Förhindra hjärtinfarkt och stroke med tandkräm? Forskare testar produkten från USA

Stroke och hjärtinfarkt är bland de främsta dödsorsakerna. Och att tandborstning som en del av normal vardagshygien kan minska risken, låter väldigt praktiskt. En ny tandkräm som utvecklats i USA sägs förhindra både hjärtinfarkt och stroke.

Förhindra stroke och hjärtinfarkt med tandkräm - hur menas det?

Hur kan du förhindra stroke med tandkräm? I "Plack HD®" det är en produkt som fläckar tandplacken vid borstning och därmed indikerar var man ska fortsätta borsta. Men vad har detta att göra med risken för stroke och hjärtinfarkt? Och det är inte tandkräm direkt, utan rätt munhygien, med vilken risken minskar.

Förhindra hjärtinfarkt och stroke med korrekt munhygien

Dålig munhygien och bakterier kan leda till stroke

Forskare har länge varnat för att dålig munhygien också kan påverka resten av kroppen. Inflammation kan utvecklas. Bakterierna som orsakar denna inflammation i munnen migrerar längre in i kroppen och uppmuntrar utvecklingen av andra sjukdomar där. Dessa möjliga sjukdomar inkluderar också härdning av artärerna, vilket i sin tur främjar stroke och hjärtinfarkt. Förkalkning av artärerna betyder inget annat än avlagringar på de inre kärlväggarna.

Så, genom att borsta tänderna ordentligt, kan du minska risken och förhindra stroke och hjärtinfarkt, och därmed undvika uppbyggnad av inflammation orsakad av bakterier. Eftersom många inte tar munhygien tillräckligt allvarligt, vare sig det beror på vardagens stress eller helt enkelt komfort, har forskare utvecklat Plaque HD. Det bör motivera dig att borsta tills dina tänder är riktigt rena. Bonusen är att då kommer du sannolikt också att förhindra hjärtinfarkt och stroke. Men hur gör tandkräm det exakt??

Tandkräm i testet

Borsta tänderna ordentligt och minska risken för stroke och hjärtinfarkt

Tandkräm har en färgegenskap som, medan du borstar, färgar de områden av tänderna som ännu inte är rena. Först när den skadliga placken har borstats bort försvinner färgen med den. Resultatet är att dina tänder är renare och du kan till och med förhindra hjärtinfarkt och stroke. Men om detta verkligen motiverar dig att skrubba längre och om detta är tillräckligt för att förhindra inflammation och därmed hjärtinfarkt och stroke, testade forskarna vid Florida Atlantic University på deltagare under en period av 30 dagar.

Förhindra hjärtinfarkt och stroke med färgplack HD -tandkräm

Hälften av dem borstade tänderna med den nya färgande tandkräm två gånger om dagen. Den andra gruppen använde istället en annan utan färgningseffekt. I slutet av testperioden fann forskarna att inflammationsnivåerna i den första gruppen var lägre än i början av testet. Skillnaden var särskilt stor hos deltagare vars inflammationsnivåer initialt höjdes. Detta visar att det faktiskt gör skillnad vilken typ av tandkräm du använder och att en färgprodukt leder till en mer grundlig tandrengöring. Sammantaget bör tandkräm se till att fyra gånger mer plack tas bort än vanligt.

Därefter vill forskarna använda ytterligare studier för att kontrollera om detta resultat också är relaterat till hjärtinfarkt och stroke. Förresten, du kan också använda konventionella plackfärgningstabletter för att förbättra din munhygien. Och om du också förhindrar hjärtinfarkt eller stroke, desto bättre!

Du kan välja kurs och resultat för dina studier här Läs upp.