Hushållsmedel för solbränna: Dessa 10 naturläkemedel hjälper omedelbart!

Behandla solbränna Naturliga hudvårdstips

De första solstrålarna inbjuder oss att stanna ute och njuta av det vackra vädret. Solens kraft är dock ofta underskattad och solbränna uppstår. För känslig hud räcker till och med en kvart i solen och den blir väldigt rodnad. Den största faran är dock att lura på stranden, där du ofta spenderar hela dagen på semester och bara märker en förbränning på huden för sent. Solbränna kännetecknas av symtom som rodnad, sveda, klåda och smärta vid beröring. Lyckligtvis finns det några huskurer för solbränna som kan lindra dessa symtom och påskynda hudläkning. Vi sammanfattar de mest kända av dem i artikeln.

huskurer mot solbränna i ansiktet

Det finns många produkter på marknaden som ger lättnad från lätt solbränna. De så kallade after-sun-lotionerna appliceras omedelbart efter att de varit i solen. Dessa fungerar dock bara med lätt rodnad, innehåller mycket kemikalier och kan inte alltid lindra brännande känsla och klåda. Det är därför vi har valt ut de 10 bästa huskurerna för solbränna som fungerar snabbt och som också är billiga.

Viktigt: Vid allvarligare brännskador kan inte ens huskurer hjälpa. Om du har feber, illamående och kräkningar och blåsor i huden uppstår bör du definitivt konsultera en läkare.

Hemmetoder för solbränna – 1. Potatis

huskurer för solbrända potatisskivor

Stärkelsen i potatis kan ta sticket ur solbränna. För snabb smärtlindring, skär en potatis i skivor och lägg skivorna direkt på det rodnade skalet. Ta bort rutorna när den behagliga kylningseffekten försvinner. Om solbränna är fräsch och mycket smärtsam, skala potatisen, skär den i bitar och purera dem med mixern tills den har en krämig konsistens. Blötlägg sedan hushållspapper eller gasväv i potatispastan och applicera den på brännskadan.

2. Behandla solbränna med aloe vera gel

vad hjälper mot solbränna huskurer aloe vera gel

Aloe Vera är förmodligen det bästa hemmet för hudirritation. Aloe vera -gelen som finns i plantans löv är särskilt effektiv och lätt att använda. Det har en kylande effekt och förser huden med fukt och många vitaminer och mineraler. Att ha en aloe vera -växt hemma kan behandla solbränna väldigt snabbt. Skär bara upp ett blad av växten på längden och skrapa bort gelén från bladet med en kniv. Applicera sedan aloe vera -gelén på hudbränningen och låt den träda i kraft. Upprepa vid behov tills solbränna är borta.

3. Med bakpulver mot solbränna

hemmet för solbränna läskvatten

Eftersom bakpulver har en reglerande effekt på hudens pH -värde, lindrar det den brännande känslan från solbränna. För att göra detta blandas det vita pulvret först med lite kallt vatten och sedan gnids försiktigt på den brinnande huden med en bomullstuss.

4. Vinäger som ett husmedel för solbränna

Behandling av solbränna Hemhjälpstips Äppelcidervinäger

Vinägern kan göra mycket mer i huset än bara smaksättande sallader. Visste du att det också har en kylande effekt och därmed kan lindra hudbrännskador? Antingen destillerad vit vinäger eller äppelcidervinäger är lämplig för detta, som du applicerar på huden med en bomullstuss eller lägger till badvattnet. Men du måste notera att vinägern också kan torka ut huden, vilket inte rekommenderas vid brännskador. Använd därför detta husmedel med försiktighet.

5. Lindra hudbrännskador med havregryn

Förbered havreflingor som ett hemhjälpmedel mot solbränna

Om du har en dålig solbränna är havregryn en livräddare. De lindrar klåda och har en antiinflammatorisk effekt som lugnar och återfuktar irriterad hud. Det finns två sätt att använda havregryn som ett husmedel för solbränna. Å ena sidan kan du lägga en kopp fin havregryn i ett fullt bad med varmt vatten, vänta en stund tills vattnet svalnat och bada sedan i det i 20 minuter. Å andra sidan kan en pasta göras av 1/2 kopp havregryn, 1/4 kopp mjölk och några matskedar honung. Du applicerar sedan detta på huden och lämnar det på i cirka 20 minuter.

6. Svart eller grönt te

svart eller grönt te som hemmet mot solbränna

Tanninsyran i svart och grönt te kan lindra smärtan vid solbränna och har en gynnsam effekt på huden. Koka ett te med 5-7 tepåsar och låt det svalna. Blötlägg sedan bara en trasa med teet och använd det för att behandla brännskadorna. Alternativt kan du lägga till det bryggda teet i ett helbad och bada i det. Om ditt ansikte är solbränt kan du använda de fuktade tepåsarna som kompresser och därmed kyla huden snabbt.

7. Kokosolja

applicera kokosolja för att förhindra solbränna

Du kanske har hört talas om de stora hälsofördelarna med kokosolja. Det ger inte bara mycket fukt, det är också antiinflammatoriskt. Kokosoljan kan lindra symptomen på solbränna efter en dag och samtidigt försköna huden. Det absorberas snabbt, så det bör användas sparsamt.

8. Tomater som hemmet mot solbränna

huskurer för solbrända tomatskivor

Ja du har läst rätt! Några skivor tomat kan snabbt lugna och kyla huden om du har en dålig solbränna. Studier har också visat att att äta tomater kan skydda mot det skadliga UV -ljuset. Det är därför det kan vara värt att ha en färsk sallad med tomater innan du går till stranden.

9. Gurkor svalnar snabbt vid solbränning

huskurer mot solbränna gurka skivor snabb kylning

Precis som potatis kan gurkor lugna rodnad och brännande hud. Använd helt enkelt gurkskivorna som en direktkontakt på huden och njut av deras kylande effekt. Om gurkskivan blir varm, vänd den helt enkelt för att använda den andra sidan.

10. Yoghurt eller skummjölk för lätt hudbrännskada

Behandla solbränna snabbt hemmetoder naturlig yoghurt

Symtomen på en lätt hudbrännskada kan underbart lindras med naturlig yoghurt. Fetterna och proteinerna i mejeriprodukter som yoghurt och kvark lugnar huden, varför de är bra huskurer för solbränna. Applicera helt enkelt den kalla yoghurten eller kvarken på den irriterade huden och tvätta av med ljummet vatten så snart det blir varmt.

Även om skummjölken är låg i fett, ger det också lättnad från solbränna. För att göra detta, blanda skummjölk och vatten i förhållandet 1: 1, tillsätt några isbitar och dra en ren trasa i dem. Lägg trasan på den brinnande huden och låt den sitta kvar i 5 minuter.

Extra tips: Du bör dricka mycket vatten om du är solbränd. Det återfuktar huden och hjälper till att hantera brännskadorna snabbare. Och vad mer: Glöm aldrig din solskyddsmedel när du planerar tid under solens strålar.

solbränna tips applicera solskyddsmedel