Smart kontaktlins med display förbättrar synen och visar schemat

En ny start av Silicon Valley försöker skapa världens första sanna smarta kontaktlins genom att placera en skärm framför ögat. Displayen kan därmed förbättra synen på världen. Det nybildade företaget Mojo Vision presenterade en mycket tidig prototyp på CES förra veckan. Teamet är nu redo att prata om produktutveckling.

Smart kontaktlins under utveckling

smart kontaktlins i utveckling mojo vision nytt startprojekt

Mojo Vision hoppas först kunna utveckla en smart kontaktlins som hjälper synskadade genom att visa förbättrade överlägg i omvärlden. Dessutom är denna innovation avsedd att skärpa eller förstora detaljer så att de syns bättre. Denna verklighet verkar dock fortfarande ha en lång väg att gå. Prototypen som visas på CES innehöll en grön, svartvit skärm ansluten till ett stort batteri. Det nya företaget har ännu inte sökt godkännande från Food and Drug Administration för att så småningom leverera till konsumenter, särskilt för medicinska användningsfall.

Ny generation av scleral-lins inbyggd displayformationsskärm förbättrar synligheten

Tekniken är inbyggd i en hård skleralins som har en bulbous del. Den senare bör vara något över ögats yta när den bärs. Mojo Vision hävdar att den har en 14 000 ppi skärm (iPhone 11 har en 326 ppi skärm för jämförelse) samt en bildsensor, radio och rörelsesensor. Dessa tjänar till att överlagra och stabilisera bilder.

Medan teamet visade på en lins att den smarta kontaktlinsen innehöll alla dessa komponenter, visade de inte en fullt fungerande enhet. Displaytekniken verkade fungera när den var nära ögat. Ett externt batteri och en processor krävdes för att få det hela att fungera. Företaget säger att konsumenterna skulle behöva desinficera sina kontaktlinser varje kväll och att de skulle debiteras via ett eget induktionssystem.

Teknisk innovation för ögonen

teknisk innovation ny typ av linser med display

Som en del av demoen presenterade Mojo Vision hur en skärm över en persons öga kan hjälpa till att se i mörkret, särskilt om en person redan är synskadad. Presentationen förlitade sig på en kantdetekteringsalgoritm för att visa var föremål placerades i ett rum. Det fungerade, men linsen var på en större bas och fungerade inte inom den lilla formfaktorn.

formfaktor smart kontaktlins med inbyggd skärmklar ces-demo

Det slutliga målet är att göra den smarta kontaktlinsen lite till vad Google Glass ska vara. Det är en skärm som låter konsumenterna se användbar och aktuell information utan att dra ut mobiltelefonen. Med sin mycket mindre storlek kan den smarta kontaktlinsen kringgå ett stort antal sociala hinder. Google Glass konfronterades inledningsvis med dessa. Det är bara den mycket svårare utmaningen att göra din teknik till ett objekt som är mindre än en eurocent.

logo mojo vision start uppstart kiseldalen

Företaget säger att människor sannolikt kommer att behöva bära ett extra tillbehör som tillhandahåller dataanslutning och processor för linsen. Teamet föreslog också att kunder använder ögonspårare för att kontrollera vad de ser. Utrymmet för personer med synskador är unikt och potentiellt användbart. För en bredare publik krävs dock en legitim motivering för att kandidaterna vill ha den smarta kontaktlinsen varje dag.