Ingefära recept för hälsa: bekämpa förkylningar och virus med kraftroten!

Även utan coronaviruset lurar förkylningar och virus överallt. Speciellt på hösten och vintern, när immunsystemet försvagas, är det särskilt lätt att bli smittad. Av denna anledning är det värt att känna till några knep och huskurer som hjälper till med förkylning, smärta och obehag. Idag tar vi en närmare titt på power root ingefära och ger dig de bästa ingefärarecepten för hälsa.

Hälsofördelarna med ingefära

Ingefära recept med citroner för hälsan

Ingefära är en av de klassiska huskurerna mot virus. Mirakelknölen har inga helande egenskaper, men tack vare de aktiva ingredienserna gingerol och zingeron kan den hämma förökningen av virus. Det stärker också immunsystemet, vilket gör organismen mindre mottaglig för infektioner.

Inom TCM (traditionell kinesisk medicin) har ingefära länge använts som ett botemedel, särskilt för hosta, feber, smärta och kramper, högt blodtryck och illamående under graviditeten. Västerländsk medicin har ännu inte undersökt alla dessa tillämpningsområden för mirakeltknölen, men säger att ingefära har en positiv effekt på gastrointestinala besvär och mot resesjuka.

Men en sak är säker: ingefära är hälsosamt. Den lilla kraftroten innehåller många viktiga ingredienser som vitamin C, zink, magnesium, kalium och järn. Ingefära roten kan göra allt detta:

  • Lindra smärta lokalt
  • lugna magen vid åksjuka
  • skydda mot kräkningar och förhindra illamående
  • arbeta mot matsmältningsproblem
  • hjälp vid behandling av matförgiftning och tarminfektioner
  • främja naturlig blodcirkulation
  • minska risken för högt blodtryck
  • minska risken för blodproppar och åderförkalkning
  • sänka kolesterolnivån i blodet

Gravid kvinna i vintern händer på baby bump

Är ingefära farligt under graviditeten?

Ingefära rot hjälper i allmänhet att behandla och förebygga illamående och kräkningar. Det används därför ofta under graviditetens första trimester. Det är dock inte tillrådligt att använda det under andra och tredje trimestern, eftersom ingefära kan stimulera blodflödet och därmed utlösa för tidiga värkar.

De bästa ingefärarecepten för hälsa

Ingefära frisk rot eller pulver

Om du själv vill förbereda naturläkemedel med ingefära kan du använda både färsk ingefära och ingefära. För beredning av drycker, såsom te eller juice, rekommenderas användning av färsk knöl, varigenom den malda formen också är väl lämpad för salvor och oljor.

Var frisk och prova våra ingefärarecept!

Ingefära te för förkylning

Ingefära te med honung och lime mot förkylning

Ingredienser:

5 cm lång ingefära

1 liter vatten

1 msk färsk limejuice (saften av 1/2 lime)

1-2 msk honung (efter smak)

Förberedelse:

Skala vid behov ingefära och skär i tunna skivor. Lägg den sedan i en kastrull, häll kokande vatten över den och låt den dra i 10 minuter. Låt det branta lite längre för ett starkare te. I princip, ju längre brantiden är, desto varmare blir teet. Sila ingefära te och tillsätt limejuice (om den används) och honung. Drick så varmt som möjligt.

Hur man gör ingefära te mot kyla själv Instruktioner

Använda sig av:

Om du känner dig trött eller om du blir förkyld, ta en drink ingefära te. Det smakar kryddigt och varmt och värms snabbt inifrån.

Passar ingefärarecepten även för barn??

Ingefära anses vara ofarligt för barn om den rekommenderade dagliga dosen inte överskrids. Om du vill förbereda ingefära te för barn, använd lite mindre ingefära och låt inte rötterna branta i mer än 5 minuter. För att mildra kryddigheten kan du kombinera teet med fruktiga teer, eftersom det ökar aptiten.

Ingefära recept för ett starkt immunsystem: ingefära skott med gurkmeja

Recept ingefära skott med svartpeppar

Detta recept på friska, veganska ingefära gurkmeja skott är den perfekta dagliga boost för ditt immunförsvar. Från antiinflammatoriska egenskaper och matsmältningshjälpmedel till att förhindra förkylning, det här receptet har mycket att göra. Dessutom tar det bara 4 ingredienser, en juicepress och 10 minuter av din tid! Men låt dig inte luras: ingefära är inte ett universalmedel som kan skydda dig hundra procent från virus. Roten stöder dock immunsystemets funktion och dess regelbundna konsumtion gör den mindre mottaglig för virus och bakterier. Här är receptet:

Ingredienser:

250 g ingefära

250 g gurkmeja

3 medelstora citroner

2 apelsiner (valfritt)

¼ tesked svartpeppar, mald

Instruktioner för att själv göra ingefära med en juicepress

Förberedelse med en juicepress:

Tvätta gurkmeja och ingefära väl och rengör vid behov (det är bäst att använda ekologisk kvalitet). Du behöver inte nödvändigtvis skala av rötterna. Juice gurkmeja först och sedan ingefära. Ta bort citronskalet och extrahera saften från citronens massa (du kan också pressa citronsaften separat). Gör samma sak med apelsinerna (om de används). Blanda allt och tillsätt svartpeppar. Detta är nödvändigt för att gurkmejen ska dra full nytta. Fyll i små glasflaskor och förvara i kylen.

