Behandling av myggbett – vad hjälper förebyggande och vilka produkter lindrar klåda?

Behandla myggbett och förhindra att insektsbett kliar

Vem vet inte det: Du sitter bekvämt på terrassen, njuter av det varma vädret och mötet med nära och kära eller vänner och sen sen på eftermiddagen eller kvällen börjar de irriterande myggorna störa lugnet. Om du för att göra saken värre har du glömt att få myggmedel, garanteras den ena eller den andra biten. Och det är inte mindre irriterande än det ständiga och misslyckade jagandet av myggorna. På grund av detta bör du alltid vara väl förberedd, inte bara när det gäller förebyggande, utan också om du blir myggens middag. Men hur kan du förebygga och undvika myggbett? Eller hur ska man behandla befintliga myggbett? Finns det lämpliga huskurer som kan användas istället för vanligtvis dyra sprayer, tabletter, salvor eller geler? Vi har ett svar på alla dessa frågor. Läs bara följande artikel och skydda dig ännu bättre under “myggbitssäsongen” från och med nu.

Behandla och förebygga myggbett – lite ABC för trevliga kvällar utomhus

Behandling av myggbett Tips och tricks för att förebygga med huskurer

Naturligtvis är de flesta av de medel som erbjuds på apoteket mycket hjälpsamma. Men innan du når dem kan du testa naturprodukter som du ofta redan har hemma och som ofta har bevisat sig själva. Dessutom är sådana huskurer för att köra bort myggan oftast mycket billigare än deras alternativ från apoteket. Detsamma gäller även om du vill behandla myggbett. I vissa situationer, till exempel när du reser, är produkter från apoteket ofta mer praktiska, särskilt om du har glömt att vidta försiktighetsåtgärder och bara apoteket är din sista utväg.

Oavsett vad du i slutändan väljer är det viktigaste att du kan njuta av kvällen i fred och inte bli galen nästa dag med klåda eller, om det inte fungerade med skyddet, att du snabbt hittar lättnad och på ett adekvat sätt kan behandla myggbett. Testa bara vad som fungerar bäst för dig och utrusta dig sedan med det du behöver. Och så att du också kan göra detta, presenterar vi dig nu för de mest populära huskurer och produkter som kan hjälpa dig att bekämpa de irriterande myggorna.

Grundläggande åtgärder för att förhindra myggbett

korrekt personlig hygien duscha tvätta kläder undvika myggor

Problemet med myggor är inte bara att de och kliande efter bettet är irriterande. I vissa fall kan sticken inte bara bli infekterad, men även, om än relativt sällan, kan patogener överföras, vilket då kan få mycket obehagliga konsekvenser. Det är just då du måste behandla myggbett, där konventionella produkter inte längre är tillräckliga, och även en läkare måste konsulteras. För att undvika allt detta är det viktigt att inte underskatta problemet, så vanligt som det är, och att försöka förhindra stygn.

 • Rätt personlig hygien

  Oavsett vad du har köpt eller samlat för att förebygga, kommer personlig hygien i första hand. Svett är allmänt känt för att locka mygg. Av denna anledning är det en bra förebyggande åtgärd att ta en dusch innan du lämnar huset. Det är självklart att du inte tar på dig de svettiga kläderna från tidigare, det fungerar också som en magnet för dessa insekter.

 • Rätt kläder

  Om du inte vill prova tipsen nedan om hur du behandlar myggbett kan du skydda dig själv med rätt kläder. Å ena sidan är det lämpligt att bära ljusare kläder. Detta ska avskräcka myggorna, medan mörka och särskilt svarta kläder är attraktiva för dem. Det är också intressant att det finns speciella kläder gjorda av punkteringssäkra material så att myggan inte kan tränga in i dem. Sådana myggavvisande kläder kan vara mycket användbara, särskilt om du planerar en resa till naturen eller ens vill tillbringa natten utomhus, till exempel på en campingplats.

Skydd mot myggbett med myggnät för inomhus och utomhus

 • Myggnätet

  Det klassiska myggnätet kan skydda dig inte bara utomhus, utan också i ditt sovrum och ser också väldigt romantiskt ut. Häng den över sängen eller sittgruppen på terrassen och gör dig bekväm som vanligt. Ett myggnät stör inte luftcirkulationen och att hänga upp det resulterar inte i täppt luft, inte ens på varma kvällar. De finns i en mängd olika smaker idag, så du kan checka in med en butik för att hitta den bästa modellen för dina behov. Förresten, det finns också hattar med nät, som ska skydda halsen och halsen från stick. Sådana huvudbonader är också mycket användbara för resor i naturen.

