Terrassera trädgården – praktiska tips och idéer för en vacker sluttningsträdgård

trädgård terrass i sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höst vägg design japan awaji hyakudanen

Även om topografin på din bakgård slingrar sig uppför en brant sluttning kan du göra om detta unika landskap genom att terrassera det som en trädgård. För att hjälpa dig göra detta kan du bryta ner den stora, vinklade lutningen i en serie mindre nivåer som är platta som en stegpyramid. Detta gör att din trädgård kan se vänlig och inbjudande ut på ett extraordinärt sätt. När du gör om den sluttande marken på ett sådant sätt skapar du också ett system där regnvatten tränger in i jorden. Detta förhindrar markförlust och erosion. Att designa en sluttningsträdgård på bakgården kan vara svårt, men med hjälp av våra instruktioner kan du återupptäcka balansen och harmonin i din terrass trädgård.

Terrassera din nya trädgård och plantera den på lämpligt sätt

trädgård terrassering sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höst vägg design hus främre trädgård

När du planterar en uteplats måste du först tänka på några punkter. Tänk på materialen som används för stödmurarna, de rätta plantorna för de skapade förhållandena och plantornas balans i förhållande till hardscape. Att terrassera och plantera trädgården ordentligt låter dig inte bara njuta av de dekorativa fördelarna utan också undvika dominans av hardscape.

Terrasserande trädgårdar har historiskt sett varit det bästa sättet att landskapsarkitektur på tomter i sluttningar som kan vara svåra att komma åt eller till och med farliga. En trädgård i en sluttning skapas genom att bygga en serie stödmurar som ger plats för jämna sängar eller gräsmattor. Från sten och tegel för traditionella trädgårdar till betong- och järnvägsband för modern landskapsarkitektur. Valet av dekorativa material och byggelement är brett, men det är planteringarna som kan ge uteplatsen trädgårdens verkliga stil.

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling kollapsande vägg trappor design bardisk

Traditionellt terrasserade trädgårdar kan spegla utformningen av hela utomhusområdet eller huset. Blandade växter som buskar och perenner, som normalt finns i konventionella planteringar, säkerställer inte bara färg och livlighet året runt, utan mjukar också upp de hårda konturerna av murverk. Den verkliga glädjen med dessa upphöjda sängar är dock att när du terrasserar din trädgård kan växterna komma till ögonhöjd. Denna typ av plantering kan dock vara relativt underhållskrävande, särskilt med införandet av stauder som kräver uppmärksamhet under hela växtsäsongen. Av denna anledning bör stödväggarna vara låga och terrassängen bör hållas bred så att underhållet kan utföras säkert. Uppdelningen med breda nivåer hjälper till att övervinna eventuella problem som kan uppstå inom detta område.

Vilka dekorationsmaterial ska du använda?

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsskötsel kollapsande vägg växter grön cypress

De slumpmässigt genererade mönstren i stenväggarna och beläggningen kan skapa en illusion av att de nästan återges i gobelängsplanteringen inom de upphöjda sängarna. Sängar av olika storlekar erbjuder plats för stora och små växter utan någon större konkurrens mellan dem.

Komprimerat trä

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höst vägg design presswood

Ett av de bästa materialen för att bygga din egen uteplats är komprimerat trä. Det är lätt att arbeta med, passar bra in i växter och är ofta billigare än andra designelement. Dessa saker är bäst för en sådan trädgård på grund av dess livslängd. Det finns många typer av behandlat virke på marknaden – från järnvägsband till virke för landskapsarkitektur som kommer att hålla i åratal.

Murverk

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling kollapsar vägg växter solstol

Andra möjliga byggmaterial om du planerar att terrassera din trädgård inkluderar tegel, stenar, betongblock och liknande murverk. Vissa material som fältsten eller tegel tillverkas till och med speciellt för väggar och terrasser. Det betyder att om du är ny på den här typen av trädgårdsarbete kommer det att bli mycket lättare att arbeta med. En nackdel är dock att de flesta av de nämnda produkterna är dyrare än trä.

Hur kan du terrassera din trädgård??

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling kollapsande vägg växter pool

Det säkraste och mest populära sättet att bygga en terrass är applikations- och borttagningsmetoden. Denna teknik lämnar det mesta av jorden orörd och skyddar den från erosion om en plötslig storm bryter ut under arbetet. Denna metod kräver inte mycket när det gäller tillströmning eller köp av ytterligare mark heller.

Bekanta dig med byggreglerna och det omgivande området

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling falla vägg växter grön vy

Kontrollera först med dina lokala myndigheter om det finns ledningar nära din trädgård eller under jordlagren på sluttningen. Läs mer om lokala byggkoder, om sådana finns. Om väggarna i din terrass trädgård är mycket stora, måste deras konstruktion kontrolleras av en expert för att se till att de tål vattentrycket i marken. Terrasserna bör också ha ordentlig dränering. Dessutom måste dessa vara väl anslutna till resten av backen.

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höst vägg design japan

På grund av den kunskap och utrustning som krävs för att göra det korrekt, bör du terrassera trädgården genom att begränsa den till högst 30 till 60 cm i höjd, beroende på gränserna i lokala föreskrifter. Även om du inte vill anlita en landskapsarkitekt för att utföra jobbet, är det ingen dålig idé att rådgöra med en professionell. Detta kan ge dig flera sätt att närma dig din unika sluttning och hjälpa dig att välja rätt lösning.