Beredning utan juicepress:

Om du inte har en juicepress kan du antingen purera skotten i en mixer eller riva ingefära och gurkmejerötter och blanda dem med pressad citronsaft. Om du inte gillar bitar i ditt skott, låt saften dra i 5-6 timmar och passera den sedan genom en sil.

Ingefära recept för hälsa Gör ditt eget ingefära skott

Använda sig av:

För att stärka immunsystemet, drick en ingefära med gurkmeja varje morgon. Den rekommenderade dagliga dosen är 60-80 ml. De kvarvarande bitarna av ingefära och gurkmeja kan få torka och mala till pulver.

Ingefära recept för ont i halsen och hosta

Recept och beredning av ingefära te

På grund av dess desinficerande egenskaper kan ingefära ge snabb lindring från halsont. Du kan förbereda roten i form av ett te och berika den med citron för ännu mer C -vitamin. Ett annat alternativ skulle vara att göra pastiller eller hostasirap själv. Recepten följer.

Ingefära te med citron

Ingredienser:

500 ml vatten

2,5 cm ingefära, tunt skivad

1 skiva citron

1 tsk honung (valfritt)

Förberedelse:

Lägg ingefärskivorna i en kastrull, häll vatten över dem och koka upp. Ta bort från värmen och låt dra i några minuter. Sikta och häll i en kopp med citron och honung. Drick varmt för snabb lindring.

Gör halsgodis med ingefära själv

DIY ingefära godis för ont i halsen och hosta

Ingredienser:

170 g honung

2 msk färsk citronsaft

1 tsk nyrivet ingefära

Florsocker, majsstärkelse eller kanel till beläggning

Förberedelse:

Blanda honung, citronsaft och färsk ingefära med en träsked i en medelstor, djup kastrull. Koka upp på medelvärme, rör om ofta för att undvika bränning. Använd en godistermometer för att värma blandningen till 146-154 ° C tills den når den starka dynfasen (om det inte finns någon termometer, testa blandningen genom att släppa en droppe av den i en skål med kallt vatten – om den stelnar, är blandning klar).

* Titta noga på formen när blandningen skummar upp på sidorna av formen. Ta kastrullen från spisen en stund för att låta skummet avta och lägg sedan tillbaka det på hällen för att fortsätta tillagningen. Du kan behöva sänka värmen för att förhindra att honungen brinner.

Gör halsgodis själv med ingefära, honung och citron

När blandningen når den starkare balnivån, ta den från värmen och låt den svalna i några minuter tills den tjocknar något. Häll i lämpliga silikonformar eller forma med en tesked på bakplåtspapper eller en silikonmatta. Låt svalna tills godisarna är hårda och fasta. Så snart pastillerna har svalnat helt rullar du dem i strösocker, majsstärkelse eller malet kanel så att de inte hänger ihop. Lägg i en burk och förvara på en sval, torr plats.

Använda sig av:

Barn och vuxna kan suga ett ingefära godis varannan timme om de har ont i halsen. Lider du av åksjuka? Ta sedan bara en påse med dig på din nästa resa, eftersom dessa pastiller kan lugna magen även när du mår dåligt.

Recept på hostasirap med timjan, citron och ingefära

Gör ingefärarecept mot hosta hostasirap självklart

Förutom godis hjälper en sirap också mot hosta. Vi visar dig hur du gör din egen örts hostasirap som lindrar krampaktig hosta och tar bort slem från lungorna.

Ingredienser:

250 ml vatten

2,5 cm ingefära, riven eller hackad

200 g honung

1 citron med skal, tunt skivad och frön borttagna (helst ekologiskt odlade)

6 kvistar färsk timjan eller 1 matsked torkad timjan

Förberedelse:

Lägg vatten och ingefära i en medium kastrull. Låt sjuda på svag värme i 15-20 minuter tills vattnet har minskat till hälften. Under tiden, blanda och mosa citron och honung för att lossa citronsaften. Lägg åtsidan. Så fort vattnet minskar, koka upp igen och stäng av värmen. Tillsätt timjan, täck grytan och låt den dra i 5-10 minuter. Om så önskas, sila ingefära, timjan och citronskivor. Lägg tillbaka citron-, honung- och ingefärablandningen i kastrullen och rör om. Häll sirapen i en glasflaska eller en burk med skruv. Märk och datera flaskan eller glaset.

Använda sig av:

För hosta tar barn 1 tsk och vuxna 1 msk varje halvtimme eller efter behov. Barn under 1 år bör inte konsumera honung. Förvara den hemlagade hostsirapen i kylskåpet i upp till en månad.

Ingefära recept för uppfriskande drycker mot trötthet

Förbereda ingefära gurkmeja citrusfrukter dryck hälsosamt

Känner du dig trött och håglös? Denna känsla är särskilt vanlig på vintern och kan också vara ett tecken på säsongsdepression. Följande ingefärarecept fungerar bra mot trötthet och säkerställer en bra start på dagen.

