8 enkla tips för friska leder i ålderdom

Stela leder är ett vanligt problem när du blir äldre. För att upprätthålla eller förbättra din gemensamma hälsa är träning nyckeln. Men vad mer kan du göra? Här är några fler enkla tips för att hålla dina leder i toppform.

Rörelse är viktigt för lederna

Rörelse säkerställer att tillräcklig ledvätska (synovia) bildas

Många personer med artrit är rädda för att fysisk aktivitet eller träning kan förvärra deras smärta eller orsaka ytterligare skada på lederna. Men träning lindrar ledstelhet och säkerställer att tillräcklig ledvätska (synovia) bildas för att ge näring åt brosket och skydda det mot nötning. Utan rörelse kan brosket inte förses med mycket näringsämnen. Du kan hitta mer information om leder, ledstruktur och lednäring på gelenkexperten.com läsa.

Sport med jämna, rytmiska rörelser som yoga, Pilates, Qigong eller Tai-Chi rekommenderas. Lämpliga sporter som lindrar lederna är simning, vandring, golf och stavgång.

Skydda lederna

Skydda lederna och skydda dem från överdriven stress

Alla, särskilt de med artrit, bör ta hand om sina leder för att hålla dem flexibla längre. I guideboken för Tysk Reumatism League “Fogskydd i vardagen”, olika åtgärder och hjälpmedel presenteras som skyddar lederna från överdriven stress.

Undvik aktiviteter som orsakar smärta och hitta ett bättre sätt att utföra uppgiften. Gör kompromisser som skyddar dina leder. Om stående orsakar smärta, försök att göra aktiviteten medan du sitter. Undvik onödigt tryck på dina handleder. Till exempel, om det är smärtsamt att öppna en vattenflaska, tvinga inte handen. Skaffa en flasköppnare eller be någon att öppna flaskan åt dig.

Behåll en hälsosam kroppsvikt

hälsosam kroppsvikt vid ålderdom är viktigt

För mycket kroppsvikt belastar lederna mycket, särskilt höft- och knälederna. Så det är viktigt att du behåller en normal kroppsvikt. Studier har visat att viktminskning är det mest effektiva botemedlet mot artrit i knäet.

Starka muskler, stabila leder

Starka muskler, stabila leder

Starka muskler skyddar lederna och ger muskuloskeletala systemet stabilitet. Av denna anledning bör du rikta dina muskler två till tre gånger i veckan för att behålla och förbättra din muskelstyrka. Fokus ligger på att träna vissa muskelgrupper som mag-, rygg- och benmusklerna.

Räckviddsövningar förbättrar ledrörligheten

Räckviddsövningar förbättrar ledrörligheten

Artrit är associerat med ett begränsat rörelseområde. Räckvidden (kort för ROM) är ett mått på avståndet och riktningen i vilken en led kan röra sig till sin fulla potential. Varje led har olika rörelseområden för varje typ av rörelse den kan göra. För att behålla ditt nuvarande rörelseomfång bör du rutinmässigt aktivera varje led genom att flytta det över hela sitt rörelseområde.

Sträck ut, böj eller vrid var och en av dina leder. Rörelseövningar förbättrar flexibiliteten, lindrar stelhet och smärta och hjälper till att hålla våra leder fungerande. Här är två fina exempel på ROM -rörelseövningar:

Hälsosam kost för leder

En antiinflammatorisk kost kan hålla artrit symptom under kontroll och förbättra den allmänna ledhälsan. Undvik mat som främjar inflammation. Medelhavsdieten, som betonar grönsaker, fisk och olivolja, anses vara särskilt antiinflammatorisk.

Hälsosam kost för lederna Medelhavskosten har antiinflammatoriska effekter

Rätt näringsämnen för friska leder

D -vitamin och kalcium är två näringsämnen som är viktiga för friska ben och leder. D -vitamin främjar absorptionen av kalcium från tarmarna och lagring av mineralet i ben och tänder. Låga kalciumnivåer är förknippade med minskad bentäthet och ökad risk för frakturer. Med C -vitamin, däremot, stöder du kollagenproduktion. Ta reda på vilka näringsämnen du behöver och var du kan få dem ifrån.

Sluta röka

Rökning är en riskfaktor för många sjukdomar och verkar också främja ledbesvär. Cigarettkonsumtion ökar inte bara risken för osteoporos och reumatoid artrit, det påskyndar också utvecklingen av sjukdomen. Så för att förbättra benhälsan och ledhälsan bör du sluta röka så snart som möjligt.

Rökning ökar inte bara risken för osteoporos och reumatoid artrit