Måla över tapeter – användbara tips och tricks för ny väggdesign

måla över tapeter man-kvinna-renovera-måla-rulle-röd-blå-vägg-design-parkettgolv

Vill du ge ditt hem ett helt nytt utseende och försköna väggarna med en färgglad, ny färgfärg? Om du har tapeter på väggen i ditt hem undrar du förmodligen om det är säkert att måla över det. Måla över tapeter går bra och tapetväggarna dyker snabbt upp i en ny glans. I det följande ger vi dig användbar information och tips om att måla över tapeter.

Måla över tapeter – vilka typer passar för detta

måla över tapeter rapeten-rulle-laddad-bunt-pastell-mönstrad-flis-vinyl-papper-blandat

Innan du börjar måla över dina väggar bör du först kontrollera om texturen på den bifogade tapeten överhuvudtaget låter den övermålas. Träflis tapeter, till exempel, är den perfekta bakgrunden för en väggfärg och av denna anledning föredras av många från början. Nästan alla vanliga väggfärger är lämpliga för detta.

Måla över tapeter – gammal fiberduk

Måla över tapet vardagsrum-mönster-tapeter-papper-tv-grå-svart-golvlampa-palm-krukväxt

En fiberduk tapet kan också hantera ett nytt lager färg. Om ytan är reliefliknande måste du använda tjock latexfärg eller flytande flisfärg så att strukturen försvinner jämnt. En vanlig emulsionsfärg är också lämplig för släta ytor. Om tapeten på väggen är täckt med ett lager syntetiskt material måste du ta bort den innan du målar, annars kommer inte färgen att fastna.

Kan du måla över texturerat tapeter?

Tapetfärg agnmönster-vinyl-lila-färgad-lykta-metall-orientalisk-byrå-stol-bok-skal

Du kan också måla över texturerad tapet med en vanlig emulsionsfärg om tapetens struktur ska behållas. Om du inte är nöjd med resultatet efter målning och mönstret inte syns som önskat bör du åter applicera en tjockare latexfärg.

Måla över provtapeter

Måla över tapeter: flis-mönster-vit-färg-rulle-hand-måla-över-rosa

Om väggarna i rummet är täckta med en mönstertapet med ett starkt mönster, är du välkommen att använda en högkvalitativ och solid väggfärg. Om du har bestämt dig för en ljus väggfärg bör du förvänta dig två lager färg. Annars kan mönstret visa sig efter att färgen torkat.

Bearbeta endast vinyltapeter med specialfärg

tapeter-måla-över-vinyl-mönster-figurer-natur-växter-djur-skildra-bord-stol-golv-lampa-böcker-matta

Om du har satt vinyltapeter på väggarna hemma och har bestämt dig för att måla över det, måste du vara medveten om att vinyltapeter är fuktavvisande och inte lätt att måla över. Det är lämpligt att du använder en speciell färg för vinyltapeter, till exempel latexfärg. Du är också välkommen att skala bort det översta lagret av plast och praktiskt måla över pappersskiktet under. Nästa metod du kan tillgripa är att först grova tapeten så att även normal väggfärg kan fästa.

Textil tapeter är endast villkorligt lämpliga för övermålning

tapet-måla-över-sovrum-säng-kudde-bänk-vägg-design-trä-se-gren-vägg-färg-grå

Textil tapeter är i allmänhet svåra att måla över. Tyget kan absorbera mycket färg och det finns en risk att tapeten blir för tung och lossnar från väggen. Dessutom måste du förvänta dig en högre färgförbrukning.

Måla över textil tapeter med lösningsmedelsbaserad färg

tapet-målning-vardagsrum-vägg-design-världskarta-textil-tapet-soffa-röd-bord-trädgård-gardiner-bordslampa

Om du vill ta risken och ändå försöka måla över den med tapeter är det bäst att använda en lösningsmedelsbaserad färg. För vattenbaserade färger kan tapeten däremot dra ihop sig och utveckla en skrynklig yta.

Metall tapeter – slät tapet kan målas över

Tapet-målning-metall-silver-matplats-vardagsrum-ljuskrona-bord-stolar-läder-öppen spis-dekoration

Om du har metall tapeter på väggen i vardagsrummet är det inte tillrådligt att måla över den, eftersom färgen inte kommer att fästa vid tapets släta yta. I det här fallet måste du ta bort den gamla tapeten och applicera en ny färgfärg.

