Måla med silikatfärg – hälsosam mineralfärg för interiör och exteriör

Måla silikatfärg vardagsrum-accent vägg-ljuskrona-bord-fåtölj-byrå-tak-beige-grå

Strävar du efter en högre hälsokvalitet och vill skapa ett hälsosamt inomhusklimat i din lägenhet och leva hållbart? Om du redan gör en renovering och letar efter en lämplig väggfärg, är du välkommen att använda den så kallade silikatfärgen, som lovar ett hälsosamt liv och är ett naturligt förebyggande medel mot mögel. Med Måla silikatfärg ger många fördelar med sig, som vi skulle vilja presentera dig nedan.

Måla med silikatfärg – vad är silikatfärg

Silikatfärg målar underlaget-kalk-natursten-vardagsrum-naturligt-brunt-nyanser-soffa-fåtölj-bord-trä-balk-bord-ekologiskt storlek

Silikatfärgen är en mineralfärg med speciella, produkttypiska egenskaper. Silikatfärger är alkaliska färger baserade på kaliumsilikat. Kaliumsilikatet erhålls från kvartssand och kaliumkarbonat vid höga temperaturer. Som ett resultat kännetecknas silikatfärgen av hög hållfasthet och motståndskraft.

Måla med silikatfärg – mineralkomponenter med lång livslängd

Måla silikatfärg grundläggande-fördelar-vardagsrum-ljus-mysig-vägg-färg-mörk-grå-bords-matta-soffa-fönster-front

Vissa fasader som målades med silikatfärg för 20 år sedan ser fortfarande bra ut idag. Silikatfärgen är fortfarande känd som vattenglasfärg. Det kallas också ofta som mineralfärg, eftersom det ursprungligen tillverkades med naturliga, mineralpigment.

Målning med silikatfärg – speciella egenskaper och fördelar

måla silikatfärg inuti-barn-barnrum-måla-färskt-ljus-matta-leksaker

Silikatfärgen kännetecknas av en hög ångdiffusibilitet och är tvättbar. Eftersom det är alkaliskt har det en naturlig desinfektions -effekt och skapar ett hälsosamt inomhusklimat. Denna mineralfärg är lämplig för underlag av kalk, natursten och konststen. Silikatfärgen fastnar inte vid dessa underlag, utan binder sig kemiskt till dem. I teknisk terminologi är denna kemiska process känd som kiselbildning.

Naturligt förebyggande av mögel

Måla silikatfärg hus-trädgård-innergård-blå-accenter-fasad-fontän-plantering-träd

Olämpliga underlag för den rena silikatfärgen är tapeter, metall- och träytor, lackfärger, limfärger, kalk- och oljefärger, gipsskivor och emulsionsfärger. Färgen låter väggarna andas och erbjuder ett säkert, naturligt skydd mot mögel.

Särskilt väl tolererad av allergiker

Silikatfärg-målning-mögel-förebyggande-allergi-kvinna-brunett-soffa-näsduk

Allergiker kan också dra nytta av detta och tolerera silikatfärgen bättre än konventionell väggfärg. Silikatfärger har egenskapen att absorbera luftfuktigheten i rummet och samtidigt släppa ut den igen när luften är torr. På så sätt saknas den fuktiga ytan där mögel bildas. Mögeltillväxt förhindras också av det ökade pH -värdet.

Ekologisk och ljusfast mineralfärg

måla-silikat-måla-ekologiskt-hållbart-natur-park-kvinna-träd-blad

Tack vare bindemedlet i silikatfärgen används inte konserveringsmedel, mjukgörare och lösningsmedel vid tillverkningen, vilket gör det till en ekologisk färg. Mineralfärgen är extremt ljusfast tack vare de oorganiska färgpigmenten som den innehåller. På så sätt förblir färgen oförändrad under lång tid. Färgen täcker mycket bra och är luktfri.

Nackdelar med silikatfärgen

silikat-färg-färg-målare-ytter-vägg-design-vägg-färg-röd-grön-pensel-man

Om du redan har bestämt dig för att använda silikatfärg måste du först rengöra underlaget ordentligt och grova det tillräckligt innan du applicerar färg. Tyvärr kan silikatfärg inte lagras och måste därför användas inom 1 till 2 dagar. Om du vill ta bort silikatfärgen vid ett senare tillfälle måste du vara beredd på att det översta lagret av gips också tas bort.

Måla med ren silikatfärg – uppnå resultat utan ränder

silikat-måla-måla-par-man-kvinna-väggdekoration-prov-måla-pensel-måla-rulle

Innan du börjar måla ett stort område är det lämpligt att göra ett testskikt för första gången, särskilt om du använder silikatfärg för första gången. Som verktyg för målning behöver du en korthårig pensel så att du kan applicera färgen tunt och jämnt. Täck över alla ytor som inte ska målas väl, eftersom silikatfärg är något tunn. För större ytor är det vettigt att arbeta med flera personer så att du får ett streckfritt lager färg

Användning av silikatfärg för fasadrenovering och interiör

silikatfärg-målning-hus-två våningar-exteriör-fasad-ljusblå-gul-garage-trädgård-bil

Silikatfärgen används både inomhus och utomhus. På grund av mineralbindemedlets vattenglas är denna färg mycket slitstark, väderbeständig och långvarig och används därför också för monumentskydd och fasadrenovering. Bindemedlet är en viktig del av varje färg och avgör också dess kvalitet. Det säkerställer att silikatfärgen fäster vid underlaget. Eftersom silikatfärgen har ett högt pH -värde är det lämpligt att använda skyddsglasögon och skyddskläder när du använder färgen.

Användningsområden för silikatfärgen 

silikatfärg-målning-monument-skydd-byggnad-inre-vägg-design-ljusstakar-reppen-vägg-färg-brun

Om färgen kommer i kontakt med din hud eller andra ytor måste du rengöra den omedelbart. På grund av sin vattenångpermeabilitet och naturliga alkalinitet används silikatfärgen som väggfärg i vardagsrum, arbetsrum och sovrum samt i barnrum, dagis, skolor och äldreboenden.

Färg silikatfärg

silikatfärg-målning-renovering-renovering-färgade-burkar-blandning-kvinna-väggfärg-interiör-lila-hink

Alla färgpastor är inte lämpliga för silikatfärger, varför de färgglada silikatfärgerna inte finns i alla nyanser. Om du vill färga en silikatfärg kommer du troligen inte att hitta den i de vanliga järnaffärerna.

Stort utbud av färger

silikatfärg-färg-pigment-färgat-pulver-lila-blå-orange-rosa-grönt-högar

I en mindre fackhandel hittar du dock rätt färgpigment. Om du vill ha speciella och mer intensiva färgnyanser, låt tillverkaren blanda färgen åt dig. Om du är osäker på användningen av denna innovativa färg är det bäst att söka råd från specialistpersonalen.