 • Inga stående vattenkällor

  Om du har en vacker damm i din trädgård är ett ökat antal mygg redan oundvikligt. Därför bör du utrusta den med naturliga fiender till skadedjur. Och det är fisken. De äter myggorna och kan på så sätt minska antalet. Men stillastående vatten är i allmänhet inte en bra idé, för oavsett hur liten mängd det är så är detta helt tillräckligt för att myggorna ska trivas där. Detta innebär att även fulla blomkrukaunderlägg magiskt lockar de små djuren. En vattenkanna, ett fågelbad eller rent regnvattentunnel är magneter för dig och bör om möjligt undvikas eller åtminstone tömmas och rengöras regelbundet för att bli av med mygglarver och förhindra att de förökar sig.

Förhindra myggbett – huskurer för att driva bort myggor

Eteriska oljor förhindrar myggor från citronrökväxter

Förutom de förebyggande åtgärder som nämns ovan kan du använda huskurer för myggbett som skyddar dig och hindrar dig från att behöva behandla myggbett senare. Här är några tips:

 • Olja mot mygglarver

  Vissa vattenbehållare som regnvattentunnan är inte så lätta att tömma och rengöra. I sådana fall är oljor din vän och hjälpare. Olja är känt för att förändra ytspänningen och det gör det omöjligt för larver att komma upp till ytan för att andas. Blanda en matsked av matolja med några droppar kanelolja. Det senare har också en avskräckande effekt på insekterna. Istället för matolja kan du också använda en droppe diskmedel.

 • Behandla och förebygga myggbett – växter och eteriska oljor för att skrämma bort myggor

  Det finns också många växter som är opopulära hos dessa insekter och därför kan placeras eller planteras så nära sittplatsen som möjligt. Dessa inkluderar bland annat tomater, basilika och lavendel. Andra avskräckande medel är: gräslök, kattmynta och citrongräs, salvia, lagerblad, citronmeliss, mynta, eukalyptus, rosmarin, bergamott och doftande pelargonium. Alternativt kan eteriska oljor från de nämnda växterna användas (t.ex. för dekoration från potpourri), samt doftljus, badsalter och liknande.

  Som ett alternativ till spray är eteriska oljor också bra som hudskydd. För att göra detta, kombinera några droppar eterisk olja med olivolja. Citrus smaker är bra för detta, men bör inte användas före solbad eller när du redan är solbränd. Undvik söta dofter vid användning i parfym.

Rökelse fastnar mot myggor i trädgården och huset

 • Rök mot myggor

  Det är också känt att mygg inte alls gillar rök. Så du kan också använda den. Om du har en grillkväll får du åtminstone automatiskt detta skydd en del av kvällen. I andra fall gör rökelsepinnar mycket bra. De är trevliga för dig och dina gäster, men skrämmer bort insekterna. Salvieblad är också en bra lösning. Du behöver torkade löv, som du först smular lite i en ugnssäker skål. En skål eller tallrik för rökelsepinnar fungerar bra. Tänd dem sedan.

 • vitlök

  Vitlök sägs också vara en obehaglig lukt för myggor. Om du gillar det har du god anledning att konsumera det.

 • Det kontroversiella vitamin B.

  Det är inte ovanligt att man hör att vitamin B ska förändra kroppslukt och därmed avskräcka myggor. Detta är vad som sägs om vitamin B1 i synnerhet. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för detta. Dessutom finns det många olika typer av mygg, och även om vitamin B skulle hjälpa några av dem, betyder det inte att det kommer att avskräcka alla andra. Om du vill prova detta botemedel är helt och hållet ditt beslut. Det bör dock göras efter samråd med läkaren för att undvika överdosering.

Myggbett – vad hjälper efter bettet?

Skrämma bort myggor och behandla bett Njut av sommaren

En mängd olika läkemedel har visat sig genom generationer när det gäller att bli av med irriterande klåda och lindra myggbett. Medan vissa av dessa anses vara föråldrade, är andra en populär metod. Testa bara själv vad som fungerar bäst för dig. Vi har sammanställt några varianter som du kan använda för att behandla myggbett. Här är några produkter som du kan hitta på apoteket. Vi presenterar beprövade huskurer för att behandla myggbett i detalj i en annan artikel.

