Dessa eteriska oljor hjälper till att lindra muskelsmärta och ömhet

Eteriska oljor innehåller värdefulla ingredienser som fungerar på olika sätt och kan också hjälpa till att lindra muskelsmärta, spänningar och svullnad. De kan också hjälpa till med ömma muskler efter träning eller massage. Läs vidare för att ta reda på vilken olja som fungerar för vad.

Vilken olja hjälper till vad?

Använd dessa oljor för smärta, spänning och svullnad:

Pepparmynta eterisk olja för ömma muskler

pepparmintsolja – Pepparmynta innehåller mentol, som har en kylande effekt på ömma muskler. Denna olja har också kramplösande och antiinflammatoriska egenskaper.

Evig blommaolja – Helichrysum, även känt som Immortelle, lindrar muskelspasmer, inflammation och smärta, särskilt efter ett långt träningspass.

Marjoramolja har en avslappnande effekt och lossnar spända muskler.

Använd dessa oljor för smärta och svullnad:

eterisk olja mot ömma muskler

Lavendelolja – Lavendel är känd för sin avslappnande doft. Både Lavandula angustifolia och Lavandula latifolia har en lugnande effekt, men när muskelavslappning är en prioritet är Lavandin den viktiga eteriska oljan. Lavandin (Lavandula intermedia) är en korsning mellan Speiklavender och True Lavender.

Eukalyptusolja – Eukalyptus har antibakteriella och lungskyddande egenskaper. Denna olja värmer musklerna och förbättrar därmed blodcirkulationen.

Kamomillolja – Det finns flera typer av eteriska oljor av kamomill. Romersk kamomill antas slappna av muskler, medan äkta kamomill är bättre lämpad för antiinflammatorisk användning.

Rosmarinolja Lindrar spända muskler och används även vid muskel- och ledsjukdomar som artrit.

Oregano olja har en smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Det kan hjälpa mot mensvärk, såväl som muskelsmärtor och smärtor. Denna olja kan också användas för kroniska inflammatoriska sjukdomar som reumatism, artros, artrit.

Använd dessa oljor för spänning och svullnad:

Oreganolja mot ömma muskler och artrit

Cypressolja stimulerar cirkulationen och hjälper till med muskelkramper.

Sandelträolja lindrar muskelkramper, spänningar och inflammation.

Endast för smärtlindring:

Ingefäraolja för muskelsmärta

Ingefära olja – Ingefära har värmande, matsmältnings- och antiseptiska egenskaper.

Pepparolja – Svartpeppar är känt för sina värmande egenskaper.

Kryddnejlika olja har också en värmande effekt och används för att behandla muskelsmärta och ömma muskler.

Bara för att lindra spänningar

Clary salvia Romersk salvia mot muskelkramper

Clary salvia olja – Clary salvia, även kallad muskotnöt salvia, romersk salvia, har en kramplösande effekt och sägs också hjälpa till att lindra muskelkramper och muskelsmärta. Det kan också användas för mensvärk.

Enbärsolja kan lindra spänningar och muskelkramper och till och med göra underverk för stukningar och påfrestningar. Detta kan vara till stor hjälp efter ett särskilt hårt träningspass.

Endast för att lindra svullnad

Arnica olja för ömma muskler och mot blåmärken

Arnica olja lindrar inflammation och svullnad och lugnar samtidigt huden. Det rekommenderas ofta för blåmärken och ömma muskler.

Citrongräsolja fungerar snabbt mot inflammation och svullnad.

Hur man korrekt använder eteriska oljor för muskelsmärta

Hur man använder eteriska oljor på rätt sätt mot muskelsmärta - späd alltid med bärolja

Eteriska oljor är mycket koncentrerade. Om de inte används korrekt kan de irritera din hud och göra svullnaden ännu värre. Därför ska de alltid spädas ut med en bärolja före användning. Detta kan minska risken för hudirritation och andra biverkningar. Som en allmän tumregel, använd minst 6 teskedar (30 ml) bärolja för varje 15 droppar eterisk olja. Bäroljor inkluderar kokosolja, olivolja, jojobaolja, söt mandelolja, arganolja och mer.

