Vilka trädgårdstenar finns det? Stentyperna en överblick

trädgårdstenar-typer-översikt-naturstenar

Natursten är ett naturmaterial med ett unikt utseende. Så om du vill designa din egen trädgård så nära naturen som möjligt kommer du gärna använda detta tidlöst vackra material. Naturstenar passar särskilt harmoniskt in i landskapet och erbjuder samtidigt stor designfrihet för enskilda idéer. I världen finns det cirka 5000 olika naturstenar med 40 stensorter. Men var och en är unik när det gäller färg, struktur, struktur och typ av bearbetning. Av denna anledning vill vi ge en liten översikt över de olika trädgårdstenarna och deras användning utomhus. Om du någonsin har undrat om det är skillnad mellan prydnadsgrus och prydnadsgrus, så kommer du att ta reda på det.

Lämpliga naturstenar för utomhusbruk

trädgårdstenar-typer-polygonala plattor

Begreppet “naturstenar för trädgårdar” omfattar ett stort antal typer av sten med mycket olika egenskaper. Framför allt kännetecknas de av frostbeständighet. De flesta av dem är hårda stenar som granit, porfyr, basalt, kvartsit och gnejs. Mjuka stenar som travertin, marmor, sandsten och skiffer kan endast användas utomhus i begränsad omfattning. Porositeten varierar beroende på typen av sten. Travertin är till exempel mycket öppen och kan skadas av frost på vintern.

granit

Graniten är ett medium till grovkornigt djupt berg, som kännetecknas av utmärkt tryckhållfasthet och väderbeständighet. Den finns oftast inom jordskorpan och på alla kontinenter. Färgerna sträcker sig från vit, ljusgrå, gulgrå, rödgrå till mörkgrå. Det är karakteristiskt att de medföljande kristallerna också kan ses med blotta ögat. Graniten är mycket lätt att såga, slipa och polera och erbjuder en mängd olika användningsområden, både inomhus och utomhus. Utanför används den för golv, stigar, terrasser, trottoarkanter, poolbeklädnad, fontäner och monument.

trädgårdstenar-typer-grus-grus-flodstenar-plattor

basalt

Basaltet bildas genom snabb kylning av vulkaniska lavamassor. I grund och botten är det väldigt hårt, extremt väderbeständigt, men svårt att arbeta med. Det är därför den mest används som en beläggningssten / platta eller i form av grus. Basaltet är vanligtvis mörkt eller svart och väder mycket långsamt.

porfyr

Porfyren är en väder- och frostbeständig sten som består av stora enskilda kristaller. De slående färgerna är typiska för honom. Beroende på vilket mineral som bygger upp sig kan färgen variera från lila till rödaktig till brunaktig. Porfyr används utomhus för trappsteg, väggbeklädnad och stenläggning.

Gnejs

Gneiser tillhör de metamorfa bergarterna och bildas genom transformationsprocesser av granitsten. På grund av detta har de liknande egenskaper och användningsprofiler. Jämfört med granit har gnejs bättre böjdragningsvärden. Färgspektrumet sträcker sig från gråaktig till rödaktig till ljusrosa. Gneiser används mest för trappor, bänkar och golvbeläggningar. De är också idealiska som en del av en torr stenmur.

trädgård stenar-sned flis-ogräs-boxwood

skiffer

Skiffern är en typ av struktur som består av flera plattor placerade ovanpå varandra. Detta skapar en bladliknande struktur. Den kännetecknas av bra klyvning och naturliga matta färger. Den används endast sparsamt utomhus eftersom den inte är frostbeständig.

Kvartsit

Kvartsiter är fina till medellånga metamorfa bergarter som definieras med högt kvartsinnehåll. De kännetecknas av stor hårdhet och väderbeständighet. De är idealiska för golvbeläggningar, terrasser eller torra stenväggar. Kvartsit finns i färgerna vit, grå eller antracit, men blå, röda eller gröna toner finns också i olika typer av kvarts.

Sandsten

Sandsten är en sedimentär sten som består av sandkorn som är cementerade tillsammans och huvudsakligen gjorda av kvarts. Sandstenar med hög kvartshalt har hög hållfasthet och bra väderbeständighet. Leriga bindemedel ger emellertid sandstenar en porös struktur. Dessa kan då absorbera vatten och är därför känsliga för frost. Men sandstenen erbjuder utmärkta möjligheter att försköna din egen trädgård. Det används till exempel som trottoarmaterial, på terrasser och trappor. Knappast någon annan natursten skapar en sådan medelhavsstämning och imponerar med sin varma karisma.

