Varför allergin verkar vara allvarligare 2021 än förra året

Många som lider av pollenallergi måste kämpa särskilt med den onda cirkeln av hosta, rinnande näsa och klåda i år. Men varför verkar allergin värre än vanligt 2021? Experter besvarar frågan om många allergiker och nämner möjliga orsaker.

Allergi värre 2021 på grund av klimatförändringar

Allergi 2021 - Varför symptomen är värre den här gången

Som många redan misstänker är coronapandemin en av anledningarna. Men inte bara. Klimatförändringar spelar också en roll, varför allergiker redan har märkt en försämring av symtomen de senaste åren. “År efter år finner vi att klimatförändringarna är en stor bidragande orsak till försämringen av symtomen under vårens och höstens pollensäsong”, säger Kenneth Mendez, VD och VD för Asthma and Allergy Foundation of America. Pollenallergin 2021 är inget undantag.

Å ena sidan är det stigande temperaturer och å andra sidan CO2 -koncentrationerna i luften. Båda faktorerna förlänger pollensäsongen. I dag håller den 10 dagar längre än 1990. Dessutom producerar gräs, träd och ogräs 21% mer pollen.

Pollen orsakar förkylning, hosta och klåda

“Tyvärr ser vi en ökning av antalet pollen på årsbasis och detta beror på den globala uppvärmningen och en ökning av CO2, som vi vet spelar en roll vid högre pollenantal”, säger Payel Gupta, allergolog, immunolog och läkare direktör av allergikliniken rensad. “Högre pollenantal betyder mer pollenexponering, vilket innebär fler allergiska symptom för dem som är allergiska mot trädpollen på våren, gräs på sommaren och ogräs på hösten”, tillade han.

Pandemins roll

Allergi kommer att öka år 2021 på grund av klimatförändringar och pandemi

Allergisäsongen var också svår förra året. På den tiden, på grund av pandemin, spenderade dock människor mer tid hemma och bar masker när de gick ut. I år tillbringar människor mer tid ute, ibland utan mask. Detta kan bidra till att göra allergier värre än vanligt, säger Stephanie Leeds, en barnallergiker och immunolog och assisterande professor vid Yale School of Medicine.

Ett annat antagande är att allergiker utvecklar en viss tolerans när de utsätts för pollen (eller andra allergener). Om du tar bort den här perioden (som förra året), reduceras också toleransen. Ytterligare forskning behövs dock för att stödja detta påstående.

Hur du kan skydda dig från allergenerna

Det kan du göra:

  • Tvätta händerna ofta.
  • Bär solglasögon och en kantad hatt.
  • Använd tillfälligt glasögon istället för kontaktlinser.
  • Att skölja ögonen och näsan regelbundet kan också lindra symtomen.
  • Håll fönster och dörrar stängda för att förhindra att pollen kommer in (detta gäller även bilar).
  • Dammsug oftare för att ta bort allergener från mattor.
  • Husdjur är magneter för allergener som pollen. Efter promenaden gnider du av pälsen.
  • Mun- och nässkyddet mot Covid-19 gör också underverk för allergiker. Särskilt N95 -masker ger ett perfekt skydd mot allergener.