Du bör också skaffa en innan du använder den för första gången Patch test för att förhindra eventuella allergiska reaktioner. Applicera en liten mängd av den utspädda eteriska oljan på insidan av underarmen. Täck området med ett bandage. Vänta 24 timmar för att se om irritation uppstår. Om du inte upplever klåda, svullnad eller andra biverkningar kan du använda eterisk olja utan problem.

Tillsätt eteriska oljor till ett avkopplande bad

Tillsätt eteriska oljor till ett avkopplande bad

Varmt vatten slappnar av musklerna och lugnar nerverna. Dessutom kan doftande oljor lindra muskelsmärta. Blanda först 10 till 12 droppar eterisk olja och 30 ml (2 matskedar) bärarolja. Tillsätt sedan oljeblandningen i vattnet och låt det spridas väl innan du kommer in i badkaret. Doftljus och lugnande musik skapar också den perfekta atmosfären.

Omslag och dynor med eteriska oljor

Gör omslag och dynor själv med eteriska oljor

Kalla och varma kompresser är kända för att minska smärta, inflammation och svullnad. Du kan förstärka deras effekter genom att lägga till din utvalda eteriska olja i ett benomslag. Kalla kompresser används vanligtvis för inflammation och svullnad. Varma eller varma kompresser har däremot en kramplösande effekt och lindrar ömma muskler. Här är några exempel:

värme fungerar mot buksmärtor, mensvärk, spänningar i nacke, axel och rygg, ömma muskler, reumatism eller ischias

kall fungerar i den första fasen av inflammation eller skada (kontusion, stam, ledinflammation)

Gör din egen olja mot ömma muskler

Gör din egen olja mot ömma muskler

Även om det finns olika blandningar av oljor på marknaden, kan du också göra din egen massageolja för ömma muskler och värk. Du behöver en flaska som har en kapacitet mellan 125 ml och 250 ml, beroende på hur mycket du vill tjäna.

För att göra denna eteriska oljeblandning behöver du:

Kamomillolja, romersk kamomill (Anthemis nobilis)

Lavendelolja

pepparmintsolja

Clary salvia olja

En motsvarande stor brun glasflaska med lock

125 ml massageolja som bärolja, t.ex. söt mandelolja

Lägg till följande i en flaska:

4 droppar kamomillolja

4 droppar lavendelolja

3 droppar pepparmyntsolja

1 droppe clary salvia olja

Fyll sedan resten med massageolja upp till toppen av flaskan.

Märk varje flaska med massageolja

Det är viktigt att märka flaskan. Notera ingredienserna och gör det tydligt att innehållet i flaskan endast är till för hud.

Så här konverterar du enheterna:

1/8 tesked = 12,5 droppar = cirka 5/8 ml

1/4 tesked = 25 droppar = cirka 1 1/4 ml

3/4 tesked = 75 droppar = cirka 3,7 ml

1 tesked = 100 droppar = ca 5 ml

Applicera före eller efter träning mot ömma muskler

fyll eteriska oljor för muskelsmärta i rullningsflaskor för på språng

Roll-on-flaskor är ett bra sätt att bära utspädda eteriska oljor var som helst och till och med ta dem till gymmet. De är mycket kompakta och tillåter smutsfri applicering. Du kan köpa tomma rullningsflaskor online och fylla dem med en oljeblandning efter eget val.

Möjliga biverkningar och risker

Tala omedelbart för din läkare om något av följande tecken och symtom uppstår

Även om eteriska oljor kan ge lite smärtlindring som badtillsats, massageolja eller i kompresser, är det viktigt att veta när du ska träffa din läkare.

Tala omedelbart för din läkare om något av följande tecken och symtom uppstår:

Plötslig eller svår smärta

Smärta som varar mer än flera dagar (utan förbättring)

Rödhet eller svullnad

Blödning, blåmärken eller ömhet efter en skada

Om du är gravid, ammar eller har något medicinskt tillstånd, kontakta din läkare innan du använder eteriska oljor. De ska inte användas som ersättning för standardunderhåll. Och även om de är naturliga, är de ganska starka och bör användas med försiktighet.