Designa kanten av gräsmattan i trädgården – ett urval av material

gräsmatta-kant-trädgård-gummi-rabatter-småsten-dekorativa

Gräsmattan är ett viktigt område i trädgården. Det ska alltid se välvårdat ut så att trädgården i allmänhet ser attraktiv ut. Eftersom detta också sprider sig snabbt måste dock gränser sättas som skiljer det från sängar. Gräskanter är mycket lämpliga för detta ändamål. Vi har några bra exempel på att designa Gräsmatta i trädgården förberett för dig, liksom ett urval av material som ofta används för det. Välj något alternativ för din trädgårdsdesign och skapa en snygg trädgård.

Designa gräsmattans kanter i trädgården och rabatter

gräsmatta-trädgård-moderna-runda-bollar-dekoration-natursten-trä-terrass

Men inte bara gräsmattan kan tränga in i sängen. Om du planerar de två områdena, det vill säga gräsmatta och växtbädd, kom ihåg att dina dekorativa växter och blommor också kan växa över kanten av gräsmattan i trädgården med tiden. Visuellt är det inte nödvändigtvis oattraktivt. Men detta kan skada växterna medan du klipper gräsmattan och det vill du absolut inte. Lämna tillräckligt med utrymme mellan den första raden av växter och kanten.

Engelsk gräsmatta i trädgården

gräsmatta-kant-trädgård-idé-engelska-utan-säng-kantning

Om du gillar det naturliga utseendet i trädgården, så är den engelska gräsmattkanten den rätta varianten för dig. Inga sänggränser eller liknande används här. Istället smälter gräsmattan direkt in i sängen. Lika vacker som den här varianten av gräsmattans kant i trädgården är att behålla denna form är mer komplex än med andra alternativ. Gränsen måste förnyas eller omformas med några veckors mellanrum. För detta ändamål klipptes gräsmattan nästan av. Med en rak säng kan detta göras snabbt med några verktyg.

Pricka gräsmattans kant

gräsmatta-kant-trädgård-engelsk-design-naturligtvis-blommor-färgglada

Du kan använda en träbräda eller annat rakt verktyg för att skapa en lika rak gräsmatta i trädgården. Lägg den längs sängen så att den extra delen av gräsmattan ligger bakom den. Med en spade eller gräsmatta kan du sedan enkelt klippa av allt som är överflödigt, varefter du tar bort resterna.

Asfalterad gräskant

gräsmatta i trädgården kullersten-blomster-säng-vacker

Gräskanten i trädgården görs mycket lättare om du använder gatsten för detta ändamål. Modeller av betong eller sten kan väljas, som redan erbjuds i lämpliga former. Beroende på sängens form väljs även beläggningsstenar som sängkanten.

Kantning av sängar med lite underhåll

gräsmatta-kant-trädgård-flodstenar-ziergraeser-hus-fasad-tegel

Om du vill ha det mer romantiskt än betong, välj stenar av granit, klinker eller tegel för att skapa en gräsmatta i trädgården. Detta skapar leder genom vilka gräset kan tränga in igen, måste förberedas vartannat år: Lägg så kallad förskjutning, vilket förhindrar detta.

Att lägga stenar som stenar?

gräsmatta-kant-trädgård-natursten-inspiration-naturlig-design

Att lägga stenarna är inte heller så svårt. Fortsätt först som du skulle för den engelska gräsmattan i trädgården. Om du precis har klippt gräsmattan måste du lägga till en liten gräv mellan gräsmattan och sängen, där gatstenarna passar perfekt. I slutändan bör de vara en tum eller två högre än gräsmattan. Fyll lediga utrymmen med sand och jord (jord mellan sten och gräsmatta och sand mellan stenar) och tampa ner allt väl.

Gatsten vid rabatter

gräsmatta-trädgård-äng-stenar-rhododendron-utomhus-design

Med beläggningsstenarna kan det vara svårt att skapa en rak linje för gräsmattans kant i trädgården. Men det finns ett enkelt men praktiskt trick du kan använda för att göra detta. Bara att sträcka en snö längs sängen som du använder för orientering. På så sätt kan du också bestämma höjden underbart och göra den jämn.

Gräsmatta i metall

gräsmatta-trädgård-metall-stål-aluminium-stimulering-lättskött

Tycker du att tanken på den engelska gräsmattan i trädgården är mycket bra, men tycker du att underhållet är för tidskrävande? Då är metallgräskanten ett bra alternativ. De sätter en perfekt gräns, men är inte alls så iögonfallande som gatstenarna. Valet beror också helt på din smak och utseendet du vill uppnå. Om du känner den synliga kanten som dekorativ, välj stenarna.

