Kotipuutarhanhoito: 12 luetteloa erilaisista kotipuutarhoista

Kotipuutarhanhoitoa voidaan yksinkertaisesti kutsua kasvien kasvatusprosessiksi ja niiden hoidosta omassa kodissasi eri tarkoituksiin. Sitä pidetään ilahduttavana harrastuksena, koska se hyödyntää sekä henkistä rentoutumista että tarjoaa kotitekoisia luomutuotteita.

Puutarhanhoitoa voidaan pitää sekä taiteena että tieteenä. Kasvien järjesteleminen harmonisesti takapihan tai sisäänkäynnin tai jopa kodin esteettisen ilmeen saavuttamiseksi tekee siitä taidetta, ja tieteenalana puutarhanhoito kattaa kasvien viljelyn periaatteet ja tekniikat. Kasvien kasvattamisen perusperiaate on sama kaikkialla, mutta suurin haaste on puutarhan hoitaminen kaikenlaisissa sääolosuhteissa ja vuodenaikoina.

On monia syitä, miksi ihmiset harjoittavat puutarhanhoitoa, olipa kyseessä lapsi, aikuinen tai vanhus. Puutarhanhoitokäytäntö lapsena alkaa huvittamalla, kuinka pienestä siemenestä kehittyy hänen korkeutensa kasvi ja hän oppii edelleen kehityksen taustalla olevan tieteen. Aikuisena kotipuutarhanhoito on paras korvike päivittäiselle stressaavalle työllesi. Puutarhanhoito tarjoaa iäkkäille hyvin tarvittavaa häiriötekijää, ja siitä voi olla terapeuttista hyötyä myös heille liikunnan ja raitisen ilman muodossa.

Kotipuutarhojen tyypit

Kotipuutarhojen merkitys:

 • Nykyään tässä kiireisessä teollisuusmaailmassa kotipuutarhat ovat ratkaisevassa asemassa ilmasto -olosuhteiden kannalta. Maailma kohtaa vakavia ympäristöongelmia, kuten kasvihuoneilmiön, maan pinnan keskilämpötilan nousun. Nämä kotipuutarhat, jos niitä harjoitetaan uskonnollisesti ja suurella omistautumisella, auttavat ylläpitämään kotiympäristömme lämpötilaa.
 • Erään tutkimuksen mukaan historiallisesti kotipuutarhat keskittyivät luomaan kauniita ympäristöjä, ilmaisemaan taiteellisia kykyjä muotoilulla ja tekemään alueita hauskanpitoon ja rentoutumiseen.
 • Tässä kiireisessä ja stressaavassa elämässä ihminen rauhoittuu luonnollisesti rauhallisuudesta, miellyttävästä ympäristöstä, raikkaasta ilmasta jne. Tästä syystä useimmat ihmiset lähtevät lomalle lievittääkseen stressiä ja palaamaan terveeseen elämään . Sama asia voidaan saavuttaa tekemällä puutarhanhoitoharrastus. Kotipuutarhanhoito harrastuksena on niin hyödyllistä, että se voi antaa ihmiselle miellyttävän ympäristön raikkaalla ilmalla.
 • Puutarhatyöt, kuten istutus, rikkaruohot, sadonkorjuu ja kastelu, ovat hienoa fyysistä harjoitusta. Siksi siitä tulee loistava täydennys harjoitusaikaan.
 • Kotipuutarhanhoito on myös käytännön toimintaa. Voimme tuoda pöydällemme omia luonnonmukaisesti viljeltyjä vihanneksia, hedelmiä, kukkia ja lääkekasveja.
 • Puutarhanhoidon on osoitettu lievittävän stressiä, masennusta ja vähentävän yksinäisyyttä erityisesti vanhuksilla.

Puutarhanhoitohistoria:

Muinaisina aikoina puutarhanhoito tehtiin joenpohjien ja metsien varrella valitsemalla syötäviä hedelmien ja vihannesten lajikkeita ja säilyttämällä siemenet viljelemään niitä edelleen. On olemassa joitakin todisteita ensimmäisistä puutarhoista muinaisesta Egyptistä löydetyissä maalauksissa, joissa on kuvattu akaasiarivejä.

Riippuvat puutarhat Babyloniassa, yksi maailman seitsemästä ihmeestä, ovat myös klassinen esimerkki muinaisista puutarhoista. Roomalaisessa puutarhassa oli patsaita ja veistoksia sekä kehittyneitä kukkapenkkejä. Eurooppalaiset alkoivat kasvattaa lääkekasveja. Heidän puutarhansa olivat yleensä järviä tai kiviä vasten ja olivat erittäin koristeellisia. Myöhemmin muodostui symmetrisiä puutarhoja, joissa oli sisustuksia, kuten suihkulähteitä ja topiareita.