Mät och planera enskilda terrasser

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höst vägg design mått

Bestäm först stigningen och kursen för din lutning. Stigningen är det vertikala avståndet från botten av lutningen till toppen. Löpningen är det horisontella avståndet mellan toppen och botten. Att veta detta nummer hjälper dig att avgöra hur många terrasser du helst kan bygga i rummet. Om löpningen till exempel är 6 meter och stigningen är 2 meter och du vill att varje säng ska vara 1,5 meter bred, behöver du 4 sängar så att varje höjd blir 60 cm.

Börja trädgårdsarbete

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling fall vägg landskapsarkitektur

Du måste vattna jorden, men inte nödvändigtvis få den att matcha. Om det är lite fuktigt, när du börjar gräva och flytta jorden, blir du inte dammig. Att bygga en uteplats kan vara ett arbetsintensivt projekt som bara bör genomföras om du är i utmärkt fysiskt skick och har viss erfarenhet av snickeri och landskapsarkitektur.

Om du är osäker på ett projekt på denna nivå, anlita en professionell som har erfarenhet av sådant arbete. I ett gör-det-själv-projekt är det viktigt att först bestämma stigningen och kursen för lutningen. Loppet är det horisontella måttet mellan kullen och dess golv. Stigningen är det vertikala avståndet från vallens nedre till övre gräns. Använd en lutningsmätare för att mäta höjden och bredden på varje säng, beroende på hur många sängar du vill ha.

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling kollapsande vägg blommor rosor natursten

Börja bygga terrass trädgård i slutet av sluttningen. Ju fler steg du terrasserar på din gård, desto djupare bör du gräva. Se till att din skyttegrav är jämn och placera grundlagret i den. Därefter måste du forma terrassens sidor. Det är viktigt att botten av diket är i nivå med den första terrassen. Placera nästa nivå över det första lagret och förankra dem på plats med spikar. Gräva jorden framåt på baksidan av den enda uteplatsen tills lådan är i nivå. Lägg till extra jord om det behövs. Upprepa dessa steg för alla nivåer om du terrasserar trädgården. Var noga med att hitta och följa detaljerade instruktioner för alla komplexa trädgårdsdesignprojekt. För att ge dig en bättre idé och inspiration för detta har vi gett några idéer och förslag i de följande raderna.

Designalternativ för en sluttningsträdgård

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höst vägg blå blöja

I moderna trädgårdar, som med dessa minimalistiska betongväggar, kan hardscape vara den övergripande designfunktionen. Planteringarna betonar väggarnas tydliga linjer. Gräs kan vara det perfekta sättet att uppnå önskad effekt. Den blå blöjan som används här kan vara ett lågt underhållande markskydd, eftersom detta gräs kräver minimal vattning.

trädgård terrass terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höstvägg

På vissa sätt liknar denna design mycket den tidigare, med sina vita väggar som dominerande i området. Skillnaden i detta fall görs av växterna, vars starka arkitektoniska och geometriska former balanserar den övergripande designen. Så planteringen är mer än bara ett gapfyllmedel.

trädgård terrass terrass trädgård design kollapsande vägg cor ten stahl prydnadsgräs

I det här exemplet ser vi igen gräs som terrasserad marktäckare. Här används de för att mjuka upp de kompromisslösa, rostiga stödväggarna av Cor-Ten-stål. Växternas höjd och färg anpassar sig perfekt till stålets rost. Prydnadsgräs kan därför vara ett bra val om du terrasserar en trädgård, eftersom sluttande trädgårdar oftast dränerar sig. Försök dock välja de som lyckligt kan överleva med tanke på förutsättningarna.

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling cor tio hösten vägg rost saftiga

Som vi kan se är Corten stål en populär variant för terrass trädgårdar. Sukkulenternas blågröna färg kontrasterar väl med metallen, och plantorna är perfekta för torra jordar. Mulch för småsten stöder dräneringen och förhindrar avdunstning av vatten. Dessutom erbjuder vegetationen en stark strukturell kontrast till planteringarna och stålet.

Terrasserar trädgården fantasifullt

trädgård terrasser sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling minimalistisk höst vägg design

En av de verkliga fördelarna med en uteplats är hur den kan koppla ihop huset eller gården med trädgården och landskapets konturer. Även om det är avgörande att murväggens storlek och höjd överensstämmer med byggnadens design, är det lika viktigt att planteringarna inte är påträngande och därmed inte överväldigar hardscape. Den exakta planteringen i denna terrasserade trädgård gör att alla trädgårdsbäddar i olika höjder och storlekar ansluts eftersom de har samma färgtoner.

trädgård terrass sluttning trädgård terrass trädgård design trädgårdsodling trädgård sängar design innergård

På denna inhägnade bakgård har samma tankar tillämpats på växternas integrerade design, med grön som den dominerande färgen på lövverket. De låga stödmurarna påminner om den traditionella medelhavsbehandlingen av en sluttning. De horisontella trädgårdsbäddarna leder ögat ut och får trädgården att se bredare ut, samtidigt som den ger tillräckligt med utrymme. De terrasserade planteringarna är minimalistiska på de lägre nivåerna, med välskötta gräsmattor.

Dessa stiger till en serie prydnadsgräs. Det hela avrundas av en levande vägg på baksidan av trädgården. Med hög, löst skuren bambu kan dessa planteringar sträcka sig från lägre nivåer till höjderna på den övre stödväggen. Trädgårdsdesignen är enkel, men mycket effektiv och effektiv.