Stärk immunförsvaret och undvik sjukdomar med dessa tips

Stärk immunförsvaret tips-försvar-försvagade-huskurer-sund-levande

Nu när den huvudsakliga förkylnings- och influensasäsongen har kommit är det nu dags att göra något förebyggande för vår hälsa. När du väl blir sjuk, litar du på olika läkemedel som bara undertrycker symptomen. Så det är bättre att göra något i förväg så att det inte händer i första hand. Det bästa sättet att göra det är av din stärka ditt immunförsvar. I dagens artikel lär du dig hur du kan göra detta naturligt för att skydda dig själv och hela familjen från sjukdom.

Stärk immunförsvaret före sjukdomen

Stärk immunförsvarets tips-idéer-näring-vardag-barn-föräldrar

Som ni vet är immunsystemet ansvarigt för att skydda mot patogener. Men du kan inte bara förlita dig blindt på det. För att vårt immunsystem verkligen ska kunna göra något måste det vara starkt i sig. Det är fel att tro att alla läkemedel som erbjuds på apotek för att lindra förkylning gör något mot patogenerna. Som bara angivits lindrar de bara symptomen som de orsakar. Själva orsaken, det vill säga virusen, finns kvar i vår organism. De hjälper inte heller till att stärka immunsystemet.

Stärk immunförsvaret och undvik medicinering

immunsystem-stärka-medicin-undvika-influensa-frisk-förkylning

Så ta det inte lugnt och tro inte att det finns tillräckligt med läkemedel där ute idag. För det är inte sant! Läkemedel och influensavaccination är förknippade med risker som bättre undviks. Så det är bättre för vår kropp och för vår framtida hälsa om det inte finns någon sjukdom i första hand. En viktig förutsättning för detta är att du stärker immunförsvaret.

Anledningar till ett svagt försvar

Stärk immunförsvaret förebyggande av sjukdomar mot influensa, förkylning och fall

Det stressiga eller bekväma vardagen får vår kropp att lida. Brist på motion, de mycket bearbetade livsmedel och otillräckliga grönsaker och frukter försvagar immunsystemet. Skadliga syror och gifter ackumuleras i kroppen, som inte bara är den perfekta grunden för en sjukdom. Faktum är att förkylning eller influensa sedan används av kroppen för att avgifta. För det är just då, när det redan är för sent, som vi regelbundet förser vår kropp med vad den faktiskt behöver. Vi ger honom vitaminer, vila och tillräckligt med vätska. När allt kommer omkring vill vi bli bra igen så snart som möjligt. Men varför vänta tills du redan är sjuk? Det är bättre om du stärker immunsystemet i god tid och den otroliga sjukdomen inte uppstår i första hand.

Hur kan jag stärka mitt immunförsvar?

stärka immunsystemet kök-matlagning-grönsaker-rå-näringsrika

Ett av de bästa sätten att naturligt stärka immunförsvaret är att äta rätt. En hälsosam kost är naturligtvis mycket viktig under varje säsong på året, men den bör avgöra vardagen, särskilt under kyla och influensasäsong. Den hälsosamma kosten för att stärka immunförsvaret är helt perfekt! Och bland alla många grönsaker och frukter hittar du säkert några som du gillar mest. Men frukt och grönsaker är inte de enda livsmedel som stärker immunförsvaret. Vi skulle vilja presentera dig för en viktig lista över livsmedel för att stärka immunsystemet.

Stärk immunförsvaret – kost med grönsaker

stärka immunsystemet grönsaker-barn-vuxna-vitaminer-näringsämnen

Att stärka immunsystemet med mat är det mest naturliga alternativet. Särskilt gröna grönsaker är mycket lämpliga för att stärka immunsystemet. Det finns också röda, orange och gula grönsaker. Detta beror på att de är mycket rika på det som kallas betakaroten, som i sin tur är en föregångare till det värdefulla vitamin A och stimulerar produktionen av vita blodkroppar. De rätta grönsakerna som du kan stärka immunförsvaret inkluderar broccoli, spenat och grönkål, den senare är särskilt rik på näringsämnen, men också tomater, morötter, vitlök och andra purjolök och svamp. För att få ut det bästa av grönsakerna är det lämpligt att konsumera dem råa. Om du inte gillar detta särskilt kan du också förbereda smoothies som ett alternativ.

Stärk immunsystemet med frukt

stärka immunsystemet frukt-frukt-smoothie-idé-friskt

Det är inte heller någon hemlighet att frukt kan stärka immunsystemet. Citrusfrukter, som är rika på C -vitamin, är mycket lämpliga här. Dessa inkluderar apelsiner, citroner och grapefrukt. Bananer, guava och mörka frukter är lika hjälpsamma för att bygga upp immunsystemet. De senare inkluderar körsbär, mörka druvor, vinbär, blåbär och björnbär. Om du stärker kroppens försvar med frukter är det bäst att alltid kombinera flera av dessa sorter.