Puutarhan aloittaminen kotona:

Kukapa ei rakastaisi juuri korjattujen kotimaisten hedelmien ja vihannesten tuoksua tai makua? Se on varmasti paras rentouttava harjoitus, joka vie yhden lähellä luontoa. Sijoita aikaa aikaisempaan tutkimukseen, joka liittyy kasvatettaviin kasveihin, ilmastoosi ja kotitilaasi sopiviin lajikkeisiin ja mikä tärkeintä, lajikkeisiin, joita voidaan ylläpitää hyvin päivittäisen rutiinisi mukaisesti.

 • Päätä mitä haluat kasvattaa. Onko se kukkapuutarha vai vihanneksia tai yrttejä tai hedelmiä?
 • Muista budjetti, jonka uskot voivasi sijoittaa kotipuutarhaasi. Joskus työkoneet ja lannoitteet voivat olla melko kalliita, joten suunnittele puutarha puutarhan kustannusten ja tarvittavan ylläpidon mukaan.
 • Paikka on valittava siten, että aurinko paistaa puutarhaan vähintään 6-8 tuntia päivässä.
 • Seuraava asia on puutarhan sänkyjen suunnittelu. Suunnittele yleensä tasosängyt kaltevien sänkyjen sijasta, koska se auttaa tehokkaassa kastelussa ja estää maaperän valumisen.
 • Seuraavaksi tulee puutarhanhoidon olennainen vaatimus, eli maaperä. Testaa maaperääsi. Varmista, että maaperä riittää kasvien kasvattamiseen. Sen ei pitäisi olla liian kuivaa, tai sinun on investoitava enemmän aikaa sen kasteluun, eikä liian kosteaa, koska tietyt kasvit eivät kasva suoalueella.
 • Mitä hedelmällisempi ja murenempi maaperä on, sitä paremmin kukkasi kasvavat. Kotona oleva maaperä on yleensä hedelmätöntä ja huonolaatuista, koska se istuu pitkään ilman lisäaineita. Varmista, että lisäät siihen jatkuvasti lannoitetta ja orgaanista lantaa, jotta kasvit saavat riittävästi ravintoa. Jos mahdollista, investoi uuteen hedelmälliseen maaperään, jota voi ostaa taimitarhoista, ja vaihda kotipihasi pintamaa aina silloin tällöin.
 • Maan työstäminen on erittäin tärkeää, koska sen avulla juuret voivat tunkeutua syvälle maahan päästäkseen tehokkaammin veteen ja ravinteisiin. Kaivaminen on tehtävä, kun maaperä ei ole liian kostea eikä liian kuiva. Käytä terävää lapaa kääntämään varovasti 8-12 tuumaa maaperää varovasti sekoittamalla orgaanista ainetta tai lantaa samanaikaisesti ravitsemaan sitä.
 • Poimi kasvit huolellisesti sen mukaan, kuinka paljon auringonvaloa kotisi sallii. Varjon määrä, tapa kastella suunnitelmasi, ympäristön ilmasto -olosuhteet ovat myös tärkeitä. Voit käydä paikallisessa lastentarhassa ja pyytää asiantuntijaa auttamaan sinua tai selata Internetiä tutkiaksesi ja valitaksesi suosikkisi!!
 •  Yksinkertaisempi tapa aloittaa puutarhasi on ostaa nuoria kasveja, joita kutsutaan siirtoiksi. Ne ovat aiemmin taimitarhoissa kasvatettuja nuoria kasveja, jotka voidaan istuttaa suoraan kotisi maaperään. Poista ostettu kasvi huolellisesti ja aseta se takapihasi kaivettuun paikkaan. Taputa maaperä juurien ympärille ja liota maaperä vedellä kunnolla.
 • Taimet tarvitsevat vettä säännöllisesti alkuvaiheessa, eikä niiden pitäisi antaa kuivua. Valmista säännöllinen aikataulu kasvien kastamiseksi. Vesi aurinkoisemmissa olosuhteissa useammin kuin sadekausi. Jotkut kasvit tarvitsevat useampaa kastelua kuin toiset, joten muista tehdä tutkimuksesi etukäteen. Varmista, että kastat hitaasti, jotta maaperä voi imeä veden perusteellisesti ja estää maaperän valumisen. Voit myös kokeilla erilaisia ​​kastelumenetelmiä kasveillesi, jos aiot mennä pitkällä aikavälillä puutarhanhoitoharrastuksesi kanssa.
 • Peitä puutarhasi kerros multaa, joka auttaa pitämään kosteuden kiinni ja suojaa tehokkaasti maaperää rikkakasvien lisääntymiseltä. Käytä mieluiten kompostia, koska se ravitsee myös maaperää. Tämä vähentää myös kasvien kastelukertojen määrää, jos sinulla on kiireinen aikataulu.
 • Nyt kun puutarhasi alkaa kasvaa, auta sitä saavuttamaan kaikki potentiaalinsa pysymällä pienissä puutarhatöissä. Kastele kasvit. Vedä rikkaruohot ennen kuin ne kasvavat. Päästä eroon kuolevista ja sairaista kasvillisuuksista. Varmista, että pääset tehokkaasti eroon tuholaisista ja hyönteisistä suihkuttamalla ne pois tai suihkuttamalla hyönteismyrkkyä tukemaan korkeita kasveja tikulla tai köydellä, joka on sidottu tukeen. Ravitse kasvit hyvin orgaanisilla lannoitteilla.

