Gå ner i vikt med intermittent fasta utan träning: är den nya viktminskningsmetoden verkligen mer effektiv än andra kostplaner?

Intermittent fasta hyllas som det mest effektiva sättet att gå ner i vikt utan att träna. Näringsexperter i USA hävdar att att begränsa måltider till vissa tidsperioder är fördelaktigt för kroppen. Men håller den nya näringsideologin verkligen vad den lovar, gör den oss piggare och friskare, eller hjälper det bara att undvika mat i kombination med mer träning och sport? En ny studie försöker hitta svar på dessa frågor.

Gå ner i vikt med intermittent fasta: implementera intermittent fasta

Intermittent fasta utan träning är verkligen möjligt

I grund och botten är intermittent fasta, där du bara får äta under en viss tid, inte ett nytt koncept. I motsats till religiös fasta är detta ett permanent näringskoncept som bör leda till viktminskning. Två varianter av intermittent fasta är särskilt populära. I formen 5: 2 kan du äta utan begränsningar fem dagar i veckan, men kaloriintaget är kraftigt begränsat på de återstående två dagarna. I 16: 8 -formatet kan du äta vad du vill i 8 timmar om dagen. Under de återstående 16 timmarna är det paus och inget äts.

Intermittent fasta gå ner i vikt hälsosam kost 16.8

Att ändra din kost kan vara en skrämmande uppgift till en början. De flesta människor tar 2 till 3 veckor att vänja sig vid det. Följaktligen kan en känsla av ravenös aptit förväntas i början, men detta försvinner så snart kroppen anpassar sig till viktminskningsmetoden. Just på grund av detta uppstår frågan för många: är intermittent fasta verkligen effektivt?

Gå ner i vikt med intermittent fasta: Ny studie visar positiva effekter hos friska, men överviktiga vuxna

Gå ner i vikt med intermittent fastande nya studier visar effektivitet

En ny studie utförd av forskare i USA syftar till att definitivt bevisa de positiva effekterna av intermittent fasta hos friska, överviktiga vuxna. Totalt 22 friska men överviktiga försökspersoner deltog i studien och delades in i två grupper. 10 av dem ska äta som vanligt 5 dagar i veckan och fasta i 2 dagar och kraftigt begränsa sitt kaloriintag. De återstående försökspersonerna utgjorde kontrollgruppen, som inte ändrade sina matvanor. Efter bara 12 veckor fann forskarna att vikten hos personerna i kontrollgruppen inte hade förändrats. Personerna i testgruppen hade gått ner i vikt. Och inte bara det – hennes kolesterolnivåer hade förbättrats avsevärt under perioden. Lägre blodtryck och minskade blodfetter anges som ytterligare positiva resultat.

Gå ner i vikt med intermittent fasta utan träning Nya studier visar effektiviteten i viktminskningsmetoden

Forskare vid John Hopkins University i Baltimore genomförde en annan studie där försökspersonerna fick äta inom ett tidsfönster på 8 timmar varje dag och helt utan mat under de återstående 16 timmarna. Som en del av denna studie kunde de observera andra positiva effekter som ökat stressmotstånd och ett förstärkt immunförsvar.

Sammantaget kan man dra slutsatsen att intermittent fasta effektivt kan minska vikten även utan träning. Trots det rekommenderar naturligtvis de flesta näringsläkare att träna mer om möjligt. Som med alla kostplaner bör du naturligtvis först söka råd från din husläkare.

till studieresultaten från John Hopkins School of Medicine i Baltimore.

Till forskningsresultaten från forskarna från Life Extension Clinic i Florida.