tillbehör. Delarna av växten torkar ut på natten och tidigt på morgonen i en sådan utsträckning att solen inte kan skada dem.

Källa:

Bild 1: Pixabay © condesign (CCO Public Domain)

Bild 7: Pixabay © MIH83 (CCO Public Domain)