Elefanthud – särskild behandling nödvändig

tapet-målning-vardagsrum-soffa-vitt-svart-läder-soffbord-spegel-golvlampa

Om tapeten har behandlats med vattenavvisande elefanthud måste du testa för första gången på en osynlig plats om färgen överhuvudtaget kommer att fästa. Om färgen inte fastnar är du välkommen att försöka ta bort elefanthuden med en blandning av vatten, ättika och diskmedel. Du är också välkommen att applicera en primer på tapeten.

Få väggfärg av hög kvalitet

tapet-målning-över-pensel-färg-rull-slipmaskin-färg-palett-kan-färg-rosa-röd-grön-gul-tjock

Om du redan har bestämt dig för att måla över tapeten måste du alltid välja en högkvalitativ när du väljer färg. Om du använder en billigare väggfärg kan du betala två gånger för att måla om. Bra väggfärg har en högre ogenomskinlighet och inga ytterligare lager är nödvändiga. Det är bäst att söka råd från en specialist innan du köper.

Hur många lager är nödvändiga för ett optimalt resultat?

tapet-målning-över-ränder-textil-tapet-grön-brun-hink-färg-över-vit-häll

Hur många färglager du måste applicera när du målar över tapet beror på tapetens färg. Om tapeten är vit räcker vanligtvis bara med en enda, väl täckande päls. Om tapeten är mörk i färgen eller har ett märkbart mönster, måste du vara beredd på ett annat lager färg.

Hur ofta kan du måla över tapeter?

tapet-målning-över-applicering-färg-rulle-blå-mönster-tapet-slät-papper-man-hand-målning-över-målning

Har du redan erfarenhet av att måla över tapeter, men den här gången skulle du använda en annan färg för färgschemat? Beroende på vilken typ av tapeter du har på väggen kan du bestämma om det fortfarande är möjligt att måla det igen eller om det skulle vara klokare att tapetsera igen.

Var uppmärksam på tapetens textur

tapet-målning-över-typer-grovhet-vinyl-färg-färg-paletter-färg-rull-pensel-galler-metall

En träflis tapet, till exempel, tål upp till sex lager. Med den texturerade mönstertapeten beror en andra skikt på tapets tjocklek.

Kontrollera tapeten för defekter

tapet-målning-borttagning-ljusblå-renovering-vägg-måla-man-kvinna-verktyg

För att avgöra om målning över tapet fortfarande är meningsfullt eller att ta bort och måla om är det bättre alternativet måste du titta närmare på tapeten så att du sparar dig dubbelarbete. Om sömmarna på de enskilda remsorna inte precis ligger bredvid varandra utan har limmats på ett överlappande sätt, syns inget bra resultat.

 Undvik synfel

tapet-målning-kvinna-blond-vägg-design-vit-grå-renovering-kan-måla-pensel-färg-palett

De överlappande sömmarna kommer att synas efter målning. Att måla över tapet är värdelöst om hål kan ses i tapeten eller den tidigare färgen redan är sprucken och till och med skalar. I detta fall kommer hålen senare att synas i strukturen. Om tapetklistret inte längre håller på vissa ställen bör du använda limet för första gången.

Måla tapeter – tips och tricks

Tapeter-måla-över-vardagsrum-soffa-tyg-omslag-sidobord-kasta kuddar-golvlampa-väggdekoration

Om förutsättningarna stämmer kan du börja måla över tapeten. Så att inget står i vägen för det perfekta resultatet måste du naturligtvis förbereda målningen väl. Täck över alla möbler och tejpa fast dörrkarmar, uttag och golv.

Korrekt förberedelse

tapet-målning-förbereder-rengöring-damm-bort-svamp-gul-mönstrad-hand-man

Innan du påbörjar själva målningen måste du ta bort damm från väggarna med en kvast eller, om området är mindre, med en torr svamp. Måla sedan alla hörn, kanter och kanter med en rund eller platt pensel. Applicera en 10 cm bred remsa och tills färgen inte torkat målas sedan ett stort område med en färgrulle.

Arbeta dig från vägg till vägg

tapet-målning-vardagsrum-blå-vit-raufasser-vinyl-bord-soffa-takfönster

När man målar över tapeter kallas denna arbetsmetod ”vått på vått”. Börja från fönstret och arbeta dig från vägg till vägg. Med det allra första färglagret är det mycket viktigt att du sopar uppifrån och ner. Om du arbetar tvärs över tapets körriktning kan sömmarna skadas och lossna. När du målar igen kan du också svepa från vänster till höger så att allt täcks med färg jämnt.