Gör det perfekta kaffet – tillagningsmetoder och massor av tips!

Göra kaffe Espressomaskin snabbt förvara kaffebönor Robusta Arabica skillnad

Kaffe är en underbar och utsökt mat som har ett riktigt brett utbud av olika smaker. En bra kopp på morgonen ser till att vi börjar dagen i form och på gott humör. Har du någonsin undrat hur du kan göra det perfekta kaffet hemma? Det ska vara väl nyanserat men utan en bitter eftersmak. Stark men inte för stark. Det finns otroligt många beredningsmetoder – från det ursprungliga turkiska kaffet till det klassiska handfiltret till den moderna helautomatiska kaffemaskinen. Vilket som är bäst för dig beror naturligtvis på hur du tycker om att dricka ditt kaffe. Men det finns ett antal saker du kan göra fel på vägen till den bästa kaffeupplevelsen. Vad är skillnaderna mellan de olika kaffesorterna? Vilka bönor passar bäst till vilket kaffe? Vi kommer att berätta svaren på dessa och många andra frågor i den här artikeln!

Gör gott kaffe – grunderna

Matlagning turkisk mockakaffe Mala kaffe Mala grad kaffe rostning helvetet

Färska kaffebönor garanterar en frisk smak – Kaffe smakar bäst när det är så färskt som möjligt. Vi rekommenderar att du alltid använder hela bönor, eftersom de behåller dofterna mer effektivt och längre än malet kaffe. När du öppnar förpackningen kan du omedelbart kontrollera om kaffebönorna är bra. En bråkdel betecknar de som inte motsvarar normstrukturen. Det smakar inte sämre, men det tyder på att kvaliteten inte är särskilt hög. Du kan känna igen ett skadedjur när du ser små betthål i kaffebönorna. Köp inte heller i förväg – du bör använda ett paket inom 4 till 6 veckor och, med förmalt kaffe, även inom 2 veckor.

Malning kaffebönor Espresso Gör kaffe Arabica Robusta kaffebönor

Om du vill göra dig ett gott kaffe regelbundet, så är ett gott definitivt värt det för dig kaffekvarn att investera. Det är ett måste för riktiga kaffeälskare och garanterar perfekt njutning. Anledningen till detta är mycket enkel – om du målar kaffebönorna strax före bryggningen kommer de flesta smakerna att behållas. Men ska det vara en handkaffekvarn eller snarare en elektrisk? Handkvarnarna är differentierade utifrån sin kvarn. De vanligaste är de med en skiva eller konisk kvarn. Med en kvarn med en justerbar kvarn kan kaffet malas i olika finhetsgrader.

Svart kaffe Matlagning Kaffebönor Varianter Skillnad Kaffe Hälsofördelar

 • Som används vatten spelar en mycket viktig roll för kaffets kvalitet. Om kranvattnet har en stark lukt eller smak bör du använda filtrerat vatten.
 • Rätt lagring – Så att doften bevaras bättre är det bäst att bara lagra hela bönorna och inte kaffet som redan har malts. Om så är fallet – investera i en väl förslutningsbar keramikburk. Eftersom kaffe är ljuskänsligt är de transparenta plastbehållarna ganska olämpliga. Förvara den inte i kylskåpet eller nära annan mat, eftersom det kommer att locka till sig lukt.

Olika sätt att laga kaffe – turkiskt mockakaffe

Turkisk mockakaffel Kok kaffe kaffemaling kaffekopp

Turkiskt kaffe, även kallat mocka, är förmodligen det äldsta och mest traditionella sättet att göra kaffe. Denna typ av preparat har till och med registrerats som en immateriell UNESCO -världsarvslista sedan 2013. Det är typiskt att kaffet bryggs i en liten kruka med lång stil. Denna kanna är fortfarande känd som Cezve eller Ibrik och är traditionellt gjord av koppar eller mässing. Arabisk mocka kryddas ofta med kardemumma och drickas osötad, medan socker vanligtvis tillsätts till turkisk mocka. Skummet anses vara turkiskt kaffes krönika och under tillagningen är man alltid noga med att se till att det inte går förlorat. Dessutom har mocka en ganska hög koffeinhalt – en 50 ml kopp innehåller cirka 130 mg koffein, medan 130 ml filterkaffe till exempel innehåller cirka 80 till 110 mg.