Ingefära drink med citrongräs

Ingefära recept för en kall drink med citrongräs

Citrongräs har också antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att bekämpa förkylningar. I kombination med ingefära kan denna dryck göra underverk.

Ingredienser:

1 stjälk citrongräs

500 ml vatten

2,5 cm av ingefära roten, tunt skivad

1 tsk honung

Förberedelse:

Halvera citrongrässtjälken på längden och slå tills den är mjuk. Häll kokande vatten över citrongräs och ingefära och låt dra i 5 till 10 minuter. Sila drycken och söt den med honung. Njut av varmt eller kallt.

Använda sig av:

Drick en kopp på morgonen eller på eftermiddagen för att förhindra trötthet och för att stärka immunförsvaret.

Recept för grapefrukt, morot och ingefärajuice

uppfriskande ingefära drycker med grapefrukt och morotsjuicer

Ingredienser:

2 grapefrukt, skal och vit hy avlägsnas

5 morötter, skalade och grovhackade

2,5 cm färsk ingefära, skalad och hackad

Förberedelse:

Juice alla ingredienser med en juicepress. Rör om och drick omedelbart.

Använda sig av:

Under den kalla årstiden, drick på morgonen eller på eftermiddagen mot trötthet och för att stärka immunförsvaret.

Hemmagjord ginger ale mot illamående

Ingefära recept mot illamående hemlagat ginger ale recept

Det finns inget som ginger ale när du mår dåligt. Vi visar dig ett enkelt sätt att göra ingefära drinken hemma. Detta recept är också bra för att bekämpa graviditetssjukdom under första trimestern.

Ingredienser:

250 ml vatten

1 stor ingefära, tunt skivad

100-150 g honung

Kolsyrat vatten

färsk citron och lime (valfritt)

Förberedelse:

Lägg ingefära och vatten i en medelstor kastrull och låt sjuda på svag värme i cirka 20 till 30 minuter tills vätskan har halverats. Sila ingefära och häll tillbaka vätskan i pannan. Rör ner honung tills allt är väl blandat. (Du har nu gjort en ingefärssirap som du också kan använda vid hosta, förkylningar, halsont och illamående.) Låt ingefärssirapen svalna helt i kylen.

Använda sig av:

Om du känner dig sjuk, tillsätt 1-2 matskedar ingefärssirap till ett glas kallt mineralvatten. Tillsätt lite färsk citron och limejuice efter smak och drick kallt. Ingefära sirap kan förvaras i kylskåp i minst en månad.

Hemlagad ingefäraolja mot huvudvärk

Gör ingefäraolja själv mot huvudvärk

Att göra din egen ingefäraolja är ett enkelt och billigt sätt att dra nytta av de många hälso- och kulinariska fördelarna med denna naturliga ingrediens.

Ingredienser:

5 cm av ingefära roten

350 ml olivolja (eller kokosolja)

Torka av ingefära skivorna och låt dem branta

Förberedelse:

Skär ingefära i mycket tunna skivor med en grönsaksskivare eller en vass kniv. Bred ut på ett galler eller torka med en automatisk dehydrator. Torka i dehydrator i 2 timmar och om lufttorkad i 24 timmar. Lägg de torkade ingefärskivorna i en kastrull och häll oljan över dem. Låt det dra i 2 timmar på mycket låg värme. Sila genom en ostduk i en lufttät behållare. Förvara i kylskåp eller på en sval, torr plats.

Använda sig av:

För att bli av med huvudvärken masserar du bara lite av den hemlagade ingefäraoljan försiktigt på templen och låter den träda i kraft.

Ingefära salva eller massageolja för smärta

Gör ditt eget ingefära pulver, cayennepeppar, salva och massageolja

Ingredienser:

125 ml söt mandelolja

1 msk cayennepeppar

1 msk ingefära pulver

12 droppar eterisk olja av rökelse

15 g bivaxpastiller eller riven bivax

Förberedelse:

Låt mandeloljan och kryddorna minska i ett vattenbad på svag värme. Låt sjuda försiktigt i 30 till 60 minuter eller lite längre. Ju längre infusionen desto bättre blir oljan. Sila den infunderade oljan med en ostduk.

För massageoljan: om du gör en massageolja, låt oljan svalna lite, rör ner den eteriska oljan av rökelse och häll den i en glasflaska (en glasflaska med en pipett är utmärkt för massageoljor). Detta recept gör cirka 50 ml massageolja.

Ingefära salva med cayennepeppar i en masonburk

För salvan: torka av resterande kryddor från vattenbadet, tillsätt sedan den infunderade oljan och bivax. Värm över medelvärme tills bivaxet har smält. Tillsätt eterisk olja och rör om ordentligt. Fyll omedelbart i förberedda burkar eller små masonburkar. Glöm inte att märka och dejta salvan. Detta recept gör cirka 100-120 ml salva.

Använda sig av:

För artrit och annan kronisk smärta, massera in massageoljan eller salvan dagligen i de drabbade områdena. Rör inte dina ögon eller ansikte med händerna efter applicering.