Träväxtbord – 20 idéer för hög funktionalitet i ett litet utrymme

träplanteringsbordpall blomma vattenkanna

Är du en passionerad hobbyträdgårdsmästare och tycker om att arbeta i trädgården så snart solen visar sig genom molnen på våren? Om du måste fortsätta springa till trädgården för blomsterfrön och verktyg kan ett trädgårdsbord hjälpa. I den här artikeln kommer vi att ge dig idéer för en Träplanteringsbord, vilket kommer att göra uppgifterna i trädgården enklare för dig och göra din hobby ännu roligare på en permanent plats.

Vad används ett träplanteringsbord till??

trädgård-plantering-bords-spolning-krukväxtjord

Ett träväxtbord är en oumbärlig hjälpare när du arbetar i trädgården. På ett sådant bord kan du repotta, så och sticka till ditt hjärta. Trädgårdsbordet lovar trädgårdsskötsel som är lätt på baksidan och du behöver inte längre böja dig ner för att omplantera växter. Det är också ett praktiskt förvaringsutrymme och du kan alltid ha trädgårdsredskap nära till hands och stuva undan dem snabbt.

Träväxtbord i olika utföranden – hög funktionalitet i ett litet utrymme

krukväxter-dekoration-trädgård-bord-stövlar

Det finns inga specifikationer för utrustningen för ett trädgårdsbord. Vissa hobbyträdgårdsmästare vill ha ett träväxtbord med gott om förvaringsutrymme. Flera fack och lådor erbjuder tillräckligt med lagringsutrymme för frön, kort, skrivmaterial och snöre. Sidokrokar för hängande trädgårdsredskap är en bra idé. Hyllor under bänkskivan, som används för att lagra eller placera lerkrukor, jord, hinkar eller vattenburkar, är också praktiska. Ordna ditt träplanteringsbord så att du har allt du behöver inom räckhåll. Anpassa bordets utrustning efter dina egna behov.

verktyg-böcker-trä-trädgård-bord

Det finns väldigt olika utföranden av arbetsbord för trädgården på marknaden. Till exempel har vissa en sidokant som förhindrar att sand och jord sopas av bordet. Andra modeller har en inbyggd zinkplåt som du enkelt kan klippa grenar och andra material på. Om du har en vattenanslutning i trädgården kan du bygga ett handfat i växtbordet. Där kan du vattna rotklumpen eller tvätta händerna. Det finns också växtbord som levereras med en integrerad diskbänk.

låda-trädgård-bänkskiva-växter

Arbetsytan på vissa modeller är kantad med en trälist så att ingenting kan falla ner. Ett bord med en bakre vägg med gitter, på vilka små krokar är fästa för upphängning, skulle vara en annan variant. Ett träväxtbord kan utrustas med trä- eller metallfötter. Vissa trädgårdsarbetsbord finns till och med på hjul och kan vid behov användas på olika platser i trädgården.

rulle-trä-gryta-vattenkanna

Väderbeständiga plasthjul är lämpliga för mindre bord, medan större arbetsbord kräver stabila och stabila hjul av metall. Om det inte finns tillräckligt med plats i din trädgård kan du använda ett mindre trädgårdsbord. Det finns bänkskivor av olika dimensioner, samt vikbara modeller som kräver lite utrymme. Varje trädgårdsmästare bör själv bestämma vilken modell som är bäst för honom.

Vad utmärker ett bra träplanteringsbord?

trädgård bord hink verktyg blommor

Ett träväxtbord är tillverkat av väderbeständiga träslag och kännetecknas av dess långa livslängd. Växtbord kan vara gjorda av lokala eller exotiska träslag, som tall, lärk, tall, gran, ek, teak, eukalyptus etc. Oavsett vilken modell du väljer måste växtbordet av Holt vara stabilt. Lätta träkonstruktioner välter lätt när de lastas. Materialet och ytan måste vara mycket robust, eftersom arbetsbordet utsätts för kontakt med olika andra material.

pall hoplz verktyg vattenkanna

Planteringsbordet används för krukning och omplantering, liksom vattning, varför fukt och fukt inte bör påverka trämaterialet. För trädgårdsmästarens bord är det av stor vikt om du vill placera bordet under tak eller ha det helt utomhus. De impregnerade arbetsborden är skyddade mot väder och vind och är därför lämpliga för utomhusbruk. Om du har ett trädgårdsarbetsbord av obehandlat trä måste du måla det med en speciell, vattentät färg innan du sätter upp det i trädgården.

borste-trädgård-bord-trä-blomkrukor

Den korrekta höjden på växtbordet är av stor betydelse för ditt välbefinnande och för bekvämt arbete. I princip är arbetshöjden 90 centimeter. Rätt hållning är viktigt för att undvika ryggont. Om denna höjd inte uppfyller dina behov hittar du modeller av andra storlekar i butiker.

Bestäm platsen för träplanteringsbordet

Handskar-vattning-kan-sekatörer-rep

Alla som har valt ett impregnerat trädgårdsarbetsbord kan enkelt ställa upp det var som helst i trädgården. Annars skyddar ett tak träet från fukt, vilket lätt kan skada obehandlade trädgårdsmöbler i trä. Det är bäst att placera arbetsbordet i din trädgård så att du har kortast möjliga sätt till trädgårdsskjulet och sängen. Du kan naturligtvis ställa upp ett växtbord i trä var du än behöver det.

trädgård skjul-trädgård bord-kryddor-trä

Det kan också tjäna dig bra på balkongen, på terrassen eller i trädgården eller växthuset. En skuggig plats är ett utmärkt läge, särskilt på sommaren. Under en liten baldakin skyddas du inte bara från solens strålande strålar, utan du kan också avsluta ditt arbete bort från vind och regn.