Trädgårdstenar används på många sätt

trädgårdstenar-sängar-vit-marmor-grus

Oavsett om det är granit, basalt eller marmor, gör trädgårdstenar utomhusmöjligheter vackert i form. De är inte bara idealiska för terrasser, stigar och trappor, utan också för väggar, upphöjda sängar, rabatter, vattenfunktioner och mer. Låt dig förtrollas av naturstenens värld och hitta inspiration till ditt eget trädgårdsprojekt!

Dekorativt grus

prydnadsgrus-granit-zen-trädgård-stenblock

Grus- och grusbäddar är för närvarande mycket populära eftersom de är lätta att skapa och lätta att ta hand om. Medan gruset är runt är gruset kantigt, kantigt och trasigt. Användningen av prydnadsgrus och grus ger möjlighet att hålla områden fria från ogräs. Dessutom lagras fukt i jorden mycket längre.

Dekorativa flisar finns tillgängliga från olika naturstenar i olika utföranden som granitflis, marmorflis, basaltflis och skifferflis. Färgspektrumet är mycket olika. Förutom subtila färger som vitt, svart och grått finns också intensiva färger som rött, gult och grönt. De olika färgerna kan perfekt kombineras med varandra. Prydnadsgryn är särskilt lämplig för utformning av trädgårdsvägar, dammar och zenträdgårdar.

Prydnadsgrus

trädgård stenar-prydnadsgrus spis

Till skillnad från grus är grus runt. De är naturligt eller artificiellt rundade små stenar. Med grus kan du skapa visuellt tilltalande stigar och vackra grusbäddar. Prydnadsgrus är också perfekt för vattenfunktioner och vattendrag. Polerat prydnadsgrus / glansgrus ser också väldigt elegant ut. Detta ger stenen en underbar glans och utstrålar värde.

Dekorativt grus och grus i brunt är perfekta för en naturlig trädgårdsdesign. Med vita eller svarta stenar kan du ställa in effektiva accenter i rabatten.

Dekorativt grus

Prydnadsgrus är trasiga, oregelbundna naturstenar som också kan användas på olika sätt i trädgården. Grus är mindre än hönsägg, större än hasselnötter.

Stenstorlekar anges i kornstorlekar

prydnadsgrus-stenblock

Om du vill designa ett område i din trädgård med prydnadsflis, prydnadsgrus eller prydnadsgrus måste du också ta hänsyn till kornstorleken vid beräkning av nödvändig mängd material. Det är den exakta storleken på de enskilda stenarna. Dekorativa flis och grus finns i kornstorlekar mellan 2 och 32 mm. Prydnadsgrus används när stenarna har en diameter på mellan 32 och 63 mm.

Grusbäddar är optiskt perfekta om de är täckta så att de är ogenomskinliga. Det finns också Zierstein -miniräknare online som kan hjälpa dig att beräkna det erforderliga beloppet baserat på områdesmätningarna.

Flodstenar

trädgårdstenar-översikt-flodstenar-fontän

De kan hittas i floden eller en bäck. Flodstenar är större än grus och har en fin slät yta. De tvättades runt av vattnet och bildades av naturen själv. För ett naturligt utseende används de mestadels i trädgårdsdammar, i vattendrag eller för att dekorera fontänbassänger. Färgerna sträcker sig från blågrått till svart, rött, grönt och brunt. Tack vare den släta ytan har smuts och alger ingen chans.

Flodstenar-trädgård-vattenfall-bäck

Grusstenar

trädgårdstenar-stenbrott stenhöjda säng

Quarry stenar är stenar som är oregelbundet formade och inte har bearbetats. Varje sten är unik och inga två är lika. Quarry stenar finns tillgängliga från en mängd olika stentyper och lämpar sig perfekt för konstruktion av torra stenväggar, sängramar, lutningsförstärkning eller liknande. Stenbrottet är också särskilt populärt som fyllning för gabioner.

Tegelstenar

trädgårdstenar-murverk-stenbrott stenar

Quarry stenar kan också användas som murverk. De bearbetas bara grovt tills de har två eller flera parallella sidor. De ska alltid se naturliga ut så mycket som möjligt, men de ska också vara lätta att stapla. När det gäller deras utseende och konstruktion kan flera typer av murverk särskiljas, såsom torra stenmurar, stenbrott och Cyclops -väggar. Naturstenmurar kan användas både för terrasser i en sluttning och för visuell avgränsning.

Stenblock och stenar

trädgård-stenar-stenblock-stenar-japansk-trädgård

Stenblock är alltid en unik höjdpunkt när du utformar trädgårdar. Vad är en stenblock? Detta är en mycket speciell stenbrottsten som skapades av naturen. För trädgårdsdekoration är den uppsatt som en ensam sten eller i grupp. Du kan vanligtvis välja bland ett stort antal stenblock gjorda av en mängd olika naturstenar och färger.

