Är koronainfektion främst genom näsan? Ny studie ger svaret

Forskare är redan medvetna om att det nya coronaviruset överförs på samma sätt som Sars -viruset från 2003. Ändå är det fortfarande oklart vilken som är den mest troliga överföringsvägen. Om vi ​​vet hur Covid-19 kommer in i kroppen hos majoriteten av de smittade kan vi vidta lämpliga skyddsåtgärder. Ett team av forskare från University of Cote d’Azur vill ge ett svar på den känsliga frågan. Forskarna undersökte celler i slemhinnan, näsan, ögonen och flera inre organ. Målet: att ta reda på vilka celler i kroppen som innehåller proteinerna ACE2 och TMPRSS2. Det är just dessa specifika inträdesproteiner som virus som Sars och Corona använder för att komma in i människokroppen. Hur sker en koronainfektion egentligen?

Hur sker en koronainfektion? Forskare ger ett svar

Corona -infektion genom näsan ny studie

Studien undersökte också cellerna i viktiga inre organ som hjärta och lever. På detta sätt kunde forskarna visa infektionsvägen. Av alla testade vävnadstyper hittades de så kallade inträdesproteinerna främst i näsan. Forskarna kunde äntligen bevisa att de så kallade ciliated- och calyx-cellerna som finns där innehåller proteinerna. Hittills antog läkare att coronaviruset kom in i kroppen via de övre luftvägarna. Infektion med influensa eller säsongsförkylning sker på liknande sätt.

Corona -infektion ny studie ger svar

Cellerna är på ytan inuti näsan. De är därför lättillgängliga och kan snabbt attackeras av virus. Celler med de så kallade inträdesproteinerna hittades inte bara i näsans slemhinna, utan också i munnen och ögonen. De möjliga infektionsvägarna är därför:

1. Näsan. När en smittad person hostar, nyser, talar högt eller sjunger, sprider de virusdroppar i luften, som andra sedan kan andas in.

2. Ögonen. Virustroppar kommer in i kroppen genom tårkörtlarna.

3. Munnen. Virusdroppar kommer in i munnen när du pratar och äter.

En smetinfektion kan inte uteslutas. Forskarna kunde dock inte avgöra hur ofta människor smittas av en smetinfektion. Andra infektionsvägar, till exempel genom avföring, anses mindre troliga, men är fortfarande möjliga.

Corona -infektion: När viruset når insidan av näsan, angriper det lungorna och hjärtat

Ny studie från förebyggande av coronavirus ger svaret

När viruset når näscellerna kan det också påverka lungorna. Forskarna fann också skador på hjärtat hos cirka 20% av de infekterade. Det återstår att ta reda på om Covid-19 också är ansvarig för denna skada.

En annan konsekvens av den snabba infektionen av näsceller är aktiveringen av immungener. Forskare antar att produktionen av proteiner sker samtidigt som immungenernas aktivering. Detta kan förklara det snabba immunsvaret.

Att känna till överföringsvägarna är mycket viktigt för läkare. Det handlar inte bara om att hitta effektiva skyddsåtgärder, utan också en terapi. För först när infektionsmekanismerna har klargjorts kan effektiva läkemedel mot coronaviruset utvecklas.

Corona -infektion: vilka skyddsåtgärder som verkligen hjälper?

Coronavirus överförs genom nässkyddsåtgärder

Överföringsvägen genom näsan förklarar varför den farliga sjukdomen är så smittsam. En infekterad person kan infektera upp till 2,5 personer. Det är därför mycket viktigt att vidta nödvändiga skyddsåtgärder för att förhindra näsinfektion. Dessa inkluderar att hålla ett avstånd på minst 1,5 meter från andra människor, bära en ansiktsmask och tvätta händerna regelbundet. I synnerhet med självgjorda andningsmasker är det viktigt att se till att de också täcker näsan väl och inte bara bärs över munnen. Men många gör misstaget att bära masken över munnen så att de kan andas bättre genom näsan.

Coronavirusskyddstips från ny studie

Läkare varnar för att om viruset redan har satt sig i näscellerna, kan det inte dödas med huskurer. Hemmedicin kan användas för att lindra symtom, men endast efter att ha rådfrågat din läkare. Ingefära, honung och Co., som anses vara botemedel mot förkylning, kan också lindra symtomen på coronavirus. Infekterade personer bör definitivt testas och råd från ansvariga läkare på plats. För närvarande behandlas varje patient olika, beroende på deras klagomål och om de lider av andra medföljande sjukdomar.

Corona -infektion: Ett Human Cell Atlas -konsortium kommer snart att ge ytterligare svar på viktiga frågor?

Corona -infektion genom näsan, nya tester och behandlingsmetoder möjliga

Flera studier med fokus på “Överföringsvägar för Covid-19” har redan genomförts som en del av ett nytt initiativ. Human Cell Atlas Consortium förbinder forskare från hela världen. Experter utbyter idéer om utveckling av förebyggande åtgärder, snabba tester för diagnostik och nya terapeutiska metoder för effektiv behandling av sjukdomen.