9 erilaista sähkölamppua (lamput) ja niiden tyypit ja käyttötarkoitukset

Lamput on unohdettu usein. Ne valaisevat elämäämme kuvaannollisesti ja myös kotiisi kirjaimellisesti. Joitakin näistä tyypeistä käytetään lisäämään taloon jonkinlaista erityistä tunnelmaa ja luomaan vilkas ilmapiiri. Jotkut heistä pitävät sitä lievänä, kun taas toiset, kuten kattokruunu, ovat paljon suurempia ja niitä käytetään toimintoihin.

Teknisesti lamput ovat laite, joka antaa valoa. Joissakin niistä on sähkölamppu sekä varjostin tai kansi. Tavanomaisissa on sydän, jossa on palava kaasu, tai vaippa, jossa on lasisävy. Tässä on yksinkertainen luokittelu.

 • a. Ne, joissa on sähköä ja ne, joissa on kaasua;
 • b. Ne, joissa on öljyä, kuten öljylamppu;
 • c. Nykyaikaiset lamput, kuten CFL ja lamput.
 • d. Ne koon perusteella.

Kirjallista puolta tarkasteltaessa lamput tarkoittavat tätä.

 • Positiivisuuden tuominen
 • Viisauden ja jumalallisuuden valo
 • Uhrautuu valon tuottamiseksi muille.

Teknisesti lamput ovat kirkkauden lähde. Ne valaisevat alueen ja saavat tilan näyttämään kirkkaammalta. Joitakin näistä käytetään koristetarkoituksiin. Upeissa ravintoloissa käytetyt ovat erilaisia ​​kuin jokapäiväisessä elämässä. Valon toinen merkitys on säädettävän säteen luominen silmille. Jotkut suunnitellut valaisimet keskittyvät lievyttämään ja samalla miellyttävä valaistus, joka tarjoaa hyvän luku- tai työympäristön.

Erilaisia ​​lampputyyppejä salamaa varten:

Tiesitkö, että valaisimia on monenlaisia? Olemme päässeet kauas petrolista ja öljylampuista. Mutta on vielä koteja, jotka luottavat tähän. Tässä on kuitenkin joitain lisäyksiä luetteloosi. Tutustu pikaoppaaseemme, jossa kerrotaan monista käytetyistä lampuista.

1. sähkölamppu:

yleisimmin käytetty lamppu on sähkölamppu. Näissä on lamppu ja kiinnitetty pidike ja joskus hienoja sävyjä. Ne kestävät pitkään ja sähkö kulkee hehkulangan läpi. Saatavilla on monenlaisia ​​sähkölamppuja.

a. Hehkulamppu:

Se koostuu lasikotelosta, joka sisältää hehkulangan, volframin. Sähkövirta kulkee tämän filamentin läpi ja tämä kuumentaa tuotantolämpötilan ja tuottaa valoa.

 • Plussat: Se toimii 800-1200 tuntia. Se on energiatehokas ja sillä on hyvä käyttöikä.
 • Haittoja: Suurin vaikutus, jonka se tuottaa, on sen tuottama lämpö.

b. Valodiodi:

Tunnetaan yleisesti nimellä LED, joka on p-n-liitos, joka lähettää valoa, kun se aktivoidaan. LED on puolijohde, joka lähettää valoa, kun sähkövirta kulkee läpi. Kun hiukkaset kuljettavat virtaa, valoa syntyy ja se yhdistyy puolijohdemateriaalin sisällä.

 • Plussat: Se tarjoaa maksimaalisen energiatehokkuuden, noin 80-90%. Se tuottaa hyvin vähän lämpöä ja on pitkäikäinen.
 • Haittoja: Ne ovat kalliita ja niiden valo ei ole erityisen kirkas.

c. Kompaktit loistelamput:

Ne tunnetaan yleisesti nimellä CFL, jossa sähkövirta virtaa putken läpi, joka sisältää argonia ja myös pieniä määriä elohopeahöyryä. Tämä johtaa UV -valon syntymiseen, joka herättää loisteputken loistepinnoitteen putken sisäpuolelle. Tämä säteilee valoa. Ne kestävät 10 000 tuntia.

 • Plussat: Ne ovat neljä kertaa energiatehokkaampia kuin hehkulamput. Ne kestävät 8-10 kertaa pidempään.
 • Haittoja: Ne ovat kalliita eivätkä kestä ulkotiloja, kuten äärimmäistä lämpötilaa.

d. Halogeenilamput:

Teknisesti halogeenilamput ovat hehkulamppuja. Tässä lampussa on volframi -hehkulanka ja lampussa on halogeenikaasua. Polttimon halogeeni estää kuitenkin mustumisen ja hidastaa myös hehkulankaa. Putkimainen muoto, jossa hehkulanka on suunnattu aksiaalisesti, on tavallinen muoto, jota se tulee, ja se voi kestää noin 2–2,5 vuotta.