Att göra kaffe utsökt espressomaskin Instruktioner för att måla kaffebönor

Så här gör man en mocka:

 • Det viktigaste är att kaffebönorna ska malas så fint som möjligt. Du kan till och med prata om kaffedamm och en särskilt stark extraktion uppnås.
 • Cirka 7 gram (cirka 2 uppskedade teskedar) och 1 tesked socker används per kopp.
 • Häll önskat antal koppar vatten i grytan. Då kommer socker in och först då gör kaffet.
 • Rör om allt ordentligt innan du sätter det på spisen – det rörs inte längre när du lagar mat.
 • Värm cezve i ca 3 minuter på en medium temperatur.
 • Ta kannan från spisen och fördela skummet försiktigt på kopparna.
 • Lägg sedan tillbaka Ibrik på spisen och skumma kaffet en andra gång. Se till att den aldrig kokar – annars blir den alldeles för bitter.
 • Innan du njuter av det, bör du vänta 2-3 minuter på att kaffesumpen löser sig helt.

Så här görs gott filterkaffe

Matlagning filterkaffe Typer av pappersfilter Användning Malning av kaffebönor finskalas

Vem vet inte det – det gamla goda filterkaffet? Pappersfiltret uppfanns 1908 av Melitta Benz. Efter många experiment bestämdes den bästa formen 1936 – den välkända filterpåsen, som fortfarande är en skyddad term för Melitta -företaget idag. Detta läggs i en liten behållare och sköljs bäst kort med varmt vatten – på så sätt förvärms det väl och papperssmak sköljs ut. Hur mycket kaffepulver du behöver beror naturligtvis på din personliga smak, men den rekommenderade mängden är mellan 4 och 7 gram per 100 ml kaffe. Sedan hälls vatten över det och detta sipprar sedan genom de malda kaffebönorna i kärlet nedanför. Principen är faktiskt densamma som med en kaffemaskin. Vi råder dig inte att använda kokande vatten eller för varmt vatten – den idealiska temperaturen är mellan 80 och 90 grader. Ju varmare vatten, desto mer toxiner spolas bort och kaffet smakar alldeles för bittert. Om vattnet inte är tillräckligt varmt kan dock aromerna inte utvecklas och resultera i en intetsägande och lite syrlig smak.

Filterbryggande kaffe – instruktioner

Matlagningsfilterkaffe Typer av pappersfilterapplikation Malning av kaffebönor

Hastigheten med vilken du häller vattnet spelar också en stor roll. Om du häller det i kaffefiltret på en gång blir resultatet ett mycket milt kaffe. Ju långsammare du gör det, desto mer aromatiska ämnen utvecklas och du får ett gott, starkt kaffe. Vilken som är rätt malning för ett filterkaffe beror på dig. Ju finare du maler bönorna, desto tätare blir pulvret i filtret. Därför tar det också längre tid för vattnet att sippra bort. Detta förlänger utvinningstiden och vattnet löser upp mer oljor och koffein från kaffepulvret.

 • Mal kaffebönorna precis innan de bryggs.
 • Koka upp vattnet och sätt i filterpåsen. Häll i malet kaffe.
 • Fukta först pulvret med lite vatten tills det är helt täckt och låt det branta i 30 sekunder.
 • Ringa runt vattnet och häll det så långsamt som möjligt. Genom cirkulära rörelser extraheras kaffepulvret jämnt och försiktigt.
 • Om kaffet blir kvar i vattnet för länge kommer det att extraheras och därför vara bittert.

Gör kaffe med fransk press

Gör kaffe Franska pressinstruktioner Malning kaffe Kaffebönor sorter

Den franska pressen uppfanns i Frankrike på 1700 -talet. Med denna metod pressas vattnet blandat med kaffepulver med en metallsikt. Ett ordentligt tillagat kaffe med fransk press är en riktig godbit! Silen är mycket grövre och vi rekommenderar därför en grov slipning – uppnå en partikelstorlek som till exempel semolina. Ju finare kaffe mals, desto mer extraheras de enskilda partiklarna, vilket i sin tur skapar en bitter smak.