Gräskant i trädgården – metalltyper

gräsmatta kant i trädgården sten-vit-buxbom-modern

Metallgräskanten i trädgården är gjord av aluminium, rostfritt stål eller galvaniserat stål. Eftersom elementen är flexibla kan de användas för att perfekt inrama inte bara raka sängar utan även rundade sängar. Bredden kan också väljas annorlunda. Om sängen och gräsmattan ligger på samma nivå räcker det med 10 cm. Om det är skillnad i höjd kan du stödja den högre sängen med en 30 cm bred metallgräsmatta.

Enkel installation

gräsmatta-kant-trädgård-inspiration-metall-design-golv-bilder

En annan fördel med metallgräskanten i trädgården är att du inte behöver gräva extra för att få ner den i marken. I de flesta fall kan det smala materialet helt enkelt hamras i jorden med en hammare. Det sparar också mycket tid och ansträngning. Det är bäst att använda en gummiklubba för att undvika att skada metallen. Om du inte har en gummiklubba, lägg en träbit på metallen som bas.

Plast för gräsmattans kanter

gräsmatta-kant-trädgård-landskapsarkitektur-diy-lätt-rockery

En liknande variant för gräskanten i trädgården är en modell av plast eller gummi. Eftersom det används mestadels återvunnet material är denna variant inte bara miljövänlig, utan också billigare. Men en konstgjord modell har också nackdelen att en liten gräv måste förberedas.

Nackdelar med plast

gräsmatta-trädgård-plast-gräva-blommor-växter-humus

Dessutom tål materialet inte längre vädret över tid. Delarna ovanför jordytan blir spröda och ömtåliga eftersom de permanent utsätts för den heta solen. Delarna av gräsmattans kant i trädgården under marken stressas i sin tur av fukten i marken och kan ruttna med tiden.

Rätt höjd

gräsmatta kant i trädgården sängkläder-plast-gummi klubba-enkel

Var uppmärksam på rätt djup när du gräver. Det är viktigt att höjden uppskattas så att plasten eller gummit inte kan skadas vid klippning. För detta ändamål justeras gräsmattans kant i trädgården antingen till gräsmattans höjd eller, vid högre säng, till dess höjd.

Ett sista snitt

gräsmatta-kant-trädgård-trädgård-design-idé-enkel-minimalistisk

Oavsett vilken gräskant du väljer i trädgården kommer en extra klippning vid gräskanten efter klippning alltid att vara nödvändig. Anledningen till detta är att gräsklipparen inte kan ta sig till kanten. Metalsängkanten påverkar inte grästrimmern, så du kan använda den underbart i det här fallet.

Praktiska trädgårdsredskap

gräsmatta-trädgård-boxwood-sfärisk-plast-gräsklippning

Om du har valt ett annat material för gräsmattans kant i trädgården är det bäst att använda sax. De sladdlösa gräsaxarna är en särskilt praktisk lösning för detta manuella arbete. Detta förkortar arbetstiden mycket och underlättar arbetet i allmänhet.

Bred gräsmatta

gräsmatta-trädgård-sten-kakel-raka-linjer-häck

Om du använder bredare stenar eller plattor för gräsmattans kant i trädgården kan du också designa underbart smala trädgårdsvägar på vilka du kan promenera genom trädgården. På så sätt skyddar du också gräsmattan. Dessutom gör de breda linjerna som framträder trädgården snyggare och snyggare.

Vågiga former

gräsmatta-trädgård-oregelbunden-säng-organisk-formad-stenläggning

Designa sängen i vilken form du vill och separera den sedan från gräsmattan på vilket sätt du vill. Gräsmattans kant i trädgården kan till och med se ganska utarbetad ut, som är fallet i denna trädgård. För övrigt användes en sängram av betong, vilket kommer att förändra sinnet hos även alla skeptiker när det gäller materialet.

Betong som material

gräsmatta-trädgård-betong-vacker-modell-gräs-buxbom

Fördelen med betong är att den erbjuds på många olika sätt. På så sätt kan du snabbt och enkelt hitta rätt modell för perfekt design av gräsmattans kant i trädgården på din rabatt. Det finns också fler valmöjligheter när det gäller färger, vilket gör det tråkiga, gråa utseendet på betong till ett minne blott.

Designa trädgården med sten

gräsmatta-trädgård-barrträd-växter-ram-säng-grus-sten

Gräskanten i trädgården behöver inte nödvändigtvis skilja en klassisk säng från gräsmattan. Andra dekorativa områden kan också skyddas från den invasiva gräsmattan på detta sätt. På så sätt är kontrasten mellan material och strukturer till och med perfekt inramad och dessutom markerad.