Att hantera sömnlöshet orsakar och får en god natts sömn

Sömnlöshet orsakar -hälsosam-sömn-lakan-vit-kvinna

Numera lider människor allt oftare av sömn och sömnstörningar. Framför allt vi måste göra i vardagens stress och hektiska rusning, offrar vi säkert vår goda sömn. Vi glömmer eller försummar ofta det faktum att djup sömn är den viktigaste formen av förnyelse och därför förbereder vår kropp sin styrka inför nästa dag. För att ge dig själv en god sömn och för att hantera orsakerna till sömnstörningar är två faktorer särskilt viktiga: sömnhygien och utrustningen i sovrummet.

Orsaker till sömnstörningar – stress, obekväm madrass, buller i området, sjukdomar

Sömnstörningar orsakar -hälsosam-sömn-stad-stress-deadline-tryck

Den vanliga sömnrytmen är väldigt individuell från person till person, så det finns tidiga uppstigningar och nattugglor – ugglor. Dessutom varierar mängden sömn någon måste vara i form under dagen. Ibland har alla sina rastlösa nätter och för det mesta kan de upptäcka problemet själva. Ett kallt, kliande utslag, privata problem eller tidsbegränsat tryck på jobbet, men också glädjande förväntan är vanliga orsaker till sömnstörningar. Den gamla, slitna madrassen belastar ryggen och leder ofta till sömnstörningar. Orsaken till den nattliga oron kan ligga utanför lägenheten – nya gatlyktor framför sovrumsfönstret, tung trafik i närheten och annat.

Översikt över några sömnstörningar orsakar misstag

Sömnstörningar orsakar -hälsosam-sömn-ljus-takfönster

Vår sömn är mycket komplex och starkt påverkad av det individuella sättet att leva. Vanor och sömnbehov förändras under våra liv, men det finns utbredda missuppfattningar om begreppet hälsosam sömn. Det sägs att åtta timmar borde räcka, men flera studier har visat att vi kan leva hälsosamt med varierande mängder sömn. Det upprepar sig faktiskt Förloppet av sömnfaserna flera gånger under natten, men mest avkopplande för kroppen och hjärnan är de första 3-4 timmarna efter att ha somnat. Många svär vid det faktum att när månen är full kan de sova väldigt dåligt eller inte alls. Ett sådant samband har dock inte bevisats vetenskapligt. Andra försöker främja sömn med ett glas alkohol, men detta får dig bara att somna och leder senare till svårigheter att sova hela natten.

Att hantera orsakerna till sömnlöshet – att investera i hälsa

sömnstörningar-orsakar-frisk-sömn-säng-madrass-sängkläder

Alla kan utveckla hälsosamma vanor mot orsakerna till obehagliga sömnstörningar – undvik drycker som innehåller koffein på eftermiddagen, gör hellre sport under dagen än att inte tänka på kommande skyldigheter och möten på kvällen och i sängen. Så att du verkligen kan dra nytta av sömnens uppfriskande effekter måste du också minimera störande faktorer i sovrummet och därmed investera i din hälsa. En bekväm madrass som har individuella sömnbehov helt motsvarar, bidrar till smärtfri sömn. Efter 7-10 år ska madrassen vanligtvis bytas ut och när du väljer den är det viktigt att ta hänsyn till vikt och ålder. Eftersom ju högre kroppsvikt, desto fastare madrass ska vara och med stigande ålder blir en mjukare madrass lättare på lederna. För partner som har olika idéer om madrassen är partnermadrasser idealiska. En lämplig lamellram låter luft strömma genom hela sängen och en kudde hjälper dig att placera dig rätt i sängen. 

Bekväm madrass enligt individuella krav – partnermadrasser 

sömnstörningar-orsakar-frisk-sömn-madrass-partner-säng

För en avslappnad sömn är inte bara rätt madrass viktig, utan också rätt atmosfär i sovrummet. Det bör säkerställas att förekomsten av ljus, rumstemperatur och ventilation bidrar till sömn. Den optimala temperaturen för sovrummet är 18-20 ° C, vilket på sommaren stöds av förnuftig mörkning av fönstren. Allergiker bör undvika växter i sovrummet och välja sänglinne av naturfibrer. Väggmålning i svala färger, en matta som håller dina fötter varma efter att du gått upp är också tillrådligt när du utformar sovrummet. Å andra sidan har elektroniska enheter en spännande effekt på grund av sitt blåa ljus och stör därför sömnen.

Att hantera sömnlöshet orsakar utan medicinering – Alternativt: örter 

sömnstörningar-orsaker-friska-sömn-te-örter-sängkläder

Enligt nuvarande Forskning från Robert Koch Institute Sömnproblem plågar nästan 70% av tyskarna. Och å andra sidan tar nästan 4% av männen och dubbelt så många kvinnor medicin. Vi bör dock vara medvetna om att intag av sömntabletter kan leda till beroende på lång sikt. Istället kan naturläkemedel övervägas, som bäst tas med varm mjölk eller te. Det är lämpligt att ta det i några dagar utan avbrott eftersom dess effekt inte är omedelbar. Örtteer gjorda av kamomill, lindblomma, johannesört, humle och citronmeliss rekommenderas för sömnlöshet. Tabletter och kapslar med äkta valerian används ganska ofta för sömnlöshet, och dess lugnande effekt kan bromsa reaktionerna. Om du har svårt att somna rekommenderas lavendelaromaterapi i form av ett uppfriskande bad eller doftljus

Slutsats: Att hantera sömnlöshet orsakar en god och vilsam sömn

sömnstörningar-orsakar-frisk-sömn-ventilation-fönster-ljus

Du tillbringar ungefär en tredjedel av ditt liv i sömn och detta är av grundläggande betydelse för att vår kropp ska fungera korrekt. Om du lider av sömnproblem permanent är det värt att titta närmare. På sikt leder de till problem med ämnesomsättning, minne och depression. Oavsett om det är en allvarlig sömnstörning eller inte, här du kan göra ett test själv.

Några rekommendationer för din hälsosamma sömn

sömnstörningar-orsakar-hälsosam-sömn-elektronisk-apparater-säng

  • en vanlig rytm av att somna och vakna
  • trevlig, harmonisk miljö – tyst, mörkt, svalt sovrum och med tillräckligt med frisk luft
  • bekväm madrass och rena sängkläder tillverkade av naturfibrer
  • ingen tv eller elektronisk utrustning i sängen
  • Undvik alkohol, rökning, tunga och kryddiga rätter innan du ska sova
  • tillräckligt med motion och aktivitet under dagen
  • Avkoppling genom yoga eller andningsövningar före sänggåendet

Att hantera sömnlöshet orsakar och får en god natts sömn

sömnstörningar-orsaker-friska-sömn-madrasser-kuddar-sängkläder