Hur man gör kaffe franska pressinstruktioner Hur man maler kaffe kaffebönor typer kökshjälp

Hur man förbereder ett kaffe med franska pressen:

 • 60-70 gram malet kaffe i 1 liter vatten är idealiska.
 • Skölj den franska pressen med varmt vatten.
 • Häll kaffe i grytan och häll 150 ml vatten. Den bästa vattentemperaturen är cirka 90 grader.
 • Efter en kort bryggningstid på 30 sekunder, fyll på med resten av vattnet och låt allt bryggas igen i exakt 4 minuter.
 • Använd sedan en sked för att skumma av skum- och kaffepulverskiktet på ytan, sätt på frimärket och tryck långsamt och försiktigt ner kaffegrynen på golvet.

Den moderna Aero Press för att göra kaffe

Gör kaffe Aeropresse Instruktioner Finmalet kaffe Kaffebönor typer Espresso

Aero Press är ett relativt nytt sätt att göra kaffe. De är också rimligt prissatta och idealiska för ett enda hushåll. Det är en kombination av filterkaffe och fransk press och kaffet pressas genom ett filterpapper med en stämpel. Den enda skillnaden mot French Press är att papperet filtrerar bort mycket kaffeoljor och fetter, vilket ger ett mycket klart och fint kaffe.

Förbered kaffe med Aero Press:

 • Ungefär 17 gram finmalt kaffe (liknande bordsalt) är tillräckligt för en 200 ml kopp.
 • Häll lite av vattnet i bryggcylindern, rör om väl och fyll Aero Press helt. Den rekommenderade temperaturen för denna metod är något svalare vatten, cirka 80 grader.
 • Efter en bryggtid på 30 sekunder, sätt in filtret och stäng Aero Press.
 • Vänd det snabbt och lägg det på en kopp eller kanna.
 • Tryck långsamt ned kolven.

Karslbader Kanne för en oförglömlig kaffeupplevelse

Kaffekokning Karlsbader Kanne porslin kaffefilter smak

Karlbader Kanne arbetar med en porslinssikt och värd gäster i Tyskland och Österrike redan före första världskriget. Du behöver inte ett pappersfilter för detta och porslinet som används är helt smaklöst. Vi rekommenderar att du maler kaffet i den grovaste inställningen. På så sätt kommer pulvret inte att sippra genom tvålagers porslinssilen. Principen här är densamma som med filterkaffe: fukta först 10 gram pulver med lite vatten, vänta 30 sekunder och tillsätt resten. Pappersfiltren suger upp många av dofterna, som dock landar direkt i drycken med en Carlsbad -kanna och säkerställer en oförfalskad smak.

Gör det perfekta espressokaffe med en espressomaskin

Espressotillverkning kaffe espressomaskin prisjämförelse kaffebönor espresso

För många människor är en riktigt god och väl förberedd espresso en av dagens vackraste stunder. Beredningsmetoden kom inte fram förrän i mitten av 1800 -talet i Milano och bereddes uteslutande med ånga och serverades direkt vid disken. De första espressomaskinerna byggdes 1901 av det italienska företaget Bezzera. Uttrycket avser inte en drink som tillagas snabbt, utan snarare ett kaffe som speciellt och uttryckligen gjorts färskt för gästen. För en espresso på cirka 25 ml pressas varmt vatten genom kaffesumpen i 30 sekunder vid ett tryck på 9 bar. Den optimala mängden kaffe är 7 gram. Högtrycket frigör fler ingredienser och aromer från kaffet, vilket inte är möjligt med någon annan beredningsmetod. Och det är just anledningen till den intensiva smaken av en espresso.

Att göra kaffe espressomaskin prisjämförelse cappucino kaffemaskin

En bra espressomaskin är ett absolut måste för alla som vill dricka en god espresso. Det gör allt för dig – ger dig det tryck du behöver och du behöver inte koka vattnet själv.