 • Plussat: Ne eivät ole kalliita ja lähettävät lämpimän valon kaikkiin suuntiin ja kestävät pidempään.
 • Haittoja: niiden käyttöikä on lyhyt muihin verrattuna ja ne tuottavat paljon lämpöä.

e. Metallihalogeenilamput:

Seuraava lamppu on metallihalogeeni- tai MH -lamppu. Niissä on polttimon sisällä kaariputki, joka on valmistettu kvartsista tai keraamisesta kaasusta, kuten argonista, elohopeasta ja MH -suoloista. Kun jännite syötetään korkeammalle kuin elektrodien jännite, se syttyy. Se kestää noin 16 000 – 20 000 tuntia.

 • Plussat: Suurin hyöty on korkea valotehokkuus ja kylmä valonlähde.
 • Haittoja: Läpäisee UV -valoa ja sisältää myrkyllistä elohopeaa.

f. Loistelamput:

ne ionisoivat lasiputken elohopeahöyryä. Kaasun elektronit emittoivat siten fotoneja UV -taajuudella. UV -valo muutetaan sitten tavalliseksi valonlähteeksi fosforipinnoitteen avulla. Niiden tiedetään kestävän 7000-15 000 tuntia.

 • Plussat: Ne kuluttavat hyvin vähemmän energiaa kuin hehkulamput, noin 90% vähemmän ja tuottavat myös hyvin vähän lämpöä.
 • Haittoja: Ne eivät ole liian lieviä silmillesi. Lisäksi mitä kauemmin ne palavat, sitä enemmän ne muuttuvat vähemmän valkoisiksi ja vähemmän kirkkaiksi kuin ennen.

g. Neonlamppu:

Neonlamput toimivat jännittävillä kaasuatomeilla, jotka ovat kahden elektrodin välissä, syöttämällä riittävästi jännitettä. Niiden tiedetään kestävän 8–15 tuntia, kun niitä käytetään 24 tuntia. Niitä on saatavana eri väreissä ja muodoissa ja ne ovat esteettisesti miellyttäviä silmille.

 • Plussat: Ne ovat miellyttäviä ja kuluttavat vähän energiaa.
 • Haittoja: Tuottaa UV -säteitä ja ovat hieman kalliimpia.

h. Purkauslamput:

Valoa purkauslampussa tuottaa volframielektrodien välinen sähkökaari, joka pidetään läpikuultavan tai läpinäkyvän sulatetun kvartsin sisällä. Niiden tiedetään kestävän pitkään, ja ne löytyvät auton ja muiden ajoneuvojen ajovaloista.

 • Plussat: ne kestävät kolme kertaa enemmän kuin halogeenilamput ja tarjoavat vähän energiaa.
 • Haittoja: Valon kirkkauden, erityisesti ajoneuvoissa, tiedetään aiheuttavan häikäisyä tien vastakkaiselta puolelta tulevalle kuljettajalle.

i. Natriumlamput:

Natriumlamppuja on kahta tyyppiä; korkea paine ja matala paine. Lamppu luo sähkökaaren höyrystetyn natriummetallin läpi. Muut lampun materiaalit auttavat valaisemaan lamppua ja myös väriä. Korkeapainelamppu kestää noin 24 000 tuntia ja on energiatehokas.

 • Plussat: Toisin kuin LED ja hehkulamppu, valoteho ei laske iän myötä ja sitä pidetään erittäin tehokkaana lampuna.
 • Haittoja: Natrium on vaarallinen materiaali ja sillä on kyky palaa, kun se altistuu ilmalle.

2. Muut kuin sähkölamput:

Toinen lamppu on ei-sähkölamppu. Tässä ovat ikivanhat, joita käytettiin.

a. Öljylamput: Öljylamput olivat aikaisemmin kuuluisa ja suosittu lamppu. Pidikkeessä oleva sydän kulkee metallipolttimen läpi ja menee suoraan polttoainesäiliöön. Öljylampuissa on yleensä lasinen savupiippu niiden suojaamiseksi. Ne kestävät noin 3-4 tuntia.

 • Plussat: se on kestävä ja edullisin kaikista.
 • Haittoja: Se ei kestä pitkään ja lämmittää lasia tai varjoa ulkona, joka suojaa valoa.

b. Kerosiinilamput:

Kerosiinilamput säteilevät valoa kerosiinin avulla, jolloin sydän imee öljyä kapillaarisen toiminnan kautta. Sydämen ympärillä on sydänputki, joka varmistaa, että oikea määrä ilmaa saavuttaa lampun polttimen. Tällaisten lamppujen tiedetään kestävän noin 45 minuuttia.

 • Plussat: Yksi petrolin laajalti todistetuista eduista on kerosiinin pitkä säilyvyysaika. Tämä tarkoittaa, että voit tallentaa ne ja käyttää niitä hätätilanteissa. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä.
 • Haittoja: ne voivat aiheuttaa jonkin verran myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat olla haitallisia hengitettynä pitkään.

Lamput ovat varmasti tärkeä asia elämässämme. Jotkut niistä kykenevät luomaan ystävällisen tunnelman ja lisäämään huoneen kauneutta. Sisätiloissa käytettäessä on kuitenkin oltava varovainen. Oppaamme on nopea tapa suunnitella ostoksesi. Aloittaa!