Lutningsförstärkning av trä eller sten – praktisk landskapsarkitektur med naturmaterial

design för trädgård med lutningsfäste av betong och trä

Det råder ingen tvekan om att skapa en hög kräver mer ansträngning än en platt trädgård, men en trä- eller stenlutning kan vara rätt lösning. Det betyder också att du kan vara billig och praktisk om du vill fånga din lutning. Det finns faktiskt otaliga sätt att göra din sluttande trädgård till en vacker scen som skulle överskugga även en platt trädgård. Till exempel kan du använda träpalisader, träplankor, träplankor eller till och med träpinnar för att göra projektet verklighet för problemfri lutning. Av denna anledning har vi sammanställt några användbara tips och idéer för dig i det här inlägget.

Tips för fastsättning av sluttningar av trä eller sten

färgglad trädgård med grusbacke stabilisering gjord av trappor med sten och växter

En sluttande gård medför dock vissa utmaningar. Att fixa en sluttning i trädgården av trä verkar vara en svår uppgift vid första anblicken. Huvudproblemet är att jorden tenderar att rinna nerför sluttningen när det regnar. Detta beror till stor del på hur brant sluttningen är och vilket klimat som råder där. Ett lutningsförhållande på 3: 1 eller mindre anses vara idealiskt och det bör vara lätt att odla växter i det. Ett mer extremt förhållande som 2: 1 eller mer är svårare att hantera. Landskapsarkitektur i detta fall skulle kräva ytterligare vård och underhåll. Ett annat problem med sluttande trädgårdar är att arbetet på en kulle kan vara tröttsamt och svårt.

befäst sluttningen natursten staplad som en stödmur och trappor

Dessutom kan extrema väderförhållanden som kraftigt regn få marken på sluttningen att falla. När regn strömmar på sluttningen skiftar jordpartiklarna gradvis, vilket leder till erosion. Det bästa alternativet för en lutningsstabilisering av trä eller sten är att använda växter med djupa, fina rötter. Du kan också sätta en stenmur på plats för att bromsa avloppet. En annan sak som förmodligen har kommit dig in är att det kan vara tröttsamt och svårt att gå på en kulle. Den typ av växter du kommer att odla är också viktig. Vissa sorter växer perfekt i sluttningar, medan andra lätt tvättas ur marken när det regnar. Växter som är lämpliga för sluttningar håller jorden ganska bra tack vare sitt starka rotnät. Buskar är ett populärt val för plantering av sluttningar av denna anledning.

Klippträdgård på en kulle

Använd naturstenar och fixa lutningen i trädgården från trä som ett staket

Ett bra sätt att hålla plantorna från att skölja ner i sluttningen är att använda stora stenar för att förankra marken. På så sätt kan plantorna stanna kvar medan de trivs. Sprid stenarna slumpmässigt för att ge din sluttning ett naturligt utseende. Underhåll kan ofta krävas i de tidiga stadierna, men när plantorna har spridit sig ytterligare krävs minimalt underhåll. Detta är ett bra alternativ till att skapa grunda trädgårdar.

göra stenmurar med nät som lutningsfäste för sluttningsträdgård

Att markera plantering av blommor i din sluttningsträdgård kommer att tillföra liv och skönhet till landskapet. Du kan odla en mängd olika blommor och färger i jämna mängder. Dessutom kan blommornas höjder variera på varje nivå. Doftande sumak, lila, bärdruva och krypande enbär är till exempel vackra växter som växer vackert i sluttningar. Vad sägs om planteringar för din trädgård på sluttningen? Dessa gör underhållet av ditt golv mycket lättare. De är särskilt bra på sluttningar som är för branta eftersom du uppenbarligen inte behöver oroa dig för att jorden ska rinna av. Dessutom gör de det lättare att vattna växterna och du kan till och med skapa ett trädgårdsrum på lägre nivå.

Fästning av lutningen med träpalisader med hjälp av terrasser

Odla lila blommor och avgränsa dem med träpalisader

Stenmurar är ett populärt sätt att tämja och terrassa sluttningar. De verkar ta mycket arbete, och även om detta är sant i de inledande stadierna, kommer du när du är klar med väggarna att ha en trädgård som är både vacker och lätt att underhålla. Du kan skapa stora områden för att odla växter som skulle vara svårare att odla utanför dessa väggar. Eftersom stenar värms upp snabbt i varmt väder är de till stor fördel för växternas tillväxt, eftersom dessa naturmaterial skapar ett så kallat mikroklimat. Helst finns det en matplats eller sittgrupp i trädgården direkt framför ditt kök eller vardagsrum, oavsett om trädgården sluttar upp eller ner och bort från huset. Följande ska beaktas vid fastsättning av en lutning av trä:

stora ytor av gräslutning förstärkning i trädgården av trä

  • Bra dränering är viktigt för att din uteplats inte ska översvämmas varje gång det regnar. Se också till att din byggare tillhandahåller dränering av stödmurar och själva trädgården. Detta är särskilt viktigt om trädgården är omgiven av stödmurar som förhindrar att vattnet rinner ut.
  • Om du utformar din sluttningsträdgård så att dess ände syns från ditt vardagsrum kan du fortfarande njuta av utsikten även om du inte går runt i trädgården så mycket på vintern.
  • Använd träplankor som ett fast, dekorativt element för att fästa sluttningen, till exempel med utsikt över innergården.
  • Istället för en mycket hög stödmur som leder ner eller upp till nästa nivå kan du använda två eller tre våningar för att skapa terrasserade planteringar mellan nivåerna. Det kommer att använda mer sidoutrymme, men kommer att se mer attraktivt ut och vara säkrare för små barn.
  • Välj material för dina stödmurar: tegel, sten, telegrafstolpar, träpalisader eller betongblock som ska göras och målas är bra alternativ. Helst bör de dock vara i harmoni med resten av arkitekturen i ditt hem.
  • Om kostnaden för att gräva en anständig uteplats bredvid huset inte är din budget, kan du använda området för attraktiv uteplats med steg till ett trädgårdsområde i närheten.

