Corona-vitamin D: sänker solvitaminet risken för COVID-19?

Hur kan D -vitamin spela en hjälpande roll i corona -viruset? Det fettlösliga sol vitaminet har en positiv effekt på ett antal processer i organismen som kan vara avgörande under tider av den pågående coronaviruspandemin. Trots namnet är kombinationen av vitamin D1, D2 och D3 inte bara ett vitamin, utan ett steroidhormon. Detta kan påverka cirka 2000 gener i människokroppen. Här ligger hemligheten bakom dess långtgående effekter på människors hälsa.

Corona vitamin D och dess fördelar

mor och dotter som klappar djuret under solen vid corona samlar på sig vitamin d

Det finns många kända fördelar med att ta vitamin D. Det hjälper till att reglera immunsystemet och spelar en viktig roll för att bygga och underhålla friska celler. Vitaminet är också ett viktigt verktyg för att absorbera kalcium från kroppen och främja bentillväxt. Medicin tror att D -vitamin är ett förebyggande medel mot autoimmuna sjukdomar, autism, hjärt -kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, neuromuskulära sjukdomar, osteoporos, kronisk smärta och förkylning.

hälsosam mat rik på vitamin d

D -vitaminbrist har kopplats till allvarliga tillstånd som bröst- och tjocktarmscancer, mjuka ben, osteomalaci, viktökning, depression och mer. De främsta yttre symptomen på en sådan brist är benvärk och brist på muskelstyrka. Men hos vissa människor kan symtomen vara latenta och svåra att se. Men även utan några påtagliga tecken kan en liten mängd av Corona vitamin D -viruset i kroppen hjälpa till att utveckla eller öka immunsystemet. Det bästa sättet att behålla ditt D -vitamin är genom regelbunden sol exponering. Men modern livsstil hindrar ofta människor från att göra det, och som ett resultat lider många av brist på solvitaminen.

Absorption av kroppen

leende flicka sitter på gräset i naturen under solsken

När du konsumerar animaliska proteiner regelbundet tenderar dessa ofta att blockera produktionen av D -vitamin som redan har stimulerats av solen. Detta håller kroppen med låga nivåer av D -vitamin i blodet. Enligt många forskare har nästan 70% av européerna brist på vitamin D. På grund av detta kan många sjukdomskomplikationer uppstå. Så för att få tillräckligt med D -vitamin är det lämpligt att utsätta kroppen för direkt solljus under en viss tid varje dag. Eftersom ultraviolett gör D -vitamin är det bra att veta vilka tider på dygnet det är mest närvarande. På vintern är dessa timmar mellan 11:30 och 15:00, på sommaren mellan 9:00 och 11:00 och mellan 15:00 och 18:00..

strand och sol exponering hud kvinna med baddräkt sola

Det är också en bra idé att duscha innan de första timmarna efter solbad för att få ut det mesta av D -vitaminet som har ansamlats i huden. Du kan också få rätt mängd solvitamin genom kosttillskott. Den bästa formen för Corona -viruset bör vara vitamin D3. Detta är det som kallas cholecalciferol, som kommer från växtkällor. Näringsämnet är särskilt viktigt för immunsystemets hälsa.

röd kapsel corona vitamin d3 kosttillskott kolekalciferol

Många undrar om tillägget kan hjälpa till att minska risken att drabbas av det nya coronaviruset, COVID-19. Det är viktigt att notera att det för närvarande inte finns något botemedel mot COVID-19. Ingen annan förebyggande åtgärd än social distansering och korrekt hygien kommer inte att skydda dig från att utveckla denna sjukdom.

Immunsystemet med corona vitamin D.

man med skyddsmask munskydd corona vitamin d hjälpsam covid 19 lägre risk

Viss forskning visar dock att bibehållande av hälsosamma D -vitaminnivåer, liksom att ta ett vitamin D -tillskott, kan hjälpa till att hålla ditt immunsystem friskt och skydda mot andningssjukdomar i allmänhet. Men hur påverkar D -vitamin kroppens immunsvar? Hur kan komplettering av detta näringsämne hjälpa till att skydda mot andningssjukdomar?

Det är nödvändigt för ditt immunsystem att fungera korrekt. Detta är din kropps första försvarslinje mot infektion och sjukdom. Detta vitamin spelar därför en avgörande roll för att främja immunsvaret. Den har både antiinflammatoriska och reglerande egenskaper och är avgörande för att aktivera immunsystemets försvar.

Kosttillskott i kapslar och läkemedel bildar vitamin D -bokstav

D -vitamin är också känt för att förbättra immuncellernas funktion, inklusive T -celler och makrofager. Dessa skyddar din kropp från patogener. Faktum är att vitaminet är så viktigt för immunfunktionen att låga nivåer har kopplats till en ökad mottaglighet för infektion och sjukdom. Till exempel har låga D -vitaminhalter kopplats till en ökad risk för andningssjukdomar som tuberkulos, astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), samt virus- och bakteriella luftvägsinfektioner. Dessutom orsakar en vitamin D -brist minskad lungfunktion. Detta kan påverka din kropps förmåga att bekämpa luftvägsinfektioner.

Skydd mot COVID-19

Litet barn leker med sin mamma på soffan under karantän covid-19

Under pandemitider är det en bra idé att låta din läkare testa dina D -vitaminhalter. Detta är hur han kan avgöra om du har brist på detta viktiga näringsämne. Beroende på dina blodvärden är ett tillskott på 1 000 till 4 000 enheter D -vitamin per dag vanligtvis tillräckligt. Men människor med låga nivåer behöver ofta mycket högre doser för att höja sina nivåer till ett optimalt intervall. Även om rekommendationerna för optimala D -vitaminhalter varierar, är de flesta experter överens om att den optimala vitamin D -nivån är mellan 30 och 60 nanogram / ml (75 och 150 nmol / l).

D -vitaminpiller från plastflaska

Så vetenskaplig forskning tyder på att komplettering med D -vitamin kan skydda mot luftvägsinfektioner. Detta gäller särskilt hos personer som saknar vitaminet. Observera dock att det för närvarande inte finns några bevis för att intag av kosttillskott, inklusive vitamin D, minskar risken för COVID-19-sjukdom från SARS-CoV-2-coronaviruset. Om du är intresserad av att komplettera med D -vitamin för att förbättra ditt övergripande immunsvar, kontakta din läkare för information om rätt dosering.