Kotipuutarhojen tyypit:

Nyt kun tiedät kotipuutarhanhoidon historian ja tärkeyden, saatat miettiä kotisi tilaa ja siihen sopivaa puutarhaa. Laaja valikoima puutarhoja ja kasveja voidaan räätälöidä takapihallesi ja asuinalueellesi.

Tässä olemme luetelleet joitain kotipuutarhatyyppejä.

Kasvi-/keittiöpuutarha:

Yleisin puutarhatyyppi, jota ihmiset etsivät, on vihannes tai puutarha. Kasvipuutarhojen ylläpito on hauskaa, ja kirjaimellisesti voit nauttia työsi hedelmistä. Koska vihannesten hinnat nousevat päivä päivältä, tämä on myös taskuystävällinen toimenpide kuukausikulujen vähentämiseksi.

 • Sopiva paikka: Vihannespuutarhaa voidaan kasvattaa tiloissa pienestä parvekkeesta valtavaan takapihaan. Tämän tyyppisen puutarhan monipuolisuus tekee siitä erittäin käyttäjäystävällisen.
 • Kuvaus ja suunnittelu: Tee laaja tutkimus ympäristössäsi hyvin kasvavista vihanneksista tai hedelmistä. Jotkut vihannekset tarvitsevat enemmän tilaa kasvaa, kun taas lehtivihanneksia voidaan kasvattaa pienessä ruukussa hyvin vähän huolellisesti. Jotkut kasvit tarvitsevat laajaa hoitoa, ts. Kastelua ja lannoitteita, kun taas toiset voidaan jättää villiksi. Jokaisella vihanneksella on erityisvaatimukset; jotkut niistä on istutettava riveihin. Kukin niistä on lisättävä eri tavalla, perunat mukuloiksi ja minttu vaatii varren pistokkaita elinsiirtoa varten. Tee siis ensin luettelo tilaasi ja ilmastoosi sopivista hedelmistä ja vihanneksista ja suunnittele sen mukaisesti. Yritä sijoittaa kalliisiin vihanneksiin, kuten parsakaaliin, minimoidaksesi kuukausibudjettisi.
 • Kuinka tehdä puutarhasta kaunis: Riippuen käytettävissä olevasta tilasta, voit lisätä värikkäitä roikkuvia ruukkuja yrteille tai lisätä värikkäitä marmoria ja pikkukiviä siellä täällä, jotta se näyttää vilkkaalta.

Kukkapuutarhat:

Kukkapuutarhat ovat toinen laajalle levinnyt tyyppi, jota yleensä pidetään esteettisenä.

 • Sopiva paikka: Nämä sopivat parhaiten etupihoihisi, koska ne voivat muuttaa paikkasi lisäämällä värin mellakan. Jos tilaa on kuitenkin rajoitetusti, eriväriset kukat ruukuissa tekevät parvekkeestasi tai sisätiloistasi elävämmän.
 • Kuvaus ja suunnittelu: Kukkapuutarhan suunnittelu voi olla melko hankalaa ja vaatii laajaa tutkimusta. Yritä saada tietää, mitkä kukkakasvit sopivat ilmastoosi ja myös kotisi auringon ja varjon määrään. Tutustu erilaisten yksivuotisten ja monivuotisten kasvien tyyppeihin ja niiden säilyttämiseen. Eri kukkivat kasvit tarvitsevat eri määriä kosteutta ja lannoitteita, joten suunnittele lähimmät ryhmät aikataulusi mukaan. Muista myös jokaisen kasvin tarvitsemat välit, jotta se kukkii riittävästi. Älä kuitenkaan valitse eksoottisia lajikkeita alussa, koska ne vaativat taitavamman käden.
 • Kuinka tehdä puutarhasta kaunis: Voit lisätä persoonallisuutesi puutarhaan lisäämällä pieniä koristeellisia penkkejä istumaan ja nauttimaan kukkien kauneudesta. Jos etupihasi on tarpeeksi suuri, suihkulähde ja yksi tai kaksi veistosta lisäävät ylimääräisen ripauksen eleganssia ja saavat varmasti kohteliaisuuksia !!

