Immun mot coronavirus i närvaro av antikroppar?

Den kanske viktigaste frågan om COVID-19 är i vilken utsträckning människor är immuna mot en andra coronavirusinfektion efter en tidigare infektion. Detta påverkar främst vaccinutveckling och flockimmunitet. Det är av denna anledning som fler och fler forskare överväger denna fråga eftersom antikroppstester nu finns tillgängliga.

Kan människor vara immuna mot COVID-19?

En skylt på sjukhuset som visar covid 19 -testet till höger

PCR -testet för näsan som alla såg på nyheterna och som många miljoner människor runt om i världen har använt visar om du för närvarande är infekterad med det nya coronaviruset. Detta test upptäcker den genetiska koden för SARS-CoV-2 i kroppen. Om du har ett positivt PCR -resultat från näsan, har du inte bara infektionen, du kan också vara smittsam och bör förbli isolerad till återhämtning. Däremot kommer antikroppstestet att avgöra om du har haft COVID-19 tidigare. Det mäter också din kropps immunsvar mot infektionen, som inträffar dagar till veckor efter att infektionen startade. Antikroppen kan dyka upp efter att infektionen har rensat eller till och med medan du fortfarande är infekterad.

blodprov antikroppstest immun mot coronavirus

Forskarna tror att vårt immunsystem kan läka infektionen. I alla utom en liten andel fall eliminerar immunsvaret naturligt SARS-CoV-2 från kroppen. Detta är mycket uppmuntrande för vaccinutveckling eftersom det borde vara mycket lättare att tillverka ett effektivt vaccin än till exempel HIV- eller hepatit C -virus. I dessa misslyckas immunsystemet ofta (vid hepatit C) eller nästan alltid (vid HIV). SARS-CoV-2 skiljer sig från dessa två virus genom att den har en så kallad korrekturläsaren. Detta förhindrar att mutationer uppstår under virusreplikation. Forskarna vet att antikroppar mot viruset kan neutralisera det i ett provrör. Det vill säga, de kan förhindra att viruset kommer in i en mänsklig cell och orsakar infektion. Men inte alla antikroppar kan på samma sätt förhindra att coronavirusinfektion utvecklas.

Antikropparnas roll

viruspartiklar och antikroppar med en covid 19 -infektion som är immun mot sars cov 2

De bästa antikropparna är de som neutraliserar receptorbindningsdomänen för det nya coronavirus -spikeproteinet. Detta binder följaktligen till ACE2 -receptorn i värdcellen. Denna domän ligger högst upp på spikproteinet och är den del av spetsen som ACE2 vidrör. Antikroppar blockerar därför det allra första steget i en virusinfektion, där coronaviruset binder till det mänskliga cellmembranet. Tolkningen av ett positivt antikroppstest grumlas av det faktum att forskare ännu inte vet om antikroppar gör människor immuna mot receptorerna. De vet inte heller hur mycket kroppen behöver av denna antikropp för att ge skydd. För att göra saken värre mäter inte alla antikroppstester för COVID-19 antikroppar mot receptorerna. Vissa tester mäter antikroppar mot delar av viruset som inte behövs för cellinträde. Dessa antikroppar, som inte är mot receptorerna, känner igen viruset men blockerar inte mänskliga celler från att infektera och orsakar virusinfektion.

Far med skyddsmask sätter munskydd på sin sons ansikte under covid 19 -pandemin

På grund av detta är det garanterat att endast antikroppar som blockerar anslutningen av spikproteinet till ACE2 -receptorn kommer att ge immunitet. Och endast antikroppstester som mäter mängden av dessa antikroppar kan förutsäga immunitet. Så om du är nyfiken på om du har haft COVID-19 tidigare, är det vettigt att bli testad. Observera dock att några av de tidigare testerna har visat ett stort antal falska positiva. Om du har antikroppar, anta inte att du är skyddad från det nya coronaviruset. Du kan vara lika sårbar som någon som inte har antikroppar. Även om du har antikroppar är det mycket viktigt för alla att bära en mask inomhus och hålla social distans.