Träskivor med lutning

trädgårdsdesign innergård med träplankor och sluttning som fixar träskivor och blommor

Glöm landskapsarkitektur med stenmurar för ett ögonblick. Du kan fånga upp och anpassa din branta gård med en slingrande stig, trappor eller i en spiralform med träskivor. Detta är dock särskilt lämpligt om din trädgård är bred utan att vara tillräckligt lång och även om sluttningen inte är för brant. Detta är också en bra idé om ingången till din gård ligger utanför sidan av din ytterdörr. I det här fallet kan du fodra banan med gräs.

Guide för att fixa träsluttningar

trädgårdsgräns med träplankor småsten och gräs

Nyckeln till att använda trä är att se till att den variant du väljer är tillräckligt djup för att hålla gräs och ogräs ute. Om du klipper timmer, träpinnar eller lagrar själv, se till att bitarna är tillräckligt djupa för att lämna några centimeter. Dessa kan sedan fungera som en barriär ovan mark. Du kan också använda en trädgårdsgräns för att höja trädgårdsbädden och ge ditt landskap en viss bredd. Således kan du till och med motverka alla lutningar du kan ha bredvid din gräsmatta för att ge dina växter en plan yta att växa. Tänk dock på att den är benägen att ruttna och du kan behöva byta ut den under de kommande åren.

trädgårdsväg träplankor sluttning trädgårdsstig av trä med planteringsvård

Trädgårdsskötsel i sluttande terräng är ofta en utmaning på grund av jorderosion och jordförskjutning. En trävägg håller marken i gott skick och ger din trädgård ett snyggt utseende. Innan du börjar bygga, kontakta dock din lokala byggmyndighet för att se om du behöver tillstånd. Det är bättre att skicka in rätt dokument först än att behöva riva väggen senare.

Steg för steg instruktioner

Stödmur, sluttning, träplankor, trästolpar i gräs och perenner

Innan du börjar bygga, planera först din vägg. Använd träpinnar för att markera väggens hörn och bind ett snöre mellan insatserna för att markera väggens övre och nedre kant. Gräva ett hål runt väggens omkrets cirka två centimeter djupare än timmerets höjd. Gör skyttegraven tillräckligt bred för att kunna gräva i virket. Fyll sedan botten av diket med ett tunt lager av grus eller sand. Bygg den första raden av trä från ena änden till den andra och använd motorsågen för att skära bitarna så att de passar tätt in i diket. Se till att skogen är jämn.

Välskött gräsmatta på sluttningsträdgården med träplankor fästa vid sluttningen

Lägg den andra raden av trä så att sömmarna ligger över träet under. Placera den andra raden och varje efterföljande rad på ett avstånd från raden nedan. Du kan också köra in galvaniserade spikar mellan första och andra raden för att dessutom säkra väggen. Förborra träet för att göra jobbet enklare. Gräv vertikala hål i den sluttande lutningen för att hitta rubriker. Dessa korta träbitar sticker ut i sluttningen och stabiliserar dessutom väggen.

Gräva upp jorden i trädgården och planera lutningen med träplankor med vattenpass

Fyll först med grus eller sand upp till andra raden och fyll sedan golvet upp till väggkanten. Se till att du trycker in jorden ordentligt på varje nivå. Du behöver: snöre, träpinnar, plattryggad spade, tryckbehandlat virke, motorsåg, slägga, spik, vattenpass, borra, måttband, grus och tjärpapper. Applicera konstruktionslim mellan raderna för att förhindra att jord och vatten läcker mellan sprickorna i väggen. Beroende på den lokala nederbörden kan du behöva installera avloppsrör på väggen.

Modern trädgård på en sluttning

terrasser trädgård sluttning armering trä och betong växter palisader trä

Om du är en fan av modern inredning, överväga en trädgård med betong eller cement för trappor på en sluttning. Detta ser väldigt lyxigt ut särskilt på natten när du tänder lamporna. Symmetrin skapar ett trevligt utseende och betongen används också som en växtbädd, med vilken du kan odla alla grödor du vill utan att behöva oroa dig för avlopp. Det här är en annan bra idé på listan för att hålla din sluttande trädgård städad och dra nytta av ett sofistikerat utseende.

moderna lutningsförstärkningspalisader med växtbäddar i skogsområdet

Idéerna för landskapsarkitektur i en sluttning kräver mycket utforskning och experiment. Detta kan verkligen stimulera ditt kreativa tänkande. Du kan göra mycket med din sluttningsträdgård. Allt du behöver göra är att välja vad som passar bäst med det, beroende på tillgängligt utrymme och hur brant sluttningen är. Du kan också använda en eller två saker från flera idéer för att skapa din egen unika innergård. Kom dock ihåg tipsen som nämns ovan och du bör vara redo att komma igång och framgångsrikt skapa en lutningsförstärkning av trä eller andra naturmaterial i trädgården.