Att designa en trädgård på en sluttning – 28 idéer för att använda platsen på en sluttning

trädgård på sluttningen skapa romantisk design terrass gräsmatta bänk

Vem en Skapa en trädgård på en sluttning bör överväga några saker. Till exempel skapandet av terrasserade nivåer, säkra nivåerna, deras design och plantering. Efter noggrann planering och omfattande markarbeten kan fastigheter i en sluttning se perfekt ut och vara perfekt användbara. Den här artikeln berättar vilka element som krävs och hur denna design kan se ut.

Designa en trädgård på en sluttning – säkra nivåer

trädgård på sluttningen form trappor terrasser sten säng

Lutningen på sluttningen avgör hur mycket ansträngning och kostnader du har att investera för att utforma sluttningen. Naturligtvis behöver du inte anlita ett specialistföretag med grävmaskin i en liten sluttning. I en trädgård i en sluttning finns det dock alltid risk för jordskred, så lutningsskydd måste alltid komma först. Om du hanterar flera nivåer måste du också säkra dem bra efteråt. Väggar, gabioner, palissader eller betongplattor stöder jorden vid foten av sluttningen. Om lutningen är mycket brant måste du säkra dessa stödelement med betongfundament. Markskydd som periwinkle, johannesört, tranbär eller tjock man kan förhindra att marken glider på små sluttningar.

Designa en trädgård på en sluttning – trädgårdsidé med succulenter

trädgård på en sluttning form kaktusar palmer växter hus (hus) fasad

Med en terrass skapas olika områden som kan designas och användas individuellt. Anslut dessa områden med trappor av trä eller natursten. Lutande ytor är svåra att använda för att sitta och ligga, eftersom möblerna är krokiga och vingliga, men de är idealiska för plantering. Lättskötta perenner, träiga växter, vilda häckar och buskar kan passa bra in i din sluttningsträdgård. Enkla planteringar med raka linjer och enkla former ser särskilt bra ut i den moderna trädgården.

Lutning för vattenfall

trädgård på en sluttning design damm bygga vattenfall växter graeser

Du kan också göra en underbar användning av en sluttning genom att integrera en damm. Här är dammen helt enkelt uppdelad i två områden. Den ena på den övre terrassen och den andra nedanför. Båda är sedan anslutna till en vattenfunktion – om steget är brant kan ett vattenfall väljas. Om sluttningen gradvis sjunker kan också en längre bäck byggas. Glöm inte rätt plantering runt för att skapa ett naturligt utseende. Naturligtvis kan idén också användas för minimalistiska trädgårdar. Då måste bara damstilen och planteringen samordnas med minimalismen.

Sittplatser i sluttningen

trädgård på en sluttning design nivåer sten kakel vägg

Eller vad sägs om lite sittplatser? Dessa uppstår snabbt längs en stödvägg och kan göras särskilt bekväma med lite klädsel. Beroende på sluttningens höjd kan flera sådana bänkar byggas i olika höjder. Det är den bästa förutsättningen för din personliga amfiteater, håller du inte med? Denna idé för att skapa en trädgård i en sluttning är också underbart lämplig för utomhusbiokvällar. Du kan knappt vänta på sommaren.

Lutning planterad med gräs

sluttningar trädgård nivåer definiera stödmur väggsten prydnadsgräs

Du har redan märkt att du har en mängd olika växtarter tillgängliga för plantering i sluttningar. Bestäm om du föredrar gröna eller blommande arter eller kombinera båda varianterna. Gräs är ett måste för modern trädgårdsdesign och kan planteras här och där, liksom här, frodiga och nära varandra. Markskyddet finns i en mängd olika färger, så att med rätt planering kan backen förvandlas till en blommande oas året om. Vintergröna växter förskönar också trädgården på vintern och är därför också värda att överväga.

Stöd för lutningen

hus framgård sluttning designidéer prydnadsgräs trappor

Stödväggarna kan också utformas efter önskemål. Ofta används murverk av tegel eller natursten. Men även enklare varianter som väggar med svartvit gips är mycket attraktiva. Det är särskilt lätt att arbeta med gabioner, som också kan fyllas med en mängd olika material. Förutom stenar gillar många också glas eller till och med trä som fyllnadsmaterial.

Designa en trädgård på en sluttning – plantera slätter

sluttning trädgård design trappor sten växt aloe växt

Om du vill att stödväggen ska anpassa sig särskilt väl till din trädgård och växtligheten, plantera helt enkelt alla häckväxter framför den, som du skär regelbundet och lämnar på stödmurens höjd. Det verkar som att lutningen verkligen stöds av häcken. Eftersom väggen inte längre är synlig redan då, behöver du inte tänka på ett dyrt material eller specialbeklädnad. Vanlig betong är tillräckligt. Vissa trappor kan också vara en fördel så att de individuella nivåerna i lutningen lätt kan nås. Dessa integreras också enkelt i lutningen. Om det finns ett mindre antal steg är räcken inte ens nödvändiga.

Prydnadsgräs och buskar

sluttning trädgårdstrappor idéer plantering prydnadsgräs

Skapa en subtil eller frodig vegetation som liknar dem som finns i det stora utomhus. Å ena sidan är detta en smaksak och å andra sidan beror det också på trädgårdsstilen i allmänhet. Behovet av vård bestäms inte bara av antalet växter. Typen av sluttningar har också ett stort inflytande på detta, eftersom det finns många typer som klarar sig med lite vatten, men också de som måste vattnas dagligen, vilket inte alla har tid för. Alternativt kan bevattningssystem naturligtvis installeras för att göra jobbet åt dig.

Markskydd förhindrar jordskred

sluttning trädgård stödmur mur markskydd plantering

Bortsett från stödväggarna ser sluttningsväxterna också till att jorden förblir stabil på sluttningen och att ett jordskred förhindras även i kraftigt regn. Anledningen till detta är deras rotsystem, som korsar jorden i de övre områdena som ett nätverk och därmed säkrar det. Så hur mycket du ska spara med växterna beror på olika faktorer, inklusive lutningsvinkeln. Du bör rådgöra med en expert. Kanske kan den nödvändiga informationen också ges till dig i järnaffären.

Har byggnadsväggar byggda

sluttning trädgård medelhavsstil stödmur väggen stenar trappor

enkelt och modernt

sluttning trädgård plats använd nivåer metall skydd markskydd

lätt lutning

Skapa en trädgård på en sluttning hus använda terrass idéer

designa olika områden individuellt

sluttning trädgård pool solterrass solstolar stödmur

verkar naturligt

Skapa en trädgård i en sluttning idéer terrasserande stenbrott stenar stödmur vägg prydnadsgräs

sluttning trädgård nivåer design idéer växt prydnadsgräs

trädgård Medelhavet stil eldstad växt prydnadsgräs

Skapa en trädgård på en sluttning Moderna idéer på en sluttning, trappor, terrasser, plan

Skapa en trädgård på en sluttning pool idéer plantering modern säker betong

trädgård sluttning använda plantering idéer stenmur

Skapa en trädgård på en sluttning moderna terrasser trappor vertikal grönning

trädgård på sluttningen idéer terrasser plantering markskydd

trädgård sluttning idéer sluttning sten nivå säker prydnadsgräs

Trädgård på en sluttning design moderna idéer betong stödmur gräs

trädgård sluttning design idéer stentrappor markskydd ziergraeser

trädgård sluttning design idéer medelhavsstil gräs buskar pool

trädgård sluttning design idé sluttning trappor plantering sten stödmur väggar

Trädgård på en sluttning designidéer gräs metallnivåer stödmur