Att lägga stenmattor: Instruktioner och möjliga användningsområden för terrassen, balkongen, trädgårdsstigen och uppfarten

Naturstenen ger utomhusområdet en omisskännlig charm. En terrass eller balkong med stenplattor ser ädel och naturlig ut. Men om du bestämmer dig för att göra detta måste du räkna med en stor ansträngning för att lägga och underhålla det. Ett billigt och praktiskt alternativ till detta är stenmattan – ett golvbeläggning av marmorstenar och polyuretanharts. Vi förklarar hur du lägger en stenmatta och vilka möjliga användningsområden det finns för den utomhus.

1. Köp en stenmatta eller gör den själv?

Stenmatta runt poolen och terrassen nackdelar

Stenmattan är tillverkad av små korn av natursten (mestadels marmor och kvarts) med artificiellt rundade kanter och polyuretanharts, som fungerar som bindemedel. Du kan hitta prefabricerade plattor i järnaffären, men den riktiga stentäcket läggs på ett liknande sätt som ett underlag. Inte bara utseendet talar för en sömlös installation, utan också överdragets livslängd.

Att lägga stenmattor idéer för terrassbeläggningar och poolomgivningar

Stenmattan erbjuds i tre kornstorlekar. Finkornen har en skikttjocklek på 8 mm och en vikt per ytenhet på 14 kg / m². Den stora kornen har en skikttjocklek på 10 mm och en vikt per ytenhet på 26 kg / m². Skikttjockleken och vikten per ytenhet av medelstorleken varierar beroende på tillverkaren.

Förr användes stenmattan bara utomhus, numera används den också inomhus som golvbeläggning för hårt använda rum. I dagens inlägg tittar vi närmare på utomhusanvändningarna.

1.1. På vilken yta kan du lägga en stenmatta??

Stenmatta om idéer för trädgårdsstig och uppfart modern

På utomhusområdet används stenmattan bland annat som överdrag för terrassen, balkongen, entréområdet, uppfarten och som en poolkant. För att slutresultatet ska hålla riktigt länge är tunnelbanan av stor betydelse. Detta bör vara torrt på installationsdagen, förseglat i förväg, bärande och rent. Lämpliga underlag inkluderar betong- och betongplattor, sluttande underlag och några beläggningsplattor av porslin eller natursten. Om du vill lägga en utetrappa med en matta i sten, är trä, natursten och metall också möjliga.

Stenmatta om idéer för trädgårdsdesign

Det första steget i att lägga en stenmatta är förberedelse. En absorberande yta måste först behandlas med en speciell golvprimer för stenmattor och en icke-absorberande yta måste först förseglas med ett speciellt medel för stenmattor. Temperaturerna utanför bör ligga mellan 15 och 30 grader Celsius.

1.2. Att lägga stenmattan själv: instruktioner

Lägga stenmattan Instruktioner steg för steg

Att lägga stenmattor är inte en alltför svår uppgift. Om du redan har lagt golvet kommer du säkert att lyckas. Du behöver följande material för att lägga: en speciell golvprimer för stenmattor (beroende på typ av yta), en blandning av stenmatta av marmor och / eller kvarts, ett bindemedel (polyuretanharts) och en ytförstärkning för natursten. Förvara materialet på en torr plats i 2-3 dagar (särskilt stenarna får inte placeras våta). Du behöver också följande tillbehör: arbetssäkerhet (handskar, skyddsglasögon, lämpliga skyddskläder, gummistövlar), en mortelblandare, en skalplatta eller skrapan, en färgrulle.

Steg-för-steg-instruktioner:

1. Rengör ytan under dagen, låt den torka och försegla den med specialmedlet för stenmattor.

2. Bindemedlet består av harts och härdare. När de två materialen har blandats måste du använda det omedelbart.

3. Lägg marmorstenarna i en murbrukhink och lägg på bindemedlet. Blanda allt väl med mortelblandaren.

4. Fördela den färdiga stenbindemedelsblandningen jämnt på golvet och släta ut det med en murslev.

Stenmattan tar 1-2 dagar att härda. Under denna period får den inte fuktas eller trampas på. Temperaturerna bör ligga mellan 15 ° och 30 ° Celsius.

 1.3. Tätning av stenmatta

Trädgård och terrass med stenmattor lägger idéer

Om du vill göra stenmattan väderbeständig bör du försegla den. Applicera ytan stelning med en färgrulle och låt torka i en vecka. Förresten, du kan också täta stenmattor som redan har lagts, men du måste låta skyddsmedlet torka i flera dagar. Först då kan området gås vidare och köras vidare igen. Så välj en solig dag och applicera förseglaren tidigt på morgonen.

1.4. Färger och mönster i stenmatta

Terrass med stenmatta med spiralmotividéer

Stenmattan är mycket mer än ett funktionellt överdrag för terrassen och balkongen. Det finns många färger att välja mellan i järnaffären. Välj dock bara naturliga färger – färgade småsten kommer att blekna eller gula med tiden.

Kombinationen av två eller flera färger kan skapa intressanta mönster. Det finns också tillverkare som säljer prefabricerade element som en kompass eller en stjärna. Men du kan också förverkliga ett individuellt projekt. För terrassen, balkongen eller trädgårdsvägen finns möjlighet att införa LED -remsor i ytan.