Bygg ditt eget trädgårdsplanteringsbord av träpallar

spade-trä-pall-blomma-trädgård-hylla

Om din trädgård inte är särskilt stor eller om växtbordet ska ha vissa dimensioner av vilken anledning som helst, kan du designa ett träväxtbord enligt dina egna idéer. Bland annat kan du dra nytta av att du optimalt kan anpassa arbetshöjden till din egen kroppsstorlek från början Ett smalt träväxtbord för din trädgård eller växthus kan till exempel tillverkas av Euro -pallar. Trädgårdsmöbler tillverkade av träpallar är inte bara väldigt trendiga, utan kan också tillverkas helt av gratis byggmaterial.

Euro pall jordverktyg blomkrukor

Om du är en skicklig hantverkare och inte vill spendera pengar på ett trädgårdsbord är detta billiga material den optimala lösningen för dig. Du kan bygga ett planteringsbord med två fötter och en hylla på väggen själv från tre träpallar. Du kan själv bestämma bredden och storleken på bordet och skära pallarna i önskad storlek. En trälam som du skär till i storlek och skruvar fast den på de två pallarna. Fäst även lodrätt pallen som du kan använda för att hänga det lilla trädgårdsverktyget och fästa flera krokar.

fairy lights-förvaringsfack-vattning-kan-trä-metall

Väggen bakom bordet av pallar kan också användas som verktygsvägg. Du kan skruva flera brädor under bänkskivan, som fungerar som förvaringsfack. Istället för att installera en separat bänkskiva kan du ställa upp båda träpallarna upprätt och placera den tredje pallen som en bordsskiva. Skruva ihop pallarna med två skruvar per block. Om din trädgårdsmästares bord är utomhus måste du antingen förvara trädgårdsredskapen i källaren eller städa upp dem i vattentäta lådor.

Växtbord av gamla trämöbler

glas-trä-skåp-trälådor

Gamla möbler som du kanske fortfarande har i källaren kan enkelt återanvändas med lite manuell skicklighet. Ett välbevarat matbord kan till exempel fungera som en ram för ett robust växtbord. Även om bordsskivan är skadad kan du fästa en ny bänkskiva på den gamla och måla den med en väderbeständig färg eller glasyr. Om du vill ha extra skydd för växtbordets fötter är metallbjälklagar en bra lösning. Ett sådant växtbord är lämpligt för hobbyträdgårdsmästare som arbetar med stora blomkrukor och jordbehållare året om.

Plantera bord-arbeta bord-trädgård-blomkrukor

Ett praktiskt arbetsbord för trädgården kan göras av en gammal byrå utan större ansträngning. Om du behöver så mycket förvaringsutrymme som möjligt för dina trädgårdsredskap kan du använda de rymliga lådorna för att förvara trädgårdshandskar, blomkrukor, fat, frön och andra redskap. Om du vill ha mer plats för krukväxter och gödningsmedel kan du helt enkelt ta bort den nedre lådan. Du kan till exempel stuva små redskap i lådor, skålar eller korgar.

vik-trä-vattning-kan-blomkrukor

Med ett bra organisationssystem behöver du inte slösa tid på att rota runt och leta. Du kan hänga de olika sekatörerna eller stickpinnen på sidan av kom med hjälp av krokar. Montera en multiplexskiva ovanpå byrån och skruva fast en tunn bräda av ek eller termoträ.

kruka jord-växt-krukor-trä-handskar

Om du vill göra ditt självgjorda trädgårdsbord till ett riktigt blickfång kan du låta fantasin springa fritt och måla bordet i färg. Nyanser av grönt och blått passar mycket bra till färgerna på trädgårdsblommorna. Om du vill ange färg accenter i trädgården och stolt presentera din hobby väljer du ljusa färger. Växtbord i shabby chic look ser också bra ut.

örter-trädgård-bord-trä-dekoration

Om du vill försköna ditt självgjorda trädgårdsarbetsbord kan du hitta värdefulla saker i källaren eller på vinden som ger bordet en speciell charm. Spik, handtag från gamla möbler eller lyktor får denna trädgårdsmöbel att lysa i en ny glans. Ett träplanteringsbord kan vara mycket mer än bara en förvaringsplats för kärl, vattenburkar och trädgårdsredskap. Där kan du presentera dina vackraste växter som kommer att glädja varje passionerad trädgårdsmästare och besökare.

Fällbart träplanteringsbord för väggen

sink-boots-potting-wood

Om du vill bygga en särskilt platsbesparande variant av planterings- och trädgårdsbordet själv kan du montera ett hopfällbart bord för väggen. Detta arbetsbord är endast lämpligt för stickning eller sådd, eftersom det inte kan bära krukornas vikt eller stora mängder jord. För detta behöver du en robust träskiva som du skär till önskad storlek. Fäst brädan på väggen med hjälp av metall gångjärn. Så du kan helt enkelt fälla ihop det lilla bordet när du inte längre behöver det.