Instruktioner för en särskilt god espresso:

 • I allmänhet är kaffe känsligt för temperaturförändringar. Detta gäller ännu mer för espresson, varför vi rekommenderar att du förvärmer din kopp med varmt vatten först.
 • Måla kaffet mycket fint. Kom ihåg tumregeln – ju kortare kontakttiden med vattnet desto finare slipning!
 • Fyll portafiltret – cirka 16 gram är tillräckligt. Tryck hårt med sabotaget och sätt in det i maskinen.
 • En bra espresso ska gå igenom i 25-25 sekunder. Om det inte gör det, justera malningsinställningen.

Helautomatiska kaffemaskiner för olika kaffedrycker

Att göra kaffe Helautomatisk kaffemaskin Prisjämförelse Gör Latte Macchiatto själv

Om du inte vill vänta länge på ditt utsökta kaffe imorgon eller om du gillar att dricka cappuccino, latte machiatto, etc. på balkongen då och då, är det bra att ha en helautomatisk kaffemaskin. I princip är det bara att tillsätta vatten i tanken, lägga till kaffebönor i behållaren, trycka på knappen och maskinen är redo att gå. Vad många ofta glömmer är dock de många saker som fortfarande måste justeras. Rätt slipning är till exempel lika viktigt som med de andra beredningsmetoderna. De flesta helautomatiska maskiner har en typ av regulator med en stor och en liten kaffeböna, med vilken du kan ändra malningsgraden när som helst. Det bästa sättet att ta reda på vilken som är rätt för din kaffemaskin är genom en espressos drifttid. Den optimala tiden är mellan 10 och 15 sekunder.

Matlagning kaffe Porslinspress Typ av kaffe Kaffebönor vilka typer av Arabica

Vissa helautomatiska kaffemaskiner har möjlighet att själv definiera mängden vatten. Om så är fallet för dig också rekommenderar vi 35-40 ml för en cappuccino eller espresso och 100-110 ml för en cafécreme. Om kaffemaskinen tillåter en temperaturförändring, ställ sedan in den på 95 grader.

Att göra kaffe – vilka kaffebönor?

Matlagning kaffetyper kaffebönor sorter skillnad kaffe hälsosamt

När det gäller kaffe är huvudvalet mellan Robusta- och Arabica -sorterna. De är gjorda av olika typer av kaffeplanter och levererar olika smaker. Robusta utgör cirka 40% av världens kaffe och Arabica resterande 60%. Den innehåller mindre socker än Arabica men också mycket mer koffein – cirka 2,8% jämfört med 1,5%. Observera dock att koffeinhalten inte har något att göra med smaken. Arabica kaffebönor är mycket aromatiska och har en hög andel kaffeoljor. De kännetecknas av lite fruktiga bärnyanser och en fin sötma. Robusta, å andra sidan, har en mer jordig, träig smak med mer bitterhet och mindre syra.

Den perfekta steken för att göra kaffe

Kaffe Matlagning Kaffebönor Arabica Robusta Skillnad Filter Kaffe

Smaken och färgen på kaffebönorna bestäms av rosttiden och rostningstemperaturen. Ju längre de rostas desto mer intensiv smakar de och mörkare färg. Detta beror på att längre stekning släpper ut mer komplexa smaker. Generellt sett bör dock inte temperaturen vara för hög, annars kommer kaffebönorna att brinna – mellan 100 och 260 grader i upp till 20 minuter är tumregeln. Man skiljer mellan tre typer av stek, som är lämpliga för olika kaffedrycker.

Kaffesorter Arabica Robusta skillnader Gör kaffe hemma

 • Lätta stekar Vi rekommenderar att du alltid maler färskt och låter det svälla något. De är särskilt lämpliga för svart kaffe utan mjölk, eftersom detta är det enda sättet att verkligen uppskatta den speciella smaken.
 • Medelstora stekar smakar gott med det klassiska filterkaffen liksom med en latte macchiatto.
 • Mörka stekar är också lämpliga för alla kaffedrycker.
 • Skillnaden mellan Kaffebönor och espressobönor ligger i stekningen. Espressobönorna håller sig ute längre i stekpannan, vilket gör dem mycket mörkare. Den längre uppvärmningen säkerställer uttalade rostade aromer och säkerställer att syrorna i bönorna sönderfaller. Av just denna anledning anses espresso vara syrafattig.

Gör kaffe espressomaskin baka filterkaffe