Rengaspuutarhat:

Voit kierrättää vanhoja käytettyjä renkaita ajoneuvoistasi ja luoda kukkapenkkejä. Tämä on yksinkertainen tapa kierrättää renkaat esteettisellä mutta yksinkertaisella tavalla. Renkailla voidaan istuttaa yrttejä, pieniä kukkia ja myös muutamia vihanneslajeja, jotka eivät juurtu syvälle.

 • Sopiva paikka: Nämä puutarhat ovat enimmäkseen ihanteellisia ulkona tai parvekkeille. Ne voivat näyttää hieman sotkuisilta sisätiloissa.
 • Kuvaus ja suunnittelu: Tuo käyttämättömät renkaat ulos autotallista ja puhdista ne. Täytä ne hedelmällisellä maaperällä ja istuta kukkia tai vihanneksia maun ja ilmaston mukaan. Kastele niitä säännöllisesti. Jos etukuistillasi, renkaat voidaan istuttaa koristekukkien lajikkeilla, jotta saadaan väriä väriä käyttämällä rajoitetusti tilaa.
 • Kuinka tehdä puutarhasta kauniimpi: Voit maalata renkaat kirkkailla väreillä ja lisätä myös suuria kiviä sisustuksen lisäämiseksi.

Konttipuutarhat:

Konttipuutarhat ovat todella käteviä ihmisille, joilla ei ole tilaa istuttaa suuria ja yksityiskohtaisia ​​puutarhoja.

Nämä säiliöt voivat olla mitä tahansa pienistä tynnyreistä kattiloihin.

 • Sopiva paikka: Nämä puutarhat ovat erittäin monipuolisia, ja ne voidaan istuttaa mihin tahansa etukuistiltasi parvekkeellesi.
 • Kuvaus ja suunnittelu: Valitse oikeat kasvilajikkeet käytössä olevien astioiden mukaan. Esimerkiksi vihanneksia voidaan istuttaa kouruihin ja yrttejä pienempiin ruukkuihin. Bonsai -puita, joko koristeita tai hedelmiä, voidaan istuttaa pieniin tynnyreihin. Varmista asianmukainen vedenpoisto kasvien terveen kasvun varmistamiseksi.
 • Kuinka tehdä puutarhasta kauniimpi: Voit koristaa säiliöt maalaamalla ne. Kokeile myös yhdistää eri kokoisia astioita taiteellisesti, jotta saat esteettisen ilmeen suunnitellusta tilasta riippuen.

Kasvihuoneiden puutarhat:

Nämä ovat kätevimpiä vakaville viljelijöille tai puutarhanhoitoalan asiantuntijoille, jotka haluavat kasvattaa hedelmiä ja vihanneksia vuodenajankohdasta riippumatta, koska se tarjoaa lämpimän sisätilan. Tämä on kuitenkin erittäin aikaa vievä ja kallis prosessi, joten parempi jättää asiantuntijoille tai erittäin kiinnostuneille.

 • Sopiva paikka: Tämäntyyppinen puutarha on ihanteellisempi suurille takapihoille tai maatiloille ja saa pienen paikan näyttämään ahtaalta.
 • Kuvaus ja suunnittelu: Jos etsit itse kasvihuonepuutarhaa, nykyään markkinoilta on saatavana ulkotilaasi räätälöityjä minikasvihuonealueita. Ne ovat vähemmän monimutkaisia ​​kuin suuret ja joustavampia ja helppokäyttöisiä. Joten jos haluat vesimelonisi ympäri vuoden, voit harkita investointia kasvihuoneeseen.

Parvekkeen puutarhat:

Asutko asunnossa ja sinulla on pieni parveke? Älä huoli, sillä meillä on puutarhaidea, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi !!

 • Kuvaus ja suunnittelu: Valitse parvekkeellesi sopivat kasvit auringon, tuulen ja varjon mukaan galleriastasi. Suljetuilla parvekkeilla ilmasto-olosuhteet voivat olla mikro-ohjattavia, mikä rajoittaa kasvien valintaa. Varmista, että valitset oikean määrän kukkivia kasveja äläkä ahdista parveketta liikaa kasveja. Voit kasvattaa mikroyrttejä roikkuvissa ruukuissa säästääksesi tilaa.
 • Kuinka tehdä puutarhasta kauniimpi: Suunnittele parvekkeen ulkoasu ja muotoilu vaihtelevilla kukkien ja kasvien väreillä, jotta tila näyttää kirkkaammalta. Voit lisätä pienen veistoksen asettelusi mukaan ja lisätä charmia parvekkeellesi.