Behandla myggbett med produkter från apoteket

För myggbett, salvor, krämer och geler för att lindra klåda

Du kan lindra klådan på myggbett med en salva, grädde eller gel och på så sätt behandla myggbeten med deras hjälp. Uppgiften för dessa kosmetiska produkter är att kyla stygnen. Oavsett om du använder en gel för myggbett eller applicerar en kräm mot myggbett spelar det i princip ingen roll. Det är bäst att få råd på plats och sedan testa en produkt. Du kan mycket väl behöva prova flera av dem tills du hittar något som du är nöjd med. På det stora hela kan man dock säga att majoriteten av de produkter som erbjuds är mycket tillförlitliga. Undvik produkter som innehåller alkohol, parfymer eller ytterligare färgämnen. På apoteket kan du också köpa kylvalsar som förvaras i kylskåpet och därmed har en kylande effekt. En annan variant är sprayer, som kanske är den längsta varianten av alla nämnda läkemedel. När du behandlar myggbett med dessa produkter, tänk på att dessa metoder bara lindrar symtomen och inte hjälper till att bota bettet. Om produkterna är avsedda för spädbarn eller barn ska du definitivt nämna det på apoteket, för då är kemikalier tabu! Endast naturliga ingredienser används.

Avlastning och läkning från stick genom att kyla värme och andra tips

Värme är mycket lämplig för behandling av myggbett. Och för detta ändamål utvecklades speciella pennor. Om du vill behandla myggbett med en penna har du inte bara olika värmepennor att välja mellan, utan också den mekaniska pennläkaren, som suger myggens gift från såret, och den elektriska bettläkaren, som använder elektricitet för att förvisa klåda. Din apotekare kan ge dig mer detaljerad information och hjälpa dig att göra ett val.

Du kanske redan har hört att kortisonkräm kan hjälpa vid behandling av myggbett. Faktum är att kortisonen som finns i krämerna kan hjälpa till att lindra klådan i viss utsträckning, eftersom den kyler huden och framför allt läker inflammation. Om grädden har en lägre andel kortison kan du få det över disk på apoteket. Men som alltid rekommenderas ett besök hos läkaren för att vara säker.

Myggbett och homeopati

Homeopati för insektsbett och mygg Naturprodukter

Du kan också använda homeopati om du vill behandla myggbett. Även här finns det olika salvor, krämer och geler som du kan fråga om på apoteket. Det är viktigt vilka symtom som utlöstes av myggbettet för att kunna bestämma rätt botemedel. Följaktligen är det lämpligt att skaffa agenten först efter sticket och inte hålla den hemma, till exempel eftersom inte alla produkter hjälper i alla fall. Låt oss ge dig råd. För övrigt är alla huskurer också homeopatiska.

Homeopatiska läkemedel som vanligtvis används för att behandla myggbett:

 • Globules
 • Ledum
 • Apis
 • Kaladium
 • Cantharis

Som redan nämnts används dessa läkemedel för olika symptom och i vissa fall också som en förebyggande åtgärd. Caladium hjälper till exempel när en brännande smärta känns utöver klådan. Om du vill behandla myggbett som är mycket kliande eller om myggbeten är infekterade är Ledum återigen mycket lämpligt. Av denna anledning bör du rådgöra med din läkare i förväg, eftersom bara han kan fatta det bästa beslutet baserat på symptomen och förskriva lämplig medicin.

Behandla repade myggbett

Repa inte vid klåda. Kyl sömmen

Oavsett hur mycket myggbiten kliar, ska du inte repa den. Detta irriterar huden ännu mer och inflammationen blir ännu värre. Det kan också orsaka öppna sår och när området är repat ökar risken för infektion. Men om du inte kan sluta repa och om du inte har möjlighet att göra något åt ​​klådan kan ett gips vara till stor hjälp. Att täcka myggbett med plåster är också ett bra tips om bettet redan har repats för att förhindra ytterligare repor. Den väl beprövade zinksalvan är också en bra hjälpare här. Det appliceras ofta mot klåda, men är snarare avsett för snabbare läkning av sår, varför det är bra om du vill behandla repade myggbett. Det kan appliceras flera gånger om dagen.

Myggbett – när man ska träffa en läkare?

Myggbett behandlar vuxna och barn med läkare för allergier och inflammation

Myggbett är vanligtvis inte en anledning till oro och kan behandlas med ovannämnda botemedel eller enkla huskurer, så att ett besök hos läkaren är onödigt. Komplikationer kan dock uppstå i sällsynta fall. Å ena sidan är en allergisk reaktion en anledning att omedelbart uppsöka läkare eller till och med akuten. Men även om myggbett orsakar svullnad, områdena är tjocka, varma, rodnade eller till och med smärtsamma, ska du inte vänta längre. Allt detta kan vara tecken på inflammation, så en läkare bör behandla myggbett. Ett besök hos läkaren kan också vara fördelaktigt om du är osäker på vilka läkemedel som är bäst för förebyggande och behandling.