Använd effekten av de kontrasterande färgerna för att ställa in effektiva accenter i din trädgård. Svarta stenblock, till exempel, ser särskilt bra ut i kombination med lätt granitflis.

Källstenar för brunnar

trädgård stenar-typer-svullnad stenar

Försedd med ett hål kan varje stenblock förvandlas till en dekorativ vårstensfontän. Men du kan också använda flera stenar. Sura stenar är ett populärt designelement i japanska trädgårdar, som vi ser allt oftare. Vattenfunktionen förbättrar trädgården inte bara visuellt, utan också akustiskt. Enligt Feng Shui lugnar vattnets krusning själen.

En mängd olika stentyper är lämpliga som källstenar. Om du föredrar granit, sandsten eller skiffer beror också på ditt färgkoncept och din trädgårdstil. Sandstenar kan enkelt integreras i en medelhavsträdgård, medan polerade eller fyrkantiga sågade källstenar i svart passar bättre för en modern trädgårdsdesign. Kvarnstenar kan också enkelt användas som källstenar, eftersom de redan har ett hål i mitten. Installationen av en stor stenvattenfunktion kräver dock mycket planering och är sällan tillgänglig billigt.

Trädgårdstenar fyllda med gabioner

trädgård stenar-gabion-fyllning stenar-terrass

En gabion är en trådkorg fylld med stenar. Ordet kommer från det gamla italienska ordet “gabbione” och betyder “stor bur”. Gabioner har haft stor popularitet på sistone och används i trädgårdsdesign för att sätta upp sekretessskärmar, upphöjda sängar, terrasser och vallar samt stödmurar. Användningen av gabioner är ett billigt alternativ till annat murverk.

Olika gabionfyllningsmaterial används beroende på valet av maskstorlek. Förutom naturstenar i ljusa färger och i olika kornstorlekar finns även glasbitar som exklusiva gabionfyllningar.

Trottoarkanter

trädgårdstenar-kantstenar-granit-sängkant

Kantstenar används vanligtvis för att kanta vägar, ramar sängar eller något annat område. Detta kan också användas för att avgränsa olika planteringszoner från varandra. Vanligtvis ägnas alltför lite uppmärksamhet åt dessa typiska designelement. Välj rätt typ av sten, beroende på vilken effekt du vill uppnå i din trädgård. Sandsten skapar en medelhavssemester, medan basaltkantar lägger till mörka accenter.

Kantstenar finns i många olika färger, format och med olika ytbehandlingar. Ett alternativ till detta är palisader – stolpar som står upprätt i marken. Palisader av natursten används fortfarande som stöd, befästningar, staket och upphöjda sängar.

Gatstenar i natursten

trädgårdstenar-terrass-asfaltering-teakmöbler

Gatsten finns i många olika modeller och gjorda av olika material. Natursten är de dyraste beläggningsstenarna eftersom demontering och bearbetning är mycket komplex, eftersom stenarna sågas individuellt. Granit, porfyr och basalt anses vara nästan oförstörbara, medan sandsten lätt tar emot smuts och fläckar. Natursten är dyrare än betongblock och klinker, men de garanterar en lång livslängd. Naturstenbeläggning kan användas för trädgårdsvägar, uteplatser och uppfartar. Du kan välja mellan olika läggningsmönster som cirkel, löparrad och segmentbågar. Naturstenbeläggning harmoniserar perfekt med andra naturliga byggmaterial. Till exempel kan gips och grus i olika färger kombineras.

Polygonala plattor för terrass

polygonal platta beige terrass

Polygonala plattor ger visuellt intressanta, varierade ytor. Termen “polygonal” kommer ursprungligen från grekiska och betyder “polygon”. Med dessa oregelbundna naturstenplattor får du en naturlig terrass eller stigar som passar perfekt in i de gröna omgivningarna. Golvplattorna är gjorda av olika typer av sten, tjockleken är 2-6 centimeter. De är också mycket populära som separata stegstenar.

språngbrädor

trädgårdstenar-trappstenar-travertin-plattor

Stegstenar läggs på ängen eller i sängar för att säkerställa ett säkert steg. De gröna utrymmena behålls i sin enhet. Gångstenar av natursten kännetecknas av glidbeständighet och frostbeständighet. Även när det är blött, ger de ett stadigt grepp om fötterna.

Vill du få en bättre uppfattning om hur du använder naturstenar i din trädgård? Bläddra sedan på våra sidor och samla intryck av möjliga användningsområden, olika färger och naturstenens individuella karaktär.