Bygg upp immunsystemet med kryddor

immunsystem-stärka-friska-kryddor-förbättra-hälsa

Kryddor kan användas inte bara för att förbättra rätter, utan också för att göra te med dem. Endast cayennepeppar är inte lämplig för te. Kanel, ingefära, kummin och oregano är mycket effektiva och kan också vara till stor hjälp om du redan har blivit förkyld. Så om du vill stärka immunförsvaret på ett naturligt sätt ska du inte klara dig utan dessa kryddor. Gurkmejan i curry stärker också immunsystemet. Det är en populär krydda som är underbar att använda i matlagning. Smaksätt till exempel soppor, såser eller olika pastarätter.

Drycker för ett starkt immunförsvar

immunsystem-stärka-citron-vatten-vitamin-c-frukost-dryck

Du kan också stärka immunsystemet med huskurer genom att konsumera vissa drycker. Börja morgonen med en hjälpsam, men mycket lätt att förbereda dryck gjord av varmt vatten, där du lägger till färskpressad citronsaft. Vattnet ska inte vara varmt eftersom det kan förstöra vitaminerna i citronen. Örtteer, för vilka det är bäst att använda lokala örter, är lika effektiva. Dessa bör också vara grundläggande för att balansera den sura organismen.

Te eller vatten varje dag

immunsystem-stärka-nässla-te-örter-lokal-dryck

Nässla och hampete är mycket bra alternativ. Dessa drycker kan konsumeras hela dagen. Kombinera endast med vatten och undvik andra söta eller kolsyrade drycker som läsk. Du bör också konsumera alkohol om du framgångsrikt vill stärka immunsystemet. Grönt te eller svart te innehåller många hälsosamma ämnen, men bör konsumeras i mindre mängder för immunsystemet, eftersom de innehåller koffein.

Stärk ett försvagat immunförsvar med mycket träning

immunsystem-stärka-rörelse-frisk-luft-jogga-simma-krets

Alla dessa livsmedel är utan tvekan fördelaktiga, men inte tillräckligt om det annars saknas träning. Du kan också stärka ett svagt immunförsvar genom träning eller åtminstone långa promenader i frisk luft. Det här är till exempel ett bra sätt att börja dagen. Fysiska aktiviteter får cirkulationen igång, vilket i sin tur hjälper kroppen att utsöndra skadliga ämnen mer effektivt och därmed rena dem. Ta ett dopp, jogga eller cykla. Men överbelasta dig inte, för du får exakt fel effekt. Närma dig det måttligt!

Vila och avslappning

immunsystem-stärka-vila-sömn-stress-fri-bo-frisk

Stress är lika skadligt som brist på motion. Detta sker främst på jobbet, så att en balans måste skapas. Olika avslappningsövningar är perfekta om du vill stärka ditt immunförsvar. Att få tillräckligt med sömn ska inte heller underskattas. Det är trots allt vad kroppen behöver för att återhämta sig. Grundregeln här är 7 till 8 timmar. Barn behöver till och med mer sömn, beroende på deras ålder. Om det inte räcker minskar kroppens immunceller. Resultatet är ett försvagat immunförsvar. Med mycket (men inte för mycket!) Sömn kan du stärka immunsystemet.

Undvik skadliga livsmedel och förbättra immunsystemet

immunförsvar-stärka-socker-skadligt-fett-svagt-försvar

Att äta hälsosamt går hand i hand med att undvika skadliga livsmedel så att du framgångsrikt kan stärka immunsystemet. Eftersom ohälsosamma produkter försvagar det. Skadliga produkter inkluderar socker och ohälsosamma fetter som ister, margarin och raffinerade vegetabiliska oljor. Eftersom du knappt kan klara dig utan oljor i daglig matlagning, ersätt dem med olivolja, lin- eller hampolja. Ett mycket bra och hälsosamt substitut för socker är honung. Vi behöver inte ens nämna att snabbmat är skadligt. Om du vill stärka immunsystemet bör du också undvika kex, chips, kakor, godis och andra produkter som kan köpas färdiga och föredrar att förbereda dem själv med hälsosammare mat.

Stärk immunsystemet efter antibiotika

immunsystem-stärka-sunt-levande-probiotika-förebygga-sjukdom

Om du redan har utvecklat en sjukdom som du har botat med antibiotika är det ännu inte dags att andas ut. Antibiotika har säkert hjälpt dig eller immunsystemet snabbt och förvisat de oönskade bakterierna och virusen – men samtidigt också alla de goda mikroorganismer som lever normalt i din kropp och säkerställer en balanserad tarmflora. I princip dödar antibiotikumet allt utom svampar. Detta är också anledningen till att många patienter utvecklar en svampinfektion efter behandling med antibiotika. Nu är det dags för dig att stärka ditt immunförsvar.

Probiotika

immunsystem-stärka-probiotisk-yoghurt-tarmflora-balans-friska-bakterier

Det är också viktigt att du stärker immunförsvaret som har försvagats av antibiotika och slutför behandling med probiotika. Probiotiska yoghurt, som bygger om tarmfloran, är också lämpliga för detta. Se sedan till att sjukdomen inte kommer tillbaka igen genom att följa de tips som nämns ovan och därmed stärka immunsystemet.