Terassi/kattopuutarha:

Tämäntyyppinen puutarha on suunniteltu, kun sinulla ei ole tilaa kotona, mutta katolla tai terassilla puutarhanhoitoa varten. Terassipuutarhan etuna on, että puutarhasi altistuu riittävästi auringonvalolle ja sateelle.

 • Kuvaus ja suunnittelu: Tunnista ensin se osa terassia, jonka aiot muuttaa puutarhaan. Valitse sitten ulkona soveltuvat kasvit, koska ne voivat altistua ankarille sääolosuhteille ja kestää niitä. Istuta ne ja mieluiten pisarakastelujärjestelmä paikallaan aurinkoisella säällä. Terassipuutarhan tärkein etu on, että siitä on hyötyä kesäkaudella, koska se ylläpitää viileää lämpötilaa. Jos talossasi on lemmikkejä, tulet varmasti rakastamaan näitä kattopuutarhoja hauskanpitoon ja hauskanpitoon !!
 • Kuinka tehdä puutarhasta kaunis: Voit muokata kukkivien kasvien värejä taustan mukaan. Jos terassisi on suuri, voit lisätä keinun tai pienen penkin, joka toimii loistavan rentoutumisen lähteenä.

Seinä/pystysuora puutarha:

Pystysuorat puutarhat ovat viimeisin trendi nykyään. Niistä on tulossa selfie -pisteitä, kun ne sijaitsevat kaupungin sydämessä, koska konsepti on poikkeuksellisen ainutlaatuinen, jos se toteutetaan hyvin.

 • Sopiva paikka: Tämäntyyppinen puutarha soveltuu ulkoiluun, koska se tarvitsee tilaa korkeudeltaan ja on esteettisesti miellyttävämpi avoimessa tilassa.
 • Kuvaus ja suunnittelu: Pystysuorat puutarhat vaativat tarkkaa suunnittelua, koska ne vaativat huoltoa. Jos suunnittelet pystysuoraa puutarhaa, jossa on erilaisia ​​istutuskoneita, suunnittele kasvien tyypit erittäin huolellisesti, koska yksi kasvi ei saa kasvaa toiselle. Pienet pensaat ja yrtit, joissa on pieniä kukkia, sopivat paremmin pystysuoraan puutarhaan. Jos pystysuora puutarha on suojaus, valitse lajike, jossa on koristeellisia lehtiä ja suuria värikkäitä kukkia. Käytä tiputus kastelujärjestelmää välttääksesi kasteluongelmia.
 • Kuinka tehdä puutarhasta kaunis: Voit asentaa veistoksia pystysuoran puutarhan kummallekin puolelle tai lisätä suihkulähteen sen eteen lisätäksesi esteettistä houkuttelevuutta.

Lasten puutarhat:

Tämäntyyppinen puutarha on myös melko trendi nykyään. Lapsille opetetaan kouluissa orgaanisten hedelmien ja vihannesten merkitystä ja ympäristönsuojelua.

 • Sopiva paikka: Aloita ensin pienestä puutarhasta. Siksi sitä voidaan kasvattaa parvekkeella tai kuistilla.
 • Kuvaus ja suunnittelu: Jos haluat vauhdittaa lapsesi puutarhanhoitotaitoja ja tuoda heidät lähemmäksi luontoa, investoi pieneen puutarhaan, jossa on helposti kasvavia vihanneksia ja kukkia. Sisällytä lapsellesi kastelurutiini ja selitä heille yksityiskohtaisesti, kuinka hoitaa kasveja. Auta heitä keräämään hedelmät ja kukat ja kokkaamaan niitä herättämään enemmän kiinnostusta.

  Kuinka tehdä puutarhasta kauniimpi: Voit tehdä puutarhasta lapsiystävällisemmän lisäämällä siihen keinun tai värikkäitä leluja. Voit myös lisätä hiekkalaatikon, jos piha on riittävän suuri ja ulkona.

Suunnitteletko oman puutarhan perustamista? Jos kyllä, toivomme, että edellä esitetyt puutarhaideat ovat auttaneet sinua viimeistelemään puutarhatyypin, jonka haluat istuttaa kotiisi. Joten ilman muuta, kokeile omaa kotipuutarhaasi ja vapauta luovuutesi !!