1.5. Rengör stenmattan

Stenmatta för yttertrappor lägger idéer och färger

Stenmattan kan rengöras snabbt och enkelt. Kraftigt använda områden som trädgårdsvägar och yttertrappor bör rengöras noggrant minst tre gånger om året. Du bör rengöra balkongen och terrassen i början och slutet av trädgårdsäsongen. Du kan dammsuga upp damm och smuts (med undantag av fett och fläckar) eller sopa det med en kvast. Du kan rengöra fett och fläckar med en mjuk borste och mild tvål. Envisa avlagringar kan avlägsnas med en stenmatsrengöring. Skölj sedan området med trädgårdsslangen. Undvik att använda högtryckstvättar och golvrengöringsmaskiner. Dessa kan skada stenmattan. Även en ångdammsugare bör endast användas om tillverkaren tillåter det.

2. Att lägga stenmattan utanför: möjliga användningsområden

Stenmatta för yttertrappor Idéer för modernt familjehem

En stenmatta är inte det första valet för många när det gäller en yta för utomhusbruk. I vilka fall är det vettigt att lägga en stenmatta?

1. En terrassrenovering är nödvändig. Ett vittrat trägolv, kakel med sprickor, lösa betongplattor och läckande fogar: Om det gamla golvbeläggningen är ful eller till och med trasig måste terrassen renoveras. Stenmattan är en variant som sparar tid och ansträngning. Stenmattan kan appliceras direkt över den gamla ytan.

2. Du vill skapa en bekväm sittgrupp i trädgården och behöver ett överdrag med en oregelbunden form. Istället för att skära trägolv och plattor kan du helt enkelt komprimera underlaget, hälla betong och sedan lägga stenmattan.

3. Om du vill bygga en terrass men marknivån är för hög. Golvbeläggningen ska ha en låg installationshöjd så att altandörren kan öppnas.

2. 1. Stenmatta för terrassen

Terrass med stenmatta om idéer för utomhusområden

Våthet, frost och värme: en terrassbeläggning måste klara mycket. Stenmattan är väderbeständig och passar även att användas som en poolkant. Det bör dock inte installeras nära en öppen spis. Eldskålen och trädgårdsgrillen är därför malplacerade på stenmattan.

Annars är golvet ganska krävande och kan rengöras snabbt. Det är inte heller nödvändigt att ogräs eftersom stenmattan inte har några fogar.

2.2. Stenmatta för balkongen

Stenmatta för balkongidéer för läggning

Stenmattan är också perfekt för balkongen hemma. Den är särskilt lämplig för otäckta balkonger med större yta. En flytande tätning är dock avgörande för balkongen. Om du inte vill ta bort det gamla golvbeläggningen, bör du definitivt söka råd från en professionell angående installationen.

Stenmatta för utsida som golvbeläggning för balkonger

2.3. Stenmatta för yttertrappan

Stenmatta för yttertrappor som golvidéer

Halkskyddad, mycket motståndskraftig och med utmärkta isolerande egenskaper: stenmattan är det perfekta trappsteget för yttertrappan. En annan fördel är det faktum att du kan arbeta i en LED-remsa så att du alltid kan ha väl upplysta steg på kvällen.

Lägga stenmattan Instruktioner steg för steg

De enskilda stegen ser särskilt attraktiva ut när de är utformade i två färger. Vissa mönster och motiv kan också appliceras framför ingången till huset. Stenmattan kan också innehålla vaser, vattenfunktioner och blomkrukor i XXL -format i designen.

Lägga halvcirkelformade trappsteg för yttertrappor med stenmatta

Oavsett formen på yttertrappan: Du kan lägga trappan med en stenmatta och infoga lämpliga golvlampor.

2.4. Stenmatta runt poolen

Att lägga stenmatta runt poolen Idéer för utomhusområden

Området runt poolen utgör en stor utmaning när det gäller design. Det ska vara vattentätt och halkfritt, vattnet ska lätt kunna rinna av och inga alger ska ackumuleras. Stenmattan uppfyller alla dessa krav och är därför ett bra val för poolen.

2.5. Stenmatta för trädgårdsvägen

Trädgårdsväg av stenmatta som golvidéer

Stenmattan för trädgårdsvägen är mindre vanlig. Detta beror främst på att det finns många billigare alternativ. Men om du vill rädda ogräset i lederna kan du lita på täckningen. Det är också lämpligt för gården eller den lilla trädgården.

2.6. Stenmatta för uppfarten

Lägga stenmatta på uppfart Idéer

Om underlaget är komprimerat och stenmattan är tätad, är den också lämplig för mycket använda områden som uppfarten. Det faktum att det värmer mindre än betong- eller naturstenplattor på sommaren talar också för det.

Naturligtvis är många utföranden möjliga på gården. Stenmattan kan till exempel ansluta huset, uppfarten och trädgården eller pensionatet.

3. Fördelar och nackdelar med stenmattan

Stenmatta för terrass välj färger och motiv

Precis som alla golv har stenmattan också sina fördelar och nackdelar. Fördelar:

 • hållbar, motståndskraftig,
 • motståndskraftig mot mekaniska belastningar
 • värmebeständig
 • frostsäker
 • halkskydd
 • ljusfast
 • varma fötter på sommaren
 • lättskött
 • finns i många färger

Nackdelarna inkluderar:

 • Installationen har sina fallgropar och oerfarna gör-det-själv-användare borde bättre anlita en proffs för att utföra jobbet.
 • Installationsfel är svåra att rätta till.
 • Att ta bort höljet är mycket tidskrävande och dyrt.

Stenmattan är en praktisk, hållbar och mångsidig golvbeläggning för utomhusbruk. Detta gör att terrasser, yttre trappor och balkonger med oregelbundna former kan läggas perfekt. Du bör hålla dig till några grundläggande regler. Lägg alltid locket på soliga dagar, stenarna ska vara helt torra när de läggs. Rör om bindemedlet omedelbart innan det läggs eftersom det härdar mycket snabbt. Låt tillräckligt med tid torka